Микроинсулт: Симптоми, лечение и отзив за възстановяване

Ще разгледаме подценяваните симптоми на микроинсулт, начините за неговото лечение, първа помощ и предотвратяване. Също и един реален случай на възстановяване.

Микроинсултът е пак инсулт, но в по-малък размер на пораженията. Такава диагноза като микроинсулт няма, това е измислено, за да се успокояват пострадалите, че истинският разтърсващ инсулт още е далече. Но всъщност при микроинсулта имаме точно толкова причини за притеснение, колкото и при „истинския“ инсулт. Той се получава при остро нарушение на цялото мозъчно кръвообращение, когато у човек буквално за няколко часа или пък за броени минути възниква неврологичната ситуация на инсулта, мозъчна или пък свързана със зрението.

Но на практика най-често когато става дума за микроинсулт и миниинсулт, се има предвид нещо различно от представата ни за масивен инсулт. Това са термини, които използват и лекарите, и пациентите. Затова трябва да се знае какво се има предвид, когато се каже, че пациентът е преживял такова нещо.

Какво е микроинсулт?

Това е тежка некроза на мозъчните тъкани заради възникването на тромб или емболия. Имаме рязко свиване на кръвоносен съд (исхемия). Нерядко това се придружава от транзиторна исхемична атака, в резултат на процеси, възникващи когато се влошава захранването на главния мозък. Това води до съвсем временно проявяване на неврологичната симптоматика, наблюдавана при мозъчните разстройства.

Атаката е винаги обратима и не довежда тъканта на мозъка до некротични изменения. Тя може да продължи от само няколко бързи минути до цяло денонощие. При микроинсулта некротичните изменения на тъканите са минимални, но също така и при тях се наблюдава почти пълна обратимост на процеса. Така че пациентът след удара може да се възстанови ако не изцяло, то поне задоволително да компенсира негативното състояние.

По-често от всичко транзиторната исхемична атака се получава заради тромб. Той води до кратковременно блокиране или до временно ограничение на кръвообращението на някакъв участък от мозъка. Но като правило удря само малките кръвоносни съдове. А когато кръвообращението се възстанови, то и инсултоподобние признаци изчезват почти напълно. При по-сериозните мозъчни удари поразеният кръвоносен съд така и си остава блокиран.

Коварството на микроинсулта се състои в това, че човек не си дава сметка какво се е случило. Но това е първи сигнал, сериозно предупреждение, че съществува абсолютно реален риск от възникването на масивен инсулт в най-близко бъдеще. Да се установи, че в главата на човека е имало малък кръвоизлив може да стане само в резултат на патоанатомическо изследване, например тест за определяне риска от инсулт.

Фактори на риска и причини за микроинсулт

Много хора грешно предполагат, че инсултът и микроинсултът поразяват хора, по-възрастни от 45 години. Но рискът за развитие на това страшно заболяване се увеличава най-вече след 30 години. Това са предимно хората хората, които имат свръхчувствителност към метеорологичните условия, намиращите се в състояние на хроничен стрес, нерви, безпокойство, преумора, при неимоверни физически натоварвания. Освен това съществуват ред заболявания, при които се повишава рискът от развитие и поява на исхемичен микроинсулт, като например:

 • Хипертония (високо кръвно), особено по време на хипертонична криза;
 • Атеросклероза на кръвоносните съдове на главнаия мозък в резултат на повишения холестерол в кръвта;
 • Мъждукаща аритмия, тахикардия или брадикардия;
 • Инфаркт на миокарда.
Към провокиращите фактори за развитие на точкови кръвоизливи в главния мозък също така се отнасят:
 • Възраст. С възрастта рискът значително се увеличава, особено след 60-годишна възраст. Но, разбира се, може да се случи и много преди това;
 • Преяждане, напълняване, излишно тегло, нерационално хранене, употреба на голямо количество мазна храна;
 • Слабоподвижен начин на живот, седяща работа, отсъствие на редовно физическо натоварване;
 • Злоупотреба с алкохол. В това число може да влиза и пиенето на „едно малко“ всеки ден или през ден;
 • Пушенето, включително и пасивното пушене, тоест когато самите вие не пушите, но някой друг пуши;
 • Споменатата свръхчувствителност към промените в метеорологичните условия;
 • Захарен диабет;
 • Прекомерното физическо натоварване;
 • Хроничната преумора и стресът.

Конкретната причина за микроинсулта се състои в спазъм на кръвоносните съдове, захранващи главния мозък. Заради точковия кръвоизлив част от клетките на мозъка умира. Процесът на това умиране отнема средно 6-7 часа и след това започва постепенно и частично възстановяване на повредения участък от мозъка.

Основните симптоми на микроинсулт

микроинсулт, симптоми, възстановяванеПризнаците за микроинсулт са идентични с тези на масивния инсулт, затова при появата на следните неблагоразположения човек трябва да застане неподвижно, най-добре да се сложи да седне или легне някъде. Главата трябва да е леко повдигната и да се постави хладна кърпа на челото. Да се осигури веднага чист въздух в помещението и да се извика „Бърза помощ“.

Към основните симптоми спадат:
 • Изтръпване на главата, лицето, а също и крайниците;
 • Световъртеж и внезапно интензивно главоболие (възможно е това да се прояви най-вече в областта на челото, но може и на други места по главата);
 • Рязко повишаване на кръвното;
 • Нарушение на координацията на движение. Възникват проблеми при ходенето и пазенето на равновесие;
 • Свръхчувствителност към всякаква светлина (особено към ярка) и силни шумове и звуци.
Също може да има и второстепенни симптоми:
 • Обща слабост – усещане за отпадналост, сънливост и прекомерна умора;
 • Възможна, но не задължителна, е кратка загуба на съзнанието;
 • Кратковременно влошаване на виждането;
 • Затруднения с говора, затруднение в произнасянето и разбирането на говора.

Даже да се проявят само четири или пет-шест от изброените симптоми на микроинсулт, това е достатъчен повод за медицински преглед без отлагане и оказването на съответната помощ от страна на лекар.

Важно е да се напомни, че микроинсултите не преминават безследно: Няколко такива малки сътресения в нормалното протичане на мозъчното кръвообращение водят до намаляване на интелектуалните способности, а дори и до слабоумие (деменция). Така че колкото по-бързо се реагира и се вземат мерки, толкова повече ще се намалят отклоненията, които идват след това.

Диагностика и изследвания при микроинсулт

микроинсулт лечение симптомиНа първо време се прави томография. Вече има изградени достатъчно много центрове в големите градове, където може да се направят точни и диференцирани изследвания за инсулт и транзиторна исхемия или откриването на по-обемни мозъчни образувания.

Лечение на микроинсулт

При микроинсулта много важно е навреме да се окаже лечение компетентна медицинска помощ. Терапията може да бъде действаща за добро само в първите 3 часа след началото на изброените симптоми. Затова ако по-рано бъде доставен човек в лечебното заведение, толкова по-бързо ще му окажат помощ и толкова повече шансовете на пациента за сравнително пълно възстановяване и рехабилитация се увеличават. Ако след удара са отминали повече от 5-6 часа, всяка терапия ще бъде малко ефективна.

За възстановяване на кръвообращението в поразения участък на главния мозък се прилагат следните препарати:
 1. Тромболитици;
 2. Антикоагуланти. Преки, с пряко действие (Хепарин). Нискомолекулярни хепарини, надропарин (ампула фраксипарин), еноксапарин (enoxaparin, лекарството Клексан), далтепарин (шприц ампула Фрагмин). Непреки антикоагуланти като варфарин;
 3. Дезагрегиращи препарати като аспирин кардио (ацетилсалицилова киселина), таблетки Тромбо Асс, таблетки Клопидрогел, лекарства, съдържащи дипидрамол (dipyridamole) или тиклопидин (ticlopidine);
 4. Вазоактивни препарати. Таблетки Пентоксифилин. Хапчета винпоцетин (VINPOCETINE), вицетин и кавинтон. Трентал;
 5. Нискомолекулярни декстранти;
 6. Хипотензивни. Инхибитори АПФ като еналаприл, каптоприл. Блокатори на калциевите канали;
Невропротектори
 • Магнезиеви препарати;
 • Глицин, таблетки семакс;
 • Ноотропи (ампули церебролизин, таблетки пирацетам);
 • Антиоксиданти (витамин Е, таблетки или разтвор за инжектиране милдронат, mildronate).

Във възстановителния период на пациента след инсулт или микроинсулт се препоръчва масаж, дихателна гимнастика, лечебна физкултура, диета, физиотерапия.

С помощта на качествени билки като тези от отзива по-долу може да се избегне повтарянето и усложняването на микроинсулта и превръщането му в масивен инсулт. Тези билки против инсулт чистят плаките от кръвоносните съдове и урегулират кръвното. Това пази от инсулт доста ефективно. Но в никакъв случай не бива да спираме лекарствата, които докторите са ни изписали.

Последствия от микроинсулт

Най-често с отшумяването на нарушенията в мозъчното кръвообращение не се забелязват близки последствия. Но също така при някои хора след прекарването на микроинсулт може да се наблюдават такива нарушения като:

 1. влошаване на паметта;
 2. намаляване на концентрацията на вниманието;
 3. разсеяност;
 4. също може да се появи и повишена раздразнителност;
 5. депресивни състояния;
 6. плачливост или агресивност.

Но понякога в течение на 3-те следващи дни след точковия кръвоизлив пациентът бива ударен от масивен исхемичен инсулт. В 60 процента от случаите след микроинсулт настъпва повторна исхемична атака върху главния мозък.

Преживяното нарушение на мозъчното кръвообращение трябва да служи като повод да се замислим за състоянието на здравето си и да предприемем светкавични промени в начина си на живот. Да нормализираме режима на отдих и труд, да предприемем здравословна физическа активност, да се откажем изцяло от пушенето и пиенето на алкохол, да започнем стабилна здравословна диета. Освен това на всеки 2 или 3 години да преминаваме през диспансеризация и да лекуваме исхемична болест на сърцето, аритмия, високо кръвно, атеросклероза, захарен диабет или други заболявания. Нещата са изключително сериозни и няма как да махнем с ръка, че ще мине всичко това от само себе си.

Успешно се възстановявам след микроинсулт и инсулт с билки

Пострадах от исхемичен инсулт преди две години. Инсултът ме остави с хемиплегия – парализа на едната половина на тялото, в моя случай – на лявата страна.

Прочетох за Демир Бозан в интернет. Доста се замислих дали тази билкова комбинация ще помогне и на мен, както е помогнала на толкова много хора.

За това говорят отзивите в сайта на Демир Бозан. Мислих, мислих и накрая реших да опитам. Поръчах по телефона. До този момент бяха минали 6 месеца от инсулта.

Как стана самото възстановяване от исхемичен инсулт с билките.

След седмица ще станат два месеца, откакто пия Демир Бозан. Имам подобрение по отношение на контрола върху крайниците. Рамото е по-добре, кракът също се подобрява. Още нямам подобрение в пръстите на лявата ръка и левия крак.

възстановяване от инсулт и микроинсулт

Иван Карагьозов

Вярвам, че Демир Бозан и физиотерапията ще ми помогнат и за това. Освен това, деформацията, която бях получил на ноктите на лявата ръка, почти се нормализира през последните няколко седмици.

Не забелязвам никакви странични ефекти от Демир Бозан, което е страхотно, защото ми стигат тези от лекарствата. Освен Демир Бозан продължавам да пия предписаните ми лекарства.

Иван Карагьозов от Бургас.

Вижте и това:

Исхемичен инсулт удря внезапно. Само с билки може да се лекува!

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Микроинсулт: Симптоми, лечение и отзив за възстановяване
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *