Точното хранене и диета при диабет тип 1 и 2. Таблици с храни, разрешени и забранени

Особености на правилното хранене при диабет. Как да свалим кръвната захар? Общи основи на диетите при тип 1 и тип 2. Общо забранени храни за двата типа. Колко са допустимите мазнини?

Още в текста:  ♠ Диета при тип 2 ♠ Забранени храни при диабет тип 2 ♠ Хранене според терапията ♠ Диета при тип 1 ♠ Хлебни единици ♠ Примерни варианти за хранене ♠ Готова храна за диабетици ♠ Диетични и диабетични храни ♠ Къде се предлагат онлайн ♠ Рецепти за диабетици ♠ Съчетаване на диета и билки ♠ Лекарствени треви при диабет ♠ Съчетаване на добро хранене с Демир бозан ♠ Опитът на пациенти с Демир бозан

Съдържание:

Захарният диабет е дисбаланс на ендокринната с-ма, свързан с недостиг на инсулин в тялото. В резултат се увеличава к-вото глюкоза в кръвта, водещо до нарушаване на обмена на веществата и постепенно поражение на практически всички функционални с-ми в организма. Болестта се дели на 1 и 2 тип. Типът ще определи лекарят, който се занимава с вашата терапия.

Особености на правилното хранене при диабет

Храненето при диабет от двата типа днес е крайно сериозна тема, с която следва да се справи всеки болен, след като му бъде поставена диагнозата. Като цяло нормата на хранене задължително се съблюдава всеки ден, защото без диета здравето ще тръгне към по-зле.

Съвети за спад на нивото на кр. захар

Диетата е необходима на болните от двата типа, но препоръките за храненето имат определени различия за типовете 1 и 2. При последния намаляването на излишното тегло за сметка на диетата е почти единствената мярка за лечебното въздействие.
При първия тип разчетеното правилно хранене е необходим фон за инсулинотерапията. Ако не му се обръща внимание, всички усилия за сваляне на захарта в кръвта ще бъдат напразни. Ако този показател не се стабилизира, това ще окаже влияние върху състоянието на съдовете на всички органи и с-ми.
Не винаги диабетът от втория тип изисква лекарствена терапия. Отначало на болния се дава диета, за да се намали теглото. При положителна динамика лекарства може въобще да не потрябват.
Намалете употребата на безалкохолни напитки, лимонади и сокове. Честото приемане на подсладени напитки вдига опасността от развиване на диабет примерно с 15%. Намалете количеството на сметаната и подсладителите в кафето и чая.
Старайте се да избирате неподсладени храни, например несладък чай с лед, кис. мляко или несладни овесени ядки. Вие можете да подслаждате храната си по свой вкус, използвайки заместители. Дори и да добавите захар, тя сигурно ще е по-малко от сложената от компанията-производител.
Заменете любимите сладкиши с нещо здравословно.
Замразявайте банани вместо сладолед и ги разбивайте в блендер – ще се получи прекрасен десерт. Вместо млечен шоколад, избирайте тъмен.
При леко протичане на диабет особено съществено е съблюдаването на диета, защото тогава тя се явява основен лечебен метод.

Различие на диетите при тип 1 и тип 2
хранене при захарен диабет, кръвна захар, храна за диабетици

Храненето при диабет е част от лечението. Вижте правилата и идеи за разнообразно меню

Ø За болните с диабет от типа 1 е потребна нискокалорийно меню (25–30 ккал/1 кг тегло). Тя предпазва от по-късни усложнения. В този случай режимът на хранене е крайно важен и се спазва без отклонения. Основното, на което следва да обърнете внимание, е съставяне на менюто – в него да бъдат балансирани правилно трите компонента – протеин, мазн., въглехидрати.
Ø За болните със зах. диабет втори тип се назначава диета с денонощна енергийна ценност в рамките на 1600 – 1800 ккал. При такъв режим би трябвало да се загубват 300 – 400 г телесна маса за седмица. При наличие на затлъстяване денонощното количество калории се снижават съответно на процента на наднорменост – с 15-17 ккал/1 кг от него.

Общи основи на храненето за двата типа

Във всеки индивидуален случай лекарят назначава на болния специална диета за поддържане на тялото в норма. За да започнете да се храните правилно, всеки ден прилагайте следните правила:

 • Храната се разчита на 5-6 пъти, в неголеми порции (през максимум 3 часа);
 • Съотношението на трите компонента в храната да бъде балансирано;
 • Обемът на получените калории да бъде равен на изразходваната от болния енергия.

хранене при захарен диабетДиабетикът трябва да получава определени плодове и зеленчуци, зърнени, супи, диетично месо и риба, натурални беззахарни сокове, мл. продукти.
Храната на болния от захарен диабет е показано да бъде витаминозна, затова е полезно да се въведат витаминозни природни дарове като шипката, както и аптечни комплекси.

Общо забранени храни за двата типа
 1. Сладости – захар, бонбони, мед. За подслаждане на храната се ползват заместващи захарта, макар че качеството и вредата от тях е доста дискутиран и спорен въпрос. Все пак болните сами решават дали да ползват изкуствени заместители за подобряване на вкуса. Хората с твърде наднормено тегло най-добре да изключат и тях. Възможно е рядко допускане на горчив шоколад или специални сладкиши за диабетици на основата на заместители на захарта.
 2. Всякакви бели хлябове, теста и изделия от тях. Вместо бял хляб – ръжен, груб, с много целулоза, а от печивата се откажете изцяло.
 3. Зеленчуци, богати на въглехидрати – картофите, бобовите, цвеклото, морковите. Не е задължително да бъдат изключени напълно, но нека бъдат силно ограничени. Изцяло се стопират осолените и маринованите зеленчуци. Полезни за диабетиците са тиквички, краставици, тиква, зеле, домати, патладжан.
 4. Плодове, богати на въглехидрати, които повишават глюкозата. Ограничете бананите, гроздето, стафидите и фурмите, смокините и ягодите.
 5. Наситени мазнини. Огромно количество от тях се съдържат в мазното месо и риба, в кр. масло, млечн. продукти с висок процент масленост, пушените храни. Изключват се и мазните бульони. Заложете на растителните масла и на слабите бульони от говеждо, пиле и пуйка, на немазни видове риба и колбаси.
 6. Плодовите сокове, особено тези с добавена захар. Изключете ги напълно и ако все пак решите да пийнете – нека са силно разредете с вода.

Някои от забранените при захарен диабет продукти могат да се влагат в ястия, но в миниатюрни количества и много рядко.

Храни под пълна забрана
 • Бонбони, плодово сладко, мед, сладолед;
 • Пикантни, солени, лютиви блюда;
 • Сланина и свинска мас;
 • Пипер, хрян, горчица;
 • Алкохолни силни питиета;
 • Грозде, стафиди, банани.
Правила за хранене
Хранене и диета при захарен диабет, диабет тип 1, диабет тип 2

Правилно и неправилно: разграничаването на храните при захарен диабет изглежда очевидно, но ще откриете неподозирани детайли

При зах. диабет се употребяват следните продукти:
 • Хляб – до 200 г на ден, основно груб или предназначен за диабет;
 • Супи – готвени на зеленчукова основа, слабички бульони от месо и риба са допустими през 2-3 дни;
 • Местни ястия – допускат се варено говеждо, пилешко, пуешко;
 • Зеленчуци –картоф, цвекло, морков се употребяват до 200 г на ден. Други зеленчуци като салати, краставици, зеле, домат, тиквички и листните се ползват без ограничение в суров и варен вид, по-рядко – печени;
 • Зърнените, бобовите, макароните се ограничават до рядко и спорадично използване. Ако пожелаете порция спагети, тогава се откажете от количеството хляб за деня и другите силно въглехидратни блюда;
 • Яйцата са разрешени до 2 броя на ден, добавени към други блюда, варени или на омлет;
 • Плодове, дребнокостилкови и кисело-сл. сортове (ябълки, боровинки, портокал, лимони) – до 200 г на ден;
 • Мляко – по решение на лекаря. Принципно разрешените са кис. мляко, извара (до 200 г) в натурален вид или на запеканки. Изварата е полезна е се препоръчва за ежедневна храна. С нея се подправят доста блюда.
 • Изварата, грубите овесени или елдени каши и шипката подобряват мастния обмен, нормализират функцията на ч. дроб, препятстват мастните изменения на този орган;
 • Чай или слабичко кафе, подправени с мляко, дом. сок, пл. сокове – всички течности заедно със супите са до 5 чаши на ден.
 • Целулоза – да присъства вс. ден.
Обща диета при двата типа диабет

За диабетиците от двете разновидности на болестта е показана диета №9 или т. нар. диета на Певзнер. Тя се основава на следния принцип: протеини според нормата, мазнини – ограничени, въглехидрати – силно ограничени. Захарта, солта и холестерол-съдържащите храни се приемат по специално установени количествени норми. Преимущество се отдава на продукти с голямо количество минерални в-ва, витамини и микроелементи, които оказват влияние за поддържане на общото състояние на организма и способността да се бори със заболяването.

Средно допустимата норма за пълно денонощие е употребата на не повече от 2400 калории. Но диета №9 се индивидуализира като съдържание и продължително на приложение от лекуващия специалист. Типа хранене – дали то ще бъде стандартно или специално, зависи от типа на заболяването и има индивидуален характер. Например билките срещу диабет са показани за всички. Но при храненето целите са предпазване от затлъстяване и усложнения и нормализиране на обменно-въглехидратните процеси в организма, към което се подхожда индивидуално.

Меню №9 за инсулинозависимия и инсулино независимия тип общо съдържа:
Забранени храни при диабет, разрешени храни при диабет

Най-грубо разпределяне на храните в разрешена и забранена група. Но хлябът например е забранен, ако е бял, и е в разрешената група, ако е груб и черен

 1. Каши;
 2. Овощни супи, леки бульони, супи с малко количество гъби;
 3. Плодове като заместител на сладкото и захарта;
 4. Немазно вар. месо, рядко – дроб, риба;
 5. Като гарнитура – задушени и запечени зеленчуци, груби черни макарони и жълт ориз;
 6. Хляб – ръжен или от цели зърна;
 7. 2 яйца дневно;
 8. Несладък чай, фреш, компот без захар, кафе.

Хранене при диабет от втория тип

Тук от огромна важност е терапията на осн. заболяване + защита на съдовете, които са застрашени от патологията. Възможните хронични усложнения са доста сериозни: патологични състояния на сърд.-съд. с-ма, на очи, бъбреци и др. органи. Те се профилактират при едно условие – нормализиране на мастния и въглехидратния обем, тоест храненето да отговаря точно на потребностите на пациента.
Извод: без диета качественото лечение на втория тип е немислимо. При това то не зависи дали пациентът приема захаропонижаващи препарати или минава без такива.

Основни принципи на храненето

В множество случаи тип 2 се съпровожда със затлъстяване или поне наднормени кила. Затова първите стъпки са корекция на храненето и разработване на грамотна схема, насочена към сваляне на излишъка. Това важи особено при затлъстяване от абдоминален тип. Такъв пациент е длъжен да отслабне минимум с 6 кг, а идеалното е да свали 10% от общата си маса и повече никога да не се завръща към предишното тегло. Именно така работи и диетата.

Ако теглото на пациента не превишава нормата, енергийната ценност на храната му се преценява така, че да съответства абсолютно точно на физиологичните му нужди (отчита се възраст, полът, активността му). Особено внимание се отдала на количеството приемани мазнини.

При диабет от този тип, както е известно, е висока вероятността за:
 • Атеросклероза на големите и малките съдове;
 • Исхемия;
 • Цереброваскуларни заболявания (разрушаващи съдовете на главен мозък).

Затова диетата тук има антиатеросклерозна насоченост. Нужно е рязко да се ограничат мазнините заради съдържаните в тях холестерол и насит. мастни к-ни (а те снижават възприемчивостта на клетките към инсулин).

Какво количество мазнини е допустимо и не води до напълняване
Наднормено тегло при диабет, мазнини, хранене

Контролът над мазнините е не по-малко важен от този над въглехидратите. Затлъстяването е голям проблем при диабета

Здравият човек, без излишно тегло и достатъчна активност през целия ден може да си позволи чрез храните да приеме 1 г мазнини на всеки 1 кг от собствената маса (за пресмятане на идеалните килограми тук върши работа формулата ръст в см – 100). Пример: здрав и активен човек с височина 180 см може да изяжда по 80 г мазнини на ден, без това да се отрази на фигурата му.

Какво представляват 80 г мазнини? За пример:
 • Порция печено ястие с 1 лъжица раст. масло съдържа 15 г мазнини;
 • 50 г шоколадови бонбони съдържат 15 – 18 г мазнини и т.н.

При наличие на наднормени килограми така изчисленото количество мазнини се намаляват. Дори незначителна редукция на мазнините, но прилагана стабилно, ежедневно, носи полза и то по-добра от рязко отслабване. Разбира се, тази препоръка би могла да се изпълни, само ако пациентът прави справки в таблиците със съдържанието на храните.

Забранени храни при диабет тип 2
Значимо к-во мазнини се съдържат в:
 • Майонезата и сметаната;
 • Колбасите и всякакви изделия и ястия от тях;
 • Свинската мас и сланината;
 • В мазните млечни продукти (сред които са всички кашкавали).

Не маловажна е кулин. обработка. От месото се отделят мазнините и сланината, при птиците – и кожата. Намалява се до минимум пърженето. Вместо него – печене, варене, задушаване в собствен сос, на пара.
Забранени са още трансмазнините – те нарушават нормалната работа на имунна с-ма, което води до скоростно повишаване на тегло и податливост към заболявания.

Голямо к-во трансмазнини има в:
 • маргарина;
 • фаст-фууда (хамбургери, хот-догът, пърж. картофки и пр.);
 • солети, пуканки, чипс, корнфлейкс, царев. пръчици;
 • готови и промишлени тестени закуски, баници;
 • шоколад с раст. мазнини и растит. сметана;
 • някои готови сладкарски изделия като кроасани, вафли и пр.

Съвременната диета за тип 2 опровергава някогашното правило за диабетиците: ограничаване на въглехидратите до минимум. От значение е качествения състав на въглехидратите, а не тяхното наличие или отсъствие.

Захар и захар-съдържащи храни, които напълно се изключват:
 • Плодово сладко;
 • Мармалад;
 • Желирани бонбони, захаросани;
 • Шоколад – млечен, с добавки, с крем;
 • Карамел.

Тези храни напълно може да бъдат заменени с такива, които имат голямо количество хранителни влакнини и невисок гликемичен индекс – дребнокостилкови и други плодчета, ядки, някои зърнени, печива от грубо брашно и др.

За пациентите с диабет е полезно да приемат храни с фруктоза, включително сладкиши. Но редовната употреба на фруктоза може да доведе до напълняване. Тялото губи способност да се съпротивлява на лептина – хормон, регулиращ апетита. Това, комбинирано с висококалориен рацион може да предизвика затлъстяване. Затова фруктозата не е препоръчителна за диабетиците с наднормени кила.

Диета при диабет тип 2

За улеснение на диабетиците е съставена пирамида на храненето, която нагледно и лесно за приложение показва колко порции от всеки вид храна може да бъдат включени в ежедневното меню (по групи). В основата й се намират групите, на които се базира изхранването, а на върха са позволените, но при рядко ползване продукти. Пирада на храненето при захарен диабет тип 2

Подобни пирамиди се съставят за разни диети и цели и те не са идентични. Пирамидата за диабетици има в основата си не зеленчуци, както е обичайно за диетите с цел вталяване, а зърнени храни, заедно с огромно количество несладки течности.
Зърнените и хлябът са разрешени в количество, оценявано на 6 до 11 порции.

На второ ниво са свежите растителни храни. Зеленчуците се разчитат на 3 до 5 порции, плодовете – на 2 до 4 порции.

На следващо ниво са млечните и месата, рибата, ядките, яйцата и бобовите – всички те са разрешени в 2 или 3 порции.Пирада на храненето при захарен диабет тип 2

На върха на пирамидата са храни за чрезвичайна употреба – алкохол, мазнини, раст. масла, сладостите.
Храните в една група са взаимозаменяеми и аналогични по съдържащите се в една порция енергия и хранителен състав. Пр. 30 г захар има 115 калории. Същата енергия, но чрез по-полезни въглехидрати, се получават при изяждането на 35 г макаронени изделия или на 50 г хляб.

Всеки човек, вниквайки в идеята на пирамидата, е в състояние да съставя собствено безопасно меню.

Особености на храненето в съответствие с провежданата терапия

Показани 5-6 нахранвания в денонощието. Правилото е за малки порции, но какво значи това? Сипва се ястието в чиния и се отделя половината. Тази половина ще бъде някое от следващите хранения.
Отделя се голямо внимание на контрола върху мазнините и нивото на кр. захар. Болният трябва да има достатъчно знания, за да разпознае навреме признаците на хипогликемия например при употреба на алкохол или при физическо натоварване.

Ако болният се намира на интензивна инсулинотерапия,

е нужно да се придържа към следните условия за хранене (които са валидни и при тип 1 на диабета):

 • Строг режим;
 • Разпределяне на въглехидратите между отделните приеми;
 • Отчитане на хлебните единици.
При лечение със захаропонижаващи препарати

При него хипогликемия възниква значително рядко, отколкото при инсулиновите инжекции, но все пак следва да се знае взаимодействието на захаропонижаващите препарати с храната. Менюто се изгражда въз основа на пирамидата за хранене по-горе.

Към инсулиновите секретагози, вследствие на които може с голяма вероятност да настъпи хипогликемия, преди всичко се отнасят глинидите и сулфонилурейните: репаглинид, глимепирид, натеглинид, гликлазид, глибенкламид. Механизмът им на действие е стимулиране на бета-клетките за изработване на инсулин. Колкото е по-голяма дозата и е по-силен препаратът, толкова по-силна е стимулацията, а значи – и по-голяма ще е секрецията на инсулин в кръвта. Затова ако болният приема такива средства, той задължително се храни редовно. В противен случай голямото количество инсулин може силно да снизи нивото на КЗ.

Методи за обработка на продуктите:
 1. Варене в зеленч. бульон, на вода и др.;
 2. Варене в малко количество вода или в собствен сос – за храните с нежна сочна консистенция като риба, зеленчуци и др.;
 3. На пара;
 4. Варене с последващо запичане във фурна;
 5. Задушаване – използва се много рядко.

Изборът на храни „на око“ е нежелателен. За отчитане на количеството приемани въглехидрати използвайте битови везни, градуирани съдове и таблиците за състава на продуктите. Такива има множество, ето една примерна:

Таблица на групи храни в зависимост от съдържанието на въглехидрати
Група Съдържание на въглехидрати Конкретни храни
Първа група Храни без въглехидрати Риба, месо, мазнини, яйца, домати, зеле, зелени салати, краставици, спанак
Втора група Храни, бедни на въглехидрати (до 10%) Ябълки, бобови, моркови, цвекло, млечни продукти
Трета група Богати на въглехидрати Сухи плод., банани, грозде, картофи, макаронени изд., брашно, зърн. храни, хляб, сладкарски изделия
Не са препоръчителни:
 • Изделия от бутер и листно тесто, млечни супи с юфка, мазни силни бульони, мазни видове риба, консерви, повечето видове колбаси, подправки, мазни видове меса и птици, сметана;
 • Сладки и солени изделия от извара, солени сирена, консерви в масло, солена риба, хайвер;
 • Макаронени, ориз, грис;
 • Всички кулинарни и животински мазнини;
 • Солени и пикантни сосове;
 • Мариновани и осолени зеленчуци;
 • Подслаждани сокове, лимон. със захар, сладолед, бонбони, плодово сладко, захар;
 • Сладки плодове: фурми, смокини, банани, стафиди, грозде.
Препоръчват се:
 • Хляб и тестени: груб, черен, пълнозърнест (около 300 г на ден). Част или цялото количество хляб се подменя при желание с несладки тестени без подобрители;
 • Супи: зеленчукови и слаби немазни месни (с риба, месо, гъби, картофи, фрикадели, ов. ядки, елда, булгур). Супите с киселец при наднормени килограми и диабет са просто незаменими. За предпочитане са супите с ов. ядки и елда, защото имат много натурални влакнини;
 • Месни: телешко, постни говеждо и свинско, пилешко, пуйка – варени и евентуално запечени, на парчета или на хапки. В ограничено к-во: дроб, език, диетичен колбас;
 • Риба: само немазни видове – варени и запечени, много по-рядко – печени: хек, костур, треска, навага, платика, бяла риба и др. Консерви в доматен или собствен сос;
 • Млечни: кисело-млечни, пр. мляко, обезмаслена извара и ястия с нея като запеканки, суфле и пр., немазно и безсолно сирене. Без сметана;
 • Яйца: жълтъкът се ограничава, допускат се две яйца в денонощие;
 • Мазнини: за приготвяне на храната 40 г на ден – растителни (слънчогледово, царевично, зехтин) и безсолно краве;
 • Зеленчуци: такива като картофите, зеления грах, цвеклото и морковите се употребяват с отчет на въглехидратите. Препоръчват се запечени, задушени, варени, сурови и мн. рядко – печени зеленчуци с малко въгл. като тиква, домати, патладжан, краставици, спанак, тиквички. Като нисковъглехидратни се подчертават листните и салатите.
 • Като цяло нисковъглехидратните диети са отличен избор за диабетиците. Витамините и минералните соли като никотиновата к-на се считат за активатори на инсулина. Солите на цинка също са полезни за доброто действие на панкреаса.
 • Сладки храни: свежи кис.-сладки плодове и преработени на компоти (без захар), мусове, желе. Бонбони от заместители на захарта;
 • Сосове: немазни зеленчукови и слаби месни, гъбени и рибни бульони;
 • Подправки: в ограничено количество горчица, хрян, магданоз, копър, майорана, карамфил, канела;
 • Напитки: кафе с мляко, чай, зеленчукови сокове, сокове от несладки плодове, шипкова отвара – тя се пие постоянно и през цялата година.
Примерни варианти при тип 2
Хранене и диета при захарен диабет, диабет тип 1, диабет тип 2

Елдата заема централно място сред показаните за диабетици зърнени храни

Първи вариант
 1. I закуска: елда, обезмасл. извара, мляко, чай;
 2. II закуска: ов. ядки, пшенични трици;
 3. Обед: супа от зеле с раст. масло, фрикасе, задушени моркови, плод. желе;
 4. Междинно: пресни ябълки;
 5. Вечеря: постно зеле, риба, чай;
 6. Късно похапване: кис. мляко или кефир.
Втори вариант
 1. I закуска: омлет на пара, каша от елда или овес с раст. масло, извара със салата от домати и пипер с раст. масло, чай с мляко без захар, груб хляб с трици;
 2. II закуска: плодово желе без захар, нишесте и желатин, портокал;
 3. Обед: вегетариански борш, варено месо, постно ястие от броколи, цв. зеле или зелен фасул, компот без захар, хляб с трици;
 4. Междинно: кисел без захар, нишесте и желатин, накиснати сушени сливи или кайсии;
 5. Вечеря: запечена риба, патладжани, постно ястие с раст. масло, чай без захар, хляб с трици.
 6. Късно похапване: кис. мляко или кефир.

Забележка: дадени са повече видове ястия за избор.

Хранене при диабет тип 1

Хората с тип 1 възлизат на 15-20% от всички диабетици. От този тип по-често заболяват деца (вкл. новородени и кърмачета), подрастващи и млади хора до 30 г.
Тип 1 лесно се диагностицира. Разпознава се по симптомите и изследване на глюкозата. В норма (на гладно) тя следва да е 3,5 – 5,6 ммол/л (60–100 мг/дл) в кръвта или 4,4 – 6,2 ммол/л (80–110 мг/дл) в плазма. Достоверен признак за диабет е съдържание над 7,2 ммол/л (130 мг/дл).
Съществува и т. нар. физиологична (тоест нормална) хипергликемия – кратковременно незначително (до 7,8 ммол/л) повишение в кръвта на нивото на глюкоза след приемане на храна, богата на лесноусвоими въглехидрати, след интензивно физическо натоварване, силен емоционален стрес.

Общи правила на храненето при тип 1

При инсулинотерапия и редовен контрол върху нивото на КЗ, човек с тип 1 има възможността да се храни без някакви съществени ограничения, като се ориентира само по чувството за глад и насищане (подобно на здравите хора). Необходимо е единствено да се погрижи количеството на въведения инсулин и времето на действието му да съответстват на храненето. Затова е потребно да се знаят храните, повишаващи нивото на КЗ.хранене при захарен диабет тип 1
♣ Мазнините и белтъчините не влияят на концентрацията на глюкоза. Затова храните, в които те изобилстват, се приемат в обичайни количество (което не значи неограничени!). Тук спадат месо, риба, птици, мор. дарове, масло, яйца, сирене, извара.
♣ Глюкозата се повишава в отговор на храна с въглехидрати, а именно: всички растителни продукти, а от животинските – течните млечни. Тези храни трябва не само да се ограничават, но и да се отчита точното количество, когато се приемат, за да може спрямо него да се прецени и дозата инсулин. Самото приемане на типа продукти се „стикова“ с времето на въвеждане и дозата на инсулина както следва:

 • При лечение с инсулин с кратко д-вие: след въвеждането – 20-25 мин. и след 3-3.5 часа;
 • При лечение с инсулин със средна продължителност на действието: 30-40 мин. след приемането, равномерно на всеки 3-3.5 часа в течение на деня и 30 мин. след вечерната доза;
 • При комбинирано лечение с инсулин средна и кратка продължителност на действие – 20-25 минути след утринната инжекция, после на всеки 3-3.5 часа в течение на деня и 30 мин. след вечерната инжекция.

К-вото въглехидрати от храната, и съответните дози инсулин се разчитат с помощта на хлебни единици (ХЕ).
1 ХЕ = 25 г хляб (съдържа 10-12 г въглех. и вдига глюкозата в кръвта средно с 1.8 ммол/л)
Останалите въглехидратни продукти също се измерват в ХЕ (таблица 1). Съставът и калорийността на някои основни храни са указани в таблица 2.
Знаейки нивото на своята захар преди хранене и какво количество ХЕ възнамерява да изяде, диабетикът ще изчисли и въведе съответстващо к-во инсулин с кратко д-вие. След храна той контролно ще повтори анализа.
1 ХЕ се нуждае от въвеждането на 1,5 – 1,7 ЕД инсулин с кратко д-вие.

Таблица Хлебни единици
Храна к-во, в което има 1 ХЕ
Мляко 250 мл
Хляб 25 г
Зърнени (без грис) 15-20 г сурови, 50 г варени
Фиде, юфка, макарони 15 г
Галета 15 г
Сухари 20 г
Нишесте 15 г
Крекери 20 г
Тесто – сурово 35 г многолистно, 25 г с мая
Картофи 1 супена препълнена лъжица пюре, 40 г печени, 25 г сурови
Пържола 1 средна
Царевица 160 г
Кайсия 110 г
Ананас 90 г
Портокал 170 г
Пъпеш 400 г с кората
Диня 300 г с кората
Банан 90 г с кората
Вишни 100 г
Круша 90 г
Нар 200 г
Ягоди, боровинки 140-160 г
Мандарина 170 г
Манго 80 г
Праскова 120 г
Сливи 100 г сини, 80 г червени
Фурма 80 г
Ябълка 100 г
Сок 80 мл ябълка, 100 мл портокал, 130 мл грейпфрут

Не се отчитат ХЕ на зеленчуците: краставици, морков, репички, ряпа, домати, пипер, тиквички, листни салати, тиква, копър, патладжан, зелен и кромид лук, магданоз, зеле, спанак, гъби.
Простите въглехидрати от зърнените, картофите, повечето плодове, млякото се приемат в един и същи час, в едно и също количество, за да не се допускат големи различия в нивото на глюкоза в кръвта.
Повечето страдащи от първия тип са с недостатъчно тегло. Затова е показано те да приемат 2500 – 3500 калории на денонощие, като по-точно нормата се определя в зависимост от конкретното тегло и физическата активност. 15-20% от калориите да идват от белтъчините, около 25 % – от мазнините и 55–60 % – от въглехидратите.
За тип 1 се препоръчва твърдо 6-кратно хранене – три основни и три междинни.
По отношение на кулинарната обработка на храната за тип 1 не се поставят особени ограничения, както е при тип 2. Най-здравословна е обработката на пара, но печеното и подправките са забранени само за тези, които освен диабета имат и заболявания на стом.-чр. тракт.

Забранени храни при диабет тип 1

Строгите ограничения за тип I са само две:

 1. да не се поемат над 7–8 ХЕ на едно хранене;
 2. да не се пият сладки напитки като лимонада, чай със захар и подсладени плодови сокове. Причината е, че те водят до бързо вдигане на нивото на кр. захар.

За човека с I тип не е непостижимо да се храни без ограничения. Ако е обучен, ще умее да контролира глюкозата си и да разпределя правилно храната.

Примерен разчет за диабет I тип

Диетата, както и лечебният курс при диабет I тип са строго индивидуални и се назначават от лекуващия ендокринолог. Той отчита клиничната картина на дадения пациент. И все пак могат да се посочат типови менюта.

Първи вариант
 1. Закуска: елда – 150 г, ръж.хляб – 50 г, пр. зеле, подправено с лим. сок – 70 г, несладък чай;
 2. Междинно: свежа ябълка, минер. вода;
 3. Обед: борш с минимум мазнина – 250 г, вар. пилешко – 70 г, хляб с груби трици – 50 г, желе от кисело-сладки плодове – 100 г;
 4. Междинно: компот от сухи плодове – 200 г или леко запечени на фурна ябълки или круши – 100 г;
 5. Вечеря: месо – 150 г и зелева салатка , пюре от тиквички – 70 г, ръж.хляб 50 г, несладък чай;
 6. Късно похапване: кис. мляко или кефир – 250 г.

  Диета при захарен диабет, разрешени, забранени храни

  Кисело-млечни варианти за късно похапване – последно в 6-кратното хранене на диабетиците

Втори вариант
 1. Закуска: ов. ядки с мляко – 200 г, стърган морков или зелен грах – 70 г, чер хляб – 50 г, несладък чай;
 2. Междинно: ябълка, чай или минер. вода;
 3. Обед: зеленч. супа – 250 г, постно месо с картофи на тенджера – 70 г, салата – 100 г, хляб с груби трици – 50 г;
 4. Междинно: шипков чай без захар, един портокал;
 5. Вечеря: запеканка с извара или ориз на фурна – 150 г, яйце, ръж.хляб – 50 г, несладък чай;
 6. Късно похапване: айран.
Трети вариант
 1. Закуска: груб хляб – 50 г, обезмасл. извара, разредена с кис. мляко – 150 г, несладък чай;
 2. Междинно: компон, кисел или желе от сухи плодове, дребнокостилкови или други несладки, или 1 грейпфрут;
 3. Обед: рибена чорба – 250 г, риба – 50 г или сварено пилешко – 150 г, салата от прясно зеле с добавена зелена ябълка – 100 г, дом. лимонада без захар, ръж.хляб – 50 г;
 4. Междинно: шипков сок, портокал;
 5. Вечеря: ястие от немазно месо по вкус – 110 г, зеленчуково блюдо – 150 г, несладък чай;
 6. Късно похапване – йогурт, несладък.
Четвърти вариант
 1. Закуска: млечна овес. каша – 150 г, чер хляб – 50 г, салата от моркови и ябълка – 70 г, сирене немазно – 20 г, леко кафе;
 2. Междинно: несладък компот;
 3. Обед: постна супа – 250 г, варено постно месо – 70 г, тиквички задушени – 100 г, чер хляб – 50 г;
 4. Междинно – ябълка и минер. вода;
 5. Вечеря: рибен шницел, задушени зеленчуци, хляб с трици, шипков сок;
 6. Късно вечерта: малко пр. мляко.
Пети вариант
 1. Закуска: варено жито – 150 г, вар. цвекло – 70 г, ръж.хляб – 50 г, несладък чай;
 2. Междинно: 1 плод;
 3. Обед: боб чорба 0 200 г, сварен ориз – 50 г, телешко задушено – 150 г , дом. лимонада с подслад.– 250 мл, хляб със зърна и трици – 50 г;
 4. Междинно: плод. салата – 100 г, минер. вода;
 5. Вечеря: тиквена запеканка – 150 г, салата смесена – 110 г, котлет – 100 г;
 6. Късно вечерта – кис. мляко.

Посочените варианти могат свободно да се комбинират, както и всички ястия в тях или свободно да се заменят с други подобни, стига да отговарят на идеята на постояване на менюто. Ако не сте сигурни, консултирайте се.

Готова храна за диабетици

(откъде се взема)

Храненето на диабетиците на пръв поглед не изглежда кой знае колко различно от менюто на здравите хора. Но като всички хора на диета, и те се сблъскват с проблема за достъпа до качествена и правилна храна по всяко време и на всяко място. Продукти за диабетици – повечето пакетирани, се предлагат в специални диетични магазини и на диетичните щандове в някои супермаркети. Но който е търсил, знае, че те не са много и не са на всяка крачка, както хранителните магазини.

Затова няколко съвета:
 1. Винаги носете в себе си пакетирана храна, която ще ви спаси от глад, както и правене на принудителна по-дълга пауза между две хранения;
 2. Излизайте от къщи, след като сте закусили. Така навън ще се грижите само за обяда си и за две междинни похапвания, които лесно се удовлетворяват с плодове;
 3. Вареното месо, добре отцедено, както и варените зеленчуци, плодовото желе и още много ястия се транспортират безопасно в кутии с винтов капак. Снабдете се с такива, за да имате винаги под ръка правилно приготвени ястия.

На пазара започнаха да се появяват фирми, които предлагат готово целодневно меню за хора, които по някаква причина се хранят по правила и нямат постоянен достъп до избраната от тях храна. Сред програмите за отслабване по различни системи се намира и такава за диабетици.
Но услугата е слабо развита, предлага се от единични фирми и то предимно в София. Следва да отбележим, че подобен стил на хранене изисква повече средства. Според обявените ценоразписи, подобна услуга варира от 22 до 35 лева на ден, заедно с доставката.

Диетични и диабетични храни
Хранене за диабетици, готови храни

Диабетикът се нуждае от богата и разнообразна храна, а осигуряването й изисква много време

За разлика от физическата магазинна мрежа, онлайн търговията за диабетични храни е по-развита. Но и тук става въпрос за пакетирани продукти от рода на по-здравословни видове зърнени, ов. ядки, диетична сол, сладки неща със заместители като сладка и конфитюри без захар, сокове без захар и др.

Къде се предлагат онлайн?

Примери за подобни сайтове са Dr.keskin, supermag.bg, ezdrave.com, онлайн магазин Здравословен живот и други. Внимание! Някои сайтове не правят разлика между диетични и диабетични храни или двата вида продукти не са отделно класифицирани. Винаги четете етикетите, преди да консумирате.

Храни за диабетици, рецепти за тип 1 и тип 2

Салати зеленчукови, комбинации
 • Пипер, алабаш, домати, целина, моркови;
 • Целина, зеле бяло, ябълка, лим. сок;
 • Пипер и домати;
 • Аспержи, морков, зелен грах, копър;
 • Гулия, моркови;
 • Цвекло с орехи;
 • Зелен лук, извара;
 • Краставици, копър;
 • Домати, извара;
 • Риба и мор. дарове със зеленчуци;
 • Миди;
 • Спанак, кис. мляко;
 • Зелени салати;
 • Салата от глухарче, краставици;
 • Глухарче, яйца, зел. лук;
 • Зеле, моркови, ябълка;
 • Коприва, зел. лук, спанак, лист глухарче, яйца.
Каши и други блюда от зърнени храни
 • От елда: 240 г вода, 200 г елда, 400 г мляко, 20 г масло, суш. кайсии – 50 г. В кипящото мляко с водата се добавят кайсиите и отгоре – елдата, подсолява се слабо. Вари се до сгъстяване и се пуска маслото;
 • Елда със зелени подправки: 200 г елда, 800-900 г хладка вода, копър, магданоз, шепа орехи, раст. масло. Елдата се кисне във водата за 4 часа. Без да се излива, се кипва за 2 мин. Пускат се зелените подправки и орехите и се завива. Накрая – мазнината;
 • Елда с трици: 100 г елда, 50 г пшенични трици, 30 г лук, 15 г масло. Елдата се сварява до готовност. Лукът леко се запържва. Триците се запичат на тиган до червено (да не се прегарят). Вс. се смесва преди поднасяне;
 • Ов. ядки с трици: 50 г трици се заливат с вода – 100°, на слабо 10 мин. се задушават. Добавят се измитите ов. ядки с още малко вода. Доварява се и се подправя, препоръчително – с магданоз, копър и масло;
 • Овесени със соево мл.: 120 г ов. ядки, 0.3 л соево мляко, 0.2 л вода, суш. сливи без костилка – 30 г, 20 г кр. масло. Соевото мляко се кипва, добавят се сливите, подсолява се и се изсипват ов. ядки. Вари се 15 мин. Добавя се маслото и се сваля от котлона;
 • Ов. ядки със спанак: 150 г ов. ядки, 200 г спанак, 2 с.л. стопено масло, 0.4 л вода. Ядките се изсипват в хладна вода и се поставят на котлона. 10 мин. преди да са станали се добавя спанакът и се подправя с масло;
 • Овесена запеканка: 1 ч. ов. ядки, 3 ч. мляко, малко трици, 1 с.л.масло. В кипнатото мляко се изписват ов. ядки и триците и се варят до сгъстяване. Подсолява се, мести се във фурна за запичането. Преди консумиране се залива с разтопеното масло.
Ястия с яйца
Ястия за диабетици, готови храни, готово меню

Ястията с яйца и зеленчуци внасят разнообразие в менюто

 • Зелен омлет: две яйца, спанак или коприва – 50 г, 20 мл мляко, 20 г разтопено кр. масло. Яйцата се бият с млякото. Листните се измиват, режат и запържват с маслото. Веднага се заливат с омлетната смес и се пекат на силно, като периодично се отлепят от дъното.
 • Омлет с глухарче: 3 яйца, 25 г масло, 1 чайна лъжица смлени листа от глухарче, 20 мл пр.мляко. Яйцата се бият с млякото и се добавя глухарчето. Изсипват се в загретия и намазан с маслото тиган и се пече на силен огън.
 • Зелен пастет: 5 яйца, 100 г листни зеленчуци, примерно спанак, раст. масло, сол и ч.пипер. Яйцата се сваряват, охлаждат и се вземат жълтъците. Намачкват с ч. пипер и сол. Изсипва се по малко масло до получаването на гъста, кремообразна маса. Младите зелени листа се ситно нарязват и смесват с жълтъците. Пастетът се маже на груб хляб, а отгоре се наръсват с нарязаните на ситно белтъци и зелен лук.
Млечни ястия
 • Зелена извара: 500 г извара, 1 ч. айрян, 100 г листни зеленчуци, пр. спанак (или копър, зелена чушка), малко стафиди. Зелената съставка се очиства от стъблата и се наситнява. В изварата се добавят стафидите и се смилат в месомел. Извареният крем леко се разбърква с листния зеленчук и се сервира.
 • Извара с мляко и глухарче: по 200 г извара – в малка масл., и мляко, 20 г листа от глухарче. Изварата се претрива и й се добавя топлото мляко и наситненото глухарче. Сместа се бие 3 – 5 мин.
 • Зелено масло: листни (коприва, лапад) се режат на едро и се запарват в неголямо количество вода до мекост. Оцеждат се и се пасират. Пюрето се кипва. Като се поохлади, се добавя топено кр. масло в съотношение 1:1.
Супи
 • Вторичен бульон за диабетици: рибните и месните супи се правят с „вторичен“ бульон, който е с по-ниска масленост. Месото се вари 3 – 5 мин. и първият бульон се излива. Залива се с чиста вода (100°) и в нея се досварява.
 • Бульон с целина: 2 л прозрачен бульон, целина – 100 г, един морков, ½ вр. магданоз. Готовият от по-рано бульон се кипва, добавят се зеленч. и се вари до пълната им готовност. Течността се оцежда и се сервира с крутони;
 • Бульон с брюкселско зеле: 2 л бульон, 300 г брюкс. зеле, по 1 бр. морков, ряпа, магданозен корен, целина. В горещия бульон се слагат корените, а след 15 минути – и зелето. Кипва се и се чака да омекне зелето. Накрая се посолява;
 • Рибена чорба: ½ кг риба, 1.5 л вода, 0.5 кг зеле, 50 г стар и 50 г зел. лук (може 20 г копър), 60 г морков, 50 г целина, 30 г магданоз, 150 г картоф, 30 г раст. масло, 30 г дом. пюре или 1 домат, сол. Рибата се нарязва и сварява. Охлажда се. Зелето се нарязва и пуска в кипнатия бульон. След 30 мин. се пускат леко запържени корени (на кубчета), лук и дом. пюре. След още 5 мин. – картофът. 10 мин. преди края може да се сгъсти с брашно. При сервиране в чинията се слага риба и се покрива със зеленчуковата супа. Посипва се със зел. лук и копър;
 • Грахова по вегетариански: 1.5 ч. грах, 1 корен магд. или целина, 1 лук, 30 г дом. сос, 20 г раст. масло, 30 г зелени подправки. Грахът се вари. Корените и лука се наситняват и запържват с дом. сос. След 20 мин се сипват към граха + сол и се доварява. При поднасяне се ръси с магданоз и копър;
 • Крем-супа от грах: 1 голяма консерва грах, 40-50 г масло, 20 г брашно, 820 мл мляко. Голяма част от граха се пасира и се смесва с млечния сос. Сосът се изготвя от леко запържено брашно, разредено с горещото мляко + варене 15 мин. Разбива се до гладкост, разрежда се със 100° вода и сол. Преди поднасяне в супичката се слагат масло и заделените цели грахчета;
 • Супа от червен фасул: 1.5 ч. червен фасул, 2 гл. лук, 50 г орех. ядки, 5-10 г брашно, 20-30 г раст. масло, сол. Фасулът се сварява. Отделно се пръжва лукът, добавяйки накрая брашното. Размесва се се готви още 1-2 мин. Лукът се слага във фасула и се добавят млените орехи и сол. Доварява се. Поднася се с пресен магданоз;Супи за диабетици, храна за диабетици, храна при диабет, тип 1, тип 2
 • Супа от елда и соево мл.: 1.4 л соево мляко, ½ ч. елда, 20 г масло, сол. Елдата се сварява до полуготовност. Постепенно се налива кипящо мляко и ври 15 мин. Накрая – посоляване и и се слага маслото. Поднася се с ръжени крутони.
 • Крем-супа от цветно зеле: 600 г цветно зеле, 500 г картоф, 400 г мляко, 60 г масло. Отделя се малко от зелето за гарниране и се сварява отделно в подсолена вода. Останалото зеле, заедно с картофите (очистени и нарязани) се слагат в тенджерка-кастрола + 800 мл вода и солчица. Ври 30 мин. Всичко се пасира и се разрежда с горещото мляко. При поднасяне се пускат маслото и отделените парченца от цв. зеле. Посипва се с крутони.
Месни блюда, варианти:
 • Постно свинско със зеле;
 • Пълнени чушки с постна кайма;
 • Пиле с моркови фрикасе;
 • Пиле на пара с ориз;
 • Печено месо с лук;
 • Треска с корен магданоз и целина, лук и кр. масло;
 • Задушени зеленчуци с калмари;
 • Миди със задушени зеленчуци.
Горещи постни блюда, варианти:
 • Варен артишок;
 • Яхния от жълта ряпа с копър, магданоз и кр. масло;
 • Цвекло с ябълки: 130 г цвекло, 40 г трици, 60 г ябълка, 40 мл зеленч. бульон, 20 г масло, 10 мл лим. сок, сол. Цвеклото се сварява и се смесва с ябълката на парченца. Добавят се запечените трици и бульона и се задушават. Подправят се с маслото, лим. сок и се посоляват. Само се кипват и се вдигат от котлона;
 • Грах с моркови, магданоз и трици за сгъстяване;
 • Зелен фасул;
 • Цветно зеле в белтъчен омлет: 200 г цв. зеле, 5 г масло, 2 белтъка, 60 г мляко, сметана – 30 г, сол. Зелето се сварява, накъсва се на дребно и се слага в подмазана тавичка. Залива се с белтъците, разбити с млякото, и сметаната и се запича;
 • Постно зеле.
Десерти, варианти:
Изварена торта

120 г брашно, две яйца, 25 г масло, 320 г извара, 250 г мляко, 1 с.л млени бадеми, 1 дес. лъж. настъргана лим. кора, сода на върха на ножа, подсладител, сол.
Замесват се брашно, едното яйце, млякото, подсладителя, содата и солта. Слага се във формата. Изварата се протрива и се смесва с жълтъка от второто яйце, бадемите и лим. кора. Белтъкът се разбива и се слага в изварената смес при постоянно бъркане. Изварата се разполага върху тестото. Пече се на средна темп. 1 час.

Торта Наполеон

400 г брашно – фино, 200 г маргарин, 1 яйце, 125 г мляко, 5 мл оцет, 500 г сметана, 75 г подсладител, 1 с.л. желатин, ванилия, ½ чаша млени орехи.
Смесват се брашното с маргарина. В 100 мл вода се добавят оцета и яйцето и се изливат в брашното. Прави се тесто и се държи на хладно 30 мин. Дели се на 4 части, като всяка се разточва и пече.
За крема: желатинът се размива в хладичка вода. Чака се да набухне и се топи на водна баня. Сметаната се бие с подсладителя, а след това с бъркане се добавят желатинът и орехите. Кремът се разполага по блатовете. Украсата е орехи.

Морковено-изварена запеканка

200 г морков, ¼ чаша грис, 20 г масло, 40 мл сметана, 1 яйце, 130 г извара – свежа, 2 дес. лъж. млян сухар, подсладител, сол.
Морковите – на кубчета, се сваряват в неголямо количество вода с добавеното масло. Пасират се. Грисът се обварява до гъсто и се смесва с морковите, изварата, разбитото сурово яйце, подсладителя и солта. Разбъркано, всичко се изсипва в подмазана форма, посипана със сухар. Отгоре също се посипва сухар и маслото. Пече се. При поднасяне се слага сметаната.

Плодово желе с фруктоза

250 г плод, 20–40 г фруктоза, 1/2 чайна лъж. пектин, канела, ванилия, джинджифил по желание.
Плодовете, фруктозата и пектина се слагат в неголяма тенджерка и на слабо се довеждат до състояние на пюре. Щом кипне, се добавят подправките. Колкото по-малко ври, толкова по-вкусно ще е желето. За гъстота се добавя бързоразтворим желатин. Варенето е 1-2 мин., веднага се изсипва в купичка и щом се охлади, се премества в хладилник.

Съчетаване на диета, лечение и природната помощ

Демир бозан при диабет, сваляне на кръвна захар с Демир бозан

Някои лечебни растения са с доказана ефикасност при диабет. Те се делят на две групи, според действието си, но във всички случаи допринасят значимо и трайно към диетата

Правилното хранене и неотклонното следване на предписаната терапия са важно, дори повече от важно условие за овладяване на болестта. Но много хора търсят и природен лек, който да подпомогне усилията им. Някои билки са с доказан ефект в регулирането на кръвната захар.

Лекарствените треви се препоръчват специално за диабет от втория тип. В началния стадий те служат за лекарство, заедно с физическата активност и диетата. При среден по тежест диабет билките влизат в ролята на допълнителна терапия.

Лекарствените треви за диабетиците са условно 2 категории:
 1. растения, съдържащи инсулиноподобни съединения, които снижават кр. захар. Това са билки, които стимулират възстановяването на бета-клетките на панкреаса. Някога с такива растения са лекували диабета преди инсулина. 300 вида имат способност да свалят кр. захар. За съжаление лекарствените растения са почти безполезни за диабет от първия тип;
 2. лечебни растения и за двата типа диабет. Те са биостимулатори, които повишават защитните възможности на организма, подобряват обменните процеси, функциите на ч. дроб и бъбреци.

Като правило лечебните растения при диабет се използват на сборове от няколко съставки, които съчетават растения биостимулатори с такива, които понижават захарта.

 • Едно от силните наши растения в помощ на диабетиците е глогът. Препоръчва се хапването на свеж плод и приемането на отвари. Глогът се приема не по-малко от 6 – 9 месеца.
 • Друго силно растение в тази посока е царевичната коса. Интересно, действието й е доказано чрез изследвания в Пекин, насочени точно към хипогликемичната активност на влакнестата част на царевицата. Редовното приемане на екстракт от царевична коса е довело до значително регулиране на синтеза на инсулин. 15-дневен прием е предизвикал процес на регенерация на β-клетки, което е довело до частично възстановяване на функциите на жлезата. Така се е стигнало до доказан резултат – подобряване на средните показатели за съдържание на глюкоза в кръвта, подобряване на оттока на жлъчен сок и намаляване на натрупването на гликоген в ч. дроб.
 • Полски хвощ – наричат го „супермен“ сред билките заради способността му да сваля кр. захар. Отварка от дебелите стебла на растението традиционно се прилага от нар. целители с тази цел.
 • Великденчето се ползва в някои страни от северната част на Европа за облекчаване на някои симптоми при диабетиците – приоритетно раздразненията, сърбежите и други кожни проблеми, свързани с естеството на болестта.

Тези билки и още някои силно лечебни растения са събрани в готов сбор под името „Демир бозан“. Съчетанието е силно подпомагащо диабетичната терапия именно поради качеството на съставките в него и тяхната способност да регулират кр. захар и да подпомагат борбата със страничните явления, свързани с болестта.

Съчетаване на добро хранене с Демир бозан

Поради състава си, включващ глог, великденче, царевична коса, спирея, котешка стъпка и хвощ, Демир бозан излиза в качеството си на билков сбор, предназначен за терапия на диабет. Едно от най-мощните му действия е влиянието върху кр. захар в посока нормализиране в оптимална спрямо конкретното състояние на болния степен. Заедно с това сборът оздравява цялостно тялото и му помага да се справя с болестта – очиства кръвта, регулира кръвното, бори се с ефектите на стреса, който също е фактор в патологията и т.н.

Нар. целители и в миналото са ползвали тези билки, за да се справят с диабета. А днес тези им качества преоткриват и доста съвременни пациенти.

Какво споделят диабетици за Демир бозан
Стабилизирах се сериозно, живея по-нормално
диабет хранене храни диета - 01 345

Маргарита Петкова

Маргарита Петкова от Монтана: Живея с диабет вече няколко години. Научих се да се храня правилно, да следвам съветите на лекарите.

Помогнаха ми и билките от Демир бозан.

Мои близки ми ги препоръчаха, когато разбраха, че съм сериозна, но все пак срещам трудности. С помощта им, заедно с диетата и другите препоръки, успях да се стабилизирам и да живея по-нормално.

В Демир бозан има важни за диабетиците билки
диабет хранене храни диета - 01 232

Георги Плачков

Георги Плачков от Горна Оряховица: Когато ми откриха диабета, седнах и много четох. Стигнах до извода, че диабетът успешно се компенсира с диетуване, фитотерапия и физическо натоварване.

Аз съм в лека форма, ще живея с болестта до края. Но трябват и усилия, да се поддържа нивото. Диета – спазвам, а за фитотерапията намерих Демир бозан. Хареса ми, че в него има важни за диабетиците билки. Вече няколко месеца го пия и се усещам добре. Виждам, че учените са прави – трябва да се подгони болестта от всички страни.

Вкарах захарта в нормата за 2 месеца
диабет хранене храни диета - 01 567

Калина Шаламанова

Калина Шаламанова от Добрич: Много неща за и против ми казаха за билковото лечение на диабета. Чудя се защо има съмняващи се в природата, след като тя ни лекува от хиляди години. Аз залагам най-много на диетата и на билките.

Сега съм с Демир бозан заради билките в него, които са точно за диабет. Не знам от билките ли е, от друго ли, но за 2 месеца си вкарах захарта в нормата, оправих си хипертонията, алергията и особено нервите. Това е факт и никой не може да ми го оспори. Здравословното хранене, както го е заложила природата в нас, и нейните деца – растенията, винаги помагат!

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Точното хранене и диета при диабет тип 1 и 2. Таблици с храни, разрешени и забранени
4 (80%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *