Безсъние: Лечение с билки против него или с лекарства? Как се прави и защо

Лечение с билки против безсъние или лекарства – кое как се прави и какви са плюсовете и минусите.

Както си личи и от цитата на Рудолф Щайнер по-долу, безсъние може да се лекува с лекарства, но това задължително отслабва тялото и го разболява. Защо е по-добре, когато говорим за нерви и безсъние, да се посяга най-напред към билките и какви мерки освен това трябва да вземем, ще стане дума по-надолу.

Но ето по-напред самото писмо на г-н Терпешев на тема билки против безсъние:

билки против безсъние лечение - 02 стоян

Стоян Терпешев

Чаят от билката, рекламирана като тайната комбинация на анадолските ходжи, е моето спасение от всякакви усложнения. Но всичко започна от лечението на безсъние и всякакви опити, които съм правил с лекарства и билки и нито един от тях не доведе до успех.

Взимал съм много реланиум. От него наистина се сриваш и заспиваш на секундата, но сутринта се събуждаш грохнал, вместо отпочинал. Мъчих се и с мелатонин – абсолютно същата работа. Не си ли заспиш нормално от умора в края на деня, по-добре е да не заспиваш. Така излизаше.

билки против безсъние лечение - 01 писмо лекарства

Ето и самото писмо на г-н Терпешев с позволението за публикуване.

Един приятел мой, съученик от гимназията, ми каза, че си е решил проблема с чая Демир бозан, така да се каже централно-нервно и го е пийвал в продължение на един месец. За тоя период постепенно е започнал да успява да заспива, докато на края на третия месец от курса, който си е предписал, всяка вечер е спял абсолютно като заклан.

Имаше обаче и други „странични ефекти“ при мен. Преди да започна опитите си с Демир бозана, настинките ми се превръщаха в бронхити и дори пневмонии. Раните ми зарастваха трудно. Имах проблеми с нивото на кръвното, захарта и винаги бях като полуздрав.

Не щеш ли (като в приказките) в лицето на тези билки аз си намерих и средството, и начина да не стигам до усложнения и да хармонизирам работата на организма и органите си така, че да се чувствам здрав и комфортно. Демир Бозан е универсалното средство за справянето ми с болежки от всякакъв калибър, от безсънието и безкрайните тъмни нощи до хроничните бронхити и пневмонии, които постоянно се редуваха при мен.

Стоян Терпешев, Смолян, 42 г.

Бел. Ред.: Естествено, основното действие във връзка със спокойното и лесно заспиване Демир бозанът дължи на съдържащия се в него глог. Той е известен и нашумял напоследък покрай комбинацията „мента, глог и валериан“, която обаче не е толкова добра при безсъние, колкото при нерви.

Приспивното действие на глога се усилва от царевичната коса и полския хвощ, които допринасят за разнасянето на причините, поради които получаваме безсъние.

Като цяло безсънието обикновено се дължи на някаква вътрешна соматична причина (някакво заболяване на органите, което ти пречи да спиш), или пък на душевна причина, когато имаш определено безпокойство, натрапчива мисъл или страх от бъдещето. На помощ в отстраняването им идват билките, които споменахме по-горе. За цялостното излечение на вътрешните болежки определено сериозен принос имат и котешката стъпка, и блатният тъжник. Те прекъсват връзките между физическите симптоми и душевните причини за безсънието.

Едно упражнение от Рудолф Щайнер против безсънието:

Техниката, която той описва, още повече засилва действието на билките. Мислете само за една дума, казва той. Също хубав начин е да се опитате да си представите картинно събитията от деня, но в обратен ред. От момента на лягането в леглото назад към сутринта. Не си ги представяйте „словесно“, а именно като картини, като художествени снимки, с композиция, с детайли, с вътрешно напрежение и емоция. Избягвайте разкаянието или самосъжалението.

Единственото, което е допустимо да правите, е да се попитате „Как бих могъл да го направя по-добре, ако ми се случи същото нещо още веднъж?“. По този начин хем ще заспите за 5-10 минути, хем и ще станете по-мъдри на сутринта. Ако „гарнирате“ това упражнение и с билките, премахващи физиологичните и душевните причини за безсънието, няма как да не стане работата.

Но ето го и самият цитат:

„…всички тези неща имат и своята сенчеста страна, за което съм ви споменавал; има хора, които лошо заспиват, нали така? Ако пациентът е млад човек, който лошо заспива, му предписват сънотворни: опиум или морфин, и тогава, разбира се, той спи по-добре. Безспорно сънят се подобрява. Тук не може да се възрази.

Но въпреки това, работата стои така, че ако на младия човек отново и отново му дават като сънотворно морфин или изобщо някакво вещество, тялото му с времето отслабва.

От сънотворното му трябва все повече и повече. Той вече не може да се справя без това сънотворно; при него възниква зависимост от това сънотворно, и по-късно такъв намиращ се в разцвета на силите си човек става негоден за нищо.

Ето защо би било по-добре да се замислим над това, как да се преодолее безсъницата, използвайки повече вътрешни ресурси. С нея можем да се борим по вътрешен начин. Ако се стимулира човека да се напрегне и да мисли през цялото време само за една дума, тогава у него ще се появи сила, способстваща заспиването. Това би било по-добре. От това човек няма да отслабне.

билки против безсъние лечение - 03 щайнер цитат

Щайнер дава няколко много добри упражнения против безсъние

И така, може да се каже: действието на сънотворните е безспорно. Изключено е, под действието на сънотворното човек да не започне да спи по-добре. Но може да се постигне резултат по съвсем друг начин. Трябва да се стараем да приспиваме човека по вътрешен начин.

Разбира се, това е по-трудно и е свързано с методиката на възпитание. Ако децата се възпитават, съблюдавайки реда, може лесно да се постигне това, че и със съня при тях също всичко да бъде наред; по-късно на хората няма да са им необходими никакви сънотворни, ако са спазвали порядък още в училище.“

Рудолф Щайнер, с.съч. 348

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Безсъние: Лечение с билки против него или с лекарства? Как се прави и защо
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Безсъние: Лечение с билки против него или с лекарства? Как се прави и защо

  1. Съветите ви за безсъние са много добри. Билките също са хубави, взимала съм ги и работят. Но най-добре е наистина да не се гълтат хапове.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *