Омазнен черен дроб: Лечение с лекарства и билки. Причини, симптоми

Ще ви разкажа за явлението омазнен черен дроб и нещата, които научих от всички лекари, които посетих, и от литературата, която ми се наложи да изчета.

Имах тази диагноза около 2 години, опитах доста от възможните средства и билки, а също и лекарствата. Последният лекар, който ме прегледа и обяви че вече съм здрав. Той се пошегува: “Обади ми се в университета за да ти заверя един семестър!”.

Имаше предвид, че съм се изучил от всичките си ходения и миткания по мъките. В крайна сметка се оправих с билки и диета. Но за това по-долу. Преди това ще ви опиша главните симптоми, особеностите на болестта стеатоза, а също причините и вероятните механизми на нейното възникване.

Какво значи омазнен черен дроб?

Да имаш омазнен черен дроб, това означава връзка със заболяването чернодробна стеатоза, което е ужасно неприятно и за съжаление се среща все по-често. Ако общо мазнините в черния дроб се движат около петте процента, при стеатозата това количество мастни тъкани може да отиде чак до 30 процента.

Симптоми на омазнен черен дроб

Това състояние се проявява чрез най-различни симптоми, но тук ще дам само тези, по които можете наистина да отсъдите, че имате точно този проблем, и да се притесните доста сериозно.

Непоносимост към пържено и тлъсто

Ако след ядене на пържено и тлъсно у вас се прояви тежест отдясно под реброто, значи имате причини да се хвърлите в смут. Принципно ч. дроб не боли, обаче тежи. Започне ли да тежи, значи има някакъв системен проблем, който трябва да се оправи (ако не е късно).

Подуване на корема с формата на топка

Това е особено и много разпространено подуване на корема, когато човек сякаш е глътнал голяма плажна топка. За разлика от крушовидното подуване, този тип „бирено шкембе“ говори за проблеми с ч. дроб, като омазняването е най-малкият възможен проблем, но и той е достатъчно сериозен. Видите ли човек с бирено шкембе, знайте, че той има повреден черен дроб. Това не е корем от натрупани тлъстини, това е подут корем от най-лош вид.

Обща слабост

омазнен черен дроб симптоми - 02Черният дроб ни дава жизнените сили. Неслучайно на английски го наричат liver, коренът е live. Повреди ли се ч. дроб, намалява животът, живецът в нас. Разбира се, това не е еднозначен симптом за омазнен черен дроб, но ако се съчетае с другите два или повече, тогава сочи именно натам. Към това добавяме и по-лесната уморяемост.

Сутрешно гадене и повръщане

Това не е непременно махмурлук, но махмурлукът спада към същия симптом. Тоест може да ви се гади и без да сте пили предната нощ. Но ако сте пили и ви се гади, това не е причина да се успокоявате. И двете неща говорят за едно и също – проблем с черния дроб. Дали той е омазнен, дали е нещо по-лошо, това не може да се каже веднага и наизуст. Това трябва да го каже лекар. Ако често имате такива усещания за гадене и ако повръщате сутрин, вероятно става дума за омазнен черен дроб, язва или нещо подобно. При всички случаи пиенето не е успокояващ фактор, даже напротив.

Липса на апетит

Ако често не ви се яде, трябва ви да си направите „едно аперитивче“ например, за да ви се „отвори апетит“, това е притеснителен фактор. Ако и с, и без аперитивче нямате апетит, това е още по-притеснителен фактор. Ако примерно мразите сладките неща, но веднъж в месеца получавате силен глад за нещо, съдържащо бяла нерафинирана захар, значи черният дроб е „изревал“ и е добре да мине през лечение или поне диета. Най-вече безалкохолна и без безалкохолни напитки, газирани и студени неща, но също така и без мазнотии и прочие. Плюс това липсата на апетит, ако е съчетана с друг от горните симптоми, вероятността да имате омазнен черен дроб значително се увеличава.

Тъмни кръгове под очите

Те могат да значат и преумора, и натравяне с цигари и алкохол, и безсъние, и много други работи. Но отново ако се съчетават с лошо хранене и грозно пиене, вероятно са знак за омазнен черен дроб.

Причини за омазнен черен дроб

Вече казах най-сериозната причина. Дори и малко алкохол може да ви хвърли в прегръдките на лекарите или дори нещо по-лошо – на моргаджиите. Ако черният ви дроб не може да издържа много, защото примерно пушите, или пък ако имате като екстра

паразити

омазнен черен дроб 04 - билки(то кой ли няма?!), или пък сте пипнали дизентерия, ако ви мори запек, ако ви мъчат хемороиди или пък неусетно развивате началните симптоми на захарния диабет, тогава твърде вероятно е и черният ви дроб да е отслабен и така вероятността той да бъде омазнен значително се увеличава. Към горните причини трябва да добавим и затлъстяването в резултат на системни грешки в яденето – многото подправки, особено пикантните, солта във впечатляващи количества, запръжки, застройки, рафинирана бяла захар, твърде много сладки неща, преяждане или недостатъчно ядене. И много други.

Прекаляване с лекарства и отрови в работата

От решаващо значение е наличието на отрови в работата или пък при недоглеждане на противопоказанията и стр. ефекти на много от лекарствата. Ако работите с цинк или олово, или пък приемате много цинкови добавки. Всякакви други химикали също могат да застрашат здравето и живота ви.

Ако имате предразположба към анемия, ако не вдишвате дълбоко преди за говорите и не издишвате по-често въздуха си докрай, ако от доста време се примирявате с някое тежко хронично заболяване и не взимате мерки, нещата може да се обърнат против вашия черен дроб. Същото може да се каже и за евентуално прекарани туберкулоза, различните неприятни болести на тънките черва и на дебелото черво, тежкия климактериум, бременността и пр. Кортикостероидите, прилагани върху тялото ви в неразумни количества, също може да увредят жестоко черния ви дроб, въпреки че звучи невероятно.

Как протича стеатозата?

Тя може да се развие като се подтисне използването и разграждането на мазнините. Ако някоя от горните причини наруши способността на организма ви да окислява мастите, имаме проблем.

Трите механизма

Ако от друга страна се увеличи синтезът на масти, благодарение на многото въглехидрати, които постъпват в тялото ви, това може да доведе до същия резултат. Трябва да ви е ясно, че яденето на ориз, хляб, картофи и пр. въглехидрати може да доведе до сериозно увеличение на тлъстините. Така че е по-добре да не ограничавате тлъстото месо, увеличавайки евтините храни, които нямат нужда от хладилник. Защото иначе ще се чудите защо пълнеете. Пропагандата и рекламата имат за цел да ни убедят, че зрънчото, кракерите, снаксовете, чипсовете, разните зърнени закуски и др.п. са диетични. Но това не е вярно. Те са евтини, но са по-вредни от една мазна пържолка.

Третият вариант за развитие на стеатозата (омазнен черен дроб) е навлизането на мастите в кръвта.

Усложнения след омазнен черен дроб

Каквато и да е причината за омазнен черен дроб и механизмите да се стигне до нея, възможните усложнения са едни и същи. След стеатозата, ако не се вземат мерки да си оправите диетата, обикновено идва хроничният стеатозен хепатит, който е доста по-тежък. След хепатита идва и фаталната цироза. Тя е лечима само в много ранен етап и то при пълен отказ от всичкия джънк и алкохол под всяка една форма, включително бяло вино и биро. Но този начален етап е много кратък и изпуснем ли го, вероятността да си отидем скоро от този свят е много голяма, почти 100 процента.

Лекува ли се омазнен черен дроб?

омазнен черен дроб - 05 затлъстяванеОпределено се лекува, преди да се е превърнал в цироза. Моят начин беше спиране на абсолютно всякакво пиене, намаляване на въглехидратите и прием на чая Демир бозан за три месеца с един мес. прекъсване. Междувременно взимах и всякакви лекарства, но не мисля, че оправянето ми дойде от тях. Но на въпроса лекува ли се омазнен черен дроб отговорът е да, и аз съм един от тези излекувани.

Най-добрата билка за омазнен черен дроб това е полският хвощ. Стръкове от него се пият като чайче и чистят дроба. В комбинацията Демир бозан хвощът е заедно със сушените стръкове от билката великденче и двете съставки заедно увеличават качествата си и смекчават страничните ефекти. Към тях се добавя и листчета и цветове от глог. В Русия глогът е известен като боярищник и масово се ползва от тамошните пияндета срещу отрицателните ефекти от алкохола. Глогът, добавен към хвоща и великденчето, става наистина невероятно вълшебен. Можете да си правите чай от всяка една от тези билки и той ще ви помогне. Всяка от тях струва по малко пари в аптеката.

Но в Демир бозан освен тях има и още три идеални за черния дроб съставки – стръкчетата спиреа и котешка стъпка и също така знаменитата царевична коса. Добавени в прецизно съотношение към останалите, те дават наистина сериозен ефект и бързо пречистват дроба и целия организъм.

Лечение на омазнен черен дроб с лекарства.

Най-често предписваните при омазнен черен дроб лекарства, това са известните

хепатопротектори.

Тоест тези вещества, на които е отредена мисията да предпазват черния дроб от увреждания. Те работят на принципа – да освободят самата мембрана на хепатоцитната клетка и да въздействат върху именния ѝ статус. Те вдигат обмяната на веществата и така изхвърлят вреднотиите от черния дроб. Също вкарват в ред основната функция на органа да се чисти сам от излишните масти.

Дават се и статини

омазнен черен дроб -02 лечениеза намаляване на холестерола, но това е много специфично и в никакъв случай не бива да се определя без лекар. Например ако имаме завишени триглицериди, ние трябва да се ориентираме първо към тяхното намаляване и после да се мисли за лечението на омазнен черен дроб. Тези лекарства обаче не бива да се използват дълго време, защото сами по себе си могат да причинят различни ядове.

Другата група, която се взема, това са

антиоксидантите.

Но те нямат нищо общо с вредните антиоксиданти в саламите и соковете. Най-вече това са вещества на основата на витамин Е, който е супер ценен и действието му е проучено и доказано. Този витамин ликвидира директно свободните радикали в тялото.

Още една група са мастните Омега-3 и Омега-6 киселини, които също се борят с натрупването на мазнини в черния дроб.

Диета

Супер важна е и диетата при омазнен черен дроб. Можете да отслабвате, но не повече от половин-едно кило на седмица, иначе ще постигнете обратното. Така се смъкват мазнините в черния дроб, защото те малко или много са свързани с останалите мазнини в тялото. Трябва да имате и нормална и редовна физическа заетост на крайниците – да работите или да се занимавате с туризъм. Свалете калориите и джънка – задължително махате до минимум храните, които нямат нужда от хладилник. Всичко, което се продава на бензиностанция или извън хладилника, не става за ядене. „Натурални“ сокове, консерви с консерванти, скумрия от Фукушима – забравете. Трябва да се приема само чиста, природна храна – без Е-та, без химически добавки. Те са смърт за черния дроб.

омазнен черен дроб 03 - лекарства

Атанас Дойнов

Махнете наситените мазнини като сметана, маргарин и така нареченото масло. Приготвяйте си храната на пара, ако е възможно. Варете я, като добавяте вътре зехтин, вместо рафинирано олио. Това е задължително, зехтинът чисти дроба.

Не прекалявайте с лекарствата, защото те често са причина за болестта. Това важи и за някои минерали и дори за популярните витамини. Може да разнообразявате Демир бозана и с чай от глухарче. Той се взима в периодите, когато не приемате Демир бозан. Най-добре е това да са корените на глухарчето, които се запарват с 200 милилитра вряща вода, с която се залива една супена лъжица сушени или още по-добре пресни корени от глухарче. Изстиват 20 минути и се пият.

Атанас Дойнов, Стара Загора

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Омазнен черен дроб: Лечение с лекарства и билки. Причини, симптоми
4.71 (94.29%) 7 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *