Паническо разстройство: Излекувани, лечение с билки и терапия. Симптоми

Основните моменти: Лечение с билки на паническо разстройство. Симпоми и традиционна терапия. Излекувани от панически атаки и страхова невроза. Реални отзиви.

Още в текста: Защо ни обхваща паника Самопомощ: как да действаме Връзка с физ.състояние Пречистване на кръвта и тялото.

излекувани от паническо разстройство, лечение и симптоми на панически атаки

Излекувани от паническо разстройство все пак има!

Съдържание:

Глог Великденче Бл. тъжник Полски хвощ Цар. коса Котешка стъпка Симптоми на паническо р-ство С агорафобия Понятия: със страх. невроза Депресия Алкохол Традиционно лечение Психотерапия Странични ефекти на лекарствата Комбиниране на билки с лек.терапия Комбиниране на билки с психотерапия Излекувани от паническо разстройство – разкази

Сърцето започва да се блъска в гърдите. Да се мята като риба на сухо. И въздухът наистина не достига. Околният свят избледнява в призрачен полутон. Реално остава само усещането за безнадеждност.

Представете си, че изживявате това през няколко дни. Или през няколко часа? Типичният панически пристъп. Казват му атака, защото идва от нищото – без повод и причинител. Болният се чувства като затиснат в ъгъла и не вижда изход.

Това е паническо разстройство и изход – разбира се!, има.

В търсене на щадящо лечение

паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Паник-бутонът не винаги е видим, поне не и в началото

Ще бъдете смаяни колко много хора периодично преживяват пристъпи на паника. Те не се имат за болни или психо, нито околните ги подозират в отклонения, но тихият ужас, който периодично се връща, става техен живот. Понякога всичко започва от прекалена всеотдайност – да бъдем полезни на близките, да поемем своите отговорности, продължава със стрес, който нараства с всеки неуспех. „Паническото“ днес е най-разпространената разновидност на тревожните разстройства – дар от напрегнатия забързан живот.

Мъчителните пристъпи на паника идват спонтанно, без предизвестие. През броени месеци или през няколко дни. Тормозят по-често жените и младите от 20 до 35 години. При тях атаките са по-интензивни, с по-ясно изразени симптоми. За нещастие са и по-продължителни и по-чести. Когато пол и възраст се засекат с неуравновесен темперамент и слаба нервна система, ето пълният пакет от рискови фактори.

Към тях добавяме нисък праг на поносимост на физическо натоварване, който предполага честа умора, бързо настъпващо изтощение, чувство за опустошеност и безполезност. Меланхолиците клонят към разстройства заради излишна депресивност, ранимост и дълго преживяване на неуспехи и скарвания. Холериците са уязвими заради прекалена емоционалност, склонност към бурни изблици и безпричинна промяна на настроението.

Защо ни обхваща паника?

Казват, че е заради недостиг или излишък на невромедиатори като допамин, серотонин, норадреналин. Оттам – нервно напрежение, повишена тревожност, импулсивност и рязка смяна на настроението. Когато твърде често се упражнява емоцията тревога, настъпват физиологчни сривове. А тревогата се провокира от стресовото битие, липсата на стабилност, постоянните промени, неустойчивото материално благополучие и т.н.

Заради паническо р-ство някои се принуждават да оставят работата си, да се откажат от пазаруване, от посещение на обществени места. Атаките не застрашават живота, но застрашават начина на живот. Те прекрояват семейства, кариери, приятелства, влошават работоспособността, водят до социална изолация, фобии, възбудимост и вторична депресия, до алкохол и наркотици, до липса на цели и бъдещи планове, до пълна безизходица.

И въпреки черната перспектива, много предпочитат да не се лекуват. Боят се от самата идея за психиатър, от „хапчетата за луди“ и от клеймото: психо.

Самопомощ: как да действаме?
паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Проявите на паническата атака са разнообразни и всичките – разтърсващи

Нито специалистите, нито лаиците биха отрекли професионалното лечение и психотерапията. Но тук ще видим как да получим подкрепа „отвътре“. Ето няколко опорни точки:

Узнайте подробности за паниката. Разконспирирана, тя престава да бъде страшна, а симптомите се оказват обяснима реакция, а не признак на лудост.

Намерете техника за дишане и отпускане, разучете упражнения, които да пуснете в действие при настъпваща криза.

Привлечете на своя страна природата! Редица лечебни растения могат да помогнат – директно и чрез оздравяване на тялото. Те са решение и за тези, които упорито отказват по-съществени мерки, и за лекуващите се. По-долу ще прегледаме някои билки.

Най-трудното: спрете пушенето и кофеин-съдържащите напитки. Стимулаторите провокират пристъпи у по-възприемчивите. Внимавайте и с медикаменти, които включват стимулатори – например уж безобидните хапчета за отслабване.

Лекува ли се паническото р-ство и как?

Първо: запишете си някъде датата и отмерете един месец срок (или повече, ако тревожността ви спохожда по-рядко). Отбележете си колко пъти през това време сте имали:

 1. пристъп на паника;
 2. състояние на тревога, страх, непоносимо безпокойство;
 3. случай на загуба на контрол;
 4. физическо неразположение вследствие на тревога.

При наличието на поне една от позициите в списъка с нееднократно представителство, значи е време за действие. Да започнем от физическото състояние.

Връзка на паниката с физическото състояние

Изброените причини за паническо р-ство се появяват на основата на лошо физическо състояние на организма. То се недооценява, защото не е причина, но създава благоприятната почва. Тялото става уязвимо при седяща работа, липса на физическа активност, неправилно хранене, нарушаване на съня и други. Ако четете тази статия, вероятно се питате дали имате паническо р-ство. Затова допълнете горния тест: игнорирате ли движението, страдате ли често от простуди? Пушите ли? Пиете ли? Често ли се вълнувате и преживявате, често ли нервничите? А спите ли зле? Уморявате ли се? Вероятно отговорите на повечето от въпросите са положителни.

Паническите атаки са пряко свързани с общото състояние на тялото и начина на живот. В групата на риска се оказват основно хора, които не отделят внимание на здравето си. Такова разстройство рядко се появява при абсолютно здрави. Тогава, дали проблемът ще се реши с таблетки? И нима те ще ни направят здрави?

Да се оздравим с билки

За лечението на панически атаки в домашни условия не е важен „стажът“: дали страданията са от години или се явяват за първи път. Главно е желанието да си помогнем цялостно, да се укрепим. Обръщаме се към живителните сокове на природата, „опаковани“ в лечебните растения. Ще потърсим сред тях средства за:

паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Физическите проявления на страха в главния мозък са добре видими чрез скенер

 1. пречистване на организма;
 2. укрепване на сърцето и нервната с-ма;
 3. нормализиране на кръвното;
 4. помощ при безсъние и главоболие;
 5. срещу виене на свят;
 6. помощ при нервна възбудимост, нервно изтощение;
 7. за пречистване на кръвта;
 8. за възстановяване при преумора и вреден начин на живот.

И ако може покрай това да подкрепим храносмилането, кондицията си и цялостно да повишим себеусещането и самочувствието си.

Така очертаните цели се покриват от билките глог, полски хвощ, цар.коса, котешка стъпка, великденче, блатен тъжник. Всяка помага в определен аспект и е подходяща да се взима продължително – за дълготрайна и качествена промяна.

Още по-добре е изброените растения да се комбинират, за да дадат комплексен ефект върху тялото и да повлияят всички компоненти, които взети поотделно са безобидни, но заедно водят до такива драматични проявления като паническото р-ство. От тази гледна точка добро природно и безопасно средство се явява билковият сбор, наречен „Демир бозан“, където лечебни растения са прецизно съчетани. Както отдавна е установила фармацията, лечебният ефект е в дозата, а не само в качеството на лекарството.

Съставките на „Демир бозан“са в прецизно съотношение, те се подкрепят една друга и да допълват действието си. Това прави чая първи избор за цялостно усилване на тялото при прояви на паническо р-ство, както и безценен помощник, съпътстващ традиционното лечение с медикаменти и психотерапия. За класическите методи на третиране на паническите атаки ще говорим по-долу, но преди това: как съдействат билковите компоненти в „Демир бозан“.

Очистване на кръвта и тялото: токсините влияят на психиката

Свикнали сме за физическите болки да гълтаме хапчета, а за душевните – други хапчета. Но те са по-ефективни, ако сме започнали поред – от премахването на отровите и боклуците, трупани в тялото от лошо и нередовно хранене, преяждане, препиване, от кутиите цигари и патогенните микроорганизми – от всичко, което оставя отпечатък в клетките. Защото възможно ли е здрава психика в отровено тяло?!

паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Пристъпите на паника се омаловажават, но те са в състояние да съсипят животи

Токсичните вещества от чревен произход например предизвикват нервни и психически симптоми. Тяхната фиксация в нервната с-ма е доказана от изследователи като Гвилен, Гю Ларош и Льопер. В някои случаи така действат дори микроби от храносмилателния тракт. Става въпрос за миграция на микробите не по кръвните, а по нервните пътища.

Льопер например е успял да изолира туберкулозен микроб в слънчевия сплит. Някои автори допускат възходящо движение по нервите дори на раковите клетки. Последствията от микробните токсини и самите микроби от друга страна са добре известни. Но неотдавна е открит патофизиологичен механизъм, който обяснява астенията, нервната депресия и някои сърдечни проявления. Паразитното заразяване също понякога причинява разстройство от емоционален характер. Ако сте излишно нервни без ясна причина, подкрепете нервната с-ма и пречистете тялото.

Глог

Лечебното растение помага директно за някои от симптомите на паническото р-ство като пристъпи на задушаване и виене на свят. То се включва в лечебен сбор с участието на дяволска уста, смин и лайка.

Рецепта за паническо р-ство

Взимаме по 2 л.(чаени) цветове на глог, дяволска уста и смин и към тях прибавяме 1 чаена лайка – сушена и пакетирана. Заливаме с кипната 0.250 л вода и държим 8 часа. Напитката се приема при пристъп на затруднено дишане, панически атаки и виене на свят.

Въздействие върху сърцето и нервната с-ма

Плодовете и цветовете на глога носят полза за сърцето, състоянието на съдовете, за нормализиране на кръвното и храносмилането. Те допринасят за преодоляване на преумората, безсънието и за отстраняване на последствията от нервно пренапрежение. Дори обикновеният чай от глог оказва комплексно отражение върху цялото тяло.

По отношение на сърцето глогът тонизира мускула и допуска достатъчното постъпление на кислород. Той успокоява ритъма и усилва съкращенията. В резултат се снижава възбудимостта на сърцето, намалява неговата умора, подобрява коронарния кръвоток и мозъчното кръвообращение.

По отношение на съдовете глогъг нормализира гъстотата на кръвта, нивото на холестерина, предотвратява образуването на плаки. Приема се при спазъм на съдовете.

Въздействие върху съня
паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Пристъпи на страх, негативни мисли и фобии приклещват болния и той не успява да се освободи сам

По отношение на нервната с-ма оказва седативно (успокояващо, но без ефект на сънливост) действие. Полезното растение намалява възбудимостта на нервната с-ма, помага за по-добър сън, нормализира режима на будуване и почивка.

Цветовете и плодовете на глога помагат да се справим с главоболието, виенето на свят и задушаването. Като бонус оказва антиоксидантно действие и помага за бързо възстановяване на силите. А всичко изброено е буквално мечта за страдащите от паническо р-ство, защото работи срещу някои от причините и благоприятстващите заболяването фактори.
В сезона разреден сок от свежи плодове подобрява кръвообращението и директно въздейства на паническите симптоми.

Рецепта за чай с пресен глог

Вечерта сложете в термос 20-30 плодчета глог, по желание и няколко от шипка. Залейте с кипната 1 литър вода. Сутринта полезният чай е готов. Препоръчително е плодовете да се запарят цели, за да се запазят в тях повече от полезните им свойства.

Рецепта със сушени цели плодове

Плодовете се варят и прехвърлят в термос за през нощта. На сл. ден се гълта по една трета чаена чаша преди яденето, като това спокойно се прави Х 4/5 пъти. Рецептата е подходяща за сърцебиене и нервна превъзбуда.
Ако плодовете бъдат смлени, напитката ще се получи по-бързо, без да престоява цяла нощ.

Рецепта с млени плодове

Сварете 1 лъжица (супена) млени плодове с кипната 0.25 л вода. Топлият цяр е готов за половин час. Приемайте по третина от чашата 1/2 час пред яденето.

Тинктура от глог

Тинктурата от глог се приготвя от млени сушени плодове и цветове. Тя отлежава две седмици, преди да се пусне в действие. Рецептата е 4 лъжици (супени) от сушеното растение на 2 чаши водка. Накрая се филтрира и се гълтат по 25-30 капки с вода поне час пред ядене. Цветната тинктура има силно леч.д-е при стенокардия и бързо релаксиращо действие.

Глог при преумора и стрес
паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Стресът е съществен фактор при този тип разстройства – от него започва всичко

Постоянната мобилизация по време на напрегнатия работен ден уморява нервната с-ма. Такава преумора не минава с обичайния нощен сън. Сутрин човек се събужда така изтощен, както си е легнал вечерта. Стресиращото ежедневие се отразява в повишение на налягането и сърцебиене. Появяват се раздразнителност, главоболие и нарушение на съня.

Плодовете на глога имат полезното свойство да снижават възбудата на нервната с-ма и да разширяват съдовете. В резултат се подобряват мозъчното и съдовото кръвообращение, заради повечето кислород. За да заспивате лесно и да спите дълбоко, събуждайки се отпочинали, сутринта сварете чай от глог (плод) и го прехвърлете в термос. Преди сън пийнете малко, с мед.

Друга рецепта: 1 лъжица (супена) с кипната 0.25 л вода се налагат в термос за час. Глътват се по 3 л.(супени) Х 3-5 пъти/ден.

Чаят от глог и жълт кантарион успокояват чувството за тревога и раздразнителността. Внимание! Жълтият кантарион не се комбинира с антидепресанти.

паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Хартиен плик помага за нормализиране на дишането при пристъп на тревога. Но има и билкови средства за справяне с проблема

Рецепта срещу тревога

Смесете млени плодове глог и сух жълт кантарион в равни количества и ги сварете в гореща 0.25 л вода. Чаят е готов за 15 минутки.

Глог при високо кръвно

Глогът въвежда в норма кр. налягане. Предпочита се тинктура – 20 капки с вода, преди ядене. Подходяща и отвара – 4 Х 100 мл пред храна.

Когато паник атаките са придружават с изключително вдигане на кръвното (което е класика), успокояващо лечебно действие обладава сборът на глог със стрък дяволска уста.

Рецепта за паник атаки със скок на кръвното

Чаена лъжица дяволска уста и още толкова млени плодчета глог се смесват и заливат с кипната 0.3 л вода. Налагат се в закрит съд за примерно час, филтрират се и се вземат по лъжичка преди ядене. Задейства се и при скок на кръвното, и при периодично приемане.

Как да запазим плодове и цветове за зимата?

Цветовете се приготвят по време на цъфтежа, обезателно в сухо време. Те се отрязват заедно с част от стъблото. Разцепват се на тънко и се нареждат за сушене в проветриви помещения. Сухата маса се прибира в хартиен плик и се съхраняват в сухо помещение. Времето за сушене на плодовете е септември-октомври, в сухо време. Те се измиват и сушат на тънък слой. В процеса плодът се сбръчква и потъмнява. Пази се в картонени кутии или хартиени пликове до 2 години.

Брането и сушенето са неподходящи за градските хора. Вероятно и за нервните натури. За тях е подходящ „Демир бозан“, направен така, че се приготвя по най-елементарния начин – като запарването на чай от пакетче директно в чашата.

Още рецепти с глог
 • При нервно пренапрежение: половин шепа сушени плодове се сваряват в половинка вода, престояват на топличко два часа, желателно във фурната. Гълта се като лекарство: по лъжица – две преди хапване.

  паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

  Страх от смъртта и мъртви хора е най-масовата фобия, макар че малко пациенти си признават

 • При безсъние: 20 г плодчета или 40 г цветове на 0.2 л – по лъжица през 4-5 часа, ако е направено от цветове, и като чай, ако е от плодове.
 • За сърцето: корени от глог. Те се изкопават в късната есен, почти преди зимата. Сушат се и се мелят. За лекарствени цени се приготвят отвари в съотношение 1:10. Корените се варят десетина минутки и още толкова се запарват. Лекарството е силно – пие се 3Х1 лъжица.
 • За виене на свят: вземат се равни пропорции цветове и плодове и се държат 2 часа на топло – на котлона или в термос. Стандартно се прие по чашка преди ядене, но при пристъпи на задушаване и световъртеж се гълта час след ядене.
 • При тежко физическо натоварване: приготвя се по-разредена отвара с 3 лъжици сушени плодове/ съцветия на 0.7 л вода и се пари ½ час. Дели се на три за деня.
 • При нервно разстройство: смес от тинктури от глог и валериана. 30 капки се размиват във вода и се вземат преди сън.

При главоболие: смесват се глог и мента, взема се преди сън по 0.5 чаши.

Горните рецепти са приложими още при невроза през климактериума, обща слабост, стрес и други подобни. Действието на глога се усилва многократно в сбора „Демир бозан“.

Великденче

Великденчето незаслужено остава встрани от консервативната медицина, докато нар.лечители знаят, че тази билка вдига на крака и най-тежко болни. Природата е „наляла“ щедри дарове в нея. Тя обезболява, действа при главоболие и в неврологията.

Широка употреба в неврологията

Великденчето намира приложение в неврологията като лекарство при безсъние, нервно изтощение и повишена възбудимост. Ползва се неговата надземна част, но при събирането му се внимава да не се отреже прекалено близо до земята. Суши се и става за пиене до 2 години.

Внимание! Лечебното растение е противопоказано при тежки сърдечни заболявания.

Участието на великденчето в сбора „Демир бозан“ го прави високоефективен при неспособност да се спи продължително и пълноценно, щом това е провокирано от динамично ежедневие с много ангажименти и отговорности. Впрочем на тази опция за самопомощ нека обърнат специално внимание жените, които вече трудно жонглират между всички задължения. Ето какво разказва една 33-годишна жена, която е достигнала до ръба на силите си именно заради тежестта на ежедневието:

Безсъние и нерви се лекуват само с билки!

Великденчето идва на помощ и в моменти на нервно превъзбуждане, в трудни периоди като климакса. От една страна то действа пряко релаксиращо върху нервната с-ма, а от друга страна работи по проблеми, които още повече „потапят“ като липсата на здрав сън и главоболието. За такава цел се предпочита прясно сварена отвара.

За възстановяване при преумора от нездравословен живот

Великденчето подобно на противоотрова елиминира моментни отравяния на тялото или системни с цигари и алкохол. То е чудесно при редовно приемане в периоди на пренатоварване – психически, физическо или токсично.

Рецепти

Две равни лъжици (супени) великденче се потапят в кипната 0.5 л вода за 2 часа. Прецедената напитка се взема 3 Х 100 мл преди яденето. Великденчето е толкова нежно, че в негова отвара се къпят новородени. Но то има силата да предотвратява дори епилептични припадъци. За тази цел впрочем се ползва не отвара, а сок от цели стръкове, набрани заедно със съцветието на върха си. Пресният сок се смесва с малко мед и се взема по не повече от 2 лъжици – непълни чаени, на гладно.

Великденчето в сбора „Демир бозан“ усилва действието си и го прави по-целенасочено за паническо разстройство.

Блатен тъжник

паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Образ на мозъка на пациент с тревожно разстройство, подложен на медикаментозно лечение

Руснаците му казват природния лекар. Той впрочем е известен от доста столетия, така че е идеално разучен. Цени се заради общооздравителния си ефект върху възпаления, рани, отделителни проблеми, кръвотечения и други. В лечебната практика се използват листата и младите стръкове, съцветията и корените. Те са приятни на вкус, с меден аромат.

С какво бл. тъжник би бил полезен за хората, склонни към паническо разстройство? Неговата благотворност обхваща: нервната с-ма – общо успокояващо, антитоксично, лекуващо сърцето и при натоварване. Отвара от тъжника се справя с главоболието. Да припомним, че такова е изключителното действие и на билките, които разгледахме дотук. Три силни средства срещу главоболие в един продукт правят „Демир бозан“ наистина светкавичен и категоричен в действието си. Освен това бл. тъжник се ползва при епилепсия.

Рецепти:

Отвара от блатен тъжник: отмерва се по чаена лъжица на всеки кипнати 100 мл вода, пари се 15 мин, гълта се 2Х0.2 л на малки глътки.

Нар.медицина цери с такава отвара гръдни болести, признаци на задушаване, слабост и анемия.

20%-ната спиртна тинктура обладава антибактериално действие, цветовете имат успокояващо. Те се отразяват върху ЦНС. Билката е алтернатива на валериана, която не се понася добре от някои болни. Обикновената доза за това е 2-3 щипки мляна билка на чаша кипяща вода, които се пият вместо чай.

Тъжникът имат успокояващо действие и подобрява съня. Това растение се ползва спокойно, без никакви противопоказания. Корените са добри за успокояване. Впрочем такова действие, макар и по-слабо, имат зелените листа и издънки, използвани в свежи салати. Смесването на млади листа с магданоз и зелен лук, подправени с малко растително масло и варено яйце, създава една наистина интересна и много вкусна салата.

Накрая ще отбележим свойството на блатния тъжник да активизира кръвоснабдяването на главния мозък. В това направление лечебното растение превъзхожда трикратно знаменитото дърво гинко билоба. Цветовете на тъжника имат съдоразширяващото действие на кислороден коктейл.

Корени при високо кръвно и нервни разстройства
паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Паническото разстройство често блокира обществения живот, създава страх от излизане на улицата и сред хора

Отварата от корени на растението успокоява нервната с-ма. Същото действие има и тинктурата, приготвена на спиртна основа. Чайовете и отварите са по-ефективни при тежест и болки в главата и безсъние. Като цяло билката успокоява нервите, тя се предписва и при епилепсия.

Много е приятен да се пусне към чай – щипка за всяка чаша, за ароматизиране. Получава се много вкусна напитка, която има и целебни свойства. Прекрасно се съчетава с ментата за успокояване и за разпускане на нервите.

За очистване на тялото от шлаки и токсини

Вземат се 5 части лист касис, по 3 части лист ч. боровинка, плодчета шипка и лист бергения (бадан) и 1 част цвят от блатен тъжник. Сборът се омесва добре, отделят се по една лъжица (супена) за всяка чаша готова напитка. Оставя се да се запарва двайсетина минутки. Приема се трикратно преди яденето. Напитката се отразява пречистващо и енергизира тялото. Тя извежда токсините на клетъчно ниво.

При препиване и преяждане

Очистващите свойства на бл. тъжник се задействат при повечко алкохол и лошо хранене. Лечебното растение буквално обновява кръвта. За това свидетелства и разказът на Дора Недева, която не е брала билката, а си я набавя чрез сбора на „Демир бозан“:

Топ 6 билки за черен дроб: Ето как се пречистих!

Тъжникът в „Демир бозан“ успява да се справи и с безнадеждните случаи на висок холестерол, както разказват потребители. Оказва се, че съчетанието е много ефективно за регулиране на нивото му, дори и когато случаите са крайно тежки. Вълко Янков разказва как човек може да влезе в този проблем, дори и да не пие и да не пуши, а Петър Георгиев допълва как е впечатлил лекарите след тримесечно приемане на „Демир бозан“.

Техните истории може да дочетете тук:

Билки за висок холестерол направиха хапчетата излишни

Всъщност заради пречистващите си свойства бл. тъжник се предписва за подобряване на тургора на кожата и за ред дефекти на повърхностния слой, чието отстраняване води до общо подобряване на самочувствието и себеусещането. В заключение – билката създава по-добра кондиция, а какво повече би подкрепило човек с разклатени нерви?!

Полски хвощ

Дарен с целебна силна – спазмолитично, противовъзпалително, общоукрепващо средство. Той извежда от организма оловото и помага при нарушено кръвообращение. Сред перфектните начини за приложение е ваната. Тя действа и за успокояване, за добър сън и при нарушение на обмяната.

За вътрешна употреба хвощът се вари по елементарна рецепта: 20 г на 0.2 л, пари се час, гълта се 4Х1-2 л. супени/ ден.

Приготвен по тази рецепта, хвощът помага за почти всичко – от възпалителните заболявания, женски болести, хипертония до сърдечните патологии. Друг начин за приложение е свежият сок. Но най-полезното му свойство относно паническите р-ства е способността му да засилва надбъбречната жлеза.

Надбъбречната жлеза най-много страда при стрес и нервно напрежение. Предохранителният механизъм на тялото е такъв, че при психическа преса и тревожно състояние надбъбречната жлеза се активизира. Тя започва да произвежда повече адреналин, за да се противопостави на извънредното положение. При продължително напрежение жлезата се изтощава. Затова при постоянна умора, раздразнителност и тревожност, при депресия, редуваща се с превъзбуденост, при появата на слабост и изтощение, очевидно идва ред да бъде подкрепена надбъбречната жлеза.

Изброените патологии често се комбинират с безсъние, болки в главата и трудно концентриране, след което изтощението на организма стига краен предел. Някои лечебни растения помагат при такова състояние и сред тях са женшенът и полският хвощ. Това е причината сборът „Демир бозан“ да бъде толкова действащ при описаната патология, както разяснява в едно свое интервю и психиатърът д-р Михайлов. Тук:

Лечение на депресия: Страховата невроза и депресията се лекуват само с билки!

той разказва повече за прекрасната работа, която върши чаят при паник атаки и страх.невроза. Със сигурност това се дължи и на уникалните свойства на полския хвощ, многократно усилени от комбинацията с другите леч. растения в „Демир бозан“. Като царевичната коса.

Царевична коса

За незапознатите цар.коса е само непотребна част от царевичния кочан, която се изхвърля при почистването му. Нар.медицина обаче я използва, защото отдавна е разбрала, че тя има целебни с-ва. Цар.коса има неочаквано добро отражение върху нервната с-ма. Тя е природно успокоително, без нежелани реакции.

За да се извлекат максимално потенциалните възможности на царевичната коса да въздейства на нервната с-ма, се използват отвари и чай. Те са препоръчителни за хора със стресиращ начин на живот, с чести изблици на нервно напрежение, раздразнителни и чувствителни натури. Цар.коса е лекарство при нервозност и изострена сетивност. Релаксирайки нервната с-ма, тя успява да повлияе и на съня и способността за пълноценна почивка.

паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Понякога медицината не успява да предложи задоволителни отговори на всички въпроси

Цар.коса се приготвя на водна баня. В емайлиран съд пуснете две лъжици (супени) изсушена коса и залейте с кипната 0.25 л вода. Поставете капака и оставете съдя на водна баня за петнайсетина минути. Отделете растителните остатъци и долейте вода до началния обем. Получената отвара е силна, тя се приема едва по супена лъжица не повече от четири пъти в деня. За предпочитане е – след храненето. Отварата от цар.коса се пие топличка, като непременно се разбърква.

Друго свойство на цар.коса е да активизира обменните процеси в тялото, което я прави енергиен източник за хора, които нямат достатъчно сили за ежедневните дейности. Освен на подложените на нервно напрежение и стрес, тя се дава и на възрастни хора, за да подкрепи енергийния им запас.

С така описаното действие царевичната коса става чудесно допълнение в „Демир бозан“, защото усилва успокояващото и релаксиращо действие на другите съставки. Последното леч. растение, което ще прегледаме, е котешката стъпка.

Котешка стъпка

Кот.стъпка е шестото леч. растение в „Демир бозан“ с ефект върху главоболието. Излиза, че целият сбор е природен аналгетик, който заменя всякакви хапчета за обезболяване. И тази билка ще ни бъде полезна при симптоми на паническо р-ство. В чист вид тя се прави така:

На кипната 0.2-0.25 л вода се пада по лъжица от супените суха котешка стъпка. Изисква да бъде оставена за 30/40 мин да се запари добре и да пусне живителните си сокове в течността. Отварата е силна и затова дозата е 4Х2-3 лъжици/ден.

Подобно на вече описаните лечебни растения, кот.стъпка усилва аналгетичните си способности, когато е съчетана с други природни лекове.

Изброените до момента билки са избрани сред хилядите, които ражда природата, заради целенасоченото им действие спрямо симптомите на паническо р-ство.

Симптоми

паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Болният рядко намира сили да натисне паник-бутона и да си помогне сам

Паническото р-ство се подценява, защото някои негови симптоми се приемат за почти нормални и естествени в забързания и напрегнат живот. Хората смятат, че е логично и следователно нормално да получават сърцебиене, задух и пристъпи на страх, щом дойде неприятност в семейството или в службата. Но ето ги първите признаци за развиването на едно по-постоянно изменение, което медицината нарича разстройство. Психологическият белег за него е неспособността на засегнатия да действа, да взема решения, да предприема действия. Кръгът е порочен и се затваря поради това, че безпомощността на свой ред усилва симптомите на задушаване и страхът, който прераства в постоянна компонента.

Специалистите отделят паническото р-ство от паник атаките. Всъщност и при двете състояния симптомите са идентични. Разликата е, че паник атаката е единично събитие, докато паническото р-ство е продължително състояние, съставено от множество следващи паник атаки. Отличителна черта на разстройството е регулярността и интензивността на проявление.

Симптоми от соматичен характер: това са проблеми с дишането (затруднено дишане, недостиг на въздух или невъзможност да се поеме дълбоко дъх), рязко учестяване на сърцебиенето (и/ или нарушение на ритъма, чувство за натиск или изгаряне в областта на сърцето, остра болка), световъртеж, появата на непоносим шум в ушите и разбира се – главоболие.

Към тези основни симптоми се добавят вдигане на кръвното, замаяност, треперене. Понякога ръцете и краката започват да се тресат така силно, че симптомът става забележим. В такъв момент човек не успява да задържи дори чаша с вода, нито да направи стъпка. Други белези са обилно потене, бледност, чувство за изгаряне или замръзване, обща слабост и вялост, гадене.

В някои случаи се усеща дискомфорт в стомаха под формата на натиск, изгаряне, болка. Понякога се схващат части от тялото – буквално се парализират. Появява се симптомът на краката от памук и човекът не може да стои изправен. Сигурно сте чували израза „парализирах се от страх“. Буквален е.

За да се сложи диагнозата паническо р-ство, са достатъчни само 3 до 5 от описаните симптоми. За щастие, рядко всички описани проявления се появяват наведнъж. Те зависят и от конкретния случай, така че един и същи пациент един път изпитва едни усещания, а друг път – други.

Симптоми от психически характер: случващото се обвива в мъгла, сякаш става нереално. Изменят се възприятията за външния свят – за цветове, звуци и предмети. По време на пристъп гласовете на околните изглеждат непоносимо гръмогласни или обратното – затихват до невъзможност да се разбере какво се говори. Друго характерно за паник атаката е деперсонализирането. Това е нарушение на възприятието за себе си. Пациентът сякаш се наблюдава отстрани.

паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

По време на пристъпа всичко изглежда непоносимо за болния, той е безпомощен и не намира опора в нищо

По време на криза не се усеща болка, студ или горещина, които са реални от околната среда. Сред ясно изразените симптоми от психологически характер са тревога, страх от различен род (страх от смъртта, страх от задушаване, страх от инцидент, страх от полудяване и други), обърканост на мислите, загуба на контрол върху ставащото наоколо и др.

Продължителност на пристъпите

Периодичните паник атаки, които водят до развиването на паническо р-ство, в повечето случаи продължават десетина до 15 мин. Обаче те могат да бъдат и съвсем кратки – примерно 1 минута, а могат да продължат и доста дълго – над половин час. Чувството за тревога, свойствено за пристъпа, се запазва и след отминаване на кризата и то в продължение на няколко часа. Именно то е изтощителната компонента. И ако пристъпите са чести, тревогата става постоянен спътник. Пациентът едва успява да си поеме дъх между изнервените си моменти.

Периодичността на паник атаките също е индивидуална. При едни пациенти идват няколко пъти в годината, а при други – по няколко пъти в деня. От честотата и интензивността на атаките се съди за тежестта на заболяването. Всеки човек в своя живот поне няколко пъти е изпитвал паническа атака. Това се случва в ситуации на драматичен емоц. стрес.

Защо се развива паническо р-ство?

Конкретните причини не са засечени. Произходът на патологичното изменение и отключващият го момент при всеки е различен. Но все пак има визия за най-честите причини:

 • наследствена предразположеност;
 • физиологически фактори (ниско ниво на адаптация и слаби ресурси на организма, предразположеност към стрес и нисък праг на болка);
 • социални фактори (отношения между родителите, личностни особености, емоционален фон в семейството);
 • травмиращи събития на фона на ниска стресоустойчивост. Те се явяват и отключващ механизъм при останалите фактори. Психотравмиращите стресови събития често се „Забиват“ като патологични невронни трънчета в кората на гл.мозък,създавайки по-нататъшни благоприятни условия за появата на нови и нови паник атаки;
 • житейски промени и сривове (развод, женитба, кариерен ръст, раждане на дете, смяна на местожителство, емиграция, загуба на близък и много други събития с отрицателен и с положителен знак). Например раждането на дете става причина за разстройство, ако заедно с него се появи страх от загубата му, страх от болести и инциденти, страх от отвличане или друго застрашаващо бебето обстоятелство.

Паническо р-ство, обременено с фобии

Един от съществените признаци на паническо р-ство са периодичните пристъпи на паника, възникващи спонтанно и неочаквано. Липсата на белези и предизвестие поражда допълнителен страх, постоянно безпокойствие и „ослушване“ в кой момент и на какво място ще ни споходи поредната криза.

Паническо р-ство с агорафобия
паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Типична дискомфортна ситуация за болни от паническо разстройство – множеството хора са като „преса“ и задушават

Претъпката с хора спирка или станция на метрото са сред най-плашещите места за поразените от паническо р-ство с агорафобия. Смята се, че „площадната“ фобия е всъщност усложнено паническо р-ство. Тя не е съотнесена само с открити пространства, но и с други места, провокиращи чувство за незащитеност, както и с наличието на много хора.

Паническото разстройство се усложнява с разни фобии, но особено място заема агорафобията. Тя принуждава болния да избягва обществени мяста, които преценява за дискомфортни. Понякога мотивът е, че на такива места пристъп на паника би бил твърде видим и излагащ.

Агорафобията е усложнение на паническото разстройство и самата тя усложнява допълнително ситуацията. Отначало човек се тревожи прекомерно заради някаква психотравмираща ситуация (което той може и да не съзнава), после силното безпокойство води до паник атаки, следва очакване на следващия пристъп и „циментиране“ на постоянното чувство на страх. Болният вече се вълнува повече не за кризата, а затова, че тя ще настъпи на обществено място и пред много хора.

Паническо р-ство без агорафобия

Когато паническото р-ство не е утежнено с фобии, пациентът успява да запази в общи линии нормалния си начин на живот. При това кризите се появяват в пъти по-рядко, но са така силни, че успяват да го извадят от релси. Дори и при липса на фобии, болният живее в постоянен вътрешен страх и напрежение. Той изпитва тревога в очакване на пристъп на паника, става по-нервен, раздразнителен, агресивен. Това се отпечатва върху емоционалното му състояние, общуването с околните, на професионалната реализация и семейния живот.

Има ли отлика от страховата невроза?
паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Изображение на здрав мозък и на мозък на човек, който е преживял шок. Измененията са множество и напълно ясно очертани

Не, думите са синоними на едно и също заболяване, характеризиращо се с наличието на страх без причина и мотив.

Има ли разлика между паническо р-ство и депресия?

Да, на практика те са противоположни състояния. Паническото разстройство се описва с повишена възбудимост, а депресията – с понижено настроение. Първото е изостреност на нервната с-ма, а второто – вялост, липса на интерес, отпуснатост. Но понякога по време на паник атака се преживява депресия, като компенсаторен механизъм. Общото е безнадеждността, но начинът на нейното преживяване е противоположен.

Паническо р-ство и алкохол

Често се допълват, защото алкохолът успокоява и дори е в състояние да преустанови пристъп. Но практиката показва, че глобално погледнато той води до влошаване на състоянието и повишаване на потенциала на паническото разстройство. След поемането на обилно количество алкохол, разстройството се обостря.

Също така страдащите са поставени под риска да формират зависимост и като следствие – допълнително да задълбочат състоянието. Този механизъм е идеално описан от Ася Николова, която успява да излезе от омагьосания кръг с помощта на „Демир бозан“. Прочетете нейната интересна и впечатляваща история тук:

Спрях алкохола с помощта на билки

Описаното важи освен за алкохола, така и за цигарите, кафето и успокоителните. На пациентите с подобно разстройство се препоръчва да снижат или изцяло да спрат възбуждащите средства.

Традиционната терапия

Паническото р-ство е лечимо, но процесът зависи от тежестта на измененията, от индивидуалните особености на пациента и желанието му да се избави завинаги от изнурителните атаки. За жалост, повечето хора се решават на действие, когато патологията придобие дълбок и тежък характер.

Традиционната терапия включва успокоителни медикаменти и антидепресанти. Но понякога проблемът остава, защото лекарствените средства облекчават състоянието само в определени периоди. При най-малкият неуспех неврозата се появява отново, а пристъпите стават по-ясно изразени.

Антидепресантите са основното средство, те се прилагат продължително, но ефектът е забавен. Транквилизаторите се включват като подпомагащи, защото имат бързо първоначално действие. Те действат, докато основният медикамент се натрупа. Успокоителните се предписват за по-кратко време, но преценката е индивидуална.

Цялостната медицинска терапия е продължителна, понякога отнема 9-10 месеца. А назначените препарати се приемат постоянно, до отстраняване на симптомите. За жалост, лекарствата не действат върху причината. Затова много пациенти не са уверени в ефективността на антидепресантите и другите психотропни препарати и предпочитат психотерапевтичните методи.

Психотерапия
паническо разстройство, излекувани от атаки, лечение, симптоми

Психотерапията се смята за един от най-действените методи за възстановяване на хармонията в личността

Преимуществото на психотерапията е, че тя се прицелва към причината за възникването на паническото разстройство. Психологът търси проблема и работи в индивидуален план, подбирайки подходящите методи. Достойнството на този способ е бързото постигане на положителни резултати. Понякога са достатъчни 10 сеанса, за да се премахне изцяло паническото разстройство. Сред действените методи, доказани в практиката са когнитивно-поведенч. терапия и хипнозата.

Странични ефекти на лек.препарати

Антидепресантите се понасят доста прилично, не приспиват и не пречат на ежедневната активност. Не предизвикват пристрастяване. Но ефектът от тях не настъпва незабавно, а и рядко постигат ефект като монотерапия. За траен резултат се изисква продължително приложение, а преустановяването става по схема, постепенно.

Това, което плаши хората най-много, са нежеланите ефекти, които специалистите определят като ограничени, но за пациентите са съществени. Сред неприятните страни на препаратите са гадене, напълняване, намаляване на желанието за интимен контакт, затормозяване на оргазмите. В началото на приема се отбелязва умора, вялост, безсъние. Други неприятни ефекти са сухотата в устата, виждане като през мъгла, замайване.

Комбиниране на билки и лекарствена терапия

Антидепресантите са особени препарати. Противопоказано е едновременното им приемане с редица други средства, включително някои билки. Затова при всяко предписване на психотропни вещества съобщавайте на лекаря си какви билкови продукти приемате.

Билките в „Демир бозан“ помагат на терапията, защото нямат противопоказания за съчетаването с депресанти. Те обаче не се омесват с други билки, защото стои риска да се вземе лекарствено растение, чието комбиниране с медикаменти е неподходящо.

Друго предупреждение е относно самостоятелното приготвяне на извлеци от лечебни растения. Тук съществува опасността да се превиши дозата.

Комбиниране на билки и психотерапия

Това съчетание е комбинация от природни и естествени методи за лечение. Психологът търси причината за възникване на паническо р-ство, докато билките подкрепят енергийно пациента и работят срещу неприятните проявления на болестта – симптомите, които разстройват живота му.

Излекувани от паническо разстройство

Някои пациенти, които отрано установяват признаците на паническо р-ство и се решават да действат незабавно, залагат на билковите средства за лечение като I-ва линия терапия, преди да се стигне до медикаментите. Такава е историята на Тихомир Манолов:

Има ли излекувани от паническо разстройство? Да, аз съм един от тях!

Той успява да ликвидира атаките и немотивирания си страх с помощта на „Демир бозан“.

Подобни истории споделят и други, намерили смелост да се заемат с лечение на патологичното състояние, преди да стане прекалено тежко.

Анастасия Петрова: Паническите атаки превърнаха живота ми в ад
паническо разстройство излекувани от атаки лечение симптоми 03

Анастасия Петрова

За първи път изпитах паническа атака през 2010 година. Живеехме в наследствена къща, част от която беше собственост на близки роднини. В един момент те поискаха да я продадем, за да си вземат дела. Тревогата, че оставаме на улицата, буквално ме удари.

Започна се – натиск, преговори, уговорки, молби. Това продължи с месеци, напълно се сринах. Вече не можех да работя, в главата ми бяха само възможните негативни изходи от ситуацията. Не можех и са спя – събуждах се внезапно в ужас, че някой идва да ни гони от къщи. Задъхвах се, плачех, постоянно си гризях устните, бузите, езика. Мъжът ми настоя да отида на психолог, а заедно с това ми поръча „Демир бозан“.

Адът стана по-поносим. Благодаря на моя тогавашен работодател, последен преди пенсията, че ме изтърпя. Ходех на сеанси и пиех чая. Първо си оправих съня, пристъпите на паника намаляха. Започнах да виждам конструктивните решения на ситуацията. Благодарение на „Демир бозан“ и на психолога – да е жив и здрав!, преминах през този труден момент. Е, продадохме къщата и си купихме апартамент в един блок. Но вече живеем в собствен дом и съм спокойна.

Марин Цветанов Иванов: Открих „Демир бозан“ на опашката пред Бюрото по труда
паническо разстройство излекувани от атаки лечение симптоми 02

Марин Цв. Иванов

Моето паническо р-ство започна, когато ме уволниха от работа. Всъщност, закриха завода и всички отидохме на Бюрото по труда. Но тогава само мислех колко несправедливо постъпиха с мен. Първоначално ми плащаха помощи, виках си – ще си намеря нещо, няма страшно. Но времето минаваше и започна да ме обзема ужас.

При мисълта, че помощите ще свършат, започнах да се задушавам. Имах усещането, че умирам и нищо не мога да направя. Поредният път, когато чаках да се подпиша на Бюрото, на опашката се заговорих с една жена. Тя ми каза за „Демир бозан“. Всъщност, каза ми, че имам паническа болест. Посъветва ме да опитам с чая и ако не помогне, да отида на лекар за хапчета. Стегна ме, че нямам пари за скъпи хапчета. Върнах се у нас и поръчах билките. Не подействаха светкавично.

Но подействаха. Поуспокоих се, започнах да гледам по-оптимистично. Вместо да се тревожа вкъщи, тръгнах по познати да питам за работа. Така и намерих – взеха ме в един сервиз. Продължавам да пия „Демир бозан“, защото ме е страх да не се върне задушаването. Та, това ми беше ползата от Бюрото по труда – там намерих помощта, от която съм имал нужда.

Радостина Григорова: Имам пристъпи на паника от 15-годишна, но намерих изход
паническо разстройство излекувани от атаки лечение симптоми 04

Радостина Григорова

Здравейте, аз съм на 23 години. По принцип съм интроверт, от дете съм необщителна. В училище ме имаха за мрачна и ме избягваха, което беше добре дошло – въобще не понасях вниманието. В университета ме удари абсолютна апатия към всичко. Със седмици не ходех на лекции, въобще не ставах от леглото. Имам пристъпи на паника от 15-годишна, но тогава се усилиха. Събуждах се по нощите и чаках да умра.

Прибрах се при нашите, защото се боях, че ще умра и няма да ме намерят. Рядко излизах на улицата, понякога всички наоколо ми се струваха нереални, все едно живеех в компютърна игра. Тревогата идваше ей така, както си лежа. Милион пъти опитах да се самовъзпитавам, да се нахъся за живота, но си бях просто безволева амеба. Единственото, което правех, беше да се ровя из интернет и да чета безцелно. Пак късмет, защото така попаднах на сайта на „Демир бозан“ и на историята на един компютърджия.

Казваше, че се оправил с билки. Ами, опитах. Какво пък, нямах за губене. Започнах с чая, продължих с психиатър, при който ме заведе мама. Сега съм задочно, правя сеанси и всичко се оправя. Наистина „Демир бозан“ е яка работа.

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Паническо разстройство: Излекувани, лечение с билки и терапия. Симптоми
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Паническо разстройство: Излекувани, лечение с билки и терапия. Симптоми

 1. мене в началото като ме хвана паник атака беше през нощта,изобщо не знаех какво ми се случва.Крайниците ми почерняха, сърцето ми излезе от ритъм,студено ми беше, треперех все едно ми е студено, стягане в гърдите, все едно се задушавам, имах много неприятни усещания,за които не знаех причината. Отидох в Бърза помощ,бях толкова уплашена, биха ми инжекция за успокояване,защото казах,че това треперене и студа са от нервите.Останах в болницата и ми лекуваха сърдечния ритъм,като казаха, че от това не се умира. При всяко следващо случващо ми се същото, ми лекуваха предсърдното мъждене,без да ми изследват щитовидната жлеза или нервите.Слушала съм, че на запад лекуват причините на болестта, а не самата болест. Когато му казах на доктора за това, той отговаряше,че това не е към клиничната пътека. Та личния ми доктор ми даде направление за психиатър и сега пия коаксил и клонарекс по схема.А страдали от паническа атака са ми казвали,че излекуването/ако има такова ще стане след 2-3 години. Аз не мога да си представя,че това лекуване ще е доста мъчително и само при мисълта,че сутрин ще ставам с главоболие, гадене,нищо не ти се прави, дори и разходките, които правя,за да помогна процеса ми идват повече. Та тази билка дали ще ми помогне? Моля за отговор!

  • Zdravei svurji SE s men simion shibilev tovae facebooka mi s Edna kola sum po tichno sum potprqn kolata e BMW gledam na dolo mislq che ti obqsnih, prati mi pokana AS shte ti pomogna za rastrostvoto ti AS bqh sushtia svurji SE s men shte budesh dovolna 🙂

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *