Подут корем и газове: Работещите билки и рецепти + причини

Кои са причините за симптома подут корем. Най-добрите билки и рецепти за лечение на газове, цистит, колит, бъбреци и др: Котешка стъпка, полски хвощ и другите.

Още в текста: Какво е подут корем Подуване при здрави хора При заболяване Кога лекуваме с билки Котешка стъпка За успокояване на стомаха При колики и запек След операция При кисти, миоми За бъбреци При диабет и усложнения от него При болки в стомаха и гадене За черен дроб За отслабване на корема При колит При цистит При рак При бременност? Глог За бъбреци Глог за отслабване При диабет За черен дроб При гастрит и язва Блатен тъжник При панкреатит При рак При паразити и глисти При чревни проблеми Чай за отслабване Полски хвощ Великденче Царевична коса Мнения за „Демир бозан“

Какво значи подут корем?

Съдържание:

Издуване на корема се получава при съвършено здрави хора, но може да е симптом за системно заболяване или единствена проява на патология на органите в коремната кухина. От конкретната причина зависи дали да се противодейства с билкови средства или те ще минат в позицията на поддържаща терапия към медикаментозно и/или хирургично лечение.

Усещането за подуване е субективно. Пациентите се жалват от тежест и напрежение в посока отвътре навън. Ако няма реално изменение и оплакванията отшумят, вероятно е било нарушено функционирането на стомашно-чревн. тракт. Опитният специалист ще отсее и вероятността от изхвръкване на корема заради затлъстяване или дефект на гръбначния стълб (обратно извиване – лумбална лордоза).

Подуване при здрави хора

При здравите хора подуването е белег за образуване и задържане на газове. Те се дължат или на директното попадане на въздух отвън, или на отделянето му по време на храносмилането. Преходно подуване причиняват газираните напитки и „загребването“ на големи порции въздух с храната. Излишъкът частично излиза през устата (уригване), частично минава в червата, откъдето излиза или през ануса, или се просмуква през чревните стени.

Газове се образуват и при преработване на храната в стомаха. Провокира се и от хлебна сода, която неутрализира стомашния сок (обичайно народно с-во при киселини). Друга причина са редица храни – богатите на лесноусвояеми въглехидрати, които водят до ферментация, и на нишесте и целулоза (като ръжен хляб, бобовите култури, картофи, зеле).

Подуване като признак за заболяване

1. Ферментопатия

Газовете се образуват в резултат от някаква разновидност на ферментопатия. Например при доста възрастни хора недостига ензима, отговорен за разграждане на сложната млеч. захар (лактоза). Ензимът лактаза се синтезира в тънките черва и когато е недостатъчен, неразградената млечна захар се прехвърля в дебелото черво за преработване с помощта на локалната микрофлора. Процесът се съпровожда с активното образуване на газове, което се проявява след хранене като усещане за раздутост.

2. Дисбактериоза

Диагностицира се във всички възрасти. Това е качествено изменение на микрофлората на червата, нарушаване на баланса между количеството на условно-патогенните и нормалните («полезни») бактерии. И едните, и другите постоянно обитават тялото, но докато човека е здрав, полезните без затруднение потискат патогенните. При дисбактериоза количеството патогенна микрофлора се увеличава и нарушава нормалното храносмилане. В резултат стартират гнилостни процеси, съпроводени с газообразуване.

3. Чревна непроходимост

При постоянно подуване на корема от локален тип се проверява за механична преграда на пътя на движение на газовете. Така наречената чревна непроходимост се причинява от запушвания, сраствания и усуквания на червата, формиране на възли, тумори, вродени дефекти, попадане на чуждо тяло, атрофия, механично или вътрешно притискане, задържане на урина и други.

4. Нарушена чревна перисталтика

Нарушаването на нормалното движение на червата (често явление при интоксикация на чревн. мускулатура), разстройване на кръвообращението (при варикоза, когато кръвта се застоява във венозната част на червата) и други подобни също се проявяват видимо под формата на раздуване на коремната стена и изпъкване на корема.

5. Психиатрични причини

Някои психични патологии, в частност истеричните разстройства, предизвикат подуване.

Видове издуване с и без болка

Първите симптоми обикновено установя самият пациент, който бива принуден да разхлаби колана и дори да купи дрехи с по-голям размер. Началното предположение е херния или тумор. В други случаи обаче дори значително по размер разтягане на коремната стена остава незабелязано – например при затлъстяване или безсимптомен асцит. Косвени белези са усещането за „натягане“ в страничните зони на корема и неясна болка в кръста.

Наличието на локална болка насочва към патологичен процес, обхванал някой от вътрешните органи – черн.дроб, увеличен далак, тумор в тънките черва и други. Тя не е характерна за воднянка (асцит), развиваща се на фона на цироза. По-скоро се предполага възпаление на задстомашн. жлеза (панкреатит) или в корема (перитонит), или първичен рак на черн.дроб.

Покачването на налягането в корема насочва към прогресиращ асцит или тумор в коремната кухина. Храносмилането се разстройва, храната се движи обратно и към хранопровода (рефлукс), провокират се киселини. Повдигане на диафрагмата става причина за задух в лежащо положение и учестено недълбоко дишане. Допълнителна причина за дихателни нарушения се явява просмукване на течност в плевралн. кухина (обичайно отдясно); не е изключено проникване на свободни течности към диафрагмата.

При издуване на корема от дифузен тип, се проверяват още:
 • склонност на болния към злоупотреба с алкохолни напитки;
 • наличие в анамнезата на жълтеница, хематурия (кръв в урината);
 • нарушение на режима на чревната деятелност;
 • сърдечни заболявания с ревматоиден характер.

Получената информация помага за ранно разпознаване на цироза, ракови заболявания в червата с метастази в коремната област, патологични проц. в бъбреците (нефроза) или сърдечна недостатъчност.

Кога лекуваме подут корем с билки?

Природната аптека разполага с възхитителни средства за противодействие на значима част от причините за подуване на корема. Тя има лекове и за патологиите, чийто симптом е подуването. Леките случаи се повлияват кардинално с отвари и настойки, а при по-задълбочените лекарствените растения подпомагат. Най-сериозните като туморите биват повлияни благоприятно с помощта на чистата природна енергия.

Сред множеството лекарствени растения по нашите ширини открояваме котешка стъпка, глог, великденче, полски хвощ, блатен тъжник и царевична коса. Поотделно всяка една има значим ресурс да се справи с дадени причини за подуване на корема, а в съчетание се превръщат в мощно средство, което въздейства системно. Шестте билки са комбинирани по специфична формула в общ продукт – чаят „Демир бозан“, който ги поднася в лесна за употреба форма.

I. Котешка стъпка

билки подут корем газове котешка стъпка демир бозан

Цвят на котешка стъпка

Котешката стъпка е прекрасно натурално средство с меко и нежно действие. Най-силната й страна е способността да отнема напрежението и да успокоява, като това си качество тя демонстрира еднакво активно спрямо нервната с-ма и стомашно-чревн. тракт. В едната посока седативният ефект се изразява в премахване на тревожност и подобряване на съня, а в другата – в сваляне на напрежение и болка от стомаха и червата, лекуване на подут корем. Билката е така деликатна, че е подходяща дори за бебета и малки деца, които страдат от колики.

Но нека деликатността й не ви заблуждава, тя е много могъщо средство. Котешка стъпка удачно се прилага при цялата палитра от разстройства на храносмилателната система, разтройство на стомаха, болки в корема и лошо храносмилане, дори при отравяне. Дъбилните вещества в състава й я правят цяр при диария, особено при децата.

Промиването на дебелото черво с отвара от котешка стъпка помага при възпаление на червата, запек и диария. Благодарение на разслабващите си свойства тя се отразява благотворно върху матката, поради което се ползва за успокояване на менструални болки, както и при симптоми на предменструално напрежение. Билката подхожда за регулиране на менструацията и когато месечният цикъл се забавя.

Силен чай от котешката стъпка е балсам за стомаха след голямо количество изпит алкохол.
Растението има приятен вкус. Най-ценният му елемент са етеричните масла цитронелол, гераниол и цитрал и дъбилните вещества.

Основна рецепта

Чаят от котешката стъпка се приготвя чрез сваряване на 1-2 лъжички (чаени) от билката с вода – 0.26 л (кипната). Съдът се покрива за десетина минути. Дозиране: 2-3 Х 1 чаша на ден.

За успокояване на стомаха

Три листенца свежа котешка стъпка се слагат в 0.26 л водичка (кипната) и след кратко запарване се охлаждат и глътват след хранене. Екстракт от билката се дозира на капки, като 10 на брой заедно с храната са достатъчни за преодоляване на храносмилателни проблеми.

За облекчаване на колики и запек

В това направление най-действено е локалното приложение на котешка стъпка. За целта се прави промивка на дебелото черво, с помощта на иригатор. Течността за промивка се изготвя от 20 г свежа билка и две чаши (500 мл) много гореща вода.

Растението се накъсва на ситно, слага се в купа и се залива с водата. Сварява се и се изчаква охлаждане за около 10 минутки. Едрото се отделя и се прехвърля в иригатора. За деца количеството се разпределя на четири. Това е отлична рецепта за облекчаване на колики и запек.

При подуване след операция

Подуване на корема понякога идва като следствие от операция на вътрешни органи. По време на възстановителния период често се получава отслабване на перисталтиката на червата. Тогава се предпочита отвара от билката, сварена по основната рецепта.

При кисти, миоми и други гинекологични проблеми

„Два пъти съм оперирана по спешност след спукване на кисти в коремната кухина. Продължих да имам кисти по 5-6 см, които винаги се появяваха, щом спирах лекарствата. Наистина бях отчаяна, когато прочетох за билково лечение. От три седмици пия котешка стъпка, а от една вече нямам киста. Според лекарите е случайно, но техните съвети на мен не ми помогнаха“.
(из форума на Сдружение „Зачатие“)

При кисти котешката стъпка се приема на чай. Ползва се и в комбинация с цариче, невен, бял равнец. В билк. аптеки са доставени готови смеси. Котешка стъпка е едно от петнайсетте растения във фитопрепарата Цистофеним срещу кисти на яйчниците, който се усилва в съчетание с бял равнец.

Гореизброените билки действат в същата посока и сварени на чай. В аптеките се предлагат и тинктури, приложими при кисти, миоми и доброкачествени тумори по половата система. Обичайната доза е 20 капки и трикратни приеми всеки ден.
Най-добре действа свежата билка, събрана рано сутринта, непосредствено след вдигане на утринната роса. Другата чудесна – и в пъти по-лесна алтернатива е билковото съчетание „Демир бозан“ поради правилното комбиниране на котешката стъпка с още пет растения, които подсилват действието му и допринасят със свои специфични ползи.

При подуване в резултат от бъбречни болести

Котешка стъпка е показана при бъбречни възпаления, бъбречнокаменна болест, цистит и уроинфекции, предпазва уринарния тракт от възпаления. Образуването на песъчинки в бъбреците се съпровожда с колики и пристъпи на силна болка от кръста по пикочните пътища. Нерядко явление е подуване на корема, съчетано с учестено, „парещо“ уриниране. Билката успокоява и тушира пристъпите и разрушава песъчинките. Пие се доста дълго време напитка, приготвена без варене. Рецептата е следната: 2 лъжици (чаени) с 400 г водичка (студена) киснат два часа. От готовата течност се поемат 3 Х 150 г, преди ядене. Още ТУК: За лечение на бъбреци с билки (реален опит)!

Лечебното растение се прилага срещу нощно напикаване при децата.

При диабет и усложнения от него

Котешка стъпка е буквално дар за диабетиците. Благотворното й въздействие се простира от основното заболяване (регулиране на кръвн. захар) до усложненията (метеоризъм, подуване на корема и други).

Студено кисната билка (2 лъжици (чаени) във вода – 0.4-0.5 л, за 120 мин) действа лечебно при по-слаби отклонения в нивата на захарта и стабилизиращо – при по-високите. Чудесно се съчетава с бяла върба (кора), черна боровинка (листа), шипка (плодове ).

Същото лечебно растение работи срещу някои от обичайните за диабета усложнения:
 • нефропатия – увреждане на бъбреците при дългосрочен диабет. Появява се при всеки трети диабетик с диагноза от пет и повече години. В ранните стадии няма симптоми и изисква периодично изследване на урината.
 • храносмилателни проблеми – често съпътстват диабета, особено запекът. Той мъчи двама от трима диабетици. В отделни моменти се появяват диарии и стомашно-чревни разстройства. Гастропарезата представлява бавно предвижване на храната и изпразване на стомаха заради отслабване на мускулатурата. Признаците са киселини, болка, усещане за изпълване, издуване на корема.
 • цьолиакия – увреждане в тънките черва и атрофия на лигавицата, характеризиращо се с обилни диарии. От нея страдат по-често хората с първи тип диабет. Понякога патологията протича безсимптомно, но ако се проявяват такива, те са свързани с храносмилането – газове, спазми болки в корема, стомашно разтройство, хронична диария.
 • метеоризъм (газове) – и здравите хора изпускат газове, но диабетиците – в пъти повече. Свързано е с ред медикаменти, раздразващи стомаха и червата и образуващи газове.

Важно! Приложението на билката не заменя основното лечение при диабет. Всеки с подобна диагноза е длъжен да държи в норма количеството захар в кръвния поток. Съчетанието от лечебни растения „Демир бозан“ има такова качество, за което свидетелстват десетки пациенти, но паралелният контрол и спазването на другите мерки като диета са задължителни.

При болки в стомаха и гадене

„Зимата съпругът ми на два пъти пи чайче от котешка стъпка от аптеката. Много се облекчи, намали подуването на корема и образуването на газове. Той много се зарадва на резултата, но иска сами да си берем билката, за да е сигурен какво пие. Само че не мога да я разпозная. Намерих на едно място и прилича на снимките в интернет, но местните твърдят, че е друго растение “.
(коментар в блога на kasnaprolet)

При липсата на ботанически познания е по-разумно да се отдаде доверие на специалистите. В противен случай няма гаранции какви точно растения са набрани. Билките в „Демир бозан“ са расли в екологично чисти райони и са с наистина чист произход.

При гадене и болки в стомаха различни източници препоръчват или напитка, приготвена по студения способ, или чай от 2 лъжици (чаени) накъсана на ситно билка на 250 мл водичка (гореща). Запарката е 10 минутки. Чайчето се изгълтва още горещо, отличава се с мек и приятен вкус.

За черен дроб и подут корем като балон

Някои чернодробни патологии, включително цирозата, се бележат от изключително подуване на корема. Заради задържане на газове и течности той може да заприлича на балон. На котешката стъпка се възлага подобряване на чернодр. функции и прочистване на важния орган. Чудесно се изпълнява с отвара или спиртен екстракт, който има по-насочено действие. За детоксикация се приемат ежедневно три дозички (по чаша воден извлек или по 10 бр капки спиртен извлек).

За отслабване на корема

Котешката стъпка допринася за цялостна детоксикация и регулиране на метаболизма. Резултатът е отслабване. Във формулата на „Демир бозан“ тя усилва действието си, като специално топи мазнините в областта на корема и талията. Съчетанието на шестте билки носи хармония на физическо и на психическо ниво, като повлиява вредните навици (преяждане, търсене на утеха в калорични храни). В неспокойно състояние хората се люшкат в крайности – ядат много или никак, редуват глад с преяждане. Паралелната работата по физическите и психологическите причини на затлъстяването носи трайни резултати. В случая е за предпочитане „Демир бозан“, отколкото да се залага само на котешката стъпчица, защото ще се привлекат и допълнителните ползи за многопластово хармонизиране.

При колит като противовъзпалително

Руската енциклопедия на лекарствените растения на Лавренов и Лавренова дава за колит и ентероколит използването на воден екстракт от котешка стъпка, докато припарката се дава като противовъзпалително средство.

Руската рецепта: Супена лъжица изсушена лечебна трева се накисва във вода – 0.25 л (кипната) и в закрит съд се запарва 30–40 минутки. Консумира се след оцеждане. Дозировка: 4 Х 2-3 лъжици (супени). Обърнете внимание на количеството, препоръчвано от руските билкари – то е съвсем ограничено.

При подут корем и парене от цистит

Циститът е болезнена инфекция, свързана с болка, парене и понякога подуване на корема. Котешката стъпка облекчава всички уринални инфекции. Препоръчват се по-разредени отвари, но по на често, дори вместо вода. Голямото количество течност промива пътищата и действа върху възпалението.

При лечение на рак на стомаха

Проф. Иларион Янчев и опитите му да инжектира екстракт от котешка стъпка директно в туморни образувания свързаха билката с думата рак и по този повод излязоха доста публикации за новото онколекарство. По-интересно е на какво се дължи изборът на това растение. Оказва се, че сред елементите на билката е гераниол – ацикличен монотерпен алкохол с качествата на естествен антиоксидант, чието приложение срещу рак е експериментирано и по-рано. Преди 15 години е изследван гераниола за спиране на растежа на ракови клетки в дебелото черво, а още по-рано (1997 г) – за потискане на раково образувание върху панкреаса.

Изследванията, както и „народният“ опит придават на котешката стъпка противоракови свойства. Например руските ботаници Лавренов и Лавренова публикуват в своята енциклопедия рецепта за директно въздействие върху тумори, която е следната:

2–3 лъжици (супени) сушена билка се завиват в марля и до поомекване се варят. Течността се отстранява, а горещите лапи се налагат върху тумора.
Данните, събрани до момента, дават основание да се пробва котешка стъпка при онкологични патологии, но не и да се разчита на нея като единствено средство. Важно! Ако разпознавате симптомите в себе си, непременно се отнесете към специалист.

Как се ползва при бременност?

Котешката стъпка не се ползва от бременни. Това е единственото й противопоказание и предупреждение. Причината е, че билката предизвиква контракции на матката (това е начинът да регулира цикъла), но ефектът е крайно нежелан при наличие на плод. Внимание! Има опасност от абортиране.

Използване на котешка стъпка

Да обобщим: билката се ползва след студено накисване и на отвара. По-екзотичната й употреба е в суров вид, добавена към салати, или чай от сурово растение за лошо храносмилане, колики и диария. В някои страни намират свежите листа за вкусни, ако са събрани след изпаряването на росата. У нас няма такива традиции, растението се суши. Правилният начин е да се овеси с цветовете надолу на проветриво място. Когато изсъхне, се наронва и прибира в стъклен съд. Внимание: не се реже с нож.

II. Глог при неразположения в корема

билки подут корем газове глог демир бозан

Глог – цвят и плод

Глогът се упоменава в писмени източници от I век. Още тогава е ползван като лекарствена трева за патологии на стомашно-чревн.т, възпаления на бъбреците и затлъстяване. В медицинските среди получава признание 19 века по-късно, но пък му признават целебните свойства по отношение на сърце и съдове, и при нервни разстройства. А истинският му спектър на приложение е още по-широк – нарушения на ф-ите на щитовидн. жлеза, температура, болести на черн. дроб и жлъчн. пътища, климакс, излишно тегло – чашка чай заменя не една таблетка при церене на тези заболявания.

Действието на глога върху храносмил. система е многократно доказвано. На първо място плодовете му съдържат достатъчно пектин, който спада към разтворимите хранителни влакнини. Той не се преработва в червата, а просто преминава през тях, стимулирайки перисталтиката и постоянната активност на мускулатурата. Второ, в състава на глога влизат достатъчно дъбилни вещества, които придават на плодовете тръпчив вкус. На тях се дължат профилактичните и лечебни свойства при хранителни разстройства, диария и метеоризъм. На трето място, още полза се открива във фруктозата, което го превръща в подходящия цяр при диабет, и за поддържане на кръвообращението. Във Франция събраното през ранната пролет растение се сварява за цяр против температура и диария.

За лечение на бъбреци

Препаратите на основата на глог се вземат дългичко време, без опасения от акумулиране, предозиране, зависимости и странични действия. Това ги прави популярни сред възрастните, на които са потребни безопасни средства.

Цветовете и листата на глога – сушени и изронени, се прилагат за церене на бъбречни болежки. Билката представлява една десета част от ламбревия чай за бъбреци. Нар.медицина я препоръчва за цялостно подпомагане на функциите на този важен орган.

Основна рецепта

Отвара от цветове: 4 лъжици (чаени) сушен цвят на 0.33 л вода, парене 10 минути. Доза: 3 Х 1 чаша, размер за кафе.

Отвара от плодове: 4 лъжици (чаени) сушени или сурови плодове на 0.45 л вода. Сварява се, на силно, докато половината течност се изпари. Доза: 3 Х 1 чаша, размер за кафе.

За отслабване на корема

Билкарите с охота предписват глога за вталяване. Дори сериозни нарушения в обмена на веществата се регулират сравнително бързо с него. Свойствата му в тази насока се обуславят от флавоноидите, дъбилните вещества, редицата органични киселини, етерични масла, каратиноиди, холин, пектин, витамин (Е, С), минерали (калий, селен, калций, магнезий). Комплексът оказва разностранно въздействие – флавоноидите обезпечават антибактериално действие и укрепват капилярите, дъбилните в-ва са противовъзпалителни, пектинът „изсмуква“ и извежда токсините от храносмилателния тракт.

За отслабване се прилага чай или отвара. Той не изгаря директно мазнините, но работи чрез жлъчегонните и диуретичните си възможности. Способен е да регулира работата на щитовидната жлеза (и съответно да стимулира обмена на веществата), с което става отлична база за всяка диета. Нормализирането на храносмилателния режим чрез целебен чай задвижва свалянето на килограми и обуславя по-лекото и бързо постигане на желаното тегло. Глогът нормализира и липидния обмен, извеждайки излишната вода и шлаки.

Полезната напитка се изготвя на водна баня или в термос. Да се варят плодовете не е нужно, защото термичната обработка убива значителна част от витамините (особено С).

Рецепта за настойка: 2 лъжици (чаени) плодове или съцветия и вода 0.25 л (кипната) се държат на водна баня не по-малко от 20 минути, после още час се запарват настрани от котлона. Глътват се през деня 3 Х 0 50 г от готовата напитка.

Рецепта в термос: 4 лъжички (супени) плодове или съцветия на вода – 1 л (кипната). Време за престояване в термоса – не по-малко от 4 часа. Лекарствените свойства се усилват с добавянето на малко плодове от шипка. Дозата е 3 Х 1 чашка, достатъчни за обезпечаване на добрия обмен на веществата и общо успокояване.

Спиртен екстракт: чаша плодове от глог на 200 мл спирт (70%). Държат се не под 2 седмици на тъмно, понякога се разклащат. След оцеждането течността се мести в тъмна бутилка. Гълтат се 3 Х 30 бр капки на ден.

Сладко от глог: идеално лакомство за отслабващите, на които им се иска нещо сладичко, но полезно. За приготвяне се измиват плодовете и се сваряват в ограничено количество вода до омекване. Останалата вода се отцежда, плодовете се пасират, за да се отделят семенцата и обвивките. Подслажда се с мед или фруктоза. Сварява се още малко до сгъстяване, измества се в съдче от стъкло и се пази на хладно.

При диабет

Съдържанието на голямо количество фруктоза и малко – глюкоза прави глога подходящ при захарен диабет. Компонентите му нормализират постъпващите в кръвта захари. Най-разпространената форма за лечение и профилактика е отварата. Напитката влияе благотворно на сърцето и укрепва имунитета.

Рецепти при диабет

4 лъжици (чаени) сухи плодове от глог и вода – 0.5 л (кипната), киснат 8 часа, желателно в термос. Отварата се оцежда и се гълта 3 Х 100 – 120 мл,за предпочитане известно време преди сядането за хранене.

Екстракт от глог: 3 Х 20-30 бр капки, малко преди ядене.

Ароматен чай от глог: освен плодовете на глога, се вземат още листа от боровинка и мечо грозде в равни количества. Всички компоненти се слагат в термос, добре престояват и се пийват като чай.

За чер. дроб и жлъч. мехур

Глогът стимулира жлъчката и противодейства на застойните явления, като профилактира появата на песъчинки. Същевременно уталожва дискомфорта в черн. дроб. Приятна рецепта за тази цел е глоговата паста: меки плодове се очистват от семенцата и се пускат за 2 минути във вода (кипяща), Следва минаването им през месомелачка или протриване през сито. На 1 кг пюре се слагат 800 г мед. Прибира се в буркан на хладно. Хапват се по 3-4 лъжици (чаени) преди ядене.

При гастрит и язва

В Беларусия ползват глога за церене на язва на стомаха/ дванадесетопръстн. и гастрит. Извежда се свойството му да действа противовъзпалително и успокояващо. Там смесват плодовете на глога с мента, за да се засили действието му. Изготвя се като се набавят по чаена лъжица от двата компонента за всяка чаша вода (кипната). След четвърт до 1/2 час напитката е готова.

III. Блатен тъжник

билки подут корем газове блатен тъжник демир бозан

Блатен тъжник

Коренът от блатен тъжник е сред най-мощните наши лекарствени растения при чувствителен стомах, поява на киселини, подуване на корем, неприятна тежест след хранене. Той влиза в състава на готови аптечни тинктури с подобни показания като Галистомахче. Любима е на билкаря Еньо Миланов, който го прилага срещу киселини и язва. Други източници го препоръчват при подуване на корема заради задържане на газове.

При панкреатит

Блатният тъжник има силно противовъзпалително, дезинфекциращо и обезболяващо действие. За панкреатит се прилага самостоятелно и в съчетание с други растения. Рецепти:

Самостоятелна употреба: 1 лъжичка (чаена) сурова билка на вода 0.25 л (кипната), държи се до средно охлаждане, оцежда се и се дозира: 3 Х 4 лъжици (чаени) преди ядене.

Билков сбор: 300 г цветове от невен, по 100 бял равнец и коприва. 8 лъжици (чаени) от сбора на вода 2 л (кипната), държат се буквално минута и веднага се прецеждат и преливат в загрят термос. Гълта се през ½ час по глътка. Дневната порция е до 2 литра.

При рак

Лечебните свойства на блатния тъжник позволяват приложението му в многокомпонентни сборове за лечение и профилактика на онкологични заболявания.

Сбор при гинекологични проблеми, ендометриоза и миома
Омесват се еднакви части:
 • цветове бял равнец, жълт смил, лайка, невен;
 • жълт кантарион и стръкове блатен тъжник;
 • плодове хвойна;
 • корени аир и обикновено кървавиче.

На 1/2 литър водка се падат по 2-3 лъжици (чаени) от сбора на изброените компоненти. Държат се две седмици. Приемат се 3 Х 2 лъжици (чаени), пуснати в 50 мл вода, 40 минутки преди яденето.

Сбор за общо укрепване

Назначава се за поддържане на организма на онкоболните, достигнали до силно изтощение.

Омесват се еднакви части:
 • корени женско биле и коприва;
 • листа живовляк, градински чай, магарешки бодил, див пелин;
 • цветове блатен тъжник, бял равнец и жълта комунига.

Всички билки се наронват и се омесват добре. На 2 чаши кипната вода се падат по 6 чаени лъжици от сбора. Прави се на водна баня в плътно закрит съд за половин час, изстудява се и се оцежда. Приема се по половинка чаша през 120 минутки, след храна. Терапията с такава напитка е допустимо и до година, в зависимост от степента на изтощение на пациента.

При паразити и глисти

Едно от свойствата на лечебното растение е да избавя от чревни паразити – глисти, да лекува диария и дизентерия . Наличието на паразити в тялото се идентифицира по периодичното главоболие, постоянната умора и честото простудяване.

При чревни и отделителни проблеми

8 лъжици (чаени) сухи корени от блатен тъжник се потапят в литър вода,в продължение на час престояват на водна баня, оцеждат се и се вземат 4 Х 50 мл. Отварата се пази на студено. Същата рецепта е приложима при рак, дизентерия, разстройство на храносмилането.

За настойката от свежи корени на тъжника в литературата се пише рядко. Затова е по-слабо известно действието му при хормонални нарушения при жените, патологии на щитовидната жлеза, мастопатии, миоми, безплодие.

Чай за отслабване на корема

Блатният тъжник е точното средство за отслабване. По света се произвеждат и продават чайове за вталяване, състоящи се само и единствено от тази билка. У нас пък се предлагат готови средства, в които билката се съчетава с други лечебни растения. Особеното при него е, че пречи на отлагането на мазнини в подкожния слой. По тази причина тъжникът е много по-действен като превантивно средство, но действа добре и след натрупването на повечко килограми.

За да действа наистина с пълни сили, е важно блатният тъжник да се бере, суши и съхранява по правилния начин. Например билката в никакъв случай не се държи в стъклен съд, нито в метален. За сигурност, че е обработена по правилния начин, препоръчително се ползва в комбинацията на „Демир бозан“. Тогава ще се съчетае с отслабващия ефект и на някои от другите съставки на билковото съчетание. Четири билки от шестте в „Демир бозан“ имат подчертано вталяващо действие. Има свидетелства на потребители, че комбинирани в един продукт, те имат наистина мощно действие и водят до изхвърлянето на голямо количество ненужни мазнини извън тялото, дори повече, отколкото би било здравословно (диетолозите държат на бавното отслабване).

IV. Полски хвощ

За отслабване на корема и цялостно вталяване
билки подут корем газове полски хвощ демир бозан

Полски хвощ

Полският хвощ е от четирите силни билки за отслабване в съчетанието на „Демир бозан“, за която споменахме по-горе. С такава цел той се приема самостоятелно и комбинирано с други лекарствени треви. Обичайно се изготвя отвара. Най-общоприложимата рецепта е:

4 лъжици (чаени) сух наронен полски хвощ се покрива изцяло с гореща вода, затваря се плътно под капак и се забравя за около 40 минути. Такава напитка е средно концентрирана. За по-силен разтвор ползвайте 6 чаени лъжици на 0.250 г вода, държани на водна баня за 15 минутки.

Сбор с полски хвощ за отслабване

1 рецепта: по 20 г мента, цвят липа, корен женско биле, брезови клонки, полски хвощ и магданоз. Всичко се омесва хубавично и се заделят 4 лъжици (чаени). Пускат се в термос и се наливат 0.55 л вода (сгорещена). Почиват няколко часа. Удобно е да се приготвя вечерта, за да стои през нощта и на сутринта да е готово за употреба. Течността се поделя на три и се изпива ½ час преди храненето.

2 рецепта: 100 г лист бреза, по 25 г полски хвощ и бъз корен, по 10 г цариче и лист горска ягода. Сместа се потапя в чаша вида (кипната) и се забравя да почине. Взема се само един път в деня, преди лягане.

3 рецепта: равни количества от полски хвощ, кора зърнастец, ленено семе, коприва и 2 лъжици (чаени) блатен тъжник. Всичко се слага във вода 0.25 л (кипната), държи се да поври на водна баня за към 15 минутки и се оцежда.

Напитките на основата на полски хвощ се приемат сравнително продължително, в течение на месец, но по малко: 3 Х 2 лъжици (чаени) преди ядене.

Полският хвощ действително избавя от излишно тегло, но само ако се комбинира с приемането на много течности.

За бъбреци и цистит

Чайче от полски хвощ подпомага извеждането на урината, снижението на белтъците в нея, подобрява общия обмен на веществата, намалява различни отоци, обладава противовъзпалително действие. Затова е чудно средство при бактериални и възпалителни изменения на бъбреците и на пикочн. пътища, за извеждане на песъчинки и при цистит.

Рецепта: 1-2 лъжици (чаени) от лечебната трева се киснат във вода – четвърт чаша (хладка) за половин денонощие или с кипяща вода за ½ час. Напитката се пие след храната, на 2-3 пъти. Терапията е продължителна, минимум два месеца.
Внимание! Полският хвощ не се ползва при остър нефрит и нефроза заради опасност от раздразване на бъбреците.

По Мария Требен за подуване/болки в корема

Австрийската билкарка дава полския хвощ като кръвоспираща билка при кървене от матката и стомаха и при хемороиди. Тя препоръчва обаче по-силни отвари, приготвени от пълна чаена лъжица сухо вещество на 200 г вода. Требен комбинира успешно полския хвощ с великденче заради кръвопречистващите им свойства. Двете билки в съчетание предписва срещу атеросклероза и слаба памет, както и за профилактика на рак.

При жълтеница

2 лъжици (чаени) мляна билка на вода 0.4 л (кипяща), държи се до естествено охлаждане и се оцежда. Приема се 5-6 Х 2 лъжици (чаени).

При обострен панкреатит

В периода на обостряне, но след болката, когато пристъпите вече са минали, се налагат компреси от полски хвощ в зоната на панкреаса. Две шепи от билката се пускат в кастрола с кипяща вода. Когато се загрее растителната маса, се изважда върху ленена салфетка и добре се увива в нея, преди да се положи върху стомаха. Топлината се запазва с одеяло, което изисква по време на процедурата болният да лежи.

При язва

4-5 стъбла полски хвощ (зелени, летни) на 0.55 л вода. Сварява се за 10 минутки, оцежда се и се гълта 3 Х 0.2 л преди ядене. Продължителност: до 2 седмици.

V. Великденче

билки подут корем газове великденче демир бозан

Великденче

Обикновено се изпива напитка, приготвена от 2 лъжици (чаени) суха билка с вода – 0.4 л (кипната) – дозата за един ден. Парят се 2 часа и когато се оцеди, течността се дели на 4 Х ½ чаши, след храна.

За бъбреци (при нефрити)

За заболявания на бъбреците се предпочита свежа билка, а за подагра – сок (2-3 лъжици (чаени) сутрин, преди закуска). Вари се и отвара по следната рецепта: 20 г билка с вода – 1 л (кипната). Преди яденето – но към 2 часа, се пийват от течността по 4 лъжици (чаени).

При заболявания на бъбреците е показано още да се смесят 2 лъжици (чаени) сок с още толкова козе мляко. Гълтат се ежедневно сутрин на гладно.

При цистит

При цистит е показано да се пийва отвара от 2 лъжици (чаени) и вода – 0.25 л, като схемата е 3 Х 1 чаша. Терапията се провежда до успокоение и няколко дни повече.

При диабет

В началните стадии на патологията действа добре за регулиране на кръвната захар. Ефективна при неголеми отклонения. Билката се вари и изпива като чай. Добра възможност е съчетанието „Демир бозан“, защото в нея се съдържат още две силни билки при диабет – котешката стъпка и глога.

При злокачествени образувания

В това се заключава най-ценното качество на великденчето. Малкото и нежно растение обладава способност да спира растежа дори на злокачествени новообразувания. Това го прави неизменно средство в аптечката на пациентите, които се доверяват на природните средства. Разбира се, и в този случай билковата подкрепа не отменя основното лечение.

VI. Царевична коса

билки подут корем газове царевична коса демир бозан

Царевична коса

Съвсем обикновените царевични влакна – свилата, която изхвърляме, когато почистваме кочаните, за да варим или роним кочаните, всъщност е цяла съкровищница от лечебни въздействия. Наистина би било жалко да бъде изхвърляна, ако имаме неудобства с черн. дроб или искаме да се вталим.

Царевицата съдържа огромен брой витамини и микроелементи, 40% от съставките на зърната профилактира атеросклероза, диабет и затлъстяване, царевичното масло укрепва съдовете, а свилата имат диуретично действие, разтваря камъни в бъбреците, избавя от отоци и застои. И витамините в косата са повече, отколкото в зърната.

За отслабване

Отварата от царевична коса е показана при наднормено тегло, защото намалява апетита и е допустима за по-дългичко време без натрупване и странични действия. Освен че притъпява на чувството за глад, свилата умее и да орегулира обмена на веществата и да извежда ненужните течности, заедно с токсините. Внимание! Средството е екстремно силно! За да не настъпи обезводняване, отварата от царевична коса се съпровожда не под 2 литра чиста водичка. Обърнете внимание, че е потребна чиста вода, а не чай, кафе или други напитки.

Рецепта за отслабване: 8 чаени лъжици мляна царевична коса и вода – 0.2 л (кипната) се пускат в термос за 3 часа. Дозировка: 3 Х 2 лъжици (чаени), към 40 минутки преди храненето.

При жълтеница, холецистит и други

Препарати от царевична коса се използват от официалната медицина при хепатит, холецистит, камъни в жлъчката, застой на жлъчка в черния дроб. Тя има жлъчегонно и диуретично действие при болести на бъбреците, цистит, отоци, чернодробни патологии. Дългото приложение способства разтваряне на камъни в пикочн. мехур и бъбреците.

Рецепта: 4 лъжици (чаени) и вода – 0.25 л (кипната), парене 30 минутки. Доза: 3 Х 1/3 чаша топло, преди ядене.

За хепатит в ремисия: 2 лъжици (чаени) и вода – 0.25 л (хладка), довеждат се до кипене и се киснат към час. Доза: 3 Х 2 лъжици (чаени) през три часа.

За черен дроб

100 г царевична свила и вода – 0.25 л (кипната), кисне до охлаждане. Доза: 3 Х 2 лъжици (чаени) на всеки час. Вижте и това ТУК: Отзив за лечение на черен дроб.

Мнения за „Демир бозан“

Видяхме, че шестте билки във формулата на „Демир бозан“ са сред най-мощните средства за патологии на храносмилателната с-ма, подуване и болки в коремната зона. Отзивите на ползватели обаче показват недвусмислено, че комбинацията действа по-ефективно, защото специфичните особености на лечебните треви се допълват, а общите им качества се усилват от съвместното приложение. Интересен е отзивът, който прочетохме в прочутия блог на Пролет, където билкарката публикува множество лично изпробвани рецепти, сравнява, критикува и дори опровергава твърдения относно билките. Информира се за съдържанието на „Демир бозан“ и пише, че не се съмнява в много доброто действие на направената комбинация, защото в нея влизат най-силните билки по нашите земи. Някои от растенията са в топ 10 на Еньо Енев – авторитетен и известен билкар. Ето и още малко мнения по темата:

билки подут корем газове морна демир бозан

Морна

Морна21 (форум bg-mamma): Трима от нашите възрастни пият „Демир бозан“ и са доволни. Започнах да го поръчвам, след като свекървата изкара инсулт, после на баща ми за простатата, а майка ми го взема профилактично. Отразява й се много добре, след като влезе в климактериума. Но аз съм си Тома Неверни, та предварително ходих при един професор да ми каже какво има в този „Демир бозан“. Човекът има няколко дисертации за билките и е съставител на фитотерапевтични справочници. Та от него разбрах, че „Демир бозан“ е смес от няколко билки, най-важната от които е котешката стъпка.

билки подут корем газове евелина демир бозан

Евелина

Евелина (demirbozan.net): „Демир бозан“ ми оправи стомашните проблеми. Получих ги от нередовно хранене, защото постоянно съм на път. Чаят ми подейства за подуването на корема и тежестта, която усещах постоянно.

Eyoree-AC (bg-mamma): Приемам „Демир бозан“ от месец. С него си държа кръвната захар в норма.

билки подут корем газове ейоре демир бозан

Ейоре-AC

Теодора (bilka): Откакто навърших 55 години, пия чай „Демир бозан“. Започнах го за чистене на черния дроб, а пък още първите дни ме изненада подобрение в уринирането. Аз по принцип трудно задържам и честичко ходя в тоалетната. Личната ми рече, че ми е такъв мехура, обаче само за броени дни всичко се нормализира. Не съм очаквала, че ще имам такава полза от билки.

билки подут корем газове д христов демир бозан

Д. Христов

Д.Христов (facebook): „Демир бозан“ действа при храносмилателни разстройства, които се изразяват в подуване и разширяване на стомаха и червата.

В.Колев (lekuva.net): На 45 години получих проблеми с бъбреците – чести кризи, ама много болезнени. Уж били само дребни песъчинки, но от нищо не ми минаваше. Депресирах се, почнах да отсъствам от работа. Колегите буквално ме принудиха да си купя „Демир бозан“, защото аз не вярвам на илачи. Нооо… спазмите ми изчезнаха, бодежите спряха, пак дишам като човек.
А ето и мнението на д-р Недялков, което той държеше да си напише първо на листче, защото е възрастен:

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Подут корем и газове: Работещите билки и рецепти + причини
4.2 (84%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *