Лечение на подагра: Кои са хубавите лекарства, билки (чай) и диети

Варианти за лечение на подагра. Стандартно – с лекарства: Аденурик, Милурит, Бензбромарон. Какви диети се пазят. Чай и билки при подагра.

Още в текста: π Първа помощ при внезапна подагрична криза π Към какъв лекар да се обърнем π Клиники и центрове π Симптоми π Хранене π Търсене на добър чай при подагра π Отзиви и мнения

Болните стави са пряката пътека към инвалидността. От подагра не се умира, но и не се живее. Болният просто съществува. Негови спътници са ограничената подвижност и болката.

Когато не се лекуват, ставните болести повличат цял букет съпътстващи патологии. Подаграта започва от бъбреците.

Тя е описана преди 25 века, но и днес е зле лекувана (заключение на световно ниво). Множество лекари я неглижират като „дребна“.

Подаграта се греши и при диагностиката. Болестта се развива скоростно, в рамките на половин до едно денонощие. И въпреки че увредената става отича, сгорещява се и зачервява, останалата симптоматика подвежда. Което поражда неадекватните мерки.

За да осигури максимално адекватна терапия, предоставяна включително и от общи терапевти, организацията на европейските ревматолози е изготвила общи указания и схема на лечение. Тя периодично излиза с информация за нови медикаменти и лечебни тактики.

Какво е подагра, как се лекува, как изглежда подагра, увредена става

Обхванатата от подагра става просто не може да не бъде забелязана. Учудващо, но това заболяване все още често се диагностицира погрешно.

Към какъв лекар да се обърнем?

Обръщането към квалифициран специалист максимално гарантира осъществяването на адекватно лечение. Специалисти по този тип патологии са ревматолозите.

Съществуват клиники по ревматология, както и едноименни отделения към многопрофилните болници.

Как се лекува подагра?

Съдържание:

Стандартното лечение на подагра се различава според фазата на заболяването. По едни принципи се действа при остър пристъп, по други – когато се предоставя базово лечение.

При подагрозен пристъп най-важно е бързо да се купира болката, а базовото лечение има за цел да овладее нивата на пикочната к-на и да ги въведе в границите на утвърдени норми (прицелни нива).

Медикаментозното лечение задължително се комбинира с билкова терапия (дори някои от основните лекарства са растителни), ограничаване на приемането на пурини от храната (диета) и цялостна промяна на стила на живот.

Ще разгледаме отделно компонентите на тази по същество комплексна терапия.

Подагрична криза

(подагрозна криза)

Как да купираме остър пристъп?

Той е една от първите прояви на подаграта – случай, при който нуждата от лечение се заявява внезапно и в спешен порядък. Пристъпът идва през нощта и може забележимо да се смекчи при правилните мерки.

Първо, осигурете покой. Главното е да се легне на легло и да не се мърда. Най-полезно е болният крайник да се държи на по-високо ниво, примерно върху възглавница;

Второ, при нетърпима болка наложете лед към болезнената става. Но не допускайте измръзване. Това се прави при особено силни болки, до идването на лекаря. Обикновено стига 10-минутна обработка.

След ледения компрес е желателно да се направи втори с мехлем – на Вишневски или с диметилсулфоксид (р-р на Биовеа, 237 мл, 54.00 лв);

Трето, от самото начало на пристъпа увеличете рязко приема на течности.

Лекарствата за извеждане на уратни кристали от ставата не действат по време на острата криза.
Разчита се на течностите (3 л/ денонощие, ако няма бъбречно заболяване), като предпочитанието е към тези с алкален състав. Към тях спадат айран, билков чай (препоръчително Демир бозан, от оригиналния), минер. /изворни води с леко алкално или неутрално рН (най-често са в стъкло), компоти, водичката от сварен овес.

Алкални са водите в Хисаря, Наречен, Горна баня, Момин проход.

Във водичката разтваряйте капчици лимон. Цитрусът разтваря отложената пикочна киселина при ревматизъм и подагра.

Четвърто, силно ограничете храната. Спрете се на поразредени каши и бульончета (безмесни, ест.).

Дори и при най-строго съблюдаване на препоръките, острият пристъп няма да премине мигновено. Но времето му ще се съкрати съществено, а това е равнозначно на съкращаване на продължителността на болката.

подагра, лечение, лекарства, билки, Демир бозан, чай за подагра

Подагра: ето как изглежда увреждането на ставата – поглед отвътре

През пристъпа каквито и да е класически обезболяващи няма да помогнат. Може да се приемат съвременни противовъзпалителни средства без съдържание на стероиди.

Ако до кризата са приемани профилактични средства, изписани от лекар, то те не се спират, нито се коригират.

Медикаменти за подагра

Диагнозата значи точно определено бъдеще за пациента – съществено да промени стила си на живот, постоянно да приема лекарства и да „удържа“ болестта. Тя се води единствената лечима ф-ма на артрит, но някои медицински източници не класифицират максималното подобрение като пълно и необратимо излекуване.

Обаче своевременно започналото лечение позволява подаграта да бъде поставена под контрол, болезнените пристъпи да бъдат сведени до минимум и болният да се застрахова от тежки усложнения.

Основният принцип в лечението на подаграта е контрол върху нивото на пикочна к-на в организма.

Конкретните медикаменти се изписват от ревматолог. Тяхната цел ще бъде да намалят обема на пикочна к-на и по-бързо да я изведат от тялото. Само квалифициран специалист може да назначи такива лекарства, които при възможните съпътстващи заболявания да не причинят големи вреди на организма.

Подходът към заболяването стандартно е следният:

 1. Прием на Колхицин за купиране на острите признаци на подагра;
 2. Прием на нестероидни противовъзпалителни (пр. индометацин, напроксен, диклофенак, фенилбутазон) до 2 седм. с цел купиране на острия възпалителен процес и сваляне на болката;
 3. Изписване на препарати за бързо снижение на концентрацията на пикочна к-на (като алопуринол, оксипуринол, оротова к-на, тиопуринол).

Колкото по-рано болният мине през изследвания, преразгледа навиците си и пристъпи към лечение, толкова по-скоростно ще постигне устойчива ремисия.

Без адекватна терапия подаграта бързо прогресира, особено у пациенти в зряла и преклонна възраст. Тук разсъждения от типа „ще ми мине“ нямат място.

Препоръчително е при остър пристъп спешната намеса да бъде осъществена от ревматолог. Така ще се елиминира възможността от грешна диагноза и отлагане на мерките за овладяване на възпалението.

I – Лекарство по време на пристъп

(остра криза)

По време на остра криза не действат нито класическите обезболяващи, нито медикаментите за снижаване на к-вото пикочна к-на. Основната терапия се заключава в приемането на алкалоида колхицин, който се изолира от есенен (син) минзухар.

Колхицин

Антиподагрозно и противовъзпалително

колхицин, минзухар, лекарство, криза, първа помощ

Активното в-во на лекарството за първа помощ има растителна основа и е отрова (алкалоид)

Алкалоидът се изолира от отровни растения от сем. Мелантиеви. Най-разпространеният източник е оцветеният в синьо-лилаво минзухар или мразовец.

Съединението представлява средство за екстрена помощ. То се приема в първите 12 часа от старта на острия пристъп на подагра. Моментално се изпиват 2 таблетки Колхицин, а след 1 час – още 1 брой. Оттам нататък – 3 Х 1 бр. за седмица.

 • С какво се откроява colchicine, така че да се превърне в незаменимо лекарство при подагрозните пристъпи?

Най-опростено казано, подаграта е отлагане на соли на пикочната к-на в тъканите под формата на кристали. Колхицин инхибира (потиска) кристализирането.

Самият процес на действие на алкалоида е не така прост, както го описахме. Задейства се цял комплекс от реакции – намаляване на транспорта на мононатриеви кристали, потискане на фагоцитозата, на микротубулите и т.н. Крайният резултат е желаният – намалено трупане на мононатриев урат.

Алкалоидът не е само спешна помощ, но и средство за предотвратяване на пристъпи. Профилакт. дози са снижени – 1.2 мг/ денон. Специалистите приветстват лечението с малки дози, защото при тях значимо намаляват страничните реакции (а те са доста и тежки – стомашни неразположения, диария, повръщане).

В САЩ е направено сравнение на 24-часова терапия с ниски и високи дози колхицин. Искали са да видят каква част от пациентите ще постигнат в рамките на това време сваляне на болката наполовина (по скала за обективна оценка). Резултатът бил 34.6% от третираните с висока доза и 43.2% от третираните с ниска доза.

В същото време болните са имали право да поискат нестероидно противовъзп. ср-во за допълнително купиране на болката. До това средство са прибегнали 31% от третираните с ниска доза, 35% от третираните с висока доза и 50% от третираните с плацебо.

Така е доказана ефикасността на нискодозовата терапия с колхицин, която радва пациентите и с по-малко и по-леки странични реакции. За нещастие алкалоидът е токсичен. Специалистите се спират на максимална доза при остър пристъп от 1.8 мг дневно.

От няколко години американската комисия FDA е разписала нискодозовото ползване на колхицин с профилактични цели. Преди това официалното му приложение беше само при пристъпи. Според коментарите на медици, подобно разрешение отваря възможност подобна профилактика да се провежда и от терапевтите на обща практика.

Лекарството с колхицин е

Колхикум дисперт

Табл. са 0.5/ 1 мг. Указанията на производителя в листовката се различават от описаните нови виждания за терапия с ниски дози. Там е указана максим. дн. доза 6 мг и доста по-чест прием – по 1 табл. на час и разреждане до 1 бр. на 2-3 часа.

Реални мнения и отзиви за лечение на подагра с билки и лекарства. Препоръки за добри клиники и центрове, както и за лекари, към които да се обърнем.

Подаграта е позната отдавна. Някога тя е отдавана на разгулния начин на живот – на преяждането, препиването и на други „дяволски“ работи

Максималният дневен брой възлиза на 6 или 12 табл.

Colchicum-Dispert не е лекарство за продълж. прием в големи дози. Схемата за купиране на остър пристъп е 24-часова и е забранено да се повтаря преди да изминат поне 3 дни.

Пациентът трябва да е запознат със симптомите за предозиране: парене в устата, трудно преглъщане, гадене, задушаване, жажда. Ясен белег е воднистата диария с възможни примеси на слуз и кръв. Те са опасни, защото грозят с обезводняване.

Опаковка и цена: Колхикум дисперт се предлага в кутии по 20 или 25 табл. Х 0.5 мг и 40 табл. Х 1 мг. Стойността е съответно 15.00 лв, 16.52 лв.

В идеалния случай Колхицин се приема под редовен хематологичен контрол. Знак за корекция на дозата или спиране на препарата е спад в броя на тромбоцитите под 100 000/ микролитър и на левкоцитите – под 3 000/ микролитър.

II – Лекарства между пристъпите

(лечение на хиперурикемията)

лекарства, терапия, Какво е подагра, как се лекува, как изглежда подагра, увредена става

Повечето лекарства, които се прилагат при подагра, се внасят от страни от ЕС: Германия, Австрия, Италия, Португалия, а също и от Индия и Виетнам

Трайното повлияване на заболяването се предприема в периодите между пристъпите. Медикаментозната терапия има една цел – да намали к-вото на пикочната к-на в тялото и съответно – количеството на отлаганите кристали. Вторична цел е разтваряне на вече натрупаните кристали и извеждането им от ставите.

Препаратите от групата са противопоказани по време на криза, защото увеличават болката и изострят състоянието.

Според типа действие на медикаментите се отделят три типа:

 • Урикостатици – лекарства, които намаляват к-вото пикочна к-на в серум и урина. Първият е алопуринол – откритие с Нобелова награда, което открива нов път за лечение на подаграта. 50 г. след откриването си алопуринолът все още е най-често прилаганият в клиничната практика (Милурит). По-нов и усъвършенстван препарат със същия механизъм е фебуксостат. Той е по-бърз в понижаване на стойностите на к-ната в кръвта и се издържа по-добре. Регистриран е за употреба у нас (Аденурик);
 • Урикозурици – медикаменти, които увеличават отделянето на пикочната к-на от бъбреците и по този начин снижават стойностите ѝ в тялото. Те не са опция за пациенти с нарушени функции на отделителна с-ма. Урикозуриците са пробенецид, сулфинпиразон (Антуран) и бензбромарон (Дезурик). У нас те не са регистрирани и не се продават официално, но се намират тук и там;
 • Уриколитици – медикаменти, които преобразуват урата (отложените кристали) в друго, десетократно по-разтворимо в-во. Така той по-лесно и бързо се извежда от тялото. В групата са пиперазин, уридан. Проучват се расбуриказа и пеглотиказа.

В обобщение: лечението на подагра е целенасочено към снижаване на к-вото пикочна к-на в тялото. Достига се или чрез потискане на образуването ѝ, или чрез активизиране на нейното извеждане.

Показания за медикаментозна терапия

Препарати за редуциране на пикочната к-на се изписват при диагностицирана подагра с някоя от следните характеристики:

 1. Наличие на подагрозни възли;
 2. Две и повече остри кризи годишно;
 3. Втора и по-висока степен на хр. бъбр. недостатъчност;
 4. Песъчинки в бъбреците.

Цел на медикаментозната терапия: сваляне на к-вото на пикочната к-на в кръвта под 357 микромола /л.

Стратегия при назначаване на лекарства

Първа линия на терапията на остра подагра е приложението на колхицин моно или със стероидни противовъзпалителни. След купиране на атаката, за повечето пациенти е показано назначаването на уратоснижаваща терапия (защото в следващите 3 години 80% от пациентите ще претърпят нови кризи – Ferraz, O’Brien, 1995).

Медикаменти от първа линия (първи избор) за снижаване на уратите са:

 1. Алопуринол или фебуксостат;
 2. Ако препаратите от 1) са противопоказани или не понасят добре, терапевтична алтернатива е пробенецид. Той е с-во от I-и избор при монотерапия.
Алопуринол – Милурит и аналози
Какво е подагра, как се лекува, как изглежда подагра, увредена става

Фази в развитието на болестта. Постепенно кожата става червена, подпухнала и гореща, а под нея се развива бурен възпалителен процес

Активното в-во алопуринол е препарат, който потиска ксантиноксидазата. Това е ензим, участващ в поредица от процеси с краен рез. образуване на пикочна к-на. Снижавайки синтезираните количества к-на, медикаментът всъщност предотвратява отлагане на кристали в ставите.

Едновременно стимулира и разтваряне на вече отложените.

Алопуринол е показан при първична хиперурикемия – повишен синтез на пурини или повишеното им приемане чрез храната, или понижено извеждане от бъбреците. Ползва се и за лечение, и за предпазване, когато са налице провокиращи фактори. Разбира се, той намира място и в лечението на вторичните разновидности на болестта, както и при някои специфични форми.

Алопуринол е противопоказан при увредени бъбреци и/или ч. дроб, в детска възраст, бременност и лактация.

Медикаментът може да предизвика сърбежи, лющене и други кожни реакции. Лошото му понасяне по-рядко се изявява под формата на диария, болезненост в корем или глава, невропатии, хепатит и други.

Действие на алопуринол

От четвърти ден се отбелязва реално намаление на колич. пикочна к-на. Препаратът работи с натрупване и максималн. ефект се стига за около 14 дни.

Важно! Има известни ограничения в прилагане на алопуринол заедно с други медикаменти. Сред противопоказаните съчетания са тези с цитостатици, хлорпропамид, видарабин, азатиоприн и други.
Алопуринол е показан в дози от 100 до 800 мг за 24 ч.

Лекарствени препарати с алопуринол
 • Милурит, 100, 300 мг – EGIS Pharmaceuticals, Унгария
 • Лодирик, 100 мг – Sandoz, Словения
 • Алодагра, 100, 200, 300 мг – TEVA, Израел
 • Алопуринол, 100 и 300 мг – неналичен към момента
 • Аналози без регистрация у нас: Zyloric, Ziloprim, Allogeksal, Аллопуринол
Методика на лечение с Милурит
Милурит при подагрична криза

По време на остра криза не се стартира приемът на Милурит или на неговите аналози.
За профилактика на кризите в течение на началните 10 дни се назначава колхицин (2-3 Х 0.5 мг) и се спира при нормализиране на нивото на пикочна к-на в кръвта. При липса на колхицин, другият вариант (но не равностоен) е нестероидно противовъзпалително.

Милурит при системно лечение

Денонощната доза Милурит зависи от тежестта на подаграта и нивото на пикочна к-на в кръста. Началната доза на препарата е 100 мг на денонощие. Впоследствие (при добро възприемане) денонощната доза се увеличават до 200-300 мг при леки ф-ми и до 400-800 мг при форми със средна и крайна тежест.

Нивото на пикочната к-на в кръвта започва да се снижава на втори-трети ден и достига нормални стойности на 7-10 ден. Заедно със свалянето на урикемията, се снижава и дозировката на алопуринола. Стабилна и пълна нормализация на урекемията обикновено настъпва след 4 – 6 мес., последвано от поддържаща доза от 100 мг в денонощие.

Разреждане и намаляване на интензивността на пристъпите, размекване и разтваряне на тофусите се наблюдава след 6 – 12 мес. непрекъснато лечение с алопуринол.

След продължително лечение може напълно да изчезнат и хроничните ставни прояви.

Вреден ли е Милурит?

Лечението с Милурит или негови аналози продължава много години, практически без прекъсване.

Алопуринол, Демир бозан, нови лекарства, колхицин

Лекарствата са призвани да разтворят в максимална степен значими по количество отлагания на кристали

При нормализиране на нивото на пикочната к-на в кръвта са допустими неголеми паузи от 2-3 седм.
Не е целесъобразно да се провежда комбинирано лечение на подагра с алопуринол и урикоелиминатори, тъй като те снижават действието на алопуринола.

При комбинираната терапия се ускорява елиминирането на оксипуринола – метаболит на алопуринола, и се понижава инхибирането на ксантинооксидазата.

Поносимостта на Милурит е добра. Странични реакции са редки, в повечето случаи кожни. В началото на приложението са възможни ставни криви във връзка с мобилизирането на уратите от тъканите и кристализацията им заради колебанията на урикемията.

Съвместими ли са Милурит и алкохол?

Всички спиртни напитки повишават нивото на пикочна к-на в тялото. Те забавят извеждането на солите. Затова алкохолът е рисков фактор и е противопоказан дори при хора, които не приемат Милурит/ алопуринол.

Но какво произтича от съвместяване на Милурит и алкохол? Алкохолът усложнява болестта, а в допълнение въздейства и върху медикамента. Той увеличава неговите странични ефекти. Засилват се проявите на главоболие, диария, гадене, отичане, нарушена работа на ч. дроб, апатия, сънливост, гърч, депресия, кръвоизливи от вътрешни органи, повръщане, уремия.

Фебуксостат – Аденурик

Фебуксостат е технологична новост от последно поколение, за лечение на подагра в рамките на 3 мес, през които солите на пикочната к-на в ставите се разтварят напълно. Лекарството се назначава дори на пациенти с бъбречни патологии.

Фебуксостат – мощен непуринов селективен инхибитор на двете форми на ксантиноксидазата. Това е разликата му от алопуринола, който блокира само възстановената форма на ензима.

Благодарение на наличието на два пътя за извеждане от организма – метаболиране в ч. дроб и филтрация в бъбреците, не трябва корекция на дозата на фебуксостата при хора с леки до умерени ф-ми на бъбр. и чернодр. недостатъчност, а също и при много възрастни лица.

Фебукостад, Милурит, Аденурик

Фебуксостат потиска ксантиноксидазата и задейства сложен механизъм, но крайният резултат е разтварянето на стари отлагания и то за кратък срок от време

През 2008 г. фебуксостат (Аdenuric) е препоръчан като препарат от втора линия за приложение при подагра с хронична хиперурикемия за пациенти, които не понасят алопуринол или пък той им е противопоказан. Възможно е в близко бъдеще да се обновят препоръките в насока промяна на позицията на препарата и причисляването му към средствата от първа линия.

Британските ревматолози през 2017 г. излизат с препоръка за стартова доза 80 мг в денонощие с възможност за повишение през 2-4 седм. до 120 мг в денонощие за поддържане на серумната концентрация на пикочната к-на под 0.3 ммол/ л.

В Европа и САЩ медикаментът е преминал многочислени клинични изпитания (и специално върху пациенти с противопоказания за ползване на алопуринол) и е дал отл. резултати. В действителност медикаментът за 3 месеца напълно разтваря отложените кристали на солите на пикочната к-на в зоната на пръстите и лактите и ефикасно предпазва от тяхното повторно образуване. При това препаратът не е особено скъп. В България цената на 69 лева за опаковка с 28 таблетки по 80 мг.

На основата на множеството клинични изпитания специалистите заключават, че фебуксостат е високоефикасно уратоснижаващо с-во, подходящо за подагра и хиперурикемия, за достигане на прицелното ниво пикочна к-на и неговото удържане в дългосрочна переспектива.

Милурит или Аденурик?

Аденурик действа чрез еднократен прием. Вземането му веднъж дневно е достатъчно, за да спре образуването на кристали и да намали симптоматиката. В този смисъл, опаковката е за месец и дори дните са отбелязани на гърба, за да се предотврати пропуск.

Списъкът с нежеланите лекарствени взаимодействия при Аденурик е доста по-кратък в сравнение с алопуриноловите  медикаменти. Тук се посочват само три – Meркаптопурин (за рак), Aзатиоприн (имуносупресор) и Teoфилин (за aстмa).

Според описанието на производителя, не всеки пациент получава нежелани реакции. По-възможните са алергични и кожни.

Главното преимущество на Аденурик спрямо алопуриновите медикаменти е неговата по-висока ефикасност срещу тофусни отлагания и свеждане до нула честотата на обострянията. А това не винаги се постига със субоптимални дози алопуринол.

При ранно назначаване на Аденурик се предотвратява развиването на хронична артропатия.

Опасенията спрямо Аденурик
тофуси, подагра, Демир Бозан, лечение с билки, разтваряне на кристали, урати

Тофуси – възли. Представляват големи количества уратни кристали, отложени вече и около ставата. Те ясно прозират под кожата

В първите седмици от терапията с Аденурик е възможно обостряне на артрита вследствие на мобилизацията на уратните отлагания в околоставните тъкани. Затова се предписва едновременно назначаване на профилактична терапия. С тази цел Британските ревматолози препоръчват колхицин в доза 2 Х 500 мг в срок до 6 месеца. При лоша поносимост на колхицин – оптимален за пациента НПВП до 6 седмици.

Главен недостатък на направените сравнителни изследвания е невъзможността да се установи стандартна терапевтична доза на алопуринол, която да действа еднакво на пациентите. Например максималната доза от 300 мг обезпечава достатъчно снижение на пикочната к-на при около половината пациенти, но при други е потребна доза до 900 мг (изследване на K. Jordan, 2007).

Явно потенциалът на алопуринол не е разкрит напълно. Вероятно британската ревматологична организация затова оставя фебуксостат на втора линия в урато-снижаващата терапия  – като алтернатива. Заедно с това в последния обзор на британските ревматолози се признава, че в реалната практика лекарите не довеждат дозата алопуринол до ефективната, особено при пациенти със снижена функция на бъбреците (Waller, Jordan, 2017).

Ако изследванията потвърдят кардиоваскуларната безопасност на фебуксостат, британските експерти са готови да разширят показанията за прилагането на този препарат.

Урикозурици

Те решават въпроса с излишъка на пикочна к-на в тялото чрез стимулиране и активизиране на нейното извеждане през бъбреците. Този клас медикаменти не са регистрирани и не се продават у нас, но не е изключение закупуването им от чужбина. Затова ще опишем действието на някои от препаратите.

Пробенецид

Търговски наименования – Пробенецид, Бенемид, Сантурил. Те препятстват повторното всмукване на пикочна к-на в бъбречните каналчета и усилват извеждането ѝ с урината.

Фебукостад, Милурит, Аденурик

Достигането на здрави стави и красиви крака понякога е мисия непостижима, дори и при най-съвременните лекарства

Пробенецид първоначално се е прилагал в комплексна антибактериална терапия за снижение на вредата, която нанасят антибиотиците на бъбреците. Но впоследствие са започнали да го назначават и при хронична подагра и хиперурикемия.

Пробенецид усилва извеждането на пикочна к-на, а не потиска нейния синтез. Затова лечението на подагра с този препарат е целесъобразно само в етапа на ремисия. Ако се назначи на болен с остър възпалителен процес, то лекарството ще доведе до активно разтваряне на вече отложени урати, следователно – до повишаване на нивото на пикочна к-на в плазмата и като следствие – до пристъп на мъчителна болка.

За да се избегне такъв риск, първите месеци на лечение на подаграта с Пробенецид се съпровожда с допълнителна хормонална и противовъзпалителна терапия.

Бензбромарон – Дезурик

(Benzbromaron – лекарство от Германия)

Бензбромаронът потиска реабсорбирането на  пикочната к-на в бъбречните каналчета и като добавка намалява синтезирането на пурини. Има хипоурикемично и урикозурично свойство.

Инструкция (листовка)

Показания за употреба: подагра и хиперурикемия.

Противопоказания: бъбр. недостатъчн., уролитиаза, хиперуратурия, обусловена от заболяване на кръвта подагра, бременност и лактация, детска възраст.

Странични ефекти: диария, кожни алерг. р-ции. В началното на лечението на болни с подагра се отбелязва обостряне/ усилване на ставните болки и бъбречните симптоми.

Взаимодействие: повишава активността на непреките антикоагуланти.

Прилагане и дозировка: вътрешно, по 1-2 табл. на ден (100–200 мг/ денон.). Средната доза за възр. е 100 мг, но за начало се препоръчват 50 мг. Комбинира се с храна.

Опаковка: 100 бр Х 60 мг.

Особени указания: 1 месец от началото на лечението се препоръчва контрол върху съдържанието на пикочна к-на в кръста и урината. По време на лечението се препоръчва изпиването не под 2 л течности на ден, строго ограничаване на етанола и храни със съд. на пурини.

При поява на диария следва да бъде прекъснато лечението до нормализиране на изхождането. След това курсът се възобновява с намалени дози. Повторната поява на диария е показание за стопиране на препарата.

При първия прием е целесъобразно да бъде взето и нестероидно противовъзпалително заради очакван остър пристъп на артралгия или подагра.

Desuric онлайн, в аптека и внос
ревматолог, добри клиники, подагра, лечение, билки Демир бозан

Традиционно подаграта обхваща голямата става на крака и така е получила известност. Но не са изключение отлагания на урати и в други малки стави като тези на ръцете

Лекарството Дезурик е регистрирано в сайта на Фрамар и има артикулен номер, но е обозначено, че не е в наличност.

Препаратът се намира и в британски онлайн-аптеки, с възможност за поръчване по интернет. Пример затова е сайтът lloydspharmacy, но нямаме данни дали действително работи. Пишете долу в коментарите, ако знаете къде може да се купи. Това би улеснило читателите и страдащите.

Най-често това лекарство се закупува от чужбина. Във форумите пациенти търсят пътуващи до Германия, Гърция и други европейски дестинации, за да им закупят препарата. От коментарите става ясно, че

Цена на 100 таблетки

се движи от порядъка на 17 до 22 евро. У нас обаче препаратът може да бъде продаден „на ръка“  и на по-висока цена, като се отчитат транспортът и доставката. Например в частна обява за редовно доставяне на препарата от Германия, поддържана от 2013 година насам, се посочва цена за 2016 г. 1 лев на таблетка или 80 лева за 100 броя.

В руски форуми (лекарството не е регистрирано и в Русия) също активно се издирва препарат с активно в-во benzbromaron, като обичайният довод на пациентите е, че не са добили от алопуринол желан ефект или получават тежки странични реакции.

Препарати с benzbromaron

У нас Дезурик се възприема като немско лекарство и се купува основно от Германия. Но с това активно в-во са регистрирани по света няколко различни търговски наименования на различни производители:

 • Дезурик (Desuric) на френската Sanofi;
 • Нормурат (Normurat) на компанията Zorka Ph. в сътрудничество с германската Grunenta;
 • Хипурик (Hipurik) на словенската KRKA в сътрудничество със Sanofi, Франция.
Пеглотиказа – Кристекса

Krystexxa е инфузионен разтвор на ензими, които бързо разтварят уратните кристали. Използва се венозно двукратно в месеца за стабилизиране на състоянието на болни с тежка форма на патологията, на които трад. препарати не са помогнали.

Някои източници споменават за възможен анаф. шок. Други подчертават високата цена и че се произвежда по поръчка. У нас продуктът е вписан в една от онлайн-аптеките, но не е наличен. Стойност не е посочена.

Пеглотиказа (Krystexxa на Savient Pharm.) е рекомбинантна уриказа. Тя преобразува пикочната к-на на лесния за извеждане алантоин. Това лекарство намалява вероятността от отлагане на нови тофуси. Както посочихме по-горе, алантоинът е до десетократно по-разтворим от пикочната к-на.

Лекарството се пише само при болки с тежка форма на хронична рефрактерна подагра (с тофуси и ерозия на ставите) и е единственото, одобрено за тази форма на болестта (от 2013 г.). Всъщност препаратът идва като помощно средство, когато посочените преди него медикаменти не са били достатъчно ефикасни (не е достигнато прицелното ниво), или като алтернатива, когато въпросните лекарства са противопоказани.

Други лекарства за подагра

Дотук посочените препарати са с цел лечение и корекция на механизмите, чийто резултат е появата на подагра. Освен тях място намират и още две групи препарати, обусловени от необходимостта да се овладява възпалението и да се снижава мъчителната болка. Това са противовъзпалителните, които имат и болкоуспокояващо действие, както и чистите аналгетици, които допълват противовъзпалителните, когато те не съумяват да се справят с болката.

Противовъзпалителни средства

Те намират място в началото на заболяването, по време на остра криза. Най-напред има необходимост да се третира болката, отокът, почервяването и чувството за горещина (възпалението).

Противовъзпалителните се вземат до изчезване на симптомите. Това свидетелства за приключване на кризата и се преминава към продължителната терапия с въздействие върху количеството на пикочна к-на.

Нестероидни противовъзпалителни
възпаление, лечение, демир бозан, подагра, става, увреждане, лечение

Традиционен и високо ефикасен препарат

За краткосрочно лечение се използват препарати за облекчаване на болката и възпалението.

Внимание! При подагра никога не се пие аспирин! Той изостря пристъпите.

Обичайно използваните НПВС при подагра са:

 • Ибупрофен;
 • Диклофенак;
 • Мелоксикам;
 • Индометацин.

Посочените НПВС имат разни съставки, но сравнително еднакъв резултат. Изборът се прави с помощта на лекар. Не без значение е, че нестрероидните имат ред странични явления. Отнесете се отговорно към дозата и продължителността на третирането.

Някои от НПВС като диклофенак и индометацин се предлагат и под формата на мехлем, крем, унгвент и гел за локално обработване.

Големият недостатък на нестероидните препарати е, че провокират сериозни стомашни неразположения.

Стероидни хормонални средства

Кортикостероидите се дават на таблетки или се въвеждат във вид на инжекции в случаите, когато нестероидните и колхицинът не са помогнали. Те се изписват при противопоказаност на НПВС  – по разни причини, например при хронична бъбречна и сърдечна недостатъчност, болести и кръвоизливи в стомах/ черва, прием на медикаменти за разреждане на кръвта и др.

Глюкокортикостероидите имат по-силен ефект от нестероидните препарати, но и повече нежелани ефекти. Затова те се назначават само в краен случай и употребата им е силно ограничена.

Обичайно предпочитани глюкокортикостероиди при подагра са:

 • Бетаметазон – това е обезболяваща активна съставка на редица лекарствени наименования (Целестон табл., Дипрофос амп., Бетноват крем, Дипрозон маз и др.). Използва се за намаляване на възпаляването. Прилага се системно и местно;
 • Метилпреднизолон – противовъзпалителен препарат – маз, таблетки и инжекции;
 • Кетазон – производно на пирозолидон, способстващо отделянето на пикочна к-на от тялото, с изразен противовъзпалителен и по-слаб аналгезиращ ефект. Пие се под формата на драже или таблетка, при подагра – двукратно на ден.
Аналгетици на инжекции

По време на пристъп на остра подагра са желани бързите лекарства срещу мъчителния болеви синдром. Най-ефикасни са:

 • Инжектиране на Мовалис – получава се бърз, макар и краткосрочен ефект. Препаратът се въвежда мускулно (венозно е строго забранен);
 • Инжектиране на Волтарен – прилага се при силен болеви пристъп. Може да се подкрепи с таблетки и маз;
 • Вътреставно инжектиране на глюкокортикостероиди (доза според степента на засягане) – този прийом се съчетава перорално със стероидни или нестероидни противовъзп. или колхицин.
Хомеопатия, хомеопатично лечение
 • Уртика уренс – има широк диапазон на действие, включително върху отделителна с-ма и поражения на ставите. Използва се за купиране на остър пристъп;
 • Бензоикум ацидум – първа линия препарат при подагра и уролитиаза. Предпочита се при наличие на тофуси и хрущене в ставите;
 • Сарсапарила – при склонност за образуване на камъни и при много болезнени подагрозни възли;
 • Колхикум аутумнале – действието е съответно на аптечния препарат Колхикум. Прилага се при възпаление на малки стави, при зачервяване, оток, скованост, влошаваща се нощем;
 • Ледум палустре – много подходящ за ставни патологии, особено в малките стави на стъпалата и дланите. Показание за избора му е скованост сутрин и сърбеж през нощта, също и подуване;
 • Уреа (карбамид) – от нея също се приготвя хомеопатично лекарство;
 • Урикум ацидум – особено ефикасна при усложнения.
Нови лекарства
ревматолог, добри клиники, подагра, лечение, билки Демир бозан

Търсенето и разработването на по-ефикасни медикаменти продължава

Продължава разработването и изпитването на нови лекарства за подагра. Пример затова е и самият фебуксостат, който от години се проучва и досега не се е намерило окончателно предписание за приложение.

Друг пример е лекарството Аркоксиа – за  болеви усещания и други симптоми на подагра. Но то не е показано за всички пациенти, защото носи риск от голямо количество нежелани ефекти.

Търсене на добра клиника

(медицински център) за лечение на подагра

В една медицинска брошура за подаграта, издадена от изтъкнати наши специалисти, се посочва интересна статистика: през ревматологичните кабинети у нас преминават годишно 7 хиляди пациенти. От НЗОК пък намираме броя на регистрираните ревматолози – 82-ма.

От няколко години пациентската организация на боледуващите от ревматологични заболявания у нас алармира за твърде ограничения брой на специалистите и за това, че в множество големи населени места няма такива.

В действителност в страната има разкрити ревматологични кабинети и работят единични специалисти, но като цяло специализираното лечение е концентрирано в малко на брой клиники. Това са 2 специализирани университ. клиники в Пловдив и София („Св. Ив. Рилски“), клиниката към МУ София и някои смесени звена като тези в „Царица Йоана“ и СБАЛ по детски болести.

С най-дълга традиция и натрупан опит се сочи „Св. Ив. Рилски“ (на ул. „Урвич“ 13, както е известна на пациентите).

Активните ревматологични болести се лекуват по клинични пътеки и са заплатени от Здравна каса. Подаграта спада към пътеката за дегенеративни и обменни ставни патологии над 18 г.

Лечение на подагра с

билки и народна медицина

Някои специалисти признават, че в класическото лечение на възпалени стави могат и е разумно да се използват изпитани формули от нар. целители. Те не могат да бъдат единствено и самостоятелно средство за терапия, но значимо облекчават и подобряват болния.

И въпреки това българските ревматолози рядко предписват рецепти от народния арсенал и предпочитат стриктно да спазват конвенционалните предписания и препоръките на световните ревматологични авторитети. По тази линия те дори забравят за прекрасния ефект на кинезитерапията.

Но подаграта има такива проявления, че болният само губи, лишавайки се от прекрасните противовъзпалителни свойства на билките, от компресите и мехлемите, и от някои по-целенасочени към болестта фитосредства. Нека не забравяме, че главното лекарство при кризи е алкалоид, извлечен от минзухара, и да не пренебрегваме силата на природните цярове.

Често наричаните домашни методи помагат да се свали симптоматиката на подаграта при остро протичане. Подпомага се спадът на възпалението в ставата и осигуряването на покой. Прекрасно действат отварки от:

 • Шипка;
 • Морски зърнастец;
 • Боровинка и ягода;
 • Жълт кантарион;
 • Бреза;
 • Липа;
 • Цикория.

Освен билките с противовъзпалителен и успокояващ ефект, съществува и друга група лечебни растения, които оказват оздравяващ ефект пряко върху механизмите на подаграта. Дори самостоятелно прилагани, те носят значителни ползи на болния и го подкрепят в медикаментозната му терапия.ревматолог, добри клиники, подагра, лечение, билки Демир бозан

Блатен тъжник

Тази билка снижава к-вото на пикочната к-на в тялото, с което се явява важно звено в билковата терапия на подаграта. Съставът му действа пикочогонно. Освен това помага срещу диарични изпражнения, с което се противопоставя на най-честата нежел. реакция от конвенционалните лекарства.

Не на последно място тъжникът е противовъзпалителна и антисептична билка, сваля отоците и обезболява. Тези ѝ свойства я правят подходяща и за ред бъбречни и ревматични патологии.

Приготвяне на стрък: 1 с.л. се попарва в 0.25 л, кисне 60 мин. Употребяват се 4 Х 60 мл.

Приготвяне на корен: същата процедура като при стръка, но се вари 6-7 минутки.

Врабчови чревца

Официалната лечебна област на тази билка са бъбречните и пикочни инфекции, артритите и подаграта.

Приготвяне: 2 с.л.се попарват в 0.5 л и врат 5 мин. Употребяват се 3 Х 100 мл.

Хвощ

Действието на това растение е насочено директно към разнасяне на отоците и очистване на пикочните пътища. Хвощът благоприятства излекуването на инфекции и отделяне на токсини.

Приготвяне: отварката се прави в стандартното съотношение на с.л. сушена и наситнена билка към 200 мл кипната и излята върху растителната маса водичка. На слаб огън се вари 5 м. и се запарва за три-четири пъти повече време. Хвощът не е особено вкусничък, така че просто го изгълтвайте като лекарство.

Пирей

Народната традиция го предписва при чернодробни патологии, ревматизъм и подагра. Външно – за отоци.

Приготвяне: по рецептата на врабчови чревца. Употребяват се 4 Х 80-100 мл.

Великденче

То е стар познайник на нар. целители, които от векове го дават за болни бъбреци, образувани песъчинки, възпаления по пикочна с-ма, но най-важното – за ревматични болести и подагра.

Изготвяне: 1 с.л. от суш. и наронено растение се попарва с 400 мл. Не се вари, а само се накисва 30 мин. Полученото к-во е точно за 1 ден и се пийва на три пъти.

Царевична коса

Свилата е специалист по пикочните патологии. Като великденчето се прилага за всякакви бъбречни страдания, за измиване на песъчинки. Другото ѝ направление на действие са метаболизмът и нарушенията, свързани с пикочната к-на. Затова намира естествено място в терапиите на подагра.

Приготвяне: Царевичната коса се приготвя точно по рецептата на великденчето с тази разлика, че колич. билка е 2 с.л. И приемането е по идентична схема – цялото количество, разделено на 3, се изчерпва до края на деня.

Втори вариант: спиртен извлек от царевична коса. Стъклен съд се пълни на четвъртина от обема си със свила, а останалото място – с мед. спирт (или квалитетни водка, ракия). Престояват 1.5 мес. на затъмнено място. Дозирането е 2 Х 7-8 мл.

Репей

Сфера на действие са циститите, бъбречните възпаления, ревматизмът, подаграта, жлъчните и бъбречни камъни, цироза.

Приготване: 2 с.л.врат в 0.5 л. Употребяват се 3 Х 120 мл.

Котешка стъпка

Народният опит казва, че раст. е чудесно при ставни болести като артрит, подагра и други, изявяващи се с възпалителен процес. Пречиства кръвта и стимулира естествената регенерация на тъканите. По отношение на подаграта действа чрез имуномодулиращ механизъм.

Изготвяне: 1 с.л. се накисва в 0.4 л съвсем студена вода, за 120 мин. Не се вари, пие се дирекно 3 Х 150 мл.

Как пречистването на кръвта повлиява подаграта е обяснено ТУК: Как нелекувана подагра атакува нови стави.

Глог

Дребните безкостилкови горски плодчета, включително шипката и глогът, са идеални за понижаване на пикочната к-на в кръвта. Препоръчва се приемането им в голямо количество – сурови, на сладко, мармалад и др. Показани са аптечни екстракти, отварки и други възможни извлеци. Стандартно при подагра е показан извлек глог + черна боровинка. Може да се пие и тинктура.

Приготвяне: една от по-интересните рецепти показва смесването на плодчета от глог и цвят липа с двойно по-голяма доза шипка и мащерка. От това се прави вкусен чай, който действа благотворно и на подаграта.

Бързи начини

за намаляване на пикочна киселина

Подагра, лечение, билки, лекарства, Демир Бозан

Някои домашни, проверени с десетилетия методи на лечение, не са за пренебрегване

Пациенти, които прилагат комбинирана терапия, свидетелстват, че конвенционалните лекарства идеално се съчетават с билковите от природата. В интернет е споделен конкретен опит, според който тази формула ускорява действието на препаратите и ги прави по-ефикасни.

Без съмнение пациентите, изпитващи силни болки и дискомфорт, се нуждаят от скоростни мерки и времето за задействане за тях не е без значение.

Пример за подобни свидетелства е отзивът на Борислав Мечев от Варна. Той е установил, че билките ускоряват действието на медикаментите и същевременно ги правят по-деликатни. Мнението на пациента е публикувано ТУК: Личен опит как се сваля бързо пикочната к-на с комбинацията от 3 медикамента и билки. 

Интересна е и историята на Антон Грозев от Ст.Загора. Той пие толкова много лекарства, че вече не знае кое точно му е решило проблема. Но е успял да засече, че има подобрение от билките. Подробно неговият опит е даден ТУК: Пиейки билки, забравих подаграта.

Домашни методи

(кой лек е най-добър)

 • Лечение с яб. оцет – болният употребява два пъти дн. 15 мл яб. оцет, разреден в повечко вода;
 • Мед и оцет – благоприятно се оказва съчетаването на оцетената вода с 30-40 мл мед. Пчелният продукт оказва и цялостно оздравително д-вие;
 • Компреси при подагра – 20 мл оцет, разреден с 200 мл обикновена, но позатопленка вода, е идеален еликсир за компреси. В него се напоява естествена тъкан и се прилага в/у болезнената става за през нощта;
 • Лечение със сода – 2-3 щипки бикарб. сода с малко вода алкализират тялото и помагат при подагра. По време на ремисия се взема еднократно, а по време на криза – до 4 пъти/денон.;
 • Лимоновият сок – прир. елексир, без който не се минава. Пийте го възможно най-често и накапвайте в обикновената питейна вода;
 • Вана с активен въглен и частични бани на ставите с английска сол – подпомагат понижението на пикочната к-на.

Чай за подагра

У нас се произвеждат два готови продукта – билкови смеси, конкретно насочени към лечение на подагра. Наричани неофициално „чай за подагра“, те съчетават по собствени формули различни лечебни растения. Така продуктите не се повтарят, а осигуряват оригинално терапевтично въздействие.

Чайовете, ефикасни при подагра, са Подагралин и Демир бозан. Първият се продава в седмични опаковки (7 пакетчета за 7 дни), а вторият – на месечни (90 пакетчета за 30 или 45 дни, в зависимост от лечебната схема).

Подагралин

Представлява комбинация на Алин, смес от 15 билки. Те имат различна тежест в сбора, като основните компоненти зайча стъпка, синя тинтява, пача трева, троскот и хвощ за по 14 г, а останалите по 7 до 11 г. Едно пакетче се сварява за деня и се консумира до лягането.

Указана продължителност на курса с Подагралин – 2 месеца.

Демир бозан

Този чай не носи официално обозначението „срещу подагра“. Но той съдържа 6 от най-силните лекуващи това заболяване растения и е подходящ именно против подагра, както и при много други случаи. Основните от съставляващите билки и ние посочихме по-горе, докато преглеждаме ефикасните растения за подагра.

Аденурик, Милурит, Бензбромарон, Какви диети се пазят, Чай и билки при подагра.

Чести локации на болката при подагра. Билките са прекрасна съпътстваща мярка в терапията на болестта. Те повлияват ефикасно дори и болката

Демир бозан съчетава хвощ, царевичната свила, великденчето, блатния тъжник, кот. стъпка и глог. Сборът е така прецизиран, че едновременно да има активни в-ва за пречистване на кръвта и такива, които да потискат синтеза на пикочна к-на. Трета група компоненти подкрепят естествените способности на тялото да се справи с тази трудна за него патология. Силна е и противовъзпалителната активност на повечето участници в сбора.

Билковото съчетание е добре замислено като композиция в подкрепа на медикаментозната терапия на пациентите.

Болният, който пие ред хапчета и евентуално търпи инжекции и локални обработки на ставите, в билковата част е улеснен. Той няма да прави самоделни сборове, купувайки от всички полезни билки, а само си запарва филтърно пакетче по традиционния начин – направо в чашата.

Защо се улеснява пациентът?

Пациентите с подагра са силно податливи на обезверяване и депресия. Причината са силните, понякога нетърпими болки, които разбиват нервната с-ма, и продължителността на лечението. Болни с подобен профил не могат да бъдат заставяни да полагат допълнителни усилия и то дълго време.

Затова и създалите Демир бозан правят лесен и достъпен продукт и дори опаковките съдържат пълният брой пакетчета, необходими за 30/ 45 дни (според състоянието си пациентът пие по 2 или 3 чая на ден).

Как работят билките от Демир бозан-композицията?

Пациенти споделят два основни механизма на подкрепа на билките:

 1. Ускоряване на действието на конвенционалните медикаменти;
 2. Смекчаване на лекарствата, чиито нежелани действия са известни, немалобройни и много сериозни.

Пациенти с по-леки форми на подагра споделят и един допълнителен  – и доста приятен за тях ефект, а именно възможността леко да поотпуснат строгата диета. Този и други аспекти от сътрудничеството на медицината и природата (лекарства и билки) в лечението на подагра стават ясни от споделения личен опит на пациентът Минчо Александров ТУК: Потуших симптоматиката на своята дългогодишна подагра с чая Демир бозан.

Симптоми на подагра

Най-явният от тях е подагрозният пристъп. Той се изразява в остро възпаляване и отичане на засегнатата става, зачервяване на кожата и сгорещяването ѝ на пипане. Болката е внезапна, почти непоносима. Признак на подаграта са и образуването на своеобразни възли – тофуси, и прозиране на кристалите през кожата.

Разказът на Михаил Живков от Хасково е много ценно описание на симптомите. Той живо пресъздава първата среща на болния с болестта ТУК:

Билково лечение пропъди подаграта

Изследвания и диагностика

Откриването на кристали на пикочната к-на в синовиалната течност и отлагането на урати в тъканите, осъществено по химически или микроскопски път, е достатъчно за диагностициране на болестта.

Рентгеновото изследване не е включено сред задължителните изследвания, но е необходимо за уточняване на тофусните отлагания и увреждането на костните тъкани в резултат от повторни възпаления.

Диета при подагра (хранене)

диета и хранене при подагра

Храненето е от първостепенно значение при подагра, дори по-важно от медикаментозната терапия

Ограничаването на приема на пурини чрез храната е съществена част от терапията на болния. Тя е с по-висока стойност и от медикаментозното лечение. По-разумно е да не се приемат, отколкото после да се елиминират с лекарства.

Забранени храни са месните субпродукти, консервите и пикантните храни, солта, алкохолът, кафето и мазните блюда. Млечните са разрешени в неограничени к-ва, а макароните, картофите, доматите, копърът и плодовете дори са обявени за полезни. Задължително е пиенето на голямо к-во течности.

Интересна гледна точка: Величко Стефанов, пациент с подагра, разказва как е успял да заобиколи някои от горепосочените ограничения с пиенето на повече билки ТУК:

С билки успях да се излекувам от подаграта

Профилактика на подагра

Избягването на травми на краката и особено на палеца е съвет №1 за предпазване от подагра.

Носенето на удобни обувки, обилното поемане на течности, активен живот и отказ от алкохола са други важни предпазни мерки за хората, податливи към това заболяване.

Отзиви за чай Демир бозан при подагра

Актьорът Петър Петров заболява от подагра и нормалното в живота му се разбърква. Той вече не може да се събира с приятели след представленията. Болестта му пречи на работата и го тормози.

Петър започва да пие лекарства и да пробва бабини цярове. Светлината в тунела идва от Демир бозан. С билковия чай той овладява болката. Именно Демир бозан го връща на сцената и дори му позволява отново да се събира с приятели, разказва Петър. Ето разказа му:

Д-р Н. Дюлгерски научава за Демир бозан от пациенти. Чува за него дори и от свои колеги – медици. Тогава лекарят подхожда професионално и установява, че билките в комбинацията обективно повлияват кръвоносната и нервната с-ми и най-важното: почистват кръвта.

Историята на Пенка Александрова

„Здравейте, аз съм с подагра. Всъщност скоро ще казвам: „бях“. Почти съм се справила с тази ужасна болест и то благодарение на природата и на билковото лечение!

лечение на подагра с билки писмо

Скрийншот от писмото на Пенка.

Лекарите казват, че подаграта не се цери. Народните лечители казват, че подаграта е лечима. Вие на кого бихте повярвали?

лечение на подагра с билки снимка

Пенка Александрова

На вилата ми растат 17 вида билки – някои идеални за подагра. Берях, сушах, стривах и варях – без отчайване. Докато открих чая Демир бозан. С него дойде облекчението – и на болките ми, и на огромния труд, който полагах в саморъчното правене на лекарства.

Благодарности на създателите на този чай, само това ще кажа! Оставят много благодарни пациенти и ще има още такива!

Пенка Александрова

За още информация: На английски: Gout. На немски: Gicht. На испански: Gota. На руски: Подагра. На гръцки: Ουρική αρθρίτιδα. На турски: Gut.

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Лечение на подагра: Кои са хубавите лекарства, билки (чай) и диети
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Лечение на подагра: Кои са хубавите лекарства, билки (чай) и диети

 1. Статията е много добре написана, има чудесен ред и последователност на текста.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *