Пясък в бъбреците (песъчинки). Симптоми, лекарства и лечение

Пясък в бъбреците или песъчинки – такова заключение доста често дават лекарите от ултразвуковата диагностика.

Действително по време на ултразвуковия преглед специалистът може да види дребнодисперсни частици, които напомнят песъчинки. Но по своята същност тази маса не се явява пясък, а по-скоро облак, който се състои от неприятни соли. Основна доказана причина за нежеланото образуване на това замърсяване боже да бъде нарушение в обмяната на веществата, особености на храненето, хронични възпалителни процеси в пикочоотделителната система, а също така и аномалии в органите за извеждането на урината, водещи до нейното застояване.

Ако лекарят открие при прегледа вече образуващи се микрокалцинати (въпросните песъчинки), може да се говори за начало в развитието на бъбречно-каменна болест.

Симптоми за пясък (песъчинки) в бъбреците

В повечето регистрирани случаи хората изобщо не усещат това, че в техните бъбреци се складират соли, а разбират за състоянието си случайно в хода на изследването на пикочно-отделителната система. Например бременните получават такова заключение след планова ултразвукова диагностика.

В доста по-редки случаи хората с песъчинки може да се почувстват обезпокоени от хронична тъпа болка в кръста, която периодично се усилва, това става забележимо, когато песъчинките започнат да излизат от бъбреците. Симптомите, характерни за бъбречната колика (болки в бъбреците, неизменен спътник на камъните в бъбреците) не са характерни за пясъка. Тоест пясъкът в бъбреците не боли толкова силно, болката от него е тъпа и не е така страшна.

Диагностика на песъчинки в бъбреците

песъчинки в бъбреците пясък симптоми - 02

Д-р Валентин Маринов

Пясъкът в бъбреците се проявява при следните изследвания:
 • Ултразвуково изследване на бъбреците, но не винаги, доколкото кристалите в бъбреците биха могли да бъдат и твърде дребни;
 • Анализ на така наречения „транспорт на солите“. Това е комплексно кръвно-уринарно изследване, което включва концентрация на коварната урея, наличие на увеличена пикочна киселина, съдържание на калций, остатъчен фосфор и други вещества.

Лечение на песъчинки (пясък) в бъбреците

Основният метод за лечение на песъчинки в бъбреците, това е диета, която се подбира в зависимост от химическия състав на въпросните песъчинки. Тоест от това, какви соли сме склонни да складираме. И също режим на пиене. Човек трябва задължително да изпива своята физиологическа норма на течности всеки ден. Освен това крайно важно е да се ликвидират такива причини за образуването на песъчинки, като например хроничните инфекциозни процеси в пикочоотделителната система. За целта се провежда антибактериално и противовъзпалително лечение.

Съществуват ред лекарствени средства, които могат да подобрят уродинамиката (процеса на отделяне на урината), да се намали възпалението и по този начин да се предотврати появата на нови песъчинки и да се ускори изчезването на вече сформираните песъчинки в бъбреците.

Като такива лекарства и средства например считаме:
 • Канефрон
 • Цистон
 • Неоренал Форте или SR
 • Роватинекс
 • Урофит
 • Бетулдеп
 • Капсули Уросилвър
 • Капсули Хортензия
 • Билките плавун, царевична коса и др.
 • Чаят Демир бозан като безопасно комплексно облекчение.

Всички тези препарати в основата си имат растителни компоненти, които съвсем безопасно действат на организма, даже при продължителен прием. Добра ефективност при пясък в бъбреците имат също така споменатите народни лечебни средства, които може да се приготвят и за домашно лечение. Преди всичко това са сборови от билки, оказващи пикочогонно действие. Ако приемът се съчетава с увеличен прием на течности, може достатъчно ефективно да се „измива“ пясъкът в бъбреците.

Едно от най-големите предимства на чая Демир бозан в такъв случай на употреба е взаимодействието на съдържащия се в него полски хвощ с другите компоненти на полезния чай. Те всички заедно не само увеличават диурезата, но и пречистват кръвта и урината и пречат за образуването на нов пясък в бъбреците. Особено силно хвощът работи с царевичната коса и котешката стъпка, които спомагат за бързото измиване на песъчинките от бъбреците. Към стопиращото образуването на нови песъчинки спадат стръковете от спирея и великденче. Глогът пък намалява възпалителните процеси, които са в основата на песъчинко-образуването.

Така че макар и да сме го споменали на последно място, чаят Демир бозан е едно от най-сигурните (и както ще се окаже евтини) средства срещу пясък в бъбреците. Защото другите изброени лекарства може да изглеждат по-евтини на пръв поглед, но ако трябва да се употребяват по-дълго време или цял живот, то цената им се увеличава с натрупване. Докато с Демир бозан за 2-3 месеца може спокойно песъчинките в бъбреците да се изчистят от там.

Доктор Валентин Маринов

Ето и един отзив за помощта, получена от билките Демир бозан

С Демир Бозан забравих за всички болки в бъбреците

Историята ми за моите болки в бъбреците е много дълга. Но едни специални билки ме оправиха сравнително бързо.
Накратко преди четири години ми се образува първо пясък, а после и камък в бъбрека. Успях да го изкарам. Преди шест месеца се случи отново. Разбиха го и ми поставиха стент. Урологът ми не ме подготви за евентуалните проблеми. Просто ми каза, че след няколко седмици ще се почувствам по-добре. След осем седмици все още имах частици, които трябваше да изкарам и все още се чувствах ужасно.

За Демир Бозан научих от една колежка, която го пила преди време за болки в бъбреците.

Първо не обърнах внимание. Мъчението с бъбреците продължаваше и накрая се реших да си поръчам и аз.

Пиех първата опаковка Демир Бозан и не усещах подобрение. Тъкмо започвах да си мисля, че това е поредната измама, когато усетих облекчение.

песъчинки в бъбреците пясък лечение - 03

Мария Динкова

Постепенно започнах да се чувствам по-добре. Частиците от камъка не ме притесняваха повече.

Поръчах още една опаковка от еликсира на ходжите. Ще направя почивка и ще проведа още един курс. Сигурна съм, че това ще сложи край на камъните в бъбреците. Чувствам се като преродена. Демир Бозан се справи не само с камъните в бъбрека, но и укрепи целия ми организъм. Билките наистина са много полезни и укрепват здравето!

Мария Динкова и съм на 45 г. Перник.

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Пясък в бъбреците (песъчинки). Симптоми, лекарства и лечение
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *