Високо кръвно: 25+ билкови рецепти, лекарства и народно лечение за свалянето му

Правим подробен преглед на лековете за високо кръвно. Сваляне с билкови рецепти, основните лекарства, действащите храни и домашни средства против хипертония.

Още в текста: Растения в помощ на хапчетата Най-хубавите билки и рецепти Полски хвощ Великденче Котешка стъпка Глог Царевична коса Блатен тъжник Действието им в сбора „Демир бозан“ Още природни средства Канела Какао Лимони Чесън Зелен чай Мед Може ли кафе Лекарства с бързо действие Споделен опит с „Демир бозан“ Да се пазим от фалшификати Симптоми за повишено кръвно

Поддържането на високо артериално налягане (нормалното е до 140/ 90 мм Hg) е повсеместно заболяване на съвремието.

Всеки пети човек, който познавате, е хипертоник. В по-развити страни като САЩ е всеки трети. Възрастта на болните постоянно спада, докато високото кръвно е главен фактор за моз. инсулт и инфаркт на миокарда, последният – виновник за края на живота на 65 % от починалите. Медици определят ситуацията като потресаваща, сочейки че днес у нас има 1 800 000 хипертоници, сред които дори и деца.

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства 02

Има и лесни начини за сваляне на кръвно!

Медикаментозното поддържане на хипертониците е за цял живот. Появи ли се нужда от лекарства, те повече не се спират. Болните стават зависими от таблетките, а заедно с това им се налага напълно да променят начина си на съществуване, като се започне от храненето. Иначе хапчетата не дават задълго резултат.

Билки в помощ на хапчетата

В началните стадии на хипертония билките имат потенциала да бъдат

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

Високото кръвно може да бъде много мъчително и буквално да подлуди от главоболие

основен терапевтичен метод, способен да потисне развитието и да премахне неприятните симптоми.

При хипертония от 1 и 2 степен е възможно с помощта на билкови настойки да се постигне устойчиво снижение на високи стойности на налягането.

При хипертония от 3 степен приложението на билки е в качеството на допълнение към основната терапия. Често то позволява да се редуцира дозата на вземаните лекарства и да се стабилизира артериалното налягане.

 1. Основно правило: при хипертония лечебните треви се приемат в течение на дълго време. За профилактика и лечение със средствата на фитотерапията се подбират растения, които действат регулиращо, съдоразширяващо, диуретично и успокояващо.
 2. Успокояващи: дилянка, маточина, божур, дяволска уста, хмел, полемониум и др.;
 3. Регулаторни: глог, овчарска торбичка, берберис, арника, астрагал, арония, смил/ смин и др.;
 4. Съдоразширяващи: жълт смил, невен, глухарче, пирей, лютива мента, жълт кантарион и др.

Лекарствените треви имат различно въздействие на тялото. Ориентировъчно се посочва, че при хронично повишено систолично налягане са за предпочитане растения, които успокояват и влияят на честотата и силата на сърдечните съкращения. При спад на ниското ниво – диастоличното, помагат настойки от билки със съдоразширяващ и диуретичен ефект.

Както при медикаментозното лечение, и при фитотерапията най-високо постижение се осигурява чрез съчетаването на трите вида въздействие. При билките това се изразява в изготвянето на сбор от растения от трите групи. Вземането на такава комбинация е минимум 3 месеца.високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

Отделно отбелязваме билките с диуретично действие. Те се явяват четвърта група и имат специфична роля при хипертонията – стимулират извеждането на вода и излишната сол от тялото. При много възрастни хора основният механизъм за развитие на заболяването е задържането на течности.

За тях диуретиците се оказват абсолютно достатъчни. Билките-диуретици въздействат на клетките, отговарящи за филтрирането и обратното всмукване в бъбречните каналчета, като по такъв механизъм намалява вътресъдовия обем течности и увеличават просвета между стените на артериите, което на свой ред способства нормализирането на кръвотока и като следствие стабилизира кръвното налягане.

Растенията, които изразено активизират отделянето на урина, имат ключово значение при хипертония. Най-разпространените са полски хвощ, копър, мечо грозде, бяла бреза и др.

Най-хубавите билки и рецепти

Полски хвощ

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваПоставяме го на първо място заради комбинираното му действие спрямо патологичните изменения, налични при хипертониците. Хвощът е мощен диуретик. Той увеличава отделянето на урина, като в същото време намалява количеството белтъчини в нея и почиства пътищата от шлаките. Хвощът извежда от тялото соли и токсини, тоест оказва деинтоксикиращо действие, в частност освобождава от оловото. Снижава и болки в зоната на пикочния мехур.

По отношение на кръвта, хвощът подобрява коагулацията и има кръвоустановяващо действие. Той укрепва стените на съдовете, благодарение на което се предписва при атеросклероза на кръвните пътища в мозъка и сърцето.

Лечебното растение има и хипотензивно влияние – намалява артериалното налягане, заради което се прилага при хипертонии, сърдечно-съдова недостатъчност, отоци (в този случай – и като диуретик). Приложението му при хипертонична болест е повече от уместно.

Рецепта за самостоятелна употреба

20 г сухо мляно вещество (надземната част) се покрива с 1 чаша възвряла вода и се държи 20 минути. Отделя се течността и се вземат след ядене – 3 Х 1/3 – 3/4 чаши. По същия начин се вари и за атеросклероза.
Рецепти за сборове

 • №1: 2 части пол. хвощ и по 1 част плодове и цветове от глог. Изготвя се сбор, от който се отделя 1 лъжица (супена) и се покрива с чаша възвряла водичка за 1 час. Дели се на няколко приема и се изпива в течението на деня.
 • №2: 3 части хвощ полски, 3 части глог цвят и 3 части плод, 2 части глава чесън, 1 част арника цвят. Изготвя се сбор, от който се отделя 1 лъжица (супена) и се покрива с чаша възвряла вода за 4 часа. Напитката предхожда яденето, като дозата е 4 х ¼ чаша.
 • №3: по 2 части пол. хвощ и орлови нокти (астрагалус) и по 1 част жълта комунига и бял смил. Изготвя се сбор, от който се отделя 1 лъжица (супена) и се покрива с чаша възвряла вода за 4 часа. Вземането му е след яденето 3 х 2 лъж (супени).
 • №4: 6 части бял смил, по 4 части глог и шипка плод, по 2 части маточина, жълт смил цвят и липа цвят, по 1 част хвощ полски, бяла бреза и жълта комунига. Изготвя се сбор, от който се отделя 1 лъжица (супена) и се покрива с 0.4 л възвряла обикновена вода за към 2 часа. Напитката предхожда яденето с 10-15 минутки, като количеството е 3 х 2/3 чаша.

  високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

  Римма Китаева е написала няколко билкови справочника, в които ясно е записала благотворният ефект от билките в „Демир бозан“ върху кръвното налягане

Последните три рецепти са от книгата за лекарствените растения и тяхното приложение при конкретни патологични изменения, издадена от руския фармаколог с 50-годишен опит в проучването на билките Римма Ивановна Китаева.

Освен настойката от хвощ, някои източници горещо препоръчват сок от свежо растение, изстискан точно преди изпиването – 3 Х 1 лъж (супена). Събират се млади стъбла, заедно с листата, бланшират се за секунди и после се минават през месомелачка. Мляната маса се увива в марля и се отделя сокът. Процедурата е такава заради твърдостта на растението. Сокът се приема две седмици с една последваща за почивка. По отзиви на пациенти, той води до спадане на отоци, облекчава дишането и дава усещането сякаш тялото се съвзема отвътре.

Великденче

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваВеликденчето е представител на растенията, ползвани за сваляне на кръвното. То не се игнорира от официалната медицина, но повече се прилага в народната. Отвари от корените и настойки от стеблата на лечебното великденче са жлъчегонно, диуретично и хипотензивно (снижаващо нивата на кр. налягане) средство. Компонентите му отпускат гладката мускулатура и стимулират сърдечн. дейност. Именно затова то е подходящо за извеждане на всякакви течности и субстанции, включително за отхрачване.

За лечебни цели се ползват листата, като стандартната доза е половин чаша около час преди нахранване.

Рецепта за чай

1 лъжица (супена) билка се покрива с 0.25 л и се настойва 20 минути. Полученото количество се разпределя на няколко приема за деня и работи профилактично за атеросклероза и лечебно за корекция на кръвното.

Отвара от корени

20 г млени корени се покриват с 0.2 л вряща на котлона вода. Нагряват се за петнайсетина минути на водна баня, изстискват се добре да се отдели цялата вода, а загубеното количество се допълва до първоначалното ниво – но не със студена, а с кипната. Назначението е 3 Х 1 лъж (супена).

Чай от великденче и трицветна теменуга
Великденчето

Великденчето

Необходими са по 10 г от двете растения. Те се слагат в емайлирана тенджера, за да се сварят в повечко вода – към литър. Количеството е за два дни.

Настойка от стебла и листа

10 г растителна маса на 0.2 л възвряла чиста водичка 20 мин се настойват и се изстискват. Дозата е за денонощие, разпределена на три пъти, около час преди яденето.

Сбор за предпазване от хипертонични кризи

Билките се мерят в супени лъжици, освен шибойната боянка. Съотношение:

 • 3 бр – ликопус (внимателно! Не се допуска при ниско налягане) и лютива мента;
 • 2 бр – великденче, глог цвят, полски хвощ, калина цвят, риган, коприва, жълта комунига, солянка (хълмово вълмо) и теснолистна върбовка;
 • 1 бр – черен оман (добавя се след кипването, направо за запарването в термос);
 • ½ лъжичка (кафяна) – шибойна боянка.

Билките се смесват и се заделят 2 лъжици (супени) от сбора за 0.4 л вода. Потапят се в студена вода и се довеждат до кипене. Варенето продължава 15 минути, на слабо. Течността се прехвърля в термос за цяла нощ. Като изтече времето, се филтрира, изстискват се билките и се допълва до 0.4 л. Поема се преди нахранване топло, 4 Х 0.1 л. Курс – 2 месеца, почивка – 10 дни.

Великденчето се поема и като свеж сок, изстискан от съцветия. Удобна за тази цел е обикновена сокоизтисквачка. Допуска съхранение в хладилник, на ден от него се отпива не повече от 3 пъти.

Великденчето, съчетано с полски хвощ, има „бонус“-ефект: подобрява паметта и помага за възстановяване на забравени факти и спомени.

Ако забелязахте, някои билки понижават кръвното, а други го повишават. При някои е потребно да се следи и да не се обърка, за да не се влоши положението. Безопасна и сигурна е употребата на готовия сбор Демир бозан, обяснява известният в Пловдив лекар д-р Жорж Пелев.

Причината е, че билките нормализират кръвното, в каквото и посока да е отклонението. Така няма опасност от грешки. Здравка Митева споделя, че с „Демир бозан“ се е справила с ниски стойности на кръвното си. Нейната история може да прочетете тук:

Ниско кръвно се нормализира с помощта на билки!

Котешка стъпка

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваЛечебната трева проявява благотворно действие при нарушения в системата на кръвообращението, при високо кръвно и проблеми с бъбреците, освен другите му ефекти при гинекологични патологии. За високо налягане се представя следната рецепта:

2 лъжици (супени) на 0.45 л докарана до 100 градуса вода и се обваряват 15 минути. Напитката предхожда нахранването – 3 Х 0.15 л.

Някои фитотерапевти изразяват мнението, че котешката стъпка предизвиква резки промени в кръвното и е донякъде рисковано да се самоназначава. Затова е по-безопасно тя да се ползва в сбора „Демир бозан“, където е дозирана много правилно и е съчетана с други компоненти.

Интересна е историята на Пеньо Гаврилов, който нормализира високите стойности на кръвното си с „Демир Бозан“:

С билки за високо кръвно налягане казах сбогом на лекарствата

Глог

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваБитува мнението, че глогът е универсално средство, което просто нормализира кръвното. Като такова той без притеснение се взема както при високо, така и при ниско. В действителност ефектът е такъв при вегетативна дистония. Почти всеки пациент с тази диагноза получава очевидна и безспорна полза. Но болестта е по-скоро психогенна и се причинява от неправилна работа на нервната система.

В такива случаи глогът оказва успокояващо въздействие. В останалите случаи действието на глога е по-сложно и са необходими познания при използването му. Затова хората с такива проблеми следва да го употребяват по назначение на лекар или да ползват готови лечебни комбинации. От друга страна глогът е незаменимо допълнение към всички медикаментозни средства.

Без съмнение растението оказва интензивно въздействие върху артериалн. налягане и като такова се ползва за помощник в много болести. По-често в медицинската практика се прилагат непосредствено плодовете му и малко по-ограничено – цветовете и листата. Плодовете съдържат сапонини, флавоноиди, пектин, фруктоза, каротин, витамини В и С, аскорбинова киселина, нишесте.

Глогът се ползва за лечение на сърдечни патологии. Неговите плодове укрепват и регулират сърдечния мускул. Той се включва в доста препарати, предназначени за този тип изменения. Растението подобрява кръвообращението.

По отношение на кръвното, глогът помага и тук. Особеното е, че оказва индивидуално въздействие. Плодовете са полезни за всеки, защото спасяват и от хипертония, и от хипотония, с други думи – свеждат до нормата всякакви стойности. Но както отбелязахме по-горе – при грамотно приложение. При лечение с глог е важно да се следват инструкциите на специалист и внимателно да се дозира, за да не се допуснат забавяне на пулса и разстройство на стомаха.

Цветовете на глога нормализират коагулацията на кръвта. Листата са показани при спазми на съдовете. Чудодейното му свойство е да работи, без да води до сънливост.

Сокът от плодовете на глога се смятат за доста полезни по отношение на кръвното. Те обаче са достъпни само в сезона. Сокът може да не е пресен. Дори обратното – изисква се да се остави да престои, макар и за малко. Напитката подобрява цялостното състояние, утрепва имунитета и въвежда в ред тялото.

Чай от глогвисоко кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

20 плодчета на 1 л възвряла вода, престояват 10 часа. Плодовете се берат цели и се варят пресни, за да донесат максимална полза. Не са подходящи сушени плодове, те са по-добри за настойки. Приготвят се по същия начин, но престояват само 8 часа, а не 10. Количеството е 2-3 бр Х половинка чаша на ден.

Руската нар.медицина предписва добавянето на малко водка в настойката като отлично средство при хипертония. Смята се, че с такова питие е възможно до голяма степен да се елиминира хипертоничната болест.

Лечебен сбор при хипертония

Смесват се плодове глог, лайка, дяволска уста и смин, по равни части. Сваряват се за 1 час и се оцеждат. Напитката предхожда нахранването с 1 час, 3 Х 1 лъж (супена).

Тази рецепта не се ползва при хипотония, защото придава усещане за слабост. Хипотониците се подобряват чрез активни движения и труд. За тях има специални настойки, в които се комбинират цветове на глог и плодове, използвани в пропорция 1:2. Запарването е 2 часа. От напитката е позволена 1 чаша на 24 ч, без да се смесва с храна в стомаха. Това значи, че 2 часа преди и след глога не се яде.

Цитираният по-горе фармацевт Римма Китаева предлага глог да се включва в лечебни сборове:
 • Сбор №1: по 4 части плодове глог и шипка, 3 части черна арония и 2 части копър. Изготвя се сбор, от който се заделят 3 лъж. (супени) и се покриват с литър възвряла вода. Стоят 3 минути на котлона и още 3 часа настрани. Филтрира се и се поема преди нахранване 3 Х 1 чаша.
 • Сбор №2: 4 части дяволска уста, 2 части смин, по 1 част глог плод, маточина, овчарска торбичка, черна арония, листа горска ягода, семена копър. Изготвя се сбор, от който се заделят 3 лъж (супени) и се покриват – директно в термос, с 0.5 л възвряла вода. Държат се 6-8 часа и се филтрират. Гълта се 20 до 40 мин. преди нахранване, 3 Х 2/3 чаша.
 • Сбор №3: 5 части дяволска уста, 2 части глог цвят и астрагал, по 1 част лютива мента листа, пача трева и бяла бреза лист. Изготвя се сбор, от който се заделят 2 лъж (супени) и се покриват – направо в термос, с 0.5 л възвряла вода. Държат се 6-8 часа и се филтрират. Гълта се 20 до 40 мин. преди нахранване, 3 Х 1 чаша.
 • Сбор №4: 3 части глог цветове, 3 части глог плодове, 3 части полски хвощ, 2 части чесън (глава), 1 част арника цвят. Изготвя се сбор, от който се отделя 1 лъжица (супена) и се покрива с чаша възвряла вода. Настойва се 4 часа. Напитката предхожда нахранването – 4 х ¼ чаша.
 • Сбор №5: 6 части жълт смин листа, по 4 части плодчета глог и шипка, по 2 части липа, жълт смил цвят и маточина, по 1 част жълта комунига, бяла бреза лист, полски хвощ. Изготвя се сбор, от който се отделя 1 лъжица (супена) и се покрива с 0.5 л възвряла вода. Настойва се 2 часа. Напитката предхожда с 10-15 минути нахранването 3 х 2/3 чаша.

За разлика от много целебни растения, глогът изглежда безобиден, но има противопоказания. Ако се приемат средства с негово участие дълго и без прекъсване, се рискуват сериозни усложнения със сърцето и налягането. Възможно е кръвното значително да спадне, а при сърцето да се наруши ритъмът.

Хипотониците следва с крайно внимание да се отнасят към уж безвредните плодчета на глога. Специално те да не употребяват настойки, отвари и чайове с глог на гладно, иначе налягането ще падне още повече. Глог в празен стомах причинява още гадене и спазми.

При глога същественото е да не се прекалява и тогава той ще даде максимална полза. В сбора „Демир бозан“ глогът е прецизират във връзка с тези съображения. Станислав Тенев сваля с такава комбинация кръвното си от горна граница 200 до нормалното 140. След опита си с „Демир бозан“ мъжът е убеден, че няма нещо по-силно от билките. Неговата история се намира тук:

Не се лъжете: Кръвно се лекува само с билки!

Царевична коса

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваЦаревичната коса е неагресивен диуретик – известна е с това и намира широко приложение за ред патологии, които изискват отводняване с меко действие. Диуретиците са незаменими при високи стойности на кръвното, дори при някои случаи те се ползват като самостоятелна терапия. В останалите случаи те работят в тандем с останалите средства, подобрявайки ефекта им. Задачата на диуретиците е да отпуснат съдовите стени, с което да снижат налягането.

Действието им не е никак просто – те не го правят чрез намаляване на количеството на кръвта, а по друг механизъм, който включва изхвърляне на отпадни продукти и соли, специално натрий, и вторично на вода.

Подобно е действието на царевичната коса и нейното място в сбора „Демир бозан“ е оправдано от всички гледни точки. Мек и нежен диуретик е в помощ при всяка терапия на повишено кръвно. Като бонус идва благотворното е действие върху нервната с-ма, подобряване на съня и следователно – по-бързо възстановяване, терапия на хроничната умора, избавяне от пристъпи и раздразнителност и други.

При самостоятелна „моно“ употреба, с царевичната коса не е зле да се внимава. Предозирането й не изключва обезводняване – заради мощното действие в тази насока. Но пък при правилно приложение, както и в съдействие с останалите компоненти на „Демир бозан“, тя е способна на чудеса. Галина Христова например се е избавила от многогодишно главоболие, на което не са повлияли медикаменти. Подробностите по този случай се намират тук:

Край на високото кръвно и главоболие с билки

Отвара от царевична коса при повишено кръвно

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваПри премерена употреба царевичната коса е ефективно и безопасно лекарство против хипертензия. За разлика от някои аптечни препарати, тя се понася добре и рядко показва странични ефекти. Големият плюс на царевичната коса е, че тя никога не причинява рязко снижение на кръвното – нещо, от което не са предпазени пациентите, приемащи силнодействащи антихипертензивни препарати. Затова казваме, че тя действа меко и нежно.

Въпреки нежната й работа, не е зле да се направи консултация с лекар, защото заболяванията, които причиняват хипертензия, по принцип са опасни. В други думи – самолечение, преди да сте наясно с диагнозата, не е добра идея, дори и когато се работи с билки.

Как да приготвим отвара

В емайлиран съд се пускат 4 лъжици (супени) мляна царевична коса. Няма значение дали ще намерите суха или ще се сдобиете със свежа. На такова количество се слагат 0.75 лв вода – студеничка, и чак тогава започва загряването. Щом достигне 100-те градуса, се отмерват 10 минутки и се вдига. Оставя се да си постои така още половин час. Течността се заделя чак преди употребата. Прекрасно се получава с леко подслаждане, естествено с мед.

Блатен тъжник

Билката работи за сваляне, но и за стабилизиране на кръвното. Приготвя се по някоя от следните рецепти:

 • №1: 1 лъжица (супена) от растението пускаме на дъното на термос и отгоре доливаме докарана до 100 градуса вода – 2 чаши. Оставя се да престои. Чистата течност се взема 2-3 Х 1/3-1/4 чаши.
 • №2: по-слаба отвара се прави с 1 лъжица (супена) на литър възвряла вода. Подходяща за продължително прилагане.

Специално за хипертония са показани корените на блатен тъжник. Те се приготвят по някоя от следните рецепти:

 • №1: 5 г сухи корени се пускат в емайлиран съд, където заедно с 0.2 л чиста водичка се държат да врат в течение на 10-15 минутки. От отварата се поема 3 Х 1 лъж (супена).
 • №2: 20 г сухи корени и 20 г кървавиче врат заедно с 0.4 л вода за 30 минути. От готовата напитка се поема 3 Х 1 лъж (супена).
 • №3: 2 лъжици (супени) сухи корени се потапят в 0.5 л възвряла вода и в течение на 10-15 минути врат на слаб котлон. Дърпат се и се затварят с капак, за да починат около 3 часа. Напитката се дозира 4 Х 50 г. Същата рецепта се ползва за промиване на рани и при хемороиди.
Рецепта за високо кръвно с цветове

2 лъжици (супени) цветове на блатен тъжник се изсипват в термос и се допълва с 0.5 л възвряла вода. Киснат се там 1 час. Дозира се 4 Х 50 г. Същата отвара е показана за профилактика и терапия при онкологични изменения.

Блатният тъжник е с чуден меден аромат. Напитките, приготвени с него, са богати и ароматни. Той е желана съставка за ред сборове, дори и да не са с лечебна цел. Съвсем малко цвят от тъжника придава специфичен и неповторим вкус, а в добавка идват лечебните му блага.

Как билките усилват действието си при високо кръвно

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваПовишеното налягане причинява маса проблеми и изисква действие още от първите прояви, в противен случай води до усложняване на работата на вътрешните органи. Медикаментозните средства не изключват билковите, нито билковите – медикаментозните. Напротив, двата вида средства работят в тандем за подобряване на общото състояние на болния.

Същото се отнася и до лекарствените растения. Няма сериозни предписания, които да залагат само на една билка. От описаните дотук свойства на лечебните треви виждаме, че те нямат еднотипно и унифицирано действие. Няма как да изберем „панацеята“, която ще ни избави от хипертонията. Едни растения действат в една посока, а други – в друга. Заедно, в сбор, те повлияват повечето или дори всички системи и механизми, които са били разстроени и в крайна сметка са довели до явното проявление – високо налягане в кръвон. съдове.

По подобно съображение нар.медицина предписва по-често сборове, отколкото „моно“ рецепти. Защото хипертонията се нуждае и от билки с хипотензивно действие, и от такива с успокоително, тонизиращо, защитно по отношение на съдовете, и обезболяващо, и разреждащо кръвта действие. Никак не е изненадващо, че съчетание като „Демир бозан“ е така ефективно именно за регулиране на налягането в кръвоносната с-ма. То комбинира в себе си доста силни средства за тази цел, работещи във всички необходими посоки.

Правилно е при лечение на хипертония билките да се назначават от фитотерапевт и да са дозирани от специалисти, както е случаят с „Демир бозан“. Обратно на всеобщото виждане, че лечебните треви са „слаби“ и безопасни, всъщност те са повече от действени и ефективни. Мнозина вярват, че растенията носят по-голяма полза, ако са приготвени самостоятелно. Обаче готовите сборове са тънко прецизирани, а произходът на билките е проверен.

За силата и ефективността на комбинацията от 6 билки в „Демир бозан“ свидетелства видният пловдивски медик д-р Жорж Пелев, който дава едно много твърдо ДА за „Демир бозан“ при случаи на хипертония:

Лекарят: Спасете се от високото кръвно с билки!

Както и да се подходи, лечението на хипертония задължително преминава под наблюдението на лекар и при постоянен самоконтрол на нивото на налягането. То се подпомага приятно от хвойнови вани и от ванички за крака и ръце с маточина, обикновен риган и лавандула.

Още средства, които подпомагат билките за сваляне на кръвното

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваПриродата е дала и още средства в помощ на човека, който страда от нерегулирано и променящо стойностите си налягане в кръвоносните съдове. Някои плодове, зеленчуци и подправки също могат да бъдат впрегнати в действие. Ще разгледаме само по-ефективните от тях.

Канела

Канелата е природно лекарство за сваляне на артериалното налягане, чието действие е клинично изпитано и доказано. Епип учени от Израел неотдавна публикуваха механизъм за ефективно използване на канелата при болестта на Алцхаймер, при диабет и за намаляване на кръвното. Изследването е поведено в болницата “Волфсон” в Хулон с целева група диабетно болни. На тях е давано по 1200 мг канела всеки ден, като е имало и контролна група с плацебо добавка.

След 12 седмици са засечени специфични за диабетно-болните показатели като кръвна захар, глюкоза, холестерин, маркери за функциите на бъбреците и черн. дроб и наред с това кръвното налягане. Резултатите сочат, че въпреки очакванията, канелата не се е защитила като лекарства за намаляване на кръвната захар, но е било установено без съмнение, че тя снижава систоличното артериално налягане. Изследваната група е показала трайно намаляване на стойностите, докато в контролната група е установено обратното – повишаване.

Изследваните в Израел диабетици са приемали колосални дози канела, но нар.медицина казва, че и една чаена лъжица на ден е достатъчна за регулиране на стойностите. Дозата може да се раздели на четири и да се смесва с разни ястия или да се поеме на един път примерно с кисело мляко. Подправката е достатъчно широко използвана, за да й се намери естествено приложение – в чай, капучино, мляко с ориз или друго.

Повечето хора не умеят да ядат канела в чист вид, без да е смесена с хранителен продукт. Подходящи „носители“ освен киселото мляко, са овесените ядки, кашите, изварата и други, по вкус.

Важно е канелата да се приема ежедневно, докато не се постигне устойчив резултат. Стабилното положение се доказва с няколко дни поред измерени нормални стойности.

Какао

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваКакаото намалява артериалното налягане, докато чаят го повишава. И двете топли напитки съдържат компоненти, които въздействат на сърдечно-съдовата система. Немски медици от Университетската болница в Кьолн провели клиничен експеримент върху две групи от пациенти с хипертония, общо 170 души. На едната група давали какао, а на другата чай в продължение на четири седмици.

В края на проучването се установил траен спад на на кръвното на пиещите какао и никакви изменения при пиещите чай. Направени били и още изводи – че какаото е намалило риска от сърдечен удар с около 20%, а от исхем. болест на сърцето – с около 10%, при това само за месец.

Суровото какао съдържа флавоноиди, необходими за борба с проявленията на хипертонията. То има антистресови свойства, благодарение на които може опосредствено да се контролира налягането, без да се допуска повишението му по време на вълнения и емоции. За физиологичните прояви на стреса отговарят ред хормони, в числото на чиито ефекти е и завишеното артер. налягане. Какаото всъщност регулира тези хормони.

Употребата на сурово какао като хранително добавка води до съществено понижение на интензивността и количеството на стресовите състояния. Флавоноидите в състава му временно снижават налягането, което защитава съводете от патологии.

Лекарите препоръчват какаото да замени висококалоричните десерти със съществено съдържание на мазнини и млечни продукти. Би било приятно да се приема под формата на черен шоколад или топла напитка, но също толкова е удобно да бъде смесено и с незначително количество кис. мляко.

Лимони

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваТези прекрасни цитруси съдържат калий, съдействащ за регулирането на биологичните течности, присъстващи в организма, и магнезий, който директно релаксира артериите. Наличието на флавоноиди способства за здрави съдове. Съставът на лимоновия сок по действието си върху тялото напомня някои противохипертонични препарати. То потиска хормона ангиотензин, който се синтезира в бъбреците и съкращава съдовете, с което покачва налягането в тях. Но! Приемайки лимон, пазете мярката, за да не навредите на стомаха.

Чесън

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваЧесънът или по-точно – етеричните му масла и многочислените активни вещества в състава му отдавна са признати за действено средство против завишено артер. налягане. Още през 2010 година учени от Австралия доказали, че с помощта на системна употреба на чесън група болни от хипертония са подобрили показателите на кръвното си налягане, нивото на холестерина.

Отчитайки факта, че чесънът е доста достъпно и евтино средство, неговата роля и въздействие върху всички предразположени е неоценимо. Хората, които не понасят мириса му, може да го приемат на капсули, които се разтварят в червата.

Зелен чай

Зеленият чай намалява кръвното и е противопоказан за хипотоници. Японски учени са доказали по експериментален път, че той върши това в переспектива. Изследването продължило няколко месеца и при него се установила, че хипертониците са намалили стойностите си с 5 до 10%.

Мед

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарстваЗа повишаване на кръвното се предписва смес от сушени сливи, смлени в блендер, сушени ябълки, ядки и натурален мед, подправени с лимон. Вкусният десерт укрепва организма и вдига кръвното до нормално ниво. Друг десерт за ниско кръвно, който вдига тонуса, е смес от 50 г току-що смляно кафе с 500 мл мед. Употребява се след храна.

На хипертониците също се препоръчва мед – сутрин на гладно, неголямо количество, размито във вода. Пчелният еликсир върши чудесна работа и прибавен към разнообразни чайове, например от шипка или калина.

В началните стадии на хипертоничната болест медът, съчетан със зеленчукови сокове, е способен да коригира леко повишено ниво на налягането до нормалното. Известен ефект на снижение дава смес от сока на лука и мед, взети в равни съотношения. От тях се взема дневно два пъти по една голяма лъжица.

Подобно действие има и смес от цветен прашец и мед в равни пропорции, употребявани дневно трикратно в течение на 14-20 дни.

Може ли да се пие кафе при повишено налягане?

Около кафето са се оформили прекалено много митове, един от които е за вдигане на кръвното след една чашка от ароматната напитка. Всъщност кафето повишава стойностите до нормата в случаи на някакъв спад. Ако кръвното е нормално, то употребата на кафе няма как да го вдигне до патологични стойности. На хипертониците то не се препоръчва, само защото то поддържа поначало високите нива на кръвното при тях, а не защото умее да ги качи още повече.

Лекарства с бързо действие

Хипертоничната болест е хронична и изисква нивото на налягането да се коригира до края на живота. Разработени са разнообразни медикаменти, всеки със собствен механизъм на действие. Общо погледнато, препаратите са следните видове:

Средства, въздействащи на ренин-ангиотензиновата система.

Бъбреците се включват в регулирането на артериалното налягане чрез отделяне на ренин. Той участва в сложен механизъм, в края на който се отделя алдостерон, който увеличава реабсорбцията на вода и натриеви йони и така вдига кръвн. налягане. Разработени са лекарства, които прекъсват процеса в един или друг негов етап и така причиняват снижение на налягането.

Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензимвисоко кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

Ензимът отговаря за получаването на ангиотензин II, който свива мускулите и така стеснява кръвоносните съдове. По-тесни съдове означават повишено налягане и обратното. Медикаментите от тази група дефакто разширяват съдовете и налягането пада.

Блокери на ангиотензиновите рецептори

Медикаменти, които директно въздействат върху ангиотензин II, тъй че по гореописания механизъм той не стеснява кръвоносните съдове.

Блокери на калциевите канали

Медикаментите от тази група регулират контракцията на миокарда, зависима от калция, и способстват за релаксирането на редица артерии, повишавайки тяхната проводимост.

Алфа и бета адреноблокери

Влияят върху симпатикусовата нервна с-ма като се противопоставят на ефектите на стреса, провокиращи реакция на тялото и синтеза на ред вещества. По различни механизми потискат тези ефекти като понижават съпротивлението на периферните съдове и налягането като цяло

Диуретици

Най-просто казано лекарствата извеждат вода от тялото и така пада налягането. Механизмът им на действие е по-сложен, той възпрепятства обратното всмукване на натрий, но има и други реакции, които включват и калия. Назначават се в комплекс с препарати от другите групи.

Невротропни средства с централно действие и действащи на ЦНСвисоко кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

Ако хипертонията е предизвикана от продължителен стрес, се назначават успокояващи и сънотворни – невротропни препарати, които влияят на необходимите центрове в главн. мозък.

Накратко за най-често изписваните наименования:

Нифедипин

– 2.89 лв/ 50 бр от 10 мг

Представител на калциевите антагонисти. Този медикамент работи като разширява просвета на съдовете, по които се движи кръвния поток. При терапия с него е необходимо да се наложи контрол върху нивата на артер. Налягане. По този способ ще се прецизира конкретно необходимата доза. С внимание се прилага заедно с други медикаменти за снижаване на налягането. Сред нежеланите реакции от този медикамент е появата на леки отоци в периферната зона (основно краката), пряко следствие от съдоразширяващото му действие.

Хлофазолин

– 1.75 лв/ 50 бр от 15 мг

Представител на групата на антихипертензивните медикаменти. Той сваля налягането, забавя сърдечната честота и намалява съпротивлението в периферната кръвоносна с-ма. Използва се самостоятелно или в комплексна терапия заедно с други медикаменти. Не се прилага при нарушение на сърдечния ритъм и проводимостта, при инфаркт и депресия.

Небилет

– 7.92 лв/ 28 бр по 5 мг

Представител на групата на бета-блокерите, той действа върху сърд.-съдовата с-ма. Профилактира повишаването на сърдечния ритъм и работата на сърцето, отпуска и разширява обема на кръвон. съдове. Добре се вписва в комбинирани терапии. Не се прилага при проблеми с кръвообращението на крайниците и ниска сърдечна честота, астма и други.

Верапамил

– 3.84 лв/ 50 бр по 80 мг

Представител на калциевите антагонисти. Верапамил блокира придвижването на калциевите йони вътре в клетките. Като следствие се отпускат гладките мускули на кръвон. Съдове в периферията и те се разширяват, като по този способ спада периферното съпротивление в съдовете . Облекчава се и натоварването, оказвано върху сърцето, забавя ритъма на сърдечната д-ст и го нормализира.

Еналаприл

– 2.41 лв/ 30 бр по 5 мг

Представител на групата инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим. Работи чрез разширяване на просвета на кръвон. съдове, а това води до спад в налягането. Подобрява сърдечната функция.

Споделен опит

Красимир Петров: Демир бозан намалява кръвното по-добре от всякакви таблетки
високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства 03

Красимир Петров

Беше ми поставена диагноза – хипертония II степен. Винаги съм се страхувал от хапчета, затова започнах с билки. Един билкар ми продаде живовляк, детелина, мащерка, жълта комунига и някои други. Каза ми, че тази рецепта сваля кръвното много бързо. Наистина имаше ефект, но до 170/ 130. Стойностите все още бяха прекалено високи за мен и не падаха.

Чудех се дали все пак да се престраша за таблетки. После чух за блатен тъжник и си взех. Сварих си първата доза – 1 лъжица на 1 чаша, и още от нея свалих на 150/ 110. След немного дни кръвното падна още – 135/ 80. Ясно ми беше, че е за момента, затова започнах да търся още по-добро средство – нещо, което е специално за кръвно, има по-цялостно действие и да включва блатен тъжник.

Гугъл ми помогна – открих „Демир бозан“. Това е идеалната комбинация за мен, с която си поддържам кръвното. Много съм доволен. Нямам против да пия чай вместо хапчета, както и да дам малко повече пари за нещо естествено и природно.

Панайот Каназирев: Много уважавам глога, хвоща и царевичната коса.

Намерих ги на едно, заедно с още няколко прекрасни билки!

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства 05

Панайот Каназирев

Познавам горе-долу билките, едно време съм се интересувал, и много уважавам някои наши уж обикновени, но много силни. Знам, че не трябва да има резки скачания от високо до ниско. Затова залагам на постоянното дълго пиене на чай от билки, които не само възстановяват кръвното, но и ме предпазват от силнодействащите лекарства.

Забелязах, че имам такъв твърд положителен ефект от „Демир бозан“. Приготвянето му е лесно, прилича на всеки чай, и мога да си го правя навсякъде, дори в някое кафене, където искам просто да ми донесат чаша гореща вода. Чаят ми подейства супер, повече от добре, даже почти не хващам настинки.

Мариета Червенакова: Чаят „Демир бозан“ е удивителен!
високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства 04

Мариета Червенакова

Миналата година имах много нерви около завършването на дъщеря ми. Вместо да заляга над уроците, да си изкара хубава диплома, тя почна да излиза по-често, да закъснява, да носи ниски оценки. Много се тревожих, че не успявам да й повлияя. Мисълта, че не се справям като майка, направо ме поболя. Кръвното ми скочи и постоянно беше високо.

Джипито ми даде лекарства и това окончателно ме срина. Явно завинаги съм се повредила и ще трябва да ги пия до края на живота си. Психически бях много зле. Търсех някакъв народен лек да ми помогне. Така започнах с „Демир бозан“.

Купих го заради нервите – нали са билки, да ме успокояват.Обаче късмет! Май съм случила много. Тези билки ми оправиха и кръвното. Вярно, че ги взимат заедно с хапчетата и сигурно и те са си оказали влиянието, но двете заедно наистина ми оправиха кръвното. Джипито каза, че ми е като на момиченце. Имам пълно доверие на „Демир бозан“. Казвам го, защото с очите си видях какво прекрасно нещо е.

Ето и историята на Пепа Маринова, която е нормализирала кръвното си с „Демир бозан“:

Да се пазим от фалшиви комбинации, създадени с цел по-ниска цена

Съставът на чая, който се предлага под името Демир бозан“, не е тайна. Шестте лечебни растения, включени в комбинацията, са известни на всички. Затова се правят опити да бъде възпроизведен сборът, разбира се – на дъмпингова цена. Производителят нарича подобни опити „фалшификати“, не защото те се явяват негови конкуренти, а защото плагиатите нямат рецептата за точните пропорции между билките. В повечето случаи алтернативните смеси са с пропорции 1:1, което със сигурност не работи.

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

Оригиналната опаковка изглежда така

Всяка от билките в сбора има свое специфично действие и не е приемливо да се дозира „на око“. Участието му в регулацията на този фин механизъм, какъвто е човешкото тяло, също е специфично и не е равнопоставено на останалите съставки. С други думи – билки, взети „на кило“, макар и от същия вид, не само че не работят, но има опасност да навредят. Производителят на „Демир бозан“ застава зад формулата си и гарантира, че тя е изготвена по всички правила, за да носи само ползи.

Върху стойността на „Демир бозан“ се отразява и фактът, че билките са брани по правилния начин, който е трудоемък и скъп, и са обработени пак така – по всички изисквания на фитотерапевтичната наука. Подбират се растения от екологично чисти райони, защото те са предназначени за болни хора, а за болните хора е важно да не получат странични ефекти от замърсяванията, които биха поели заедно с чая.

И накрая – фабрично приготвеният продукт е поставен под контрол и се следи с постоянни изследвания, така че се елиминира опасността в състава му да попаднат ненужни и дори опасни примеси. Чаят „Демир бозан“ е добра възможност и за хората, които не познават достатъчно лечебните треви и на които би се наложило да купят на доверие предлаганото от билкарите.

В обобщение, опитът да се спести някаква сума от закупуването на билки, ще бъде за сметка на здравето или най-малко на качеството, доколкото се отваря риск към придобиването на смеси с неясен или нечист състав.

По кои симптоми се познава, че имаме високо налягане?

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

Прескачане на сърцето е най-плашещият симптом

Повишеното кръвно е доста разпространено заболяване, особено сред жените над 40 години. Като болест, то се проявява бавно. Започва с това, че човек усеща слабост, виене на свят, а по-късно се добавя и лош сън и бързо настъпване на умора. По-специфичен белег е изтръпване на пръстите. Кръвта прилива към главата и сякаш пред очите се появяват малки мушици. Такъв един стадий може да продължи няколко години.

След това в организма се проявяват бъбречна и сърдечна недостатъчност, нарушава се кръвообращението в мозъка. Ако при тези начални етапи не бъдат предприети сериозни мерки и повишените стойности не се лекуват, последствията са непренебрежими, дори се стига до инсулт/ инфаркт. При такива следствия тялото може напълно да престане да функционира. В последния стадий на хипертонията се явява рискът от смърт.

Хипертонията често се назовава „тих убиец“, защото в много случаи човекът не усеща повишаването на налягането. Тук се крие и главната опасност, както и достигането до положение да е застрашен животът – от инсулт или инфаркт. Много често високото налягане се усеща под формата на тревога, прескачане на сърцето, болестни усещания в зоната на сърцето, главоболие, виене на свят, гадене. При системно проявление на подобни симптоми задължително се търси лекар.

Важна роля в контрола над налягането играят периодични профилактични проверки. За високи стойности се считат цифри над 130 при децата (5% от болните са именно деца) и над 150 при възрастните.

високо кръвно налягане сваляне симптоми билки лекарства

А главоболието е най-мъчителният симптом

Други, по-специфични симптоми: потъмняване на очите, усещане за горещина, зачервяване на лицето, повишено потоотделяне. В същото време ръцете – обратно, стават ледени.

При продължително повишение на налягането настъпват симптоми като слабо кръвообращение, отоци, задъхване при активна работа, а по-нататък – и в състояние на покой.

В индустриалните страни високото кръвно е третия увреждащ здравето фактор след пушенето и вредната храна. Хипертоничната болест обаче е предотвратима, въпреки че причинителите й са „комплекси“, както казват често. Също така комплексни са и подходите за нейното лечение и в тях сериозно и основно място заемат даровете на природата – билките.

Ако и вие имате опит с ползването на „Демир бозан“ срещу повишено кръвно, моля споделете с читателите. Очакваме ви да се включите в коментарите.

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Високо кръвно: 25+ билкови рецепти, лекарства и народно лечение за свалянето му
4.86 (97.14%) 7 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *