Триглицериди: Какво са. Норма. Сваляне на високи с билки и лекарства

♥ Какво са триглицеридите ♥ Защо се повишават ♥ Каква е нормата им ♥ Триглицериди и холестерол ♥ Симптоми за високи ♥ Симптоми за ниски триглицериди ♥ Диагностика ♥ Защо се изследват триглицериди ♥ Резултати ♥  Лечение, лекарства

Още в текста: ♥ Билки за триглицериди и холестерол ♥ Глог ♥ Полски хвощ ♥ Царевична коса ♥ Спирея ♥ Великденче ♥ Котешка стъпка ♥ Как работят в Демир бозан ♥ Хранене при триглицериди ♥  Примерна диета ♥ Сокотерапия ♥ Мнения на излекувани

Сочните шишчета и тортата от празничната вечеря оставят на езика приятен спомен. Доброто похапване ни предразполага, повдига настроението.

Но знаем ли какво става с вкусната храна, поела пътя си през тялото ни?

Мазните залци започват да се обработват в устата и продължават разграждането си в стомаха. Всмукването на мазнините става в началото на тънките черва. Те вече са готови да бъдат транспортирани до тъканите и да бъдат използвани.

Но водата, респективно кр. плазма, не разтваря мазнини. Директното транспортиране е невъзможно. Мазнините биват поети от разворимите хиломикрони – съединения с протеин.

Хиломикроните минават в лимфата, оттам – в кръвта и стигат до черния дроб. В него „транспортните средства“ се разцепват и освобождават мастни киселини.

Лекарства и билки за сваляне на високи триглицериди

Ако имате висок холестерол, сигурно ще се сблъскате и с триглицеридите. Разказваме подробно за тях!

Какво по-нататък? Една част от мастните к-ни прониква в мастните и мускулните тъкани и попълва нашите не винаги желани мастни запаси. Друга част остава в черния дроб и от нея се синтезират липопрот. с ниска плътност и триглицериди.

Така хиломикроните доставят екзогенните триглицериди (от външен източник – храната), а липопротеините с мн. ниска плътност „поемат“ ендогенните триглицериди (произведени в тялото). И чрез едните, и чрез другите триглицеридите достигат до тъканите и органите.

Какво са триглицеридите

Източник на енергия, за да живее и съществува организмът. Триглицеридите са най-разпространеният тип мазнини в тялото.

Тялото е ефективен механизъм. Една част разгражда незабавно за получаването на бърза енергия. На следващ етап посяга към триглицеридите, които в дадения момент се намират в кръвта. А трета част складира и ползва „в краен случай“.

Защо възприемаме тригрицеридите като отрицателни и опасни?

При нормални стойности ние не се сещаме за тях. Но когато се повишат и видим това в изследванията си, обявяваме триглицеридите за враг и виновник за здравословните ни беди.

Да се върнем на шишчетата и тортата. Ако са били прекалено мазни или сме похапнали повечко, а вероятно и двете, хиломикроните ни са добре натоварени. Те понасят тежкия си товар към черния дроб. Готови ли са там да посрещнат щедрата доставка?

Причини за повишение

на триглицеридите

Шишчетата и тортата не са единствената причина за повишаване на триглицеридите. От еднократно преяждане няма последствия. Но те ще затвърдят положението, ако са налице трайни условия като следните:

 • Главната причина – напредването на възрастта и изменения във функционирането на тялото (болести);
 • Честа причина – неправилен стил на живот, включително преяждане, некачествено хранене и злоупотреба с алкохол;
 • Някои лекарства провокират ръст на мазнините в кръвта и особено препаратите, съдържащи хормони. Ако приемате примерно орални контрацептиви или бета-блокери и кръвните ви изследвания показват завишени колич. мазнини в кръвта, лекарят трябва да ви изпише друго;
 • И една естествена причина – триглицеридите почти винаги се повишават по време на бременност. При пренастройване на майчиния организъм се разбалансира ендокринната с-ма, което провокира ръст в нивото на мазнините.причини за високи триглицериди, причини за висок холестерол
Мазнини и липиди

Най-общото понятие е липиди. Те са орган. съединения, които снабдяват с енергия (при разграждането на 1 г се отделят 38.9 kj) и структурират клетъчните мембрани. Разтварят се в орган. разтворители, не с вода.

Липидите се отлагат под кожата, където служат като енергиен запас и изолатор срещу загуба на топлина от тялото.

Те имат разновидности и мазнините са само една от тях.

Някои видове липиди:
 1. Мастни киселини и производни;
 2. Триглицериди (неутрални мазнини);
 3. Стеролови липиди – стерини (холестерол) и стероиди (вкл. вит. Д)
 4. Фосфолипиди;
 5. Восъци (прости липиди);
 6. И др.

Холестерол и триглицериди са разновидности на липидите, със собствени функции.
Храните влияят на триглицеридите в кръвта и в двете посоки. С тях те могат да се покачат или редуцират. Естествени с-ва са записани ТУК: Лук, сминдух, канела, фибри и други „хватки“ са овладяване на триглицериди.

Норма и референтни стойности

Нивото на триглицер. се определя чрез биохимичен анализ на кръвта. Полученият показател се използва за диагностиката на множество заболявания.

Нормата на триглицеридите е непостоянна – тя е според години и пол, зависи от ред биохимичски показатели. Голямо различие (1.5 пъти) забелязваме в горният лимит на двата пола в млада и ср. възраст. За силния пол е в норма наличието на по-висок показател.

Над 55 г. нормата при жените (горна граница) постоянно се стреми да достигне мъжката и към 70 години това най-накрая се случва, а долната граница за първи път задминава същата при мъжете.

Коректно е да се излагат нормите за триглицериди по възраст и пол, както е в нашата таблица.Норма за триглицериди по възраст и полНорма за триглицериди по възраст и пол

Медиците в САЩ възприемат дадената таблица, но смятат, че по принцип с-ст < 1.13 ммол/ л вече е тревожен сигнал за риск от патолог. изменения на сърце и съдове.

За максимално точна диагностика триглицеридите се разглеждат в неразривна връзка с холестерола. Например финландци са доказали, че нарушен баланс на холестерола в третата възраст + триглицериди < 2.3 ммол/ л показват неколкократно повишен риск от инфаркт.

Триглицериди и холестерол

Холестеролът е два типа – LDL и HDL, добър и лош, както ги бележим. Искаме първият вид да е възможно повече, а вторият – възможно по-малко.

Зависимостта е проста: високият показател на HDL неизменно влече повишено ниво на производните на глицерина.

По-обстойно са разгледани ТУК: Комбинация от висок холестерол и триглицериди + други аномалии.

Триглицериди извън нормата

Извън конкретиката на таблицата, извън детайлната точност на нормата по възрасти и пол, опасни нива на триглицериди имаме в следните случаи:

 • < 2.3 ммол/ л – увеличени; след 5.6 ммол/ л – хипертриглицеридемия;
 • По-малко от 0.3 ммол/ л – хипотриглицеридемия

Изследване, което показва отклонение от нормата, е причина за безпокойство. Важна диагностична стойност има и повишеният, и пониженият показател.

Високи триглицериди

(повишени)

Те сочат възможни неблагополучия с основни органи и системи в тялото – сърце, съдове, бъбреци, ч. дроб, панкреас.

Биохимията неизменно показва прекомерно високи триглицериди в кръвта на алкохолиците и на заклетите пушачи. Също при дълго приемане на хормони, кортикостер., извеждащи течности препарати, бета-блокери.

Изследване за триглицериди, липопротеини с ниска и с висока плътност

На снимката е визуализирана кръвта: около кръвните телца се „полепват“ липопротеините – с ниска и висока плътност, и триглицеридите

Вторичната триглицеридемия е следствие от болести като:
 • Атеросклероза, високо кръвно, ИБС;
 • Чернодр. болести, застой на жлъчка, запушване на жл. пътища, вирусен хепатит;
 • Диабет;
 • Нефритен синдром, бъбречна недостатъчност, други остри/ хронични патологии на бъбреците;
 • Възпалителни процеси в панкреаса;
 • Хиперурикемия, подагра (високо съдържание на пикочна к-на в кръвта);
 • Снижена функционалност на щит. жлеза;
 • Затлъстяване.

Възможните причини оформят дълъг списък. Затова изследването на триглицериди е началото на ред диагностични процедури за откриване на точния причинител.

А „вкарването“ на показателя в норма е възможно след правилно поставяне на диагноза.

Ниски триглицериди

(под нормата)

Недостиг на триглицериди се наблюдава при:
 1. хронични белодр. патологии;
 2. при лошо качество на храненето, недостатъчна храна;
 3. прием на някои препарати и храни като вит. С и рибено масло;
 4. травми от различно естество, изгаряния;
 5. нарушения във функционирането на щитов. жлеза;
 6. патологии на храносм. с-ма, патологии в усвояването на храната;
 7. бъбречни проблеми.

Забележете, че някои ограни присъстват и в двата списъка – бъбреци и щитов. жлеза например.

Симптоми за високи триглицериди

Високото ниво на триглицеридите няма самостоятелни симптоми. Проявяват се заболяванията, свързани с вторичната триглицеридемия.

Понякога повишените триглицериди са свързани с генетичен фактор. Тогава се появява видим белег – така наречените ксантоми или мастни отлагания под кожата.

Рядко, но възможно е при хора с повишени триглицериди да възникне възпаление на панкреаса – панкреатит. Той се появява с внезапни остри болки в корема, спад в апетита, висока темп., гадене и др.

Симптоми за ниски триглицериди

Пониженото ниво на триглицериди се среща рядко. За дефицита евентуално се предполага по външния вид на човека, ако той е свързан с лошо хранене или продължителни нискомаслени диети.

Косвено липсата на енергия се отразява в депресивни състояния, загуба на паметта, слабост и вялост и др.

Диагностика

Защо се изследват?

На първо място, за да се оцени риска от поява на атеросклероза и дисфункции на сърцето и съдовете. Атеросклерозата представлява образуване на плаки в съдовете, които ограничават или напълно запушват кръвотока.Изследване за триглицериди, липопротеини с ниска и с висока плътност

Друга сериозна причина за изследване на триглицериди са диетите и особено продължителният живот в особен режим на хранене, от какъвто и тип да е той.

Изследвания се правят и за проследяване на действието на някои препарати, отразяващи се над нивата на липидите.

Кога се назначава изследване

При изследване на холестерола или съставяне на липидограма, която включва с-стите на видовете холестерол, триглицериди и коефициент на атерогенност. Съставянето на липидограма е препоръчително за всички възрастни над 20 г., през 5 години.

При планови профилактични прегледи или по-често, ако пациентът е на диета с ограничаване на животинските мазнини и/ или приема лекарства, снижаващи нивото на триглицериди и холестерол. В такива случаи се гледа дали се достига целевото ниво на липидите и съответно дали се снижава рискът от сърд.-съдови проблеми.

Особено важна е проверката на триглицеридите при диабет, тъй като колебанията в кр. захар способстват повишаването на триглицеридите.

Изследването е повече от препоръчително, ако при даден пациент присъстват един или няколко фактора на риска за развиване на патологии на сърце или съдове:

 • Пушене;
 • Възраст над 45 г. при мъжете и над 55 г. при жените;
 • Повишено над 140/90 кр. налягане;
 • Повишен холестерол или проблеми със сърце и/ или съдове у други членове на семейството (пр. инфаркт или инсулт на близък родственик от мъжки пол, по-млад от 55 г., или от женски пол, по-млад от 65 г.);
 • ИБС, инфаркт, инсулт;
 • Диабет;
 • Затлъстяване;
 • Злоупотреба с алкохол;
 • Прием на големи к-ва храна, съдържаща животински мазнини;
 • Ниска физическа активност.

Деца, в чиято семейна анамнеза има повишен холестерол или сърдечни болести в млада възраст, се изследват доста рано – още в диапазона между 2 и 10 г.

Изследвания, резултати

И така, вие сте се изследвали, получили сте резултатите. В графата до вашия показател са дадени референтните стойности на конкретната лаборатория, която е изработила анализа ви. Като цяло цифрата трябва да е в рамките на 0 – 2.25 ммол/л.

Интерпретацията ще направи лекуващия лекар. Принципно се разделят няколко степени на риска:

 1. Приемливо ниво – > 1.7 ммол/ л – отразява нисък риск от поява на изменения и проблеми със сърце и съдове;
 2. Погранично ниво – 1.7 – 2.2 ммол/ л;
 3. Повишено ниво – 2.3 – 5.6 ммол/ л – голяма вероятно за поява на болестни изменения на сърце/ съдове;
 4. Много високо – < 5.6 ммол/ л – висок риск за сърцето и съдовете, но заедно с това и голям риск от поява на панкреатит. Изисква спешни мерки за сваляне на концентрацията, оптимално до 1.3 ммол/ л или по-ниско.Изследване за триглицериди, липопротеини с ниска и с висока плътност, причини за високи триглицериди

Какво следва?

 1. След като изследването на кръвта показва повишени триглицериди, следва изключването на някои причинители като алкохолизъм, хронично възпаление на бъбреци, хрон. бъбр. недостатъчност, понижени функции на щитов. жлеза, лошо лекуван диабет, панкреатит, инфаркт, подагра;
 2. Когато изследването на кръвта показва понижени триглицериди, следва изключвнето на някои причинители като наследствена хиполипопротеинемия, засилена функция на щит. жлеза, нарушено всмукване в червата, ХОББ, инсулт.
Може ли да сте получили грешен резултат?

Нивото на триглицеридите може да остане високо (до 5 – 10 пъти) и часове след нахранване. Кръвни проби, взети на гладно в различно време, може да дадат различни резултати.

Различие се отбелязва и във времето. При някои хора нивото на триглицер. варира с 40% в рамките на 1 месец. Отразява нормалните колебания на метаболизма на холестерола.

В обобщение: единично измерване не винаги отразява реалното ниво на триглицериди, затова при притеснителен резултат анализът се повтаря.

Моментно повишение на нивото може да бъде предизвикано от богата на мазнини храна, прием на алкохол, бременност, орални контрацептиви, кортикостериоди и някои други лекарства.

Моментно снижение на нивото може да бъде предизвикано от интензивно физическо натоварване, статини, метформин.

Важна забележка: Анализ на триглицериди се извършва в относително здраве. Потребно е след остро заболяване, инфаркт, хирургична операция и др. подобни да се изчака минимум 6 седмици.

Домашен мониторинг

Уред за измерване на показатели на кръвта като кр. захар, холестерол и триглицериди в домашна обстановка, работещ с консуматив тест ленти, улеснява изследванията, ког. се налага те да бъдат периодични.

Производители на подобни апарати посочват, че те са предназначени за всички над 30 г – граница, след която се формират някои рискове. Но има няколко специфични групи, ползватели:

 • Хора с известна степен на затлъстяване;
 • При силно напреднала възраст;
 • При наличие на генетично предразположение за развиване на аномални стойности;
 • При нарушения на хормоналния фон;
 • При определени болести, свързани със сърце и съдове, + диабет.

У нас се предлагат апаратите Multicare и Accutrend + съответните тест ленти за триглицериди.

Цената на първия биохимичен анализатор е 184 лв, на втория – 446 лв.

Стойността на тест-лентите зависи от броя им в опаковка. Например 25 бр. Multicare струват 80 лв., а 25 бр. Аку тренд – 7.81 лв.

Лечение на високи триглицеридиИзследване и лечение на триглицериди, липопротеини с ниска и с висока плътност, причини за високи триглицериди

Нивото на триглицеридите спада при спазването на диета и на здравословен начин наживот. Тази методи са особено ефикасни, когато показателят е около максимално допустимото ( 1.5 – 2.3 ммол/ л).

Контролът върху триглицеридите изисква:
 • Тегло в норма;
 • Ограничена употреба на мазнини и захар;
 • Активен живот с много движение;
 • Ограничена употреба на алкохол.

Но съществуват ситуации, в които описаните принципи са само спомагателни, но не достатъчни за коригиране на концентрацията на триглицеридите. Тогава е потребно медикаментозно лечение.

Общи принципи на лечението

Препаратите за сваляне на нивото на триглицер. се изписват при високи стойности и наличен риск от изменения.

Например при потвърден риск при коронарните артерии. Към всеки случай лекарят подхожда индивидуално. При посочения пример се дава терапия за снижаване на LDL и повишаване на нивото на HDL, а после – на триглицериди.

Контролът над нивото на LDL и HDL снижава риска от инфаркт и смърт, докато рисковете от високо ниво на триглицеридите не са докрай известни.

Първоначално лечение

Диетата и здравословният режим са първи етапи, помагащи да се свали нивото на триглицеридите. Гледайте на това като на лечение, което трябва да включи:

 • Удържане на теглото в норма или редукция на калориите с цел снижение на теглото;
 • Ограничена употреба на въглехидрати и вредни мазнини;
 • Активен начин на живот;
 • Ограничена употреба на алкохол;
 • Отказване от цигарите;
 • Поддържане на кр. захар на ниво, близко до оптималното (ако сте диабетик).

  лечение при омазняване на кръвта, лечение на високи триглицериди, лекарства, хранене

  Лечение започва от храната и завършва с него. Ако пациентът не спре с вредностите, лекарствата слабо ще помогнат

Американският национален институт по здравето е разработил специална програма за снижаване на мазнините в кръвта, която ще дадем в края. Изменението на храненето е доста кардинално и се съчетава с гимнастика.

Целият комплекс от мерки се съгласуват със специалист.

Текущо лечение

То идва на второ ниво, след като са изпълнени посочените в първоначалното лечение мерки. Когато диетата, ограниченият прием на мазнини и захар и упражненията не са дали ефект, се минава към приема на лекарства.

Изборът на лечение зависи не толкова от нивото на триглицеридите. Отчита се още концентрацията на холестерола и рискът от сърдечни заболявания. Ако и холестеринът е висок и съществуват рискове за сърцето, вероятно ще се даде комбинация от препарати, насочени към различните типове холестерини.

Общо препаратите за снижаване на мазнините са:
 1. Статини – препарати за редуциране на холестерола;
 2. Фибрати – препарати за редуциране на VLDL, LDL и триглицериди;
 3. Никотинова к-на – редуцира LDL, увеличава HDL.

Статините се използват за сваляне на нивото на LDL. Те имат капацитета едновременно да понижат нивото на триглицеридите и дори да повишат концентрацията на HDL.

Принципът е на действие на един лекарствен препарат е следният: колкото повече понижава концентрацията на LDL, толкова повече понижава и нивото на триглицеридите.

Когато LDL достигнат оптимално ниво, може да започне приемането на фибрати или никотинова к-на за по-ефикасно снижаване на нивото на триглицеридите. И двата препарат повишават нивото на HDL.

Ако имате прекомерно високо ниво на триглицеридите, лекарят може първоначално да изпише препарат за тяхното понижение, за да предотврати увреждане на панкреаса.

Приемащите статини нека внимават с фибратите. Съчетаването на двата типа лекарства повишава риска от опасното за живота мускулно заболяване под името остра некроза на скелетната мускулатура и евентуално бъбр. недостатъчност. Затова преди да се съчетаят дадените препарати, е потребно да се види състоянието на бъбреците и ч. дроб.

Внимание! Ако почувствате болка в мускулите, спешно на лекар!

Лечение

при обострено заболяване
лечение при омазняване на кръвта, лечение на високи триглицериди, лекарства, хранене, диети

Ето храните, на които се залага при всякакви етапи на заболяването, дори при нормализиране на стойностите след преживян пик

Обостреното състояние е факт.

Ако до момента не сте приемали препарати за снижаване на нивото на триглицеридите, вероятно сега ще започнете.

Ако до момента сте приемали лекарства за сваляне на триглицеридите и те не са дали резултат, специалистът ще промени дозата или ще назначи друг медикамент.

По време на обостряне може да приемате трите цитирани по-горе групи медикаменти + Омега – 3.
Омега се набавя от мазните видове риба. Но препаратите са концентрирани мастни к-ни, които помагат да се свали нивото на триглицеридите. Те могат леко да вдигнат нивото на LDL, затова лекарят трябва да следи показателите на холестерина.

Лекарства за високи триглицериди

(хапчета)

Медикаментозната терапия се назначава след като в течение на 6 месеца не са постигнати успехи чрез диета, физически натоварвания и отслабване. Ако общ. холестерол е повече от 6.5 ммол/ л, лекарствата се назначават и по-рано от този срок.

За корекция на липидния обмен се назначават антиатерогенни (хиполипидемични) средства. Целта им е снижение на общия холестерол, триглицеридите, липопротеините, чиято плътност е ниска и мн. ниска. Така се затормозява развоя на атеросклероза на съдовете и се намалява риска от поява на клиничните му проявления като инфаркт, стенокардия, инсулт и др.

Статини

Те са най-ефикасните лекарства за редукция на липиди, налични в кръвта. Те блокират ензим, който отговаря за синтеза на холестерол в ч. дроб, при което неговото съдържание в кръвта намалява. Едновременно нараства количеството на рецепторите към LDL, което води до ускорено извличане на лошия холестерол от кръвта.

Най-използваните статини са:
 • Симвастатин (Акталипид, Вазилип, Зокор, Неосимва, Симвакор, Симвастатин Акорд, Симвастатин Ал, Симвастатин, Холеста);
 • Ловастатин (Холетар);
 • Правастатин (Правастатин);
 • Аторвастатин (Аванор, Арагил, Аторва, Аторвастатин, Аторвин, Аторвистат К, Аторджен, Аторис, Калипра, Сортис, Торвакард, Торвалипин, Тюлип);
 • Розувастатин (Атеростад, Заранта, Крестор, Роваста, Розувистат, Ромазик, Розвера, Росста, Росукард, Росуванор (Розуванор), Сузастор, Тинтарос);
 • Флувастатин (Лескол XL).

Ловастатин и Симвастатин се произвеждат от плесени. В ч. дроб те се превръщат в активни метаболити.

Правастатин е към производните на гъбичните метаболити, но не метаболизира в ч. дроб, а вече се явява активно вещество.

Флувастатин и аторвастатин са напълно синтетични препарати.

Статините се назначават през 24 ч. Те се вземат по вечерно време, защото пикът в образуването на холестерол е в нощните часове. Постепенно тяхната доза може да се повишава. Ефектът настъпва в първите дни, но достига максимума си след месец.

лечение на високи триглицериди,

Една зависимост, която вероятно ще ви учуди: въпреки че триглицеридите са липиди, нивото им пряко зависи от приема на въглехидрати

Статините са достатъчно безопасни. Но използвани в големи дози и особено в съчетание с фибрати, е възможно нарушаване на чернодр. функции. При някои пациенти възникват болки в мускулите и мускулна слабост. Понякога болезненост в корема, гадене, запек, апетитът изчезва. Не са изключени безсъние и главоболие.

Статините не влияят на пуриновия и въглехидратния обмен. Те може да бъдат назначавин при подагра, диабет, затлъстяване.

Статините влизат в стандартната терапия при атеросклероза. Назначават ги като монотерапия или в съчетание с други антиатеросклеротични средства.

Съществуват готови комбинации на
 • ловастатин с никотинова к-на;
 • симвастатин с езетимиб;
 • симвастатин с фенофибрат (Холиб);
 • правастатин с фенофибрат;
 • розувастатин и езетимиб (Зенон);
 • статини и ацетилсалицилова к-на;
 • аторвастатин и амлодипин (Амлатор, Атордапин, Кадует, Лукстанор);
 • аторвастатин и езетимиб (Атозет).

Използването на готови комбинации е по-изгодно икономически и провокира по-малко стран. ефекти.

Фибрати

Фибратите ефикасно понижават нивото на триглицериди в кръвта, в по-малка степен – концентрацията на двата вида холестерол. Те се прилагат при значително повишаване на стойностите на триглицеридите..

Най-често ползвани фибрати са:
 • Хемфиброзил (Гевилон);
 • Фенофибрати (Липантил, Фибранор);
 • Ципрофибрат (Липанор).

Страничните ефекти включват поражение на мускулите (болка, слабост), гадене и болезненост в корема, нарушена чернодр. функционалност.

Фибратите могат да усилят образуването на конкременти в жл. мехур. В редки случаи под действието на тези средства възниква потискане на кръвотворенето с развитие на левкопения, тромбоцитопения, анемия.

Фибратите не се назначават при чернодр. проблеми и такива на жлъчен мехур, както и при нарушения на кръвотворенето.

Никотинова к-на (ниацин)

(ниацин амид, вит. В3)лечение на триглицериди, никотинова киселина, лекарства, омега 3

Никотиновата к-на и нейните производни (аципимокс, ендурацин, ницеритрол) се явяват витамини от групата В. Те намаляват концентрацията на лошия и вдигат нивото на добрия холестерол.
Лечението с никотинова к-на се провежда продължително, с постепенно повишаване на дозата. Съпровожда се с горещи напитки, особено кафе.

Тези лекарства може да раздразнят стомаха, затова не се назначават при гастити и язва. При много пациенти в началото на лечението се появява почервеняване на лицето. Постепенно този ефект изчезва. За предотвратяването му се препоръчва 30 мин. пред приема на препарата да се вземе аспирин (325 мг). При 20% от болните се отбелязва изприщване.

Лечението с препарати с никотинова к-на е противопоказано при язва, при хроничен хепатит, тежки нарушения на сърд. ритъм, подагра.

Препарати, потискащи абсорбцията на липиди в червата

Тук са препарати и растителни средства, които забавят всмукването на мазнините от храната в тънките черва. По този начин те повлияват концентрацията на липиди в кръвта.

Езетимиб (Езен, Езетрол)

Активната съставка езетимиб понижава няколко показателя едновременно – LDL и общият холестерол, триглицеридите. В същото време повишава концентрацията на HD (чрез намалено усвояване в червата).

Езетимиб е предпочитан като съчетание със статини. Той намалява абсорбцията на постъпващите отвън липиди, а статините – на синтезираните в тялото.

Езен се предписва в следните случаи:
 • Високи с-сти на холестерол;
 • Наследствени заболявания, които повишават холестерола и на растителни стероли;
 • В случаите, когато статин-терапията не се възприема добре от пациента;
 • В комбинация със статини при нестабилни нива на холестерол.

Приема се < 10 г. Предвиден за 1 табл./ дн.

Друг път за лечение на повишени триглицериди разкрива в разказа си 50-г. мъж, изненадан от лоши изследвания. Започва спешно отслабване с билкови средства. Купува си Демир бозан и така се сдобива и с втори ефект, по-важен от първия: редуцира холестерол и триглицериди.

Билковата възможност за лечение е представена чрез впечатляващия случай на Ангел Георгиев или как се свалят триглицериди с билки ТУК:

Откриха ми висок HDL холестерол. Нормализирах го с билки.

Омега-3

Тази ценна мастна к-на има различни форми.

Рибеното масло съществува в две – натурално и обработено. Обработката влияе на формата, а това не е маловажно, тъй като някои киселини поглъщат по-бързо от други.

 1. Риба – в цялата риба омега-3 присъства под формата на свободни мастни к-ни, фосфолипиди и триглицериди;
 2. Рибено масло – в обикновеното риб. масло омега-3 присъства под формата на триглицериди;
  Обработено рибено масло – при обработката, очистването и концентрирането то се преобразува в етилови етери;

Преобразуване в триглицериди – сложните етилови етери в обработеното рибено масло могат да се преобразуват в триглицериди, нареч. възстановени.

Да изберем правилно Омега-3

Включвайки в менюто си храни с омега-3, ние помагаме на тялото да свали нивото на триглицеридите. Тази мастна к-на спада към „добрите“ мазнини, затова се дава и таблетирана.

Източници за осигуряване на Омега-3:

Включвайте в седмичното меню 2 порции мазна риба. При редовност ще забележите понижение на триглицеридите.

 • Риба, заради омега-3: сьомга, сардина, тон и др.
 • Растит. омега-3-източници: мляно семе от лен, ленено масло, соя, бобови, орехи и листни зеленч. (от тъмно зелените);
 • Таблетирани добавки.

В интернет откриваме споделен опит на пациенти, които не се осланят само на лекарства или не са получили задоволителен ефект от тях. В търсене на повече възможности, те пробват успешно комбиниране с билки.

Пример за това е разказът на Вълко Янков от Карнобат:

Билки за висок холестерол направиха хапчетата излишни

Билки за триглицериди

и холестерол

Посочените по-горе отзиви са на пациенти, които не смеят да се доверят изцяло на билковото лечение и комбинират с показаните за тези състояния лекарства. Но пък друга група болни залагат на природните средства, убедени, че в тях е наличен пълният потенциал да им се помогне.

След разказа на Вълко Янков, който цитирахме, стои историята на Петър Георгиев. Мъжът разказва, че съумява за 3 месеца да нормализира мазнините в кръвта с помощта на Демир бозан.

И други пациентски мнения насочват към продукта Демир бозан, който представлява специфично дозирана комбинация от шест лечебни растения.

Проверяваме каква е причината Демир бозан така добре да работи срещу омазняване на кръвта като разглеждаме съставките една по една.

Възможно ли е да съдействат на лечението и самостоятелно?

Глог
лечение с билки, лечение с глог, Демир бозан

Красивият глог и нежните му плодчета: те са ценен дар при липиди в кръвта

Пациентите с повишено к-во мазнини могат да стартират терапията с

регулиране на приема на мазнини + лечение с глог

Това лечебно растение има свойството да снижава омазняването. По-известен е като билка срещу холестерола, но всъщност работи с вс. компоненти, транспортирани с цел освобождаване на енергия.

Глогът е прочут и с това, че понижава кр. налягане и тонизира сърдечния мускул. Той активизира кръвообращението, намалява задухът, сърцебиенето, виенето на свят и подобрява съня. Защо го казваме?

Защото това са възможни последствия от повишените триглицериди. Те носът риск за сърце и съдове, а симптомите на измененията са именно изброените.

Така приемът на глог от една страна нормализира омазняването в кръвта, от друга страна се противопоставя на формиращите се изменения.

За нашите цели работят цветовете и плодовете на растението.

 • Отварка от цветове: шепа и 1/2 шепа сух цвят се попарва с 600 мл и се изчаква десетина мин. Изпива се горещо, на гладно. Това е дозата за деня, прием на три пъти, но ако имате възможно, варете чаша по чаша;
 • Отварка от плодове: 40 г сухи или пресни плодчета глог се попарва с 400 мл. Запарваме 30 мин. или варим 5 мин. на слабичко. Пием по 200 мл през деня и пред лягане, горещо.
 • Екстракт от плодове: чаша свеж или суш. плод се попарва в половин литър + 40 г захар. Ври на слабичко, докато намалее наполовина. Държи се в хладилник. Дозичката е по 20 мл преди да се яде и по 40 мл преди да се легне;
 • Тинктура от цвят: шепа сух и млян цвят + 100 мл спирт – стои 10 дни в затворен шкаф, на ок. 20 гр. Пие се по 10 мл преди да се яде, разредено с водичка.
 • Тинктура от плод: половин чаша леко размачкани плодове + 100 мл спирт – стоят 3 седмици. По-нататък процедурата е същата като по-горе описаното.
Полски хвощ

Понижава концентрацията на кр. захар и холестерол. Той е идеален за диабетици, при които и двата показателя са извън норма. Повлияването на холестерола на свой ред се отразява и на триглицеридите, и на цялостния мастен обмен в тялото.

Хвощът се ползва „моно“, като чайче, периодично през деня.

Но по-разпространено е участието му в сборове. В практиката хората са засекли, че при този тип системни проблеми комбинациите от билки са по-ефикасни и повлияват по-цялостно състоянието. Подходът е в синхрон с типа патология, която обхваща поредица от процеси, свързани помежду си.

Същият подход наблюдаваме и при Демир бозан – комбиниране на шест растения, допълващи се с една обща цел: преборване на прекомерните концентрации от липиди в кръвта.

Демир бозан е надградил това, което народната традиция е извела от опита. Например широко известни са комбинациите от полски хвощ с глог, ког. се цели редукция на мазнините в кръвта.

Една приятна рецепта показва комбинирането на

цвят от глог, стрък полски хвощ, стрък бял имел, всички по 15 г. + равнец 30 г

Правим си сбор, който да употребяваме редовно. За сваряването на една доза ни трябва пълна лъжица от големите.

Приготвянето е малко по-различно от обичайното – билките се слагат на студено, да се киснат 3 часа. Прехвърляме в емайлирана съдина и слагаме на котлона. Варим само 4 мин. и веднага дръпваме, да стои под капак още 15 мин.

Този вкусен елексир се изпива довечерта. Сложете чашата до себе си и от време на време отпивайте по глътка. Ще усетите голямата промяна.

Даваме и формула-крайно средство (ако други неща не подействат). Смесвате следния брой части:

6 – дяв. уста, 4 – семе-копър, по 2 – лист горска ягода, хвощ, жълт кантар. и подбел

И приемате на равни интервали – редовно.

Билковите средства изискват време, за да подействат видимо, но и след това резултатът не се влияе от еднократни пропуски.

Царевична коса
лечение с билки, лечение с царевична коса, Демир бозан

Царевична коса

Мнозина изхвърлят свилата на царевицата, нямайки и идея колко ценно лекарство е тя. Изглежда като украса на царевичния кочан, но природата не създава нищо напразно. Царевичната свила има съставки, които си струва да използваме, ако имаме проблеми с жлъчката, съсирването на кръвта и липидите в състава й.

Как действа косата? Стимулира жлъчеотделянето, разрежда кръвта, лекува холецистит, хепатит, камъни в бъбреците, нефрити. Познати са ви? Част от тях са следствие от прекомерно покачване на триглицеридите.

Царевичната свила не само действа срещу последствията, но и по отношение на причините. Входящите в състава ѝ ненаситени мастни к-ни със своите полезни с-ва снижават холестерола в кръвта. Като добавка – в плюс за диабетиците, свилата сваля и показателя кр. захар.

Понижаването на липидите в кръвта пък нормализира имунните процеси и синтеза на инсулин.
Да споменем и панкреатит – крайният резултат от твърде високи триглицериди. Той пряко се повлиява чрез приемането на проста отварка от царевична коса.

Как да приемаме за максимален ефект?

При царевичната коса важи принципа, описан по-горе:

чаят от една билка е чудесен,

но в комбинация с други силни лечебни треви вече става магически!

Но ако нямате възможност за комбинации, ето една удобна рецепта: 1 с.л. наситнена свила се попарва с 200 мл, хубаво престоява, да пусне целебните си съставки, и започва приемането й – 30 мл през няколко часа.

Комбинация на царевична коса с глог и хвощ

Съчетаваме

цветовете на лайка, дяволска уста, плодовете на арония и глог, царевична коса,

кора зърнастец, лист горска ягода, ламинария и биденс

Всички билки са в равни количества. Добре се наситняват и смесват до максимална еднородност.

За приготвянето на еднократна доза се вземат 20 г от сбора и се попарват в стандартното количество от 200 мл. Тези растения имат нужда от нежно сваряване, но не директно на котлона. Използвайте метода на водната баня за десетина минутки, а после запарете 1 час.
Доза от 100 мл, веднага след нахранване.

Спирея

Био-активните флавоноиди в спиреята засилват активността на обменните процеси. Само това й качество е достатъчно, за да се използва при проблеми с показателите на липидите в кръвта. Но има и друга причина тази билка да присъства в един сбор за сваляне на холестерол и триглицериди.

Главната причина е благотворното й действие за сърцето и съдовете.лечение с билки, спирея, Демир бозан

Защо?

Наднормените стойности на липидите в кръвта първо удрят съдовете, а малко след това и сърцето. Това е верига на последствията, която неизменно се възпроизвежда при всеки пациент.

Изглежда така: външна причина за повишаване на липидите в кръвта (некачествено хранене, лекарства, залежаване, затлъстяване, генетика и др.) – повишаване на показателите на холестерола и триглицеридите – отлагане на холестеролови плаки в съдовете – затормозяване на работата на сърцето.

Поради описания механизъм от огромно значение е в лечебните билкови сборове да се включват не само растения, които свалят холестерол и триглицериди, но и такива, които оздравяват съдовете и сърцето.

По способа ще се лекуват вече случили се изменения и ще се профилактират евентуални бъдещи проблеми, свързани с нестабилните нива на липидите в кръвта.

Ето в тази посока действа спиреята и така се обяснява присъствието й в „антилипидния“ сбор Демир бозан.

Великденче

Още един представител на растенията, които понижават синхронно и кр. захар, и липиди. Нар. традиция показва то да се комбинира с шипка, глог и други високо-витаминозни растения, както и с полезните семена от лен и копър, мента и др. И тук целта е идентична – предоставяне на комплексно действие + подобряване на имунитета, които силно страда при т.нар. омазняване на кръвта.

Ето някои добри съчетания:

Великденче +

 • плод шипка/ глог, лист бреза, стрък мента и семе от морков;
 • цвят глухарче, плод глог, семе лен и копър, цвят жълт смил;
 • цвят глог, царев. коса, лист госка ягода, цвят лайка, стрък хвощ.

Който и от вариантите да изберете, пригответе си по-голямо количество суровина, от която само да варите на пресни дози лекарственото средство. Затворете смесените билки в сух, стъклен буркан.
За еднократна доза смесете 3 г от сбора с 0.5 л и само попарете и запарете за 2 часа, без варене. След профилктриране пийте 3 Х 150 мл.

Дадените формули с великденче са силно показани при атеросклероза. За трайно редуциране на плаките е необходимо третиране в течение на години. За по-малки отклонения в показателите на кръвта е достатъчни приемането за 3 месеца.

Контролирайте с кръвни изследвания ефектите от предприетото лечение – било то класическо или природно.

Котешка стъпка

Действеността на котешката стъпка е открита и от официалната медицина. Екстракт от растението стои в основата на ред аптечни препарати и натурални продукти за оздравяване на сърце, съдове, проводимост и очистване, за регулиране на състава на кръвта.

Най-силната страна на котешката стъпка е, че „разтваря“ съдовете – прави просвета и проводимостта им по-голяма. Това става чрез изгребване на замърсяванията и отлаганията по стените. Доказано е без съмнение способността й да редуцира и количеството холестерол. Това се отдава на богатството на сапонини в състава й.

Всички билки, богати на сапонини, са като вълшебна пръчица спрямо мазнините в кръвта. Защо? Те умеят да се свързват с липидите и по този начин ги елиминират.

Котешката стъпка силно се препоръчва за диабетици. На всички, които я приемат, тя носи по-силен имунитет и здрави съпротивителни сили, подкрепа на самовъзстановителните процеси в тялото.

Как работят в Демир бозан?
лечение с билки, лечение с Демир бозан

Твоите триглицериди са твоя отговорност

Как се съчетава действието на шестте посочени билки в конфигурацията на Демир бозан. Кое действие надделява и кое минава на втори план? Резонен въпрос.

Качествата на растен. в Демир бозан предопределя най-силното качество на сбора да бъде „убиране“ на липидите от кръвта. Механизмът за оптимизиране на обмена на липидите и особено този на холестерола бива подкрепен от страна на всичките 6 растения.

На второ място ще поставим баланс на обмен. процеси, което идва от многообр. витаминен състав и особено от участието на глога. На него и на котешката стъпка основно се дължи ефектът върху имунитета и увеличаване на способността за самолечение.

Всяко от растенията в Демир бозан по своя начин се отразява върху съдовете, почти всички – и върху работата на сърцето. Системата се поддържа чиста и функционираща, кръвоносните пътища – проходими, стените на съдовете – здрави и еластични.

Част от билките са насочени приоритетно към чернодр. клетки, а билки като царев. коса подкрепят и диурезата.

Така Демир бозан се оформя като логичен, разумен и подкрепен от фактическото действие на отделните билки състав, който няма как да остане без реален ефект.

Но за колко време?

Пациентите, които лекуват високи триглицериди, висок холестерол и/ или сърдечни проблеми почти винаги се интересуват за какъв период от време показателите ще влязат в норма.

Първо, защото напрежението и рискът ще отслабнат, оттам – човекът ще се хармонизира и ще влезе в по-нормален ритъм на ежедневие.

Второ, защото от лечението зависи доколко строга ще е диетата. Вкусните пържени и печени мръвчици няма да присъстват в диетата.

Заради тези две прости причини пациентите имат за цел не само ефикасно регулиране на обменните процеси в тялото си, но и това да стане бързо.

Това, което природата винаги гарантира е сравнително по-бавно достигане на устойчив резултат, но за сметка на това – лесното му удържане за дълго време. В противовес – лекарствата са по-бързи, но понякога малки пропуски показват колко крехко е постигнатото равновесие.

Пациентите понякога са изправени пред такъв избор – хапчета или билки. А някои ги съчетават и постигат наистина добри резултати.

Опитът на пациенти с отделни билки трудно може да се систематизира. Възможно е да се види ефектът от ясно и с установен състав средство като Демир бозан. Практиката показва, че при средно тежки случаи сборът дава реален, видим и осезаем резултат за около 2 месеца. Но приемането му 2 м. не е достатъчно. Според принципа на действие на лечебн. растения, те се пият точно 3 мес.

Защо е потребна пауза?

Билките се спират, за да се установи постигнатото, да се види какъв устойчив резултат е добит и да се планират по-нататъшните действия. Някои пациенти установяват през паузата, че тялото им вече само и с лекота поддържа разумни нива на липидите в кръвта. Други разбират, че трябва още един курс.

Внимание! Винаги проверявайте докъде сте стигнали, като дадете кр. проба за изследване. Така ще получите обективна представа за ефекта от провежданото лечение.

Допълнителен ефект

на Демир бозан

Сборът притежава и редица косвени действия, които за някои се оказват благодат. Той премахва главоболие и виене на свят, намалява нарушения в баланса на организма, стимулира периферното кръвообращение и паметта, премахва махмурлука след злоупотреба с алкохол. На последното действие (анти-махмурлук) не разчитайте, защото при наднормени триглицериди не се пие алкохол.

Възможно ли е билките да са по-ефикасни от хапчетата – от химическите съединения, синтезираните препарати и достиженията на високотехнологичните фармацевтични гиганти?

Билковите препарати „отварят“ тялото за лечение, съумяват да го хармонизират до такова ниво, че то започва да отговаря успешно на конвенционалните методи. Вероятно разликата е там, че синтетиката се прави с конкретна насоченост по 1 проблем, докато природата винаги работи комплексно и решава дори проблеми, за които не подозираме.

Разказите на ред пациенти навеждат на такива мисли. Например историята на Явор Симеонов е пример за „отключване“ на лечението чрез билки. Известно време мъжът не успява да постигне никакъв ефект с лекарства, но получават мощен стимул от Демир бозан.

Имам нормално ниво на холестерол след прием на билки

Диета при триглицериди, хранене

Съдърж. на липидите пряко зависи от качеството на храната, която поема пациентът. Дори причината за повишените показатели да бъде ендогенна, пак приемът на прекомерно количество мазнини ще повлияе общото състояние.

Лечението на високи триглицер. започва с диета, подкрепена от повишена активност. Идеята е понижен калориен прием и повишен калориен разход.

При малки отклонения дори само ограничаване на животинските мазнини се отразява достатъчно видимо и показателите се нормализират.

Средни по тежест отклонения идеално се регулират с диета, активности и билки. Диетата не е в състояние да излекува при тежки отклонения, но тя и при тях остава задължителен елемент, без който каквото и да било лечение би било неефикасно.

Но каква диета? Как да се храним при повишено ниво на липиди в кръвта?

Логично, следва да се приемат по-малко мазнини от животински произход и по-малко захари (също мощен източник на енергия). Но за улеснение на пациентите са разработени и конкретни режими с примерни менюта.

диета и хранене при високи триглицериди

Храните, които буквално лекуват и без които храненето на болния няма как да бъде пълноценно

Интерес представлява диетата TLC – Терапевтична промяна на стила на живот. Тя е разработена от Института по здравето на САЩ. Базира се на наблюдението, че чрез диетите хората постигат различен успех в борбата с високото ниво на липидите в кръвта. Едни пациенти, които имат повишен холестерол заради употребата на прекалено мазна храна, съумяват да славят показателя си с 10-20% само с помощта на диета.

Други не успяват да свалят показателите и с 5-8%. Оказва се, голям успех имат хората, които успяват да премахнат излишните килограми от телосложението си. А промяната на храненето е просто първа стъпка.

Диетата TLC е основана на съкращаване на количеството наситени мазнини. На практика това означава отказ от месото и млечните. Те се заместват с немазни храни, съдържащи мононенаситени мазнини (зехтин например). Мононенаситените мазнини намаляват лошия и повишават добрия – както ги определят, холестероли.

Съгласно диетата TLC наситените мазнини трябва да съставляват не повече от 7% от калориите, употребявани за деня, тоест 200 мг холест. на ден. Но общото количество на мазнините (главно ненаситени) трябва да заема 25-30% от вс. калории.

А колко да бъдат калориите за деня? Индивидуално, но така, че пациентът да поддържа здравословно тегло и да не трупа излишно

Примерна диета
 • Постно месо, дом. птици, сушени бобови и грах – до 150 г на ден месо и риба. 30 г месо се заменят с ¼ чаша сухи бобови или грах;
 • Яйца – не повече от 2 жълтъка на седмица. Белтъците се употребяват в неограничено количество;
  Обезмаслени млека и млечни – 2-3 пъти/ дн. Например 1 чашка мляко – обезмаслено или 1% масленост, нискомаслен йогурт, 30 г немазно сирене;
 • Зеленчуци – 3 до 5 порции на ден. Една порц. е 1 чашка листни зелечуци, ½ чашка варени или сурови, ¾ чашка зеленчуков сок;
 • Хляб, каши, макарони, ориз и други зърнени – 6 до 11 порции на ден. Една порция представлява 1 филия хляб, ½ хамбургер, малка питка, 30 г готова каша, ½ чашка ориз, макарони или др. зърнени;
 • Мазнини и масла – 6 – 8 порции на ден, като една порция е една чайна лъжичка мононенаситени ( зехтин, рапично, фъстъчено), полиненаситени (царевично), мек маргарин без хидрогенирани масла, майонеза или 2 чайни лъжички млени ядки и семена;
 • Сладкиши – много ограничено количество. Избирайте с минимум мазнини (ненаситени).

  профилактика на високи триглицериди, профилактика на холестерол

  Всичко, което ще ни пази от висок холестерол и триглицериди!

Сокотерапия

За снижение на липидните компоненти в кръвта народните целители горещо препоръчват терапията с пресни сокове. За тази патология са показани само зеленчуковите.

Плодовите сокове съдържат прекалено много фруктоза, която бързо се трансформира в глюкоза и подпомага повишаването на нивото на кр. захарта. Дори при яденето на цял плод не се случва толкова засилено преобразуване, защото в него присъства целулоза.

Допълнителна полза от сокотерапията: заедно със свалянето на липидните компоненти се осъществява зареждане на тялото с витамини и микроелементи.

Сокове, предпочитани при високи липиди:
 1. От цвекло – 2 Х 100 мл в денон., на малки глътки. Курсове от по 14 дни. Сокът от цвекло не се изпива веднага след изцеждане. Дават му се 30 мин., в които етер. масла (които в цвеклото са в огромно к-во) да загубят своята агресивност и да станат по-слабо активни;
 2. От лимон – изстисква се половин плод + 0.5 л гореща вода. Престоява десетина мин. преди изпиването на мънички глътки, и така 3 пъти/ дн. Със същото може да се подправят салати;
 3. Сок от ябълки – той въздейства върху холестерола заради многото пектин.
Профилактика

Придържането към определени правила на хранене има достатъчен капацитет да предпази човека от появата на неприятното омазняване в кръвта. За ограничаване на триглицеридите е достатъчно:

 • Да се контролира употребата на сладко и тестено. Алтернативи – свежи плодове, млечни кремове и йогурти;
 • Да се ограничат алк. питиета, особено на бира и вино;
 • Да се въведе двукратно хранене на седмица с мазна риба от рода на сьомгата и на морски дарове като раци, калмари, миди и др.
 • Да се подава на тялото достатъчно целулоза чрез зеленчуците и грубите брашна;
 • Да се заменят част от животинск. протеин с растителен. (соя, бобови, сирене тофу);
 • От плодовете си набавяйте 50 – 100 г фруктова захар, не повече;
 • Ограничете колбасите и особено пикантните разновидности. Дори в най-сухите колбаси има ок. 30% вредни животински мазнини;
 • Гответе храната си на пара, на грил, по-рядко – на фурна. Не пържете;
 • Използвайте в салатите зехтин от най-високо качество;
 • Включете в ежедневието си билкови отварки и чайове от растения, които поддържат триглицеридите и холестерола в норма. Някои приятни указания ТУК:

Свалих безнадеждно висок лош холестерол с билки на чай

Опитът на реални пациенти

в лечението на високи триглицериди

Дани Тихова от Ямбол се определя като пълен скептик, особено спрямо продукти, афиширани в интернет. Но каква е изненадата й, когато с билкова комбинация успява да понижи нивото не само на липидите, но и на кр. си захар.

Георги Георгиев започва да пие Демир бозан заради висок холестерол, но не спира билките, дори след нормализиране на показателите. Мъжът открива и други ефекти на лечебните растения. Чуйте какви:

Проблемът на Пламен Казанджиев е съвсем друг – холестеролът му е висок, трябва да спазва диета, но той „без мезе не може“. Какво решение намира, за това разказва самият той във видеото:

За още информация: На английски, латински и немски: Triglycerides. На испански: Triglicérido. На руски: Триглицериды. На гръцки: Τριγλυκερίδια. На турски: Trigliserit.

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Триглицериди: Какво са. Норма. Сваляне на високи с билки и лекарства
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *