Бодежи в сърцето: Какво значат? Съчетания с изтръпване и болки отляво и др.

Бодежи в сърцето могат да бъдат и много страшни, и съвсем безобидни. Изтръпване на ръцете и болки отляво или отдясно означават различни болести. Лечение с билки и лекарства.

Болките в сърцето са изключително разнообразни – те режат, пронизват, притискат, задушават, парят, дърпат…

Съдържание:

Може да се усещат върху ограничен участък или да се разливат по целия гръден кош, отправяйки се към рамо – ръка и посока долна челюст, корем, под плешката. Явяват се за минути или продължат часове.

Може да се променят от дишане, движение на ръката и рамото или при промяна на позата. Понякога възникват при физическо натоварване, друг път при стрес, а нерядко – в покой или при хранене.

Какво може да означават бодежи в сърцето?

Пронизващата болка в сърдечна област ни плаши и тревожи. Ние задължително я свързваме със сърцето. Но бодежът в посочената област не винаги е признак на сърдечна патология. Обратно, този симптом е нехарактерен за повечето опасни за живота болести на главния орган. По-често той показва поражения по гръбначния стълб и нервната с-ма. Междуребрената невралгия например почти винаги се взема за сърдечен пристъп.
Хората, които се жалват от рязка пронизваща болка в сърцето, имат предвид болезнени усещания в лявата част на гърдите. Повечето от нас са уверени, че то се намира отляво. Но всъщност сърцето е в средата на гърдите и кардиологичните болки обичайно се усещат зад гръдна кост, макар и да могат да ирадиират към лявата половина. Честичко хората приемат острите кинжални болки, които съвсем не са опасни, за сърдечен пристъп. И в същото време да пропуснат или да не вземат на сериозно действителните сърдечни симптоми.

Пробождане в сърцето

Как да различим сърдечна от несърдечна болка

Следните признаци сочат кога болката няма кардиологичен произход:
 • Тя е с постоянен характер, а в същото време пристъп на стенокардия не продължава над 10-15 минути;
 • Тя има прострелващ или пронизващ характер, докато сърдечните са приоритетно стягане, парене, тежест в гърдите;
 • Острите пронизващи болки възникват при резки движения, дълбоко вдишване, кашлица. Сърдечните биват провокирани от психоемоционално и физическо натоварване;
 • Болезнените усещания от некоронарен произход не се разлива към лява половина на тялото. В същото време типично за сърдечните патологии е ирадииране на болезнеността (или загубата на чувствителността) към лява зона на шия и челюст, и рамо-ръка отляво.
бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Ще разгледаме къде и как боли сърце и какво означава

И все пак в определени случаи бодежи в сърдечна зона действително значат проблем със сърцето – инфаркт, стенокардия, тахикардия, перикардит, кардиомиопатия и други. Ще ги разгледаме след няколко абзаца.

Опасни ли са бодежите в сърцето?

Като правило бодежите не са опасни, ако възникват периодично и не са съпроводени с нарушения в циркулирането на кръвта (няма припадъци, виене на свят, разстройство на паметта или речта).

 1. Първи заподозрян е вегетативната дистония, при която съдовете не успяват адекватно да се свият или разширят съобразно натоварването в момента;
 2. Други неопасни варианти са преохлаждане или разтежение на мускулите, възпален нерв;
 3. Остра болка при вдишване следва да се диференцира от пневмония, туберкулоза, поражения на плеврата или онкология на дих. с-ма. Признак е съчетаването със суха/ влажна кашлица, вдигане на температура, потене.
Къде точно боли?

Нюанси на сърдечна болка

При поява на болка в сърд. зона е съществено да се действа организирано и логично. Този симптом понякога е сигнал за сериозен проблем, който застрашава живота. За да предотвратите „сърдечна катастрофа“ и правилно да ориентирате диспечера на Бърза помощ, е потребно да забележите следните нюанси:

Къде боли? При проблеми със сърцето най-характерна е болезненост в центъра на гръден кош. Разположените в тази област преплетени нервни окончания създават най-чувствителните зони, тънко реагиращи на сърдечно неблагополучие.

Как боли? За сърдечен пристъп е характерна стягаща, притискаща, изцеждаща и задушаваща, понякога раздираща болка.

Колко дълго боли? При стенокардия боли 10-15 минути, при развиващ се инфаркт пристъпът е по-дълъг – 15 и повече минути.

При какви обстоятелства? При натоварване от физически и психически характер, но понякога и в покой, без видима причина.

Накъде се разпространява болката? Пациентите често описват болка в гръден кош, която се разлива към едното или и двете рамена и особено в челюстта. Някои болни след кризата отиват на зъболекар. Те не подозират, че са били на половината път до инфаркта. През шийно-гръдн. зона на гръбн. стълб минават нерви, които инервират и сърцето, и раменните стави, и под брадичката. Затова болевият импулс от сърдечния мускул нерядко се предава на съседен възел.

Какво друго се усеща? Ако лявата ръка губи чувствителност от рамото до лакътя или до кутрето, а по тялото избива пот – по-скоро хладна, веднага наберете Бърза помощ.

Зависи ли болката от движенията? Ако болезнеността градира при вдишване – издишане и при движение на ръката, тя по-скоро не носи сърдечен характер. Но ако се появи по време на спокойна разходка и дори при почивка, това е верен признак за сърдечна патология, която изисква мед.помощ.

бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Ще разгледаме сърдечните патологии, които сигнализират с бодежи

Има ли задух? Затрудненото дишане, което изисква сериозно внимание, има остро, внезапно начало. Особено ако за първи път се яви в покой или привично физическо усилие като чистене или ходене и се смекчава със сядане или полягане. Понякога по такава схема протича исхемичн. болест на сърцето (ИБС), остра коронарна недостатъчна, безболева форма на инфаркт на миокарда. Обаче задухът понякога е с невротичен произход, когато в кръвта се отделят хормони на стреса, умножаващи броя на дихателните движения. Затова този симптом се разглежда в комплекс с другите.

Важно! Ако отбелязвате у себе си повечето от описаните проблеми, смело викайте Бърза помощ. До пристигането на екипа седнете или легнете на повдигната възглавница и си осигурете пресен въздух. Прекратете незабавно всякаква физическа дейност, пробвайте да си измерите пулса и кръвното.

Причини (болести)

Болката в сърцето по произход се дели на две групи:
 1. Ангинозен пристъп, възникващ в различните стадии на исхемичната болест;
 2. Кардиалгия, предизвикана от възпалителни заболявания на сърцето, вродени патологии и порок на сърцето или вегетативна дистония.

⇒ Ангинозните (исхемични, стенокардни) болки са знак за появила се необходимост от повишаване на кръвния поток. Тази необходимост е провокирана от физическо или емоционално напрежение, затова болката се смекчава с почивка и нитроглицерин. Ако нитроглицеринът не помогне или помогне слабо, значи болката вероятно е свързана с инфаркт. Този тип болки се оприличават на преса, стягане, задушаване.

⇒ Кардиалгиите, възникващи при ревматични заболявания на сърцето, миокардити и възпаления на външната обвивка на главния орган, възникват в лява зона на гръден кош, усилват се при дишане и кашлица. Те не се успокояват от нитроглицерин, но понякога се повлияват от обезболяващи. Този тип болки се оприличават на пробождане, пронизване.

Бодежи в сърцето на нервна почва

(при стрес)

Преумора, стрес, емоционална превъзбуда могат да провокират появата на кардионевроза. Съпровожда се с продължителна, остра, пробождаща болка в гърдите. Депресията също понякога се бележи от болезненост в шийно-раменната област. Тези, които в страха си тичат на лекар, подозирайки сърдечен проблем, се връщат успокоени: болката е свързана само с мускулите. Причината е невроза на фона на преживяна тревога, конфликтна ситуация или други случки, рязко разбалансиращи емоционалното състояние на човека.

Болката има невротичен характер, затова спрямо нея са безпомощни обезболяващите и сърдечните препарати. Състоянието се подобрява с нормализиране на дневния режим, почивка, емоционално разтоварване.

бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Симптоми на невроза

Паническите атаки могат да възникват абсолютно безпричинно, при това съпровождани не само от емоционален дискомфорт, но и от мъчителни болезнени усещания в гръдна област. Това са един вид кризи, провокирани от твърде разнообразни страхове и фобии.

Понякога задушаването и пробождащите болки са свързани с издуване на червата, които оказват налягане върху сърцето и пряко нарушават функцията му.

Сърцебиене

Под сърцебиене разбираме учестен ритъм на сърцето (макар че разстройването е още три вида – забавен, непостоянен ритъм, преждевременна контракция). Учестяването се нарича тахикардия. Понякога то е част от симптоматиката на други патологии. Най-вероятната е:

Сърдечна (кардио) невроза

При нея сърцебиенето се комбинира с болка в сърдечна зона, промяна в налягането. Представлява „фалшив инфаркт“ – сърдечни симптоми без органична причина. Свързва се с кардиофобия (страх от смърт поради сърдечен проблем), пренапрежение, паническа атака.

Първа грижа е да се диференцира от стенокардия, аортна регургитация, синдром на хипервентилация. Диагностиката се усложнява, ако има съчетаване със сърдечна невроза. Понякога пациенти с невроза преминават безчислени изследвания в търсене на органична причина, което задълбочава състоянието им. Множество такива болни си самопредписват успокоителни и нитроглицерин, въпреки че те не им помагат.

По-честият ритъм се придружава от болката. Обичайно е тъпа, понякога – остра (пронизващи, краткотрайни „стрели“, имитиращи стенокардната болка). Характерното е, че болезненото се променя – ту е тъпо и стягащо, ту пронизващо. Локацията му е отляво, където се възприема мястото на сърцето. Разпространява се по нервните пътища към ляво подребрие, под мишницата и ръката от съответната страна.

В такива моменти бодежите може да прекъсват дишането, да не позволяват то да бъде нормално дълбоко. Съчетано с паника, пациентът остава парализиран от страх до идване на помощ.

Аритмия

Симптомите на аритмия са болка в сърдечна зона, отдаваща се наляво (често е прорязваща и остра), слабост, задушаване, завиване на свят, кашлица, гадене, изпотяване, сухота в устата до загуба на съзнание.

Видовете аритмия са:
 1. Брадикардия – снижена честота на сърдечните съкращения (под 60 удара в минута);
 2. Тахикардия – завишена честота (над 90 удара в минута);
 3. Екстрасистолия – преждевременно съкращаване на мускула;
 4. Мерцателна аритмия – неравномерен ритъм, усещане за „трептене“ на сърцето;
 5. Блокада на сърцето – забавяне и прекратяване на преминаването на импулси по структурата на миокарда (под 45 в минута).

  бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

  Нарушения на съдовете – степен на стесняване от 30 до 99 %

Тахикардия

Тахикардията е сърцебиене (учестяване на пулса) по органична причина – изменение в работата на сърцето. За сравнение – сърцебиенето при сърдечна невроза по-често е само усещане. Интересното е, че болните го получават дори при брадикардия – забавяне на ритъма.

Болката при тахикардия често е пробождаща и кратковременна. Но има случаи с по-продължителна и с неопределена локация.

Как да различим?

Болката не преминава от почивка и лягане. Рядко се разлива в посока лява страна – ръка. Кожата в зоната на епигастриума става твърде чувствителна при допир. Друг симптом е задушаването поради невъзможност да се диша пълноценно. Картината се допълва от горещи вълни, изпотяване на длани и подмишници, умора, главоболие, треперене, диария без реална причина.

Стенокардия (гръдна жаба)

При нея се образуват мастни клетки, които блокират кръвообращението и препятстват нормалното постъпване на кръв към сърцето. При това възникват бодежи в сърдечна зона. Те са пряко следствие от това блокиране на съдовете в плаки, образувани по стените.

Болката възниква в състояние на покой или при физич. усилие. Облекчаването става с успокояване, заемане на удобно положение до преминаване на усещането.

Спазъм на коронарните съдове
бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Схема на случващото се при спазъм на някоя от артериите в сърцето

Коронарните артерии отговарят за доставката на кръв към главния мускул, а заедно с нея – на хранителни в-ва и кислород. Ако те претърпят спазъм, то притокът се нарушава и при значимо прекъсване следва отмиране на сърдечни клетки. Без достатъчно подхранване мускулът не може да функционира нормално.

При спазъм коронарните съдове проявяват характерна за сърдечния пристъп остра пронизваща болезненост от лява гръдна половина.

Спазъм възниква на фона на изменение на самите съдове. Най-често спастичните моменти са провокирани от стрес, нервно напрежение. В множество случаи причината е исхем. болест на сърцето (ИБС).

Исхемия на миокарда
бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Натоварване за удоволствие или по принуда – то често е отключващ фактор, когато кислородът не достига

Пристъп се случва при физическо натоварване като спорт, бързо ходене, бягане, земеделска работа и др. Потребността на сърцето от кислород е по-голяма, но при патологично изменение на коронарните съдове, притокът на кръв не е достатъчен. Съдовете не успяват да осигурят усиленото потребление и възниква пристъп.

Рязката пробождаща болка се съпровожда с недостиг на въздух, хладно изпотяване, изстудяване на крайниците, завиване на свят, сърцебиене.

Пристъпите на нарушено коронарно кръвообращение се развиват на фона на исхем. болест на сърцето.

Исхемична болест на сърцето

Завишено налягане и бодежи в сърдечна зона са първи признаци за тази патология. Тя пък поставя болния на крачка от инфаркт/ инсулт. Как да се профилактира състоянието, вижте тук:

С билки за сърце: Бодежи в сърцето и кръвно бяха премахнати!

Разрив на аортата
бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Стената на кръвоносния съд се разслоява и се образува втори поток – лъжлив, защото не води наникъде

Рязка пробождаща болка се причинява от т.нар. разрив на аортата (на сърцето). Представлява разкъсване на стената на лявата камера. Подобно разкъсване не става при здрав мускул, а е следствие от предварително увреждане – усложнение на инфаркт. Поради лошо кръвоснабдяване тъканта става мека и склонна към скъсване.

Ако се скъса стената, кръвта се изтласква от работещото сърце не по пътя си, а през мястото на разрива. Тя влиза в зоната на обвивката, която има капацитет да побере не повече от 300 мл. Това блокира работата на сърцето и изходът е летален, тоест умира се от сърдечна тампонада.

Острата болка бележи възпаления на различни части на сърцето – на самия мускул (миокардит) или на някоя от обвивките му – вътрешна (ендокардит) или външна (перикардит).

Миокардит

Представлява възпалителен процес в миокарда – инфекциозно поражение на сърдечния мускул, преобладаващо с вирусна етиология (в иконом. развитите държави). Води до дисфункция на сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност.

Клиничната картина на патологията варира, но често е съпроводена с неприятни усещания в гърдите.

Болезнеността е тъпа и продължителна, но понякога бива остра и пронизваща. При острата форма понякога се проявяват атипични оплаквания и следва да се направи диференциация от инфаркт. В други случаи няма оплаквания, което усложнява разпознаването.

Перикардит

Възпаление на обвивката на сърцетободежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Перикард – външна обвивка на сърцето. Той се засяга от въздействието на бактерии и вируси. Среща се и асептичен вариант, провокиран от заболяване. Други причини – алергични реакции, предозиране на лекарства за сърце.

При проблеми с перикарда също възникват бодежи в сърдечна зона, но те нарастват постепенно. Болевият синдром зависи от положението на тялото и – забележете!, той се усилва в лежаща поза, дълбоко вдишване, гълтане.

Болката се съпровожда със задух, втрисане. Външният вид на болния се изменя специфично – бледо, подуто лице с издути вени на шията. При образуване на течности възниква опасност от компресиране на сърцето.

Възпаление на перикарда се развива във всяка възраст, но по-често при възрастни пациенти. Диагностицирането става с електрокардиограма, ехокардиография.

Ендокардит

Според причината за възпалението се различава инфекциозен, ревматичен, асептичен. Симптомите са втрисане, изпотяване, отпадналост, температура, главоболие, бълнуване, сух език, обриви, увеличаване на ч.дроб и далак, сърд. шумове. Характерни са емболиите – разнасят инфекцията към др. органи, стави.

Остра болка – бодежи, се усещат отпред по гръдна стена – вляво или по-близо до върха на органа. Бодежът тече от 30 секунди до 3 минути. Усилва се от дълбоко вдишване и се облекчава при повърхностно.

Разслоение на аорта

(дисекация)

Това е разкъсване на вътрешния слой на съда поради повишено налягане. Спешно състояние, изисква незабавна реакция.

Причините са неадекватна терапия на хипертония, усложнения от атеросклероза, прекарани, бременност.

Травма на сърдечен мускул

Получава се по външни и вътрешни причини. Дискомфортът зависи от интензивността на увредата.
Новообразувания – доброкачествени или не, провокират болезненост. Рязка или давеща, тя се комбинира с недостиг на въздух.

Кардиомиопатия

Хипертрофия на стените на камерата, съпроводено с метаболитни нарушения, също се проявява с остър болеви синдром. Пронизващата болка често се комбинира със слабост, задух, нарушение на ритъма.
Кардиомиопатията има наследствен х-р и се регистрира с ехокардиография.

Инфаркт на миокарда

Бодежи в сърцето и изтръпване на лява ръка
бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Причини за инфаркт

Режеща или пробождаща болка понякога е признак на опасно заболяване – инфаркт. Болезнеността идва от сгъстяване на кръвта, с което се блокира артерията и се препятства кръвообращението.

Инфарктът е най-тежкото усложнение на исхемичната патология на сърцето. В коронарния съд се образува тромб, който заедно с атеросклеротична плака запушва артерията. Стадият на хипоксия завършва с некротично разрушаване на мускулната тъкан. В некрозиралата локация се образува съединит. тъкан. Колкото по-широка е тя, толкова по-изразено е нарушението в работата на главния мускул след понесен инфаркт.

Признак на инфаркт е острата пронизваща болка зад гръдн. кост със силна интензивност, която не минава с вземането на нитроглицерин. Болката се разпространява вляво – под лопатката, към ръка, шия, рамо. Съпровожда се с паника, побледняване, спад в налягането, аритмия.

Нетипичните форми се комбинират още с нарушение на дишането от типа на астма, слабост, загуба на чувствителност на половината тяло, асиметрия на лицето, изразено нарушение на сърд. ритъм.

Според ред специалисти, при наличие на бодежи и диагноза инфаркт, препоръчително е по-нататъшната терапия на високото кръвно да се извършва с билкови ср-ва. Прочетете за това тук:

След бодежи в сърцето и инфаркт на миокарда идват билките

Бодежи в сърцето и изтръпване на дясна ръка

При стенокардия болката започва зад гръдна кост и се отдава към ръка, долна челюст, шия, често – в дясното рамо. Понякога се губи чувствителността (изтръпване) на ръката. Това тече няколко минутки.

Ако болезнеността се покачва и стане нетърпима, заедно с пот, задушаване, побледняване – това е признак за инфаркт, независимо от ирадиирането надясно.

Болка в сърцето при вдишване, кашляне и други дихателни движения обичайно указва проблеми с плеврата и околосърдечната област. Няма общо със сърдечни патологии. По-често такава болезненост се локализира в едната страна – лява или дясна, и е възможно да е остра.

При бъбречна колика болезнеността се локализира в ляво подребрие и после ирадиира към дясна лопатка, дясно рамо. Усилва се при вдишване и при палпация на жлъчн. мехур.

Болки в сърцето от високо или ниско кръвно

При ниско налягане болката в сърдечна зона обичайно е постоянна и тъпа. Тя не се разлива в лява посока – ръка и лопатка, за разлика от исхемията. Тя не преминава с приема на нитроглицерин, обратно – той даже влошава състоянието. Възможно е болезнеността да възникне в покой, при събуждане, понякога – при прекалено натоварване. Пристъпът продължава до няколко часа и дни или възниква нееднократно в течението на денонощието. Болните се жалват от често главоболие, гадене, понякога и повръщат.

При спад на налягането бодежи се явяват при комбиниране с тахикардия (виж симптомите по-горе).

При скок нагоре на налягането възниква завиване на свят, главоболие, нарушение на остротата на зрението. Възможни са нарушения в работата на сърцето и болка. Познава се по усещане за горещина, почервеняване (при повечето сърдечни патологии има побледняване).

Високото кръвно изисква сериозни мерки. Полезни указания са дадени тук:

Високо кръвно: 25+ билкови рецепти, лекарства и народно лечение за свалянето му

Бодежи в сърцето и задух

при поемане на въздух (вдишване)

бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Затрудненото дишане е симптом, който помага за диагнозата

При патологии на сърцето затрудненото дишане често се появява в ранните стадии. Симптомът възниква при сърдечна недостатъчност: сърцето не работи на пълна мощност и не качва необходимото количество кръв по съдовете. Най-често сърдечната недостатъчност се развива в резултат от атеросклероза – отлагания на плаки по съдовете.

При лека форма на заболяването задухът се появява при интензивен труд, но в напредналите стадии – и при покой.

Появата на задух може да се свързва със застой на кръвта в малкия кръг на кръвообращението, разстройство на мозъчното кръвообращение.

Понякога „сърдечното задушаване“ се отличава от същия симптом, съпровождащ патологиите на бял дроб и дих. с-ма. Но и двете се усилват нощно време.

При сърдечна недостатъчност е възможно задържане на течности в тъканите в резултат от забавяне на кръвотока, което понякога причинява оток на бял дроб и застрашава живота на болния.

Изразено затлъстяване

То увеличава тежестта и натиска върху гръдната стена и мускулите, участващи в процеса на дишане. Дадената патология води до задух, който корелира с физическо натоварване. В същото време килограмите са рискови за ИБС и способстват образуването на тромби в краката и последваща тромбоемболия на белодробните артерии. Затова затрудненото дишане се свързва с наднормените килограми, само щом бъдат изключени тези патологии.

Задухът е един от симптомите и на невротичните състояния. Самият пациент трудно отличава този тип от сърдечната разновидност. Болните от сърдечна невроза изпитват трудности с дишането – все не им достига въздух, поради което са принудени периодично да правят дълбоки вдишвания. За такива пациенти е характерно повърхностно дишане, общо отслабване (отпадане) и завиване на свят.

При поставяне на диагноза специалистът с лекота отличава психогенното задушаване от сърдечното. Но пък е трудно да го диференцира от специфичното за тромбоемболия на белодробните артерии. Симптомите при тромбоемболията зависят от локацията и размера на тромба. Човекът чувства болка, отдаваща се към рамо, ръка, шия, челюст. Болният чувства слабост и често – сърцебиене.

Спонтанният пневмоторакс се характеризира от внезапна поява на болка в гърдите и изразена липса на въздух. Патологията е характерна за хронични бронхити, емфизем на б. дроб и други.

Затлъстяло сърце

(сърдечна липоматоза)

Представлява инфилтриране на масти в сърцето. По-често – в дясна камера заради по-фината стена. Мастн. клетки влизат между влакната на мускула и тръгват по епикарда. Те пресират миофибрите и провокират атрофията им.

Липоматозата запазва сърцето в добро състояние или провокира недостатъчност – ефектите й са в широк диапазон. Но тежък труд, раздираща кашлица и др. повишаващи налягането усилия носят риска от отказ на камерата и руптура с тампонада.

Затлъстялото сърце е непренебрежим проблем. Вижте тук как билките съдействат за овладяване на положението:

За затлъстяло сърце и отслабване разчитам на билките

Болки в сърцето и гърдите

Рязката болезненост в гърдите, която пронизва и почти спира дишането, се случва и на млади пациенти. Усещането е за пръсване на сърцето. Трудно е да се локализира откъде идва – от сърце или от гърди. Усещането е и за общо обхващане. Подобни белези говорят за междуребрена невралгия и други нервни патологии, които нямат общо с работата на сърцето.

бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Ние очакваме сърцето да боли изразено вляво

Но някои от сърдечните патологии в дадени случаи пораждат усещане за болка и в гърдите:
 1. ИБС;
 2. Инфаркт;
 3. Аортна дисекация;
 4. Тахикардия;
 5. Остър перикардит;
 6. Инфекциозен ендокардит;
 7. Синдром на Дреслер – усложнение на инфаркта;
 8. Остър миокардит;
 9. Аневризма на гръдна аорта и други.
Бодежи в сърцето и гърба

Отдаването на пробождащата болка към гърба е белег за междуребрена невралгия (рязка, прострелваща, реагираща при дихателни движения, смях). Локализира се между ребрата вдясно или вляво, но може да ирадиира към гръб, кръст, гръбнак.

Подобна е ситуацията при остеохондроза в гръдна зона на гръбнака. Болезнеността се отдава към гръб, лопатка, стомах и се засилва при задълбочено вдишване и движение. Понякога лява ръка и областта между лопатките губят чувствителност.

Пробождането в гърба е признак за инфаркт (сред сърдечните патологии). Отдавайки се наляво, болезнеността понякога стига до гърба.

Болки в сърцето и ускорен пулс

Сърдечни патологии, развиващи се на ревматична почва, се характеризират с мъчителни болки, ирадииращи в корем и лява ръка, тахикардия, брадикардия, мерцателна аритмия. Сърцебиенето се усилва при леж на дясна страна. Незначително напрежение води до ускоряване на пулса.

Ревматични се водят патологиите, свързани с възпаление на съед. тъкани в сърцето.

Вижте тук историята на Св. Тенев от Хасково, който с Демир бозан съумява да регулира килограмите и кръвното си:

Не се лъжете: Кръвно се лекува само с билки!

Сърдечни бодежи при деца
бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

При децата също може да се появи режеща болка в гърдите

Често родителите приписват пронизващите болки в сърдечна област на растящия организъм и прекомерни вълнения. Но нерядко бодежите са тревожен симптом и при деца. Те може да свидетелства за следните патологии:

 • порок на сърцето;
 • перикардит;
 • невроза;
 • ревмокардит;
 • вторично поражение на миокарда.

Рискът от сърдечна патология още в детска възраст не е пренебрежим. При изява на симптоми, не си струва дълго да се мисли. По-разумно е веднага да се направи специализирана консултация.

Сърдечни бодежи при бременни

Често през бременността възниква болка в лява гръд. Причините са междуребрена невралгия, неудобна поза, вегетативна дистония. В повечето случаи бодежите и предизвикалите ги състояния не са опасни за плода. Задължително е бъдещата майка да съобщи на лекаря си, за да се провери за патологии на сърце и съдова с-ма.

Първа помощ при бодежи

Болка с продължителност няколко секунди не изисква да се акцентира вниманието върху нея. Но ако тя не преминава 10 и повече минути, следва да се реагира.

Какво да правим:
 1. Да се успокоим – в състояние на покой сърцето потребява по-малко кислород. При увреда на миокарда ще се снижи риска от неблагоприятни последствия;
 2. Да спрем – ходене, работа, усилия също изискват повече кислород;
 3. Да отворим прозорец – за поемане на свеж въздух;
 4. Да махнем тесни дрехи, колан, сутиен;
 5. Да вземем успокоително;
 6. Да видим локализацията – ако е зад гръдна кост и се разпространява наляво, да извикаме лекар (виж указанията по-горе).
Какво да не правим:
 1. При периодична болка да не се пренапрягаме. При труд да правим почивки през 2 часа;
 2. Да не будуваме прекалено дълго, а да спим по 7-8 часа;
 3. Да спрем мазна, гореща, подправена храна и такава от консерви;
 4. Да избягваме конфликти и стресови ситуации;
 5. При учестяване на пронизващата болка да направим консултация.
Кога да потърсим специалист
 • При пробождане, отдаващо се наляво – ръка, шия, рамо, лопатки;
 • Завиване на свят и гадене;
 • Изтръпване на ръка/ ръце;
 • Недостиг на въздух;
 • Чрезмерно потене;
 • Слабост.

Какво се пие при болки в сърцето. Лекарства

Самостоятелно купиране на болката

Възможностите за самопомощ са ограничени. Вземането на лекарства в момент на пристъп се разглежда като временно подпомагане до идването на Бърза помощ и за намаляване на обхвата на пораженията и последствията, както и за психологическа подкрепа.

бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Пробождащата болка често е сигнал за Бърза помощ или поне последващо изследване

Нитроглицерин

(глицерилтринитрат)

Нитроглицеринът разширява коронарните съдове. Не при всяка болезненост в сърдечна зона този препарат ще подейства. Ако има позитивен ефект, вероятно е спазъм на сърдечните съдове.

Наименования: Нитроглицерин, Нитрокор, Вазодилатори, показани за потискане и кратковременно профилактиране на стенокардни пристъпи.

Внимание! Препаратът понижава кръвното. Възможно е завиване на свят при промяна на положението. Ако провокира замъгляване на зрението и сухота в устн. кухина – да не се взима или да се спре.
Употребата на нитроглицерин без предписание не се препоръчва!

При диагностицирана ИБС е показано 2-3 табл. под езика или 2 апликации със спрей. Ако пробождането/стягането не преминат, да се звъни на тел. 112.

Валидол

Таблетка валидол под езика (Валидол, Лугал, Екстра) повлиява добре болезненост в сърдечна област. Ползва се за помощно в-во при кратки пристъпи на стенокардия при ИБС, неврози и други.
При липса на валидол да се поеме глътка коняк или вода, но без да се пие. Задържа се за няколко минути и се изплюва.

Аспирин

Ако болката е успоредна с тежко състояние и е с много интензивен характер, до идването на Бърза помощ се препоръчва раздъвкването на таблетка аспирин. В-вото разрежда консистенцията на кръвта и ще съдейства за намаляване на некротичното поражение при възможен инфаркт.
Аспиринът е показан при диагностицирана ИБС. Количество – 160 – 325 мг.
Медикаментът е противопоказан, ако болезнеността е разкъсваща и ирадиира към гръб, корем, крака. Не се съчетава с антикоагуланти.

Най-доброто

Да не се стеснявате да повикате Бърза помощ, даже и да не сте уверени какво става. В много случаи бодежите в сърцето не значат сърдечна патология, но пък оказват също сериозни и нуждаещи се от намеса състояния. Ако произходът е сърдечен, угрозата от сърдечна катастрофа си заслужава напразното разкарване на линейката.

Демир Бозанбодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Демир Бозан е сбор от няколко лечебни растения със специфичен обхват на действие. Той е показан при такъв сложен симптом, какъвто са бодежите в сърцето, по една много необичайна причина – широкия си спектър на повлияване на различни по тип патологии.

Видяхме, че потенциален източник на бодеж са и неврози, и фобии, и дихателни патологии, и проблеми с гръбначен стълб, и невралгии, и цял ред сърдечни патологии до най-тежката – инфаркта. Отделно тези състояния се усложняват от скокове и спадове на кръвното, а някои се провокират от тях.

Никое лекарство не притежава ресурса да повлияе толкова широк спектър от човешките болести. Това е в способностите единствено на природните дарове – билките. Забелязали сте, че при описанието на терапевтичните свойства на дадено растение, се изброяват ред влияния. Растенията са комплексни лечители, а при умело съчетаване терапевтичните им способности нарастват до чудо.

Подобна е ситуацията и с билките в Демир бозан. Те нямат способността да помогнат в критична ситуация. При пронизващи болки с прималяване и задушаване няма полза да правите чай. Но взет предварително и в разумен по-ранен срок, сборът става уникално профилактично средство. А по отношение на някои изменения – и терапевтично.

Как помагат билките в Демир бозан
Психологическо въздействие

Сборът елиминира невротичната причина за сърдечни бодежи. Той е известно средство за терапия на страхова невроза, фобии, тревожни състояния, депресия, панически атаки.

В случай че бодежите са с психо-емоционален произход, Демир бозан директно ще лекува и ще доведе до затихване и постепенно отпадане на този тип притеснителна болезненост в сърдечна зона.

В останалите случаи – на реални физически страдания, билките ще внесат спокойствие и постоянно релаксирано състояние, особено значимо при сърдечните патологии. В спокойно състояние сърдечн. мускул не иска много кислород и значимо се снижава вероятността да се стигне до криза заради лошо хранене.

В моменти на криза пък същият този механизъм ограничава пораженията и омекотява негативното въздействие.

Въздействие върху кръвното
бодежи в сърцето болки отляво отдясно изтръпване ръка - 01

Аневризма – разширение, на аортата е често срещана патология. Превенцията е важен елемент

Билките в Демир бозан се вземат от хиляди пациенти специално за регулиране на кръвното. Този им ефект вече е многократно потвърждаван в практиката. Но всъщност и народните целители са ползвали същите растения, за да свалят или хармонизират налягането.

 1. Полският хвощ от Демир бозан например има изразеното хипотензивно въздействие на диуретиците.
 2. Корените и стръковете на великденчето също са диуретици и свалящо налягането средство.
 3. Котешката стъпка действа благотворно при нарушения в кръвообращението и при отклонение на налягането и в двете посоки.
 4. Глогът е универсалният регулатор – прилага се и при ниско, и при високо налягане.
 5. Царевичната коса е неагресивна, тя меко отпуска съдовите стени.
 6. Блатният тъжник пък е най-добър в стабилизирането.

Ето защо този „отряд“ действа безкомпромисно и при високо, и при ниско налягане. Демир бозан нормализира нивата, каквото и да е било изходното положение. Ето какво разказва пациентката Здравка Митева, която е „оправила“ с шестте билки трайно ниското си налягане в съдовете:

Ниско кръвно се нормализира с помощта на билки!

Положителното на Демир бозан: действа и в двете посоки – понижава, ако е потребно, и повишава – ако това се изисква. Така сборът се оказва истински безопасно и ефикасно средство, както отбелязва и един от прочутите и тачени пловдивски лекари Ж. Пелев:

Въздействие върху стените на съдовете

Съществена част от сърдечните патологии се провокират от стеснени или запушени кръвни пътища, от стени, покрити с плаки, от спазми, запушващи нормалния интензитет на потока. Демир бозан съдейства за оздравяване на стените на съдовете и поддържането им в добро състояние.

 • Първо, това става чрез снижаване на холестерола. Така спада рискът от образуване на холестеролови плаки или ако ги има, то се ограничава обемът им.
 • Второ, билките подобряват коагулацията и укрепват самите стени. Неслучайно те се предписват при атеросклероза. Имат тонизиращо и защитаващо действие. В комбинация с канела, лимони и мед влиянието им многократно се повишава.
Показателен в тази посока е разказът на Пепа Маринова:

Въздействие върху сърце

Билковият сбор работи комплексно за сърдечната с-ма. Лекарствените растения профилактират сериозни бъдещи усложнения, нарушаване на ритъма. Косвено помагат чрез детоксикиране и очистване на кръвта от тежки метали и токсини.

Пациенти свидетелстват за пряко влияние на шесткомпонентния сбор на Демир бозан при бодежи в сърцето. Татяна Кьосева от Бургас споделя, че е постигнала „връщане“ от пътя към инфаркта. Едва на 30-т, тя била застрашена от най-опасната сърдечна катастрофа. Изходната й симптоматика е била бесни удари на пулса, сърцебиене и страшните бодежи, които паникьосват повече от всичко. Но най-много я е стреснало схващането на тялото. Татяна е започнала с медикаменти, но е получила обратен ефект. Така тя стига до Демир бозан и с радост споделя, че е приключила с бодежите и вече няма подобни кризи.

Разкази на сърдечно-болни за Демир бозан
Жанета Колева, 43 години, Пловдив
жанета бодежи в сърцето колева болки отляво отдясно изтръпване ръка - 0123

Жанета Колева

Слаба, по-скоро дребна, със спортна фигура и жизнен вид, Жанета не прилича да е била болна. Не бихме допуснали, че е преминала през тънкия момент, когато а-ха и минаваш отвъд. Като банков служител, младата жена е имала спокойно ежедневие, сигурна и добре платена работа, уреден живот.

Но и най-хубавият живот понякога се срива за миг. Жанета е съкратена и не успява да намери работа с месеци. Стоейки вкъщи, тя започва да се „скапва“. Едно по едно се появяват невротични симптоми, играене на стойностите на кръвното, бодежи в сърцето.

Именно пробождащите кинжали в гърдите провокират Жанета да се вземе в ръце. Тя се консултира, изпълнява предписанията, пие лекарства. Но сякаш не й стига. Питайки тук и там, стига до Демир бозан.

Именно на този дар от природата днес Жанета благодари от сърце. Твърдо убедена е, че въпреки медикаментите и цялата й изпълнителност, именно билките са я вдигнали на крака. От шест месеца тя няма бодежи, регулира се и кръвното. Невротичните моменти намаляват почти до пълно изчезване.

Жената още не е започнала работа, но вече е достатъчно оптимистична и здрава, за да се впусне в търсене. Тя вече знае, че в моменти на криза най от значение е здравето.

Никола Калинов, 64 години, София
никола бодежи в сърцето калинов болки отляво отдясно изтръпване ръка - 0145

Никола Калинов

Имам високо кръвно, аритмия, пия хапчета и уж се пазя. Откакто съм се пенсионирал, все така. Следя се, ходя на личната да ми мери кръвното. Но зимата ми стана зле, залежах се, все болки, все изтръпва ръката, чак лицето.

Дъщерята ми донесе едни билки, почнах да ги пия. Да ми е жива, че мисли за баща си. Малко по малко пак се надигнах. То здрав няма да стана, но поне съм на крака – мога да изляза до кафенето, да се видя с приятелите. Скоро разбрах, че съм щял да получа инфаркт. Сега продължавам да пие Демир бозана. Щом помага, няма да го спирам.

Как се приема Демир Бозан

Изготвен в удобна пакетирана форма, сборът се вари на чай. Показана доза: трикратно всеки ден, продължителност на курса – 3 месеца или според индивидуалните показания.

Заключение

Острата пробождаща болка в сърдечна зона често възниква при пациенти от всякакви възрасти, дори и деца.
Симптомът говори за сърдечни патологии, остеохондроза в гръдна зона, разстройства на нервна с-ма и други. За изясняване на генезиса се предприемат клинични обследвания и допълнителна диагностика – електрокардиография, ехокардиография.

Най-основното при сърдечни бодежи е не се бездейства при риск от фатален изход – инфаркт, перикардит с развитие на тампонада.

При първи появи на болезненост и съпътстваща симптоматика да се предприеме целенасочена профилактика, билколечение и щадящ стил на живот.

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Бодежи в сърцето: Какво значат? Съчетания с изтръпване и болки отляво и др.
4 (80%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Бодежи в сърцето: Какво значат? Съчетания с изтръпване и болки отляво и др.

 1. Здравейте, баба ми е на 85 години и от месец започнаха да и бучат постоянно ушите и да има главоболие и виене на свят. Установиха високо кръвно, което регулираме с лекарства на главоболието, бученето и световъртежите не минават. Може ли да пие от тази билка , в какви дози, как може да си я поръчаме.

  • Може, Петя, стига редовно да взима от комбинацията (не е билка, а сбор от билки) – по три пъти на ден поне месец. За кръвно и главоболие, а също и при шум в ушите без съмнение помагат, както и за всичко, свързано със сърцето (бодежи и пр.), с кръвта и с нервите.

 2. Здравейте, често имам бодежи и преди месец ми откриха ДРУГИ ФОРМИ НА ОСТЪР ПЕРИКАРДИТ. Но не ми обясниха точно какво означава това. След 10 дни ходих на преглед и ми казаха че имам малко количество вода т.е ( излив) , който се е излял. Но пак не получих инфо. Можете ли да ми обясните какво значи това

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *