Детоксикация: как се прави, детокс програми и меню. Билки за пречистване

♠ Какво са токсините ♠ И как ни превземат ♠ Белези на отравяне ♠ И на затлачване ♠ Очистване (детоксикация) на черва ♠ На ч. дроб ♠ Качествените детокс-програми ♠ На вода ♠ Със сок ♠ На супи ♠ С билки ♠ Детокс меню

Още в текста: ♠ Хвощ за чисто тяло ♠ Активност на котешка стъпка, Царевична свила срещу отоци ♠ Билковите комплекси ♠ Как да останем чисти ♠ Споделено от пациенти

детокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Как да се прочистим меко, леко и издъно. А с билки? Разказваме!

Учените са сметнали: всяка година възрастен човек потребява 3.75 л пестициди, подхранвали съвременната селскост. продукция, 5 кг изкуств. консерванти и хранит. добавки плюс 2 кг вредни твърди вещества, които вдишаме през дробовете. За съжаление да се избегнат тези токсични атаки е нереалистично. Но е напълно реално да редуцираме до минималното потребяването на отровни в-ва и да минимализираме вредите, които нанасят.

Какво са токсините?

Токсините са белтъчни в-ва от животински, бактериален или растит. произход. Когато са в излишък, те влияят на всички ф-ции и системи на тялото. Зловредните  в-ва, вмъквайки се в нас от външн.ия свят, ни преобразяват  в по-възприемчиви на инфекции, влошават циркулацията на кръв, водят към най-опасни болести.

Съдържание:

Не си струва да понасяме безропотно агресията! За щастие, организмът ни е компетентен  да се самоочиства. Но има необходимост да му се помогне.

Интоксикация

Като начало да видим най-зловредните извори на токсини. На първо място са цигарите и алкохолът – лидери в черния списък.

Тютюневият дим не само влошава работата на много вътрешни с-ми, но пречи на усвояването на ред витамини (особено на вит. С), потъмнява зъбния емайл, прави коси и нокти чупливи.

Честата и прекомерна консумация на спиртни продукти влияе негативно на ч. дроб, който отговаря за извеждането на отровните в-ва. Тя обезводнява организма, лишавайки го от хранителни в-ва.

В списъка стои още кафето – излишъкът от кофеин води до безсъние, главоболие, вдига налягането, препятства усвояването на минерали и витамини.

И да минем към невидимите отрови – консерванти, полуфабрикати, фаст фууд, газирани и прочие заместители.

Да се яде е опасно?

Растенията въобще не желаят да ги ядем, затова в тях присъстват разни отрови, които ги защитават – напр. алкалоиди, микотоксини, лектини, алкилиращи агенти и др.

Месото и месн. продукти, обратно, не са токсични. Животните имат друга защитна с-ма – те могат да се изплъзнат на врага. Но месото става токсично при приготвянето на висока темпер., когато се създават опасните трансмазнини, или от ферментацията на протеини в храносмил. с-ма. Тези две усложнения са възникнали с еволюцията. Щом хората са се „светнали“ да готвят храната си на огън и да отглеждат дом. животни за храна, в ежедневното им меню са се появили и „новите токсини“.

Защо е нужна детоксикация?детокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Нашата система за детоксикация се е развила, реагирайки на токсини и крайни продукти от обмяната на в-вата, които изработвал организмът. Всяка машина, каквато е и чов. тяло, иска не само енергия, но и редовно почистване – да се отървава от отпадъците. Нито един механизъм не е ефективен на 100%.

Живеейки във все по-замърсен свят, нашата система за детоксикация се натоварва все повече. Колкото и да се пазим, не сме в състояние да избегнем съприкосновението с пестициди, летливи органични съединения и тежки метали, които се акумулират в тъканите. Освен добавките, алкохола и кофеина, които споменахме, да не пропускаме лекарствата. Може би повечето в-ва около нас не са особено токсични, но те се вливат в общия поток, а всичко минава през една и съща система, която е призвана да ни очисти.

Симптоми на интоксикация

Чов. тяло е сложна с-ма. Когато шлаките се натрупват в нея и пречат на правилното функциониране и обменът на вещества, тя дава сигнали. За да се предотвратят появата на болести и излишно тегло.

Ако чувствате недостиг на енергия и постоянна тежест, тенът ви е потъмнял, появили са се кръгове под очите, а коси и нокти са станали слаби и чупливи, то на 99.9% вие сте стигнали до необходимостта от спешен детокс. Но как да разпознаем по-точно симптомите за нужда от детокс и прочистване на организма?

Интоксикацията се случва в различна степен и дава особена клинична картина.

Остра форма възниква в резултат от ударно постъпване на голямо к-во екзотоксини и изисква спешни мерки за пречистване, понякога дори медицински. Характеризира се с:

 • Висока температура;
 • Ставни и мускулни болки, главоболие;
 • Повръщане и диарични изпражнения;
 • Загубване на съзнание и кома с риск за живота (при особено опасни отрови).

Подострата токсемия бележи по-малко к-во токсини и се характеризира с:

 • Субфебрилна температура;
 • Умерена болезненост на стави, мускули, глава;
 • Нарушения в работата на стомах, черва, ч. дроб и др. органи;
 • Постоянно състояние на отпуснатост, умора, сънливост.

Хронична интоксикация се оформя при хронични заболявания, нарушен механизъм за своевременно очистване на тялото и при недолекувани остри форми. Тук се отразява екологията на средата ни, употребата на храни с недостатъчно добро качество, вредните навици и използването на нискоразредна козметика и битова химия.

симптоми на отравяне, симптоми на интоксикиране,

Интоксикацията понякога вкарва в болница

Справянето с хронична интоксикация е напълно реално в дом. условия, стига да я разпознаем. Състоянието се бележи от:

 • Хронична умора, депресия, раздразнителност, нервозност (нервната с-ма е най-чувствителната част от тялото и първа реагира на нередности);
 • Нарушения в съня – липса или повишена сънливост;
 • Чести главоболия;
 • Промяна в телесната маса;
 • Метеоризъм, запек, диария;
 • Неприятен мирис на тялото;
 • Кожни патологии (акне, фурункули, дерматити);
 • Чести алергични и вирусни заболявания;
 • Снижение на имунитета и негови извращения (автоимунните заболявания);
 • Видими признаци за ранно стареене като загуба на еластичност и здрав тен, оредяване на косата и др.

В състояние сме да продължим до безкрай този списък с прояви на хронична интоксикация. Защото тялото реагира в уязвимите си точки, а те са съвсем индивидуални и зависят от десетки фактори, включително наследственост и стил на живот.

Много лекари днес са съгласни с хипотезата, че системната интоксикация е причина за голямото к-во заболявания. Сред съвременниците ни едва ли ще намерим някой без нужда от програма за очистване на тялото. С изключение на тези, които вече ги практикуват, редовно!

Кой начин за детокс е добър
детокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Детоксикацията дарява свежест и енергия

Преди да преминем към пречистването, да подчертаем, че симптомите на интоксикация представляват естествени опити на тялото само да изкара токсините от себе си.  Вдигането на температура, неукротимото повръщане, дерящата кашлица и обилната диария не са друго, освен начин за освобождаване от вредности.

Няма логика да спираме тези прояви с медикаменти, без да осигурим прочистването по друг начин. Напротив, ще си „докараме“ хронично състояние и задълбочаване на проблемите.

Накратно ще маркираме действията при остри и подостри състояния (ударно отравяне).

Предприемат се:

 • промиване на стомах и/ или черва;
 • венозно вливане на р-ри за попълване на загубените течности и за детоксикация (при острите форми);
 • назначаване на сорбенти с цел свързване с токсините и извеждането им (активен въглен, Ентеросгел);
 • ензимни препарати, временно заместващи недостига на собствени (Панкреатин, Фестал);
 • пробиотици за възстановяване на нормалната микрофлора в стомах/ черва (с бифидум и лактобактерии);
 • лекарства за очистване на ч. дроб и подобряване на работата му;
 • пикочогонни лекарства за очистване на бъбреци и цялата отделит. с-ма;
 • витаминотерапия;
 • въвеждане на антиоксиданти с цел неутрализация на свободни радикали (вит. А, Е, С, Р, никотинова к-на, лецитин, селен).промиване на стомах

  промиване на стомах, детокс,

  Понякога единственото спасение е промивката на стомаха

Но какво да правим при слаби, но хронични замърсявания на тялото? Диети или осигуряване на по-добър метаболизъм?

Същността на очистващите диети се заключава в употребата на едни или други продукти, или в отказ от тях. Колкото по-жестоки са ограниченията, толкова по-бързо излизат шлаките.

Но не всеки издържа на глад и вода. И да издържи, стресът за цялото тяло е налице. Затова са създадени по-щадящи системи за детокс, при които се стъпва върху сокове, смутита, йогурти, коктейли, специални чайове и добавки.

Прочистване в домашни условия

Всевъзможни детокс-програми завзеха света. Гладуване на вода, соков детокс, разтоварващи диети. Въпросът е какво да направим, без риск за тялото.

Съвременното понятие „детокс“ е основано на лечебното гладуване. Когато спрем да ядем, се случват няколко неща:

 1. Организмът се разтоварва от необходимостта да мели храна и да насочи енергията си за възстановяване;
 2. Постепенно червата се изпразват (процесът е индивидуален и зависи от скоростта на метаболизма и наличието/ липсата на заболявания на храносмил. с-ма). Но принципът е, че съдържимото излиза, а нищо ново не постъпва;
 3. Населението на червата започва да гладува. Бактериите не могат дълго да оцелеят без храна. Полезните се хранят с целулоза, а „лошите“ – със захари. Ако нищо не постъпва, всичко загива. Затова по-добри са програмите с прием на фибри (зеленчуци), при които полезната микрофлора оцелява;
 4. При ограничаване на калориите започва топенето на мазнини. А именно в тях се отлагат най-много токсини. Смаляването на количеството мастни тъкани значи редукция на интоксикацията.

На описаните принципи са основани детокс-курсовете.

Видове детокс-програми

Гладуване на вода

Най-радикалната очистваща програма, но и най-сложната за провеждане. Максималният срок според професионалната литература е 21 дни. Не всеки е способен да понесе подобен детокс.

Специалистите винаги алармират, че и за тридневен глад е нужна предварителна консултация.

Гладуване

на зеленчукови отвари

с противовъзпалителни подправки (куркума, магданоз, джинджифил, лимон) – за разлика от водното гладуване, тук обема на бульона строго се регулира като количество. Разрешено е 3 Х 150 мл. Междувременно пациентът пие вода и билкови чайове в неограничено к-во.

Програмата представлява по-мек вариант на гладуване, но все пак е гладуване и също е опасна, когато самоволно се провежда над 4 дни. Някои имат сериозни противопоказания за подобни детокси.

детокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Да не бъркаме гладуването с пречистване

Соков детокс

Той е в две разновидности: със и без ограничаване на обема на соковете. Вариантите на течен детокс със сокове са три: на плодови, на зеленчук. и на смесени сокове.

Специалистите отричат детокса само на плодови сокове заради приема на прекалено много захари с тях. Те правят очистващата програма рискова за кр. захар и за чревната микрофлора. Нали вредните бактерии обожават захарта!

Предпочитанието е към зеленчуковите и смесени сокове.

Смути-детокс

Принципът е идентичен на соковия детокс, но с повече целулоза от растителните източници. Смутито се смила в блендер, като в него остава и най-грубата част от плода и зеленчука. Разрежда се с обикновена или кокосова вода до нужната консистенция.

Смути-програмите са по-щадящи от соковите. Правят се напитки с ниска киселинност, в противен случай стомахът – дори здрав, няма да издържи.

В идеалния случай се приемат три различни смутита  – със съвсем различен цвят. При растителните храни цветът бележи съдържанието на микроелементи. Изборът на различни по цвят плодове и зеленчуци води до прием на разнообразни вещества.

Дадено е да се варира със смутита и зеленчукови пюрирани супи. Например сутринта се закусва със смути, обядва се с претрити зеленчуци (крем-супа или пюре) и се вечеря с един от двата варианта. Така менюто се разнообразява.

Не забравяйте противовъзпалителните подправки.

Зеленчуков детокс

Основава се на зеленчуци, минали топлинна обработка. Щадящ начин за очистване, мек и нежен към тялото, но изискващ няколко дни повече, отколкото при жестоките програми.

В този случай се минава на няколкодневно хранене само с готвени зеленчуци. Никакви зърнени, хляб, картофи и царевица (заради високото им съдържание на нишесте), ядки и бобови. Идеята е максимално просто храносмилане и минимум товар за храносмил. с-ма.

По-строг вариант на тази програма е с ограничаване на обема – 3 Х 200-300 г зеленчуци. Колкото по-разнообразно, по-добре. Разрешено е растит. масло от студена преса. Сол – в символични количества.

соков детокс, билков детокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Детоксът може да е радост за тялото и очите. Но само ако е умерен

Веган-детокс – прием на растителна храна, без ограничение на обема. Някои хора съзнателно се хранят така постоянно. За тях това не е детокс. Но за останалите, които ядат всичко – да. Ако приемате месо, полуфабрикати, фаст фууд, веган-детоксът ще проработи, дори само за 7–21 дни.

Коя програма е добра?

Колкото по-ударна е програмата (спрямо вашия стил на хранене), толкова по-силно стартира механизмите за очистване. При глад на вода или бульон загива голяма част от микрофлората и се изгарят най-големи количества мазнини. Потребно е от такава програма да се излезе грамотно.

Пропуска се и необходимостта тялото да се подготви за провеждането й – чрез специална диета. Най-малкото да се изключат последователно кафето, захарта, млечните, зърнените, месото и рибата.

По време на детокс се наблюдават негативни реакции като главоболие, умора, гадене, слабост, лош сън, дори повръщаене. Но това не е правило, някои усещат прилив на енергия. Въпрос на правилен подбор.

Казват, че негативните реакции показват действеността на детокса. По време на прочистване бъдете готови за всичко. Включително да смените стратегията, например да се откажете от бульоните и да минете на вода с протеин на прах. Главното е да внимавате за усещанията си и да реагирате правилно на тях. Тялото не бива да се измъчва, а да му се помогне да се самоизчисти.

Коя програма да изберем?

Вариантите 4, 5 и 6 (смути, зеленчуков и веган-детокс) са подходящи за абсолютно всички. За тях няма противопоказания. Единственото условие при очистването на смутита е задължителното добавяне на по-голямо к-во вода и поне един зеленчук, за да се намали киселинността и да се уравновеси кр. захар.

За кого детокс-експериментите са противопоказани (освен варианти 5 и 6):

 • За приемащите лекарства;
 • За бременните и кърмачките;
 • За непълнолетните;
 • За прекалено слабите хора (макар да има изключения).

По време на курса се препоръчва минимизиране на вредното въздействие, което значи ограничаване на козметиката, миещите и почистващи средства, парфюмите. Временно спиране на хранителни добавки и витаминни комплекси.

В края на курса сами ще усетите какво не ви достига – ще придобиете апетит към мазнини или витаминозни плодове.

Внимание: детокс-програмите не са средство за отслабване. Всичко се връща с лихвите, щом се завърнете към обичайното си хранене. Въпросът е да не се връщате към стария стил на хранене, а да започнете да слушате тялото.

детокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Детокс-програмите имат изразен вталяващ ефект. И естествено, нали се извеждат килограми отпадъци

Но ако свалите примерно 15 кг и ги върнете за 1-2 мес., е белег за нещо съвсем очевидно: ядете прекомерно. И явно – неправилните храни, защото да се изяват правилни храни в подобни количества е затрудняващо.

План за мек детокс

Даденият курс за изчистване на тялото е от меките, но ефикасни методи за детокс. Провеждането му е несложно, но все пак се изисква някакво усилие на волята.

Подготвителна седмица

В подготвителния период минете на храна с ниска калоричност, избягвайте соленото, мазното, пърженото и силно подправеното. Увеличете суровите продукти. Премахнете от менюто си кафето, силния чай и сладкишите. Първоначално ще ви е като на диета – с вероятен психически дискомфорт, но за 7 дни ще привикнете и комфортно ще влезете в същинската част на детокса.

Ако подготвителната седмица се прекара правилно, в края й ще усетите лекота, прилив на енергия и дори ще сте свалили малко.

Интензивна седмица

Преминете на следната схема: един път на ден твърда храна и два пъти – течна. Течната храна са супи, сокове, кисели млека и пр. Твърдата храна трябва да е богата на протеин, но акцентът е върху растителното хранене. Тук се предвиждат каши, зеленчукови супи, салати. Няколко пъти през тази седмица си позволете парченце немазно варено пилешко, риба или морски дарове, немного сирене, гъби.

Диетолозите напомнят да се яде начесто, неголеми порции и до 19 часа. През интензивната седмица си правете смутита от сурови зеленчуци, зелени листни и плодове. Особено добри са от обяд нататък.

Приключваща седмица

Период на връщане към нормално хранене. Третата седмица се характеризира с мек изход и постепенно прекратяване на очастващите процеси. Предпочитанията са към пресни растителни храни и като цяло – здравословно хранене. Мазното, соленото и сладостите остават забранени, а за алкохол и кафе не може да става и дума.

Последната седмица е най-комфортна, защото вече сте свикнали психологически с ограниченията, а сега ги нарушавате, позволявайки си гастрономически удоволствия.

Препоръки
 • Пийте само водичка и зел. чай;
 • Течностите да са в голям обем, за да отмиват вредностите;
 • Стартирайте деня с чаша вода + лимонче;
 • Въпреки ограниченията, давайте си разнообразна храна;
 • Гответе на пара и варете, предпочитайте суровото;
 • Не пропускайте по малко немазно месо, щом програмата е над 15 дни;
 • Яжте плодовете 20 мин. преди основният прием, за да не затормозявате храносмилането;
 • Планирайте очистването през отпуската, за да имате време за много сън и почивка;
 • Подпомагайте тялото със СПА, масаж, йога, бани, сауни и др.

  детокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

  Някои детокс-инициативи са жестоки

Оптимален срок на детокса

От няколко дни до 3 седмици – продължителността е индивидуална според нуждите и състоянието. Зависи и от реакциите по време на курса. Но детоксът въобще няма смисъл, ако е под 1 ден. Оптималното за видим резултат е 3-7 дни.

Принципът е: добре съм – продължавам, не съм – спирам.

Може ли детоксът да е опасен?

Фабричните продукти за детокс понякога не съдържат в състава си полезни компоненти. Те работят за сметка на слабителната си функция и кофеина, макар да дават усещане за очистване. Кофеинът дава бодрост, червата реагират, а храненето е ограничително, което дава впечатление за ефикасност на диетата. Но не е задължително.

Първо, има риск от дефицит на витамини и микроелементи;

Второ, медикаментозните слабителни, пикочогонни и притъпяващи апетита компоненти може да нарушат обменните процеси и дори функциите на някои вътрешни органи. Като правило, свалени така килограми бързо се връщат.

Храни, спомагащи детокса

 • Чесън – съдържа алицин и диалил сулфид, които проникват през бактерийните мембрани и имат бактерицидни свойства. По време на очискване помага чрез стимулиране на ч. дроб, на изработката на ензими и борба с вируси и бактерии;
 • Ябълка – съдържа пектин, който помага за извеждането на токсини от тялото. Вредните елементи излизат с урината и изпражненията;
 • Броколи – помагат на чернодр. ензими да функционират нормално по време на детокса;
 • Цвекло – съдържа антиоксиданти, които подпомагат ч. дроб и жл. мехур;
 • Ананас – мощно пикочогонно средство, което усилва изкарването на токсините. Нормализира функционирането на храносмил. с-ма;
 • Патладжан – дава помощ срещу токсините и излишъка на течности, богат на целулоза, която оздравява червата;
 • Зелен чай – ускорява и оптимизира детоксикацията;
 • Зелени листни зеленчуци – антиоксидантите в състава им предотвратяват преждевременното стареене на тялото, подкрепят с нужните елементи процеса на очистване;
 • Вода – идеалното средство, без което не се минава. Чистата вода, без примеси, сокове, билки и др. компоненти е гл. средство за детоксикиране. „Достатъчно“ значи 2 л.

Подправки

за по-добър метаболизъмдетокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Острите подправки ускоряват обменните процеси и подобряват усвояването на храните. Но те са изключени от детокс-програмите, защото имат дразнещо въздействие и увеличават апетита. Напр. известно е, че кафето ускорява метаболизма, но то няма място в очистващите дни.

Какво да ползваме?

 • Джинджифил – най-активна подправка за ускорен обмен (до 15% в плюс). Но той дразни стомаха, затова по време на детокс приемайте с храната, а не с чая между храненията. Отслабването с този корен е друг процес, той е обяснен ТУК: Чай, настойка, с мед, с чесън и други формули с джинджифил.
 • Канела – атакува мазнинните отлагания в коремна зона, дори е самостоятелно средство за вталяване. Но по време на детокса ползвайте минимално. В други момента приложението й е описано ТУК: Канелата с мед – струва си да опитаме!

И все пак по време на детокса спокойно може да се откажете и от тях. Ястията ще стават по-вкусни с малко настъргани ядки, парченца сухи плодове, гъби и раст. масла. А метаболизмът ще се регулира от самия провеждан режим.

Забранени храни

 • Сладкиши, тестени, зърнени, брашна, десерти, фаст фууд;
 • Черен чай, алкохол, кафе, газирано;
 • Мляко с висок % мазнини, сирене, смената, кр. масло;
 • Банани, картофи и всичко с нишесте;
 • Сосове, кетчуп, майонеза;
 • Мазни и остри блюда и подправки;
 • Готови пакетирани сокове.

Детокс-супи

 • Лучена супа – лукът гори мазнините, а с тях си отиват токсините, съдържа витамини и полезни в-ва, ускорява обменните процеси. Има 7-дневна диета на супа от лук, за която се дава загуба на до 5 кг. Разбира се, освен лук, в супата има още домати, зелена чушка, целина, зеле;
 • Супа от целина – за 3 дни се дава изхвърлянето на до 3 кг, за седмица – до 6 кг. Ползата е, че гори мазнини и извежда течности, а внася вит. A, Е, К, PР;
 • Зелева супа (зелева чорба) – зелето се слави с високо съдържание на полезни в-ва и антиоксиданти. Богата е на необходимите влакна и вит. А, В6 и С. Съдържа магнезий, манган, рибофлавин и пр. Диетите на тази основа дават резултат от до 7 кг за седмица.

Прочистване със зехтин

В маслото от маслина има аминокиселини, антиоксиданти, вит. A, E, D. Аминокиселините подпомагат борбата с диабета, повишават тъканната чувствителност към инсулина. Монокиселините препятстват формирането на тромби и са профилактика срещу тумори. Калцият прави костите здрави, а хрущялите – еластични.

На гладно, зехтинът носи големи ползи. Предотвратява язви и гастрит, И подпомага очистването на организма като цяло. Има лекичък слабит. ефект за почистване.

В лек режим е достатъчно ежедневно да се изпива една супена лъжица смес от зехтин с лимон. сок, равни пропорции. Това става сутрин, преди храна. Подобна процедура регулира стомаха, лекува запек и проблеми с храносмилането. Същевременно се извеждат шлаки и токсини.

упражнения за детоксикация, гимнастика за детокс

Четири упражнения в подкрепа на детокса

Противопоказания към този метод има за пациенти с хронични изменения на стомах, ч. дроб и жлъчка. Забранен е при холецистит.  Неподходящо е при инфекциозни болести като грипа. Не се препоръчва по време на стрес и при разстройство на психиката като депресии и неврози.

Излизане от детокс-програма

(особености)

Това е важен процес, не го пренебрегвайте. Главното е да заложите на храни, богати на целулоза, особено груби зеленчуци. За да подхраните полезната микрофлора в червата. Седмица след детокса опитайте да издържите без зърнени, хляб, мая, захар. Иначе ползата ще е слаба.

Ако сте избрали по-строгите течни варианти на детокс, въвеждането на твърда храна става на малки порции. Не се нахвърляйте на сурови зеленчуци, ядки, месо и бобови, които се усвояват по-трудно. Въвеждайте постепенно. Ако сте се чистили с бульони, преминете на зеленчуково хранене, в началото – на супи.

След всички разновидности на очистващи програми е вредно да се мине направо на торти, бургери и бира. Но това е ясно.

Упражнения за изчистване

от токсини и шлаки

В клетките на възрастен се акумулират до 2 кг шлаки и соли. Те затрудняват функционирането им и водят до нарушения на функциите на много тъкани и органи, а тялото започва да старее отрано. Най-пълното почистване на организма изисква да се премахнат замърсяванията и на клетъчно ниво – да се пречистят всички течности.

Физическите упражнения за клетъчно очистване са едно от прекрасните средства за пълно окисление на шлаките. Упражненията не само почистват клетките, но и умножават ефект от останалите мерки. Има специални комплекси, но и дори редовното спортуване помага по-нататъшното натрупване.

Упражнения за изпразване на червата – видео:

Йога учи по свой начин как да евакуираме застоялото съдържание на червата. Определени асани подобряват като цяло процеса на храносмилане. Затова стига и 15-минутен комплекс, който е заснет в следващото видео:

Детоксикация с вода

Този метод извежда токсините от кръвта, а също и от вътреклетъчните течности. Провежда се на два етапа:

 • Първи, безводен – 24 – 36 ч. не се пие нищо. Вариант е да се спре изобщо яденето или то да е сухо – например сухи плодове и ядки;
 • Втори, воден – в течение на 1 час се поглъщат 1 – 2 л вода. При подобно внезапно хидратиране, тялото минава към засилена диуреза – образуване на урина.

Впоследствие продължете да пиете много вода, като принципът е да поемате след уриниране количество, каквото е било отделено. Така течностите в тялото ще се заменят с нови и чисти.

Как работи тази детоксикация?

В безводната фаза в кръвта не постъпва вода отвън. За компенсация на загубите и за поддържане на обичайния обем кръв, тялото взема вода от вътреклетъчните течности. Така водата се премества от вътрешността на клетките навън. Интензивността на извеждане зависи от дефицита, който се образува в тялото.

Движението на течностите заставя токсините да се издигнат на повърхността. Това движение се стимулира изкуствено от безводната фаза. Токсините, които напускат дълбоките слоеве на тялото, все още се намират в кръвта. Те просто са изменили локализацията си. За да се избавим от тях, правим втората фаза. С изпиването на голямо к-во вода кръвта рязко възстановява обема си. Изведнъж се оказва състояние на излишък и тялото започва да извежда ненужното. Заедно с урината тялото напускат и токсините.

Урината при такъв детокс обикновено е светла, сякаш тялото е било чисто. Но урината губи цвета си само заради голямото съдържание на вода.

Продължителност на водната фаза: 2-3 дни. Повторение на курсовете е възможно, но през четири дни пауза.

Пречистване със

сауна и парна баня

Тук отново се ползва силата на водата да поеме токсините и да ги изкара навън. Но сега е провокирано не от дехидратацията, а от процедури с висока температура. Токсините напускат тялото през кожата.

Ежедневно през порите си тялото изхвърля до 600 мл течности. Заедно с тях излизат и намиращите се в тях в-ва, включително отработените. Към извежданите през порите субстанции се отнасят шлаки, соли, радионуклеиди и много др. Следователно когато увеличим потоотделянето, ускоряваме и освобождаването от шлаки и токсини. Заедно с това тялото попълва запаса си със съвършено чиства вода. Всички течности, циркулиращи у нас – кръв, лимфа и вътреклетъчна течност, стават значително по-чисти.

Схема на очистване

спа, сауна, парна баня за детокс

Детоксът тук е приятен, но по-често се ползва като съпътстващ метод

 1. Преди да предприемете курс от топли процедури за кратък период вдигнете физическата си активност. Включете в деня си 30-минутна гимнастика, бягане или просто бързо и енергично ходене. Движението води до окисляване на шлаките в клетките и в кръвта;
 2. Приемайте пресни сокове, за да разтворите вредните в-ва, вече отложили се в клетките и кръвотока;
 3. Когато сте готови, започнете курса топли процедури – през 2-3 дни;
 4. Тялото вече губи отпадъците си, но заедно с потта се извеждат и някои полезни в-ва, особено минерали. Не пропускайте този етап – попълване на загубите. Включете в менюто си подходящ комплекс от макро и микроелементи, витамини, билкови екстракти. Хранете се по-качествено;
 5. Докато се чистите, пийте дестилирана вода или такава от водопровода, но замразена за кратко.

Един курс оздравителни процедури за премахване на шлаките е с дължина от минимум 2 седм.

Противопоказания при този метод на очистване има по отношение на хората със слабо сърце и съдове.

Контрастни душове

Вместо СПА – център, компромисен вариант е провеждането на гореща вана у дома и/ или контрастни душове.

Контрастните водни процедури имат потресаващ ефект, очистването е наистина дълбоко. Редуването на студено и горещо провокира прилив на кръв в посока повърхността на кожата, а заедно с това излизат и замърсяванията. Същевременно водата масажира многочислените биологични активни точки и оттам – нервната с-ма, вкл. гл. мозък и вс. вътрешни органи.

Противопоказание за провеждане на контрастни водни процедури е наличието на простудни заболявания, високо кръвно, нарушено кръвоснабдяване на мозъка, тромбофлебит, сърдечни патологии.

Постепенно свикване с контрастния душ

Започва се с комфортна температура. Първите процедури не са прекалено контрастни, за да не изпада тялото в шок. Водата е с малка температурна разлика, която бавно ще увеличавате.

Правилото е: започва се с гореща вода и се свършва със студена. Облива се само тялото, без главата. В началото процедурите са кратки – по 10 сек. под горещата и студената вода. Когато можете, увеличете времето. Постепенно ще стигнете до 5 минути, а по-нататък и до 20-30 мин.

Примерна схема за контрастен душ:

 • Топъл (колкото да привикне тялото);
 • Горещ (колкото е приятно);
 • Студен (10, 20 или повече секунди според постигнатото ниво);
 • Горещ (според нивото);
 • Студен (1 мин. и повече);
 • Горещ (1.5 мин. и повече),
 • Студен (колкото е приятно).

Процедурата завършва с енергично разтриване на тялото с груба кърпа. Това усилва кръвообращението и отделя мъртвите клетки. Посока: отгоре надолу.

детокс, на вода, с билки, детокс меню, диета, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Ако се прочиствате само с водни процедури, съчетайте с по-леко меню

Вана с морска сол и/ или сода

Добавянето на сол или сода в гореща вода образува разтвор, който изсмуква мазнините. Някои дами използват метода за вталяване. Слагат готварска или морска сол, понякога без да следят за пропорциите. Правилното съотношение е

За 1 л вода: 200 г сода

За 1 вана: 300 г сол

Водата е максимално сгорещена, за да подпомогне очистващото въздействие на содата.  За една процедура се свалят ок. 500 – 600 г от телесното тегло. От какво? Това са замърсени течности и по-малко мазнини, но ако се освободят такива, то и с тях се премахват токсини.

Един сеанс – 20 мин. Детокс схема: 10 сеанса през ден.

Вана с кристали магнезий

Кристалите са готова добавка за вана, предназначени за попълване на магнезиев дефицит през кожата. Представляват чудесна процедура, съпътстваща другите мерки за детокс. Концентрацията е указана на опаковката.

Вана с яб. оцет

При нея се използва най-евтиният детокс- агент след водата – оцетът. Половин бутилка, изсипана във ваната, ще допринесе за очистване на кожата и порите и на натрупаните в тях отпадни продукти.

Започнете сеанса на гладно, поне час след храна. Измийте се под душа и тогава се потопете в оцетената вана. Стойте 15 мин, потопени до нивото на сърцето. Изплакнете и си легнете на топло.

Оцетните вани са противопоказани при нарушено кожно покритие – рани и дори драскотини, при чувствителна кожа и по време на менструация.

Прочистване на орган по орган

Детоксикация на черен дроб

Сред съществуващите най-разнообразни методи зехтинът държи първенството по популярност и се радва на положителни отзиви.

Процедура

Подготвителен етап: 3 – 7 дни на олекотен режим на хранене – без мазни, пържени, солени, концентрирано сладки храни. Пият се обилно течности и се прави клизма за освобождаване на правото черво.

Същински етап: за него трябват зехтин, лимон. сок, ел. възглавница или бутилка сгорещена вода. За новобранци – и таблетка обезболяващо в случай на нетърпими болки от дясната страна.

 1. В деня на детокса (свободен от ангажименти ден) закусете леко;
 2. Успокойте се и се настройте за предстоящото пречистване;
 3. Към обяд започнете;
 4. Затоплете зехтина и сока до телесна темп.;
 5. Легнете настрани, с ел. възглавница под областта на ч. дроб, завийте се;
 6. Поемете по една суп. лъжица зехтин и сок, бързо. Ако ви се пригади, „запушете“ с минер. вода. Поемайте по лъжица през 15 мин., докато поемете всичко.

Зехтинът ще прояви слабителния си ефект, а с него ще започне и извеждането на боклуците от тялото. На следващия ден бавно ще се възвърнете към обичайната си активност, но не и към обичайното меню. Пийте обилно вода и зел. чай без захар и спазете за известен срок зеленчукова диета. Постепенният преход ще спести на тялото стрес от резките промени.

Прочистване на дебело черво

стомах и черва

симптоми на отравяне, симптоми на интоксикиране,

Интоксикиращите агенти „удрят“ в червата и ч. дроб

Очистването на чр. тракт стартира от дебелото черво – завършекът на храносмилателната с-ма.

Почти всички патологии ни посещават през устата. Но тялото има мощен и многостепенен механизъм за очистване, чието главно звено е деб. черво. Остатъците се отделят през него. Ако не – се всмукват обратно в кръвта. Цялата кръв от колона отива за чистене в ч. дроб. Задръства се и съед. тъкан.

Лекари казват, че продължителността на живота зависи от степента на деформиране на деб. черво. Невероятно, но в него могат да се открият многогодишни насвоявания. При някои така се запушва от отпадъци, че остава само малък просвет за преминаване на новото съдържание. Старото пък се вкаменява, а последствията са най-различни болести.

Деб. черво се очиства ефикасно със серия клизми, направени с чаша на Есмарх. В съда се наливат 2 л кипната и охладена до темп. на тялото вода с добавени:

1 с.л. лимон. сок или 4 – 6% яб. оцет или мед

Накрайникът се намазва с олио. Добрата поза е на колене и лакти, с максимално отпуснат корем. Диша се дълбоко. Клизмата е в пъти по-действена, ако се потърпи 8 – 10 мин. и тогава се отиде за изпразване на червото.

Добро време за клизма – 5:00 – 7:00, след акта на естествена дефекация или вечерта пред сън.

Схема на прочистването: първата седмица е ежедневно, II-та – през ден, III-та – през 2 дни, IV-та – през 3 дни, а от петата нататък – през 7 дни. В първата година се провеждат 4 подобни цикъла, а по-нататък – веднъж годишно.

Изобилието от шлаки в червото е довело до атрофиране на мускулите му и неговата частична обездвиженост. За да бъде дефекацията естествена и редовна, въведете в менюто си груба целулоза. Благодарение на чистото дебело черво се прекратява процесът на проникване на шлаки, отрови и гнили продукти в тялото, бързо се очиства и кръвта.

Детоксикация на кожата

и лицето

Детокс процедурите, описани дотук, почистват кожата като част от цялото тяло. Токсините се изтеглят и от този най-голям орган. При желание да засилите ефекта и да го локализирате върху лицето, подкрепете процедурата с пилинг-почистване, за да отворите порите и да позволите дълбоките очистващи процеси да се разгърнат. Идеални са и детокс-маските готови и домашни.

Домашна детокс-маска

 • 1 с.л. активен въглен ( на прах или стрити таблетки)
 • 1 ч.л. цеден лимон
 • 1 ч.л. кисело мляко

Още детокс маски са описани ТУК: Акт. въглен за пречистване на коса, при акне, срещу торбички и сенки, при заболявания. 

Пластири

Детоксикиращите пластири (лепенки) са направени за по-опростено и неангажиращо очистване на тялото от неразтворими във вода токсини. Те не могат да бъдат изведени от чай или сок, защото са основно мастноразтворими.

Пластирите стимулират циркулацията на кръв и лимфа. При курсово ползване те изтеглят натрупаните шлаки. Работят на базата на дървесни сокове и растителни екстракти. Но методът функционира чрез създаване на отрицателно заредена среда, по-често чрез вложен турмалин (ест. източник на отриц. йони).лепенки за детокс, пластири за детокс,

лепенки за детокс, пластири за детокс,

Процедура по детоксикация с пластири – по стъпки

Пластирите са разни видове, ползват разнообразни минерали и билки, които изтеглят отделените токсини. Залепват се на ходилата, където има големи пори и рефлексогенни зони.  Отрицателно заредените йони стимулират кръвообращението на рефлексните точки, като помагат за по-активносто отделяне на отпадните субстанции. Вредностите попиват в лепенката

Как се ползва пластир? Залепва се за мин. 4 и макс. 10 часа, за предпочитане нощем. Позволяват по-често слагане, при хронични патологии. Работят на курсове, от по 20 до 40 изтегляния според състоянието на човека. С-стта им варира спрямо производител и брой в опаковка, но средно е от 20 до 40 лв. за 20 броя.

Кои са добрите пластири според БГ-мама?

Протебителките активно изпробват пазарните предложения и коментират ефекта от тях. Ценен източник на информация е едноименният форум за майки. В коментарите там се открояват някои наименования като

 • ТианДе – турмалинови пластири, 85 – 95 лв за 10 броя, базирани на декстрин, джиндифил, бамбуков  оцет и глухарче. Производителят указва курсово приложение в срок 7 – 90 дни;
 • Киноки – единично опаковани пластири, по 2.91 лв за брой. Те също залагат на к-на от бамбук заради проникващото й свойство, подпомогната от масло портокал, листа японска вишна, минер. пудра, хитозан и евкалипт. Отрицателните йони се осигуряват от турмалин.

Как да си направим домашни лепенки?

Лукът и чесънът имат свойството да изтеглят. Затова те се ползват за саморъчни детокс лепенки, макар и с ограничена ефикасност.

Внимание! Не ги прилагайте сурови, защото имат свойството да горят.

Нарежете на ситно лук и чесън, вземете ги в равни пропорции и сварете за десетина минути. Оцедете водата, а зеленчукът пасирайте. Размажете го в/у марля и приложете на стъпалото. Увива се с найлон, да не мокри, и се прикрепя с лейкопласт. Отгоре – чорапи. Спете така.

Детокс-лекарства

Фармацевтичн. компании са се намесили сериозно в сферата на цялостното прочистване на тялото, провокирани от съществуващото търсене на неангажиращи и удобни за забързания живот начини. Създадени са ред продукти в помощ на тялото да се справи с вредните в-ва – лекарства, абсорбиращи таблетки като активни въглен, растителни комплекси.

 • Активен въглен – най-простият сорбент за очистване, и за вталяване. В медицината се ползват и други сорбенти за отделяне на токсични субстанции;
 • Препарати с поливинилпиролидон – разтворим във вода полимер. Влагат го и във витаминни комплекси като Еунова актив на дражета (12.59 лв);
 • Сорбенти на основата на силикон – Ентеросгел, перорален р-р за детокс. Представлява чревен адсорбент, който се съединява с токсините и бактериите в червата и ги извежда. Има бактерицидно свойство. 225 мл е на с-ст 40.98 лв.

Препарати на основата на магнезий и алуминий като Гастал и Алмагел. Представляват неразтворим гел, който повлиява състоянието на храносмил. тракт. Сорбитол в състава има газо- и жлъчегонно д-вие + слабителен ефект.

Детоксикиращ ефект имат повечето препарати, давани при аномалии в изхождането, напр. Смекта, Дуфалак и др. Те почистват и лекуват тънките и дебелото черво.

детоксикация с активен въглен, ентеросорбенти, аптечни препарати за детокс, Демир бозан

Активният въглен е най-простото средство за детокс, но е подходящо повече при конкретни инциденти

Детокс-комплекси

 • Допелхерц детокс комплекс – представлява съчетание от растителни компоненти като коприва, зел. чай, джинджифил и коприва. Капсулите са насочени към текущо пречистване след прекомерен прием на алкохол, преяждане и др. стресови ситуации. Привнасят витамини за по-добри метаболитни процеси, цинк, холин и селен за клетъчно обновяване. Вземат се по 2 бр. дневно, кутия от 40 бр е на с-ст 10.89 лв;
 • Дио ренал детокс – съчетава екстракти от бреза и корен глухарче. Подчертано въздействие върху отдел. с-ма, увеличава синтеза и извеждане на урина. Детокс за ч. дроб. Дозиране: 3 Х 1 бр., опаковка от 30 бр. е на с-ст 14.08 лв;
 • Биориджин детоксикация – разтоварващ препарат за ч. дроб и бъбреци на основата на розмарин и черна ряпа. С акцентирано въздействие върху жлъчка. Дозиране 2 Х 1 бр., опаковка от 60 бр. е на с-ст 13.98 лв;
 • Фемимодел детокс – артишок, ясен-кора, никотинамид, екстракт зел. кафе за комплексна регулация на храносмил. тракт, холестеролна обмяна и др. метаболитни порцеси. С мощна антиоксидантна функция за подобряване на вида. Дозировка: 1-3 бр/ денон. Опаковка от 60 бр. е на с-ст 37.79 лв;
 • Витал Концепт – съчетание на екзотични и не особено познати ни псилиум, бергамот, моринга и още десетина съставки. Капсулките са показани по 2 на денон. С-ст 20.19 лв. Провежда прочистване, антиоксидантна защита и обогатява на аминокиселини, ензими и минерали.

Течни форми

 • Хепапротект – препарат на капки, базиран само върху прочистващите свойства на растението каркеха. Целенасочен към ч. дроб и кръв, срещу жл. камъни, регулация на киселинността, с противоязвен ефект. Прилага се на курсове от 4 до 6 седм., по 3–4 пъти/ год. С-ст 21.28 лв;
 • Детокс сироп – ADLiquid формула с биологично активни в-ва. Съдържа минерали и раст. екстракти с богат състав.  Препаратът е създаден за регулиране на метабол. процеси. С-ст 54.18 лв.
 • Алгем слим – съчетание на растения с антиоксидантна активност за извличане на токсини и зареждане с енергия. Препоръчван за вталяване. Комбинира алое, акай бери, мангостин и др. С-ст 20.08 лв.
 • Още наименования: Елулайт детокс, Детокс сироп, Целулайт и др.

Йонен детоксикатор

В желанието за по-ефикасно чистене човекът изобрети и апарати, които да създават необходимата йонна среда за извличане на токсините. Наречени детоксикатори, те работят чрез потапяне на електроди в солен разтвор. Създаването на електр. поле извлича ненужните субстанции от тялото. Същевременно йоните стимулират обменните процеси, алкализират тялото, активират имунитета.

Детоксикаторите извеждат отпадъци и от междуклетъчната среда. По оцветяването на разтвора се съди за замърсяването на клиента и къде са локализирани повече отрови. Напр. ако водата стане черна, значи е замърсен ч. дроб, ако има люспи – наличие на тежки метали, кафявото сочи прекомерно много никотин, оранжевото – извеждане на токсини от ставите, зелено – от полова с-ма и т.н.йонен детоксикатор,

йонен детоксикатор,

Оцветяването на водата показва степента на замърсяване, твърдят специалисти

Йонната детоксикация се прилага на курсове, обичайно по 10 – 15 на брой.

Детоксикация с билки

Ако забелязахте, всички готови аптечни продукти за пречистване стъпват на растителна основа. Екстрактите от лечебни треви, влагани в капсули, пластири и течни форми, са разнообразни, но задължително присъстват във формулите.

Тогава можем ли да направим детокс с билки самостоятелно?

Категорично: можем! Не малко наши растения обладават мощен детокс- ефект и дори ще е затруднително само да ги изброим – зм. мляко, кимион, копър, лен, лайка, лимонов балсам, мента, корен глухарче, жълт кантарион, маточина, бял равнец…

Но кои са максимално ефикасни?

Много билки съдържат ценни в-ва за естествено очистване на тялото, укрепване на имунитета, придаване на сила и енергия. Най-безопасни и ефикасни са билките с антиоксидантен ефект. Те укрепват бъбреците, ч. дроб, дебело черво, подобряват кръвообращението, благоприятно влияят на кръвта и лимфата. Процесът е описан най-задълбочено ТУК:

С билки за прочистване на организма се оправят черен дроб, нерви, паразити и пр.

Ценни билки

Коприва

Ценно растение с приложение за оздравителни и козметични цели. Листата съдържат вит. С, К, В2, дъбилни в-ва, хлорофил. Има пикочогонно и очистващо действие. Повишава хемоглобина. Младите листа се хапват със салати и зелени коктейли.

Ако не желаете сурова коприва, ето някои предложения за билкови отвари.

Котешка стъпка за черен дроб

Тази мощна билка ползваме за лечение на най-разнообразни проблеми – от диабет до прости хемороиди. Тя има силни регулативни способности, балансира кр. захар, отстранява гинекологични и отделителни аномалии. Топи миоми.  Приемът на лека отварка от билката повлиява отлично състоянието на главната ни детокс-станция – ч. дроб.

За прочистване на дроба е показан и спиртен извлек. Но приемът на чай е прост и достатъчно ефикасен. Стига да се изпиват по три чаши през 6-8 часа.

Известни наши билкари утвърждават: котешката стъпка е прекрасен избор, когато тялото е затормозено цялостно и няма ясни показания къде точно се получава срив. Растението е за предпочитане при общи признаци на интоксикация – умора, депресивност, лош тен, както и когато „се обаждат“  тук-там болежки.

В случай че причината за липсата на енергия е затлачване на тялото, билката ще се справи и ще позволи на организма да продължи сам с регулирането на своите процеси. Категоричното действие на котешка стъпка и е именно подкрепа на съпротивителните сили.

Котешката стъпка, наред със спиреята и свила от царевица,  има допълнилно супер-действие – цери омазнен черен дроб. Симптомите и необходимите действия при тази опасна за здравето аномалия са дадени ТУК:

Омазнен черен дроб: Лечение с лекарства и билки. Причини, симптоми

Пречистване на кръвта
с хвощ и царевична коса

Полският хвощ дава флавоноиди, чиято антиоксидантна активност е доста мощна. Нар. целители ползват растението за лечение на акне, очистване на кожата и за цялостен детокс на организма.

Прекрасното лечебно растение допринася със своите противовъзпалителни качества. То има мощен пикочогонен ефект за евакуиране на отпадъци и токсини. Растението е способно да изведе дори бъбречни и жлъчни камъни. Като цяло подобрява обменните процеси, увеличава абсорбцията на калций.

В случай че ползваме хвощ самостоятелно, то той се вари на чай. Формулата е 1 г на стандартна доза вода. Поема се ежедневно, без прекъсване, в течение на две седмици.

Очистването с билки е меко. То се случва сравнително бавно, но пък трайно и издъно.

В тази насока помага и царевичната коса. Тя има силен пикочогонен ефект, взема се специално за изхвърляне на натрупана в клетките излишна вода, както и за вталяване. Същите й свойства впрягаме в очистващите процедури на тялото.

Препоръчва се комбинирането на свилата с хвощ, за да се получи по-комплексен и мощен ефект. Двете билки добре си партнират, а отражението им в/у тялото е меко, като милувка. Това съчетание е използвано в чай Демир бозан, прочут с прочистващите черния дроб свойства. Билковото съчетание има по-богата функционалност, но детоксът на ч. дроб е №1 в списъка на качествата и.

Защо е така и как работят билките за чист и здрав черен дроб, по-детайлно е дадено ТУК:

Топ 6 билки за черен дроб: Ето как се пречистих!

Детокс с глог и спирея

Щом сме на темата детокс и разглеждаме традиционните за това растения, растящи по българските земи, без съмнение ще стигнем и до глога. Той съдържа проантоцианид с прекрасно оздравяващо въздействие върху сърцето. Но друго негово качество на нас ни е нужно за очистване на тялото. Глогът създава идеални условия да се случи прочистването. От една страна засилва сърд. дейност и прави кръвообращението по-интензивно, а от друга – разширява съдовете, подобрявайки свободната евакуация.

Какъвато и детокс-програма да изберете – диета, упражнения, лекарства или комбинация от тях, непременно си вземете глог и го пийте на чай, като вода. Той ще направи всички останали процедури по-дълбоки и категорични. Черпим пример от Демир бозан, където глогът е включен за ускоряване на процесите и в подкрепа на евакуацията на токсините.

Блатният тъжник отдавна се дава като диуретик и за пречистване. Познатото и като спирея растение не напразно се открива в състава на някои готови препарати за детокс, например Супер Дренафлор – детоксикатор на ампули. В него билката е база и основа за работа на препарата.

Тъжникът се включва в сборове за профилактично прочистване срещу онко-патологии. Извежда пясък от бъбреците и има известно патогенно действие. Екстрактът се дава и като антисептик. Участва в състава на Демир бозан, за да усили работата на другите билки и да допринесе с оригиналните си качества.

Билкова формула за пречистване

на организмадетокс, на вода, програми за детокс, билков детокс, детоксикация с Демир бозан

Готова формула за прочистване на тялото представлява чаят Демир бозан, който споменахме неколкократно дотук във връзка с важни за природния детокс лечебни растения. Повечето от изброените са включени в комбинацията, като те са дозирани за максимално ефикасна работа по мек и ненатраплив начин.

Таблетките и пластирите са обичани за детокс, защото са леки за приложение, не ангажират и не изискват специални условия. Още по-облекчено е с чай – просто се пие трикратно на ден, а билките вършат своята работа. Пречистването с лечебни треви е природосъбразно и затова те се ползват и в аптечните препарати. Но тук няма химически добавки, което е допълнителен плюс на Демир бозан.

За какво съдейства Демир бозан?

Подходящ е за пречистване при „залпови“ замърсявания. Напр. след празници, когато сме се затлачили с алкохол и мазнини и системно сме преяждали. Или след период на алкохолна злоупотреба. При много пушене, при пиенето на големи к-ва и в продължителен срок лекарства. Когато сме боледували и сме минали антибиотично лечение, чудесно е след това да премахнем и остатъците от медикаментите.

Подходящ е и за системно пречистване – когато тялото дава сигнали за замърсяване. Усещане за липса на сили, умора, лош тен, храносмилателни сривове, поява на запек например – такива признаци сочат, че е време за курсово извеждане на боклуци от тялото.

Подходящ е при хронични болести, за да се освободи тялото от ангажимента да се пречиства и да има енергия за самолечение. Лека диета и Демир бозан подкрепят страдащите от перманентни патологии и правят лечението им по-ефикасно.

Ползватели свидетелстват, че описаните ефекти не са само думи. Реални истории доказват, че комбинацията действа, при това доста бързо. Ето една от тях ТУК:

Пречистване на черния дроб: Как спасих мъжа си с билки

Пречистване на кръвоносните съдове

с чесън и билки + великденче

Друга реална история – тази на Марин Анастасов, показва как работят билките за изчистване на съдовете. Простичко нар. средство е чесън, съчетан с лимон или мед. Но мъжът е изпробвал и двата метода и след това дава приоритет на билките. Защо? Анастасов е описал основанията си ТУК:

Прочистване на кръвоносните съдове: С чесън и билки съм свежар!

Как Демир бозан съчетава плюсовете на всички билки

Потърсихме още мнения, за да разберем точно как работят билките и за какво още би послужило комбинирането им в Демир бозан.

Жителката на Ямбол Дани Тихова постига впечатляващи резултати в пречистването на тялото си от захари и холестерол. Разказът й ТУК:

Ценно е да се чуе и мнението на специалист. След събирането на лични впечатления, д-р Димитър Недялков разказва как Демир бозан е подействал за детокс при паразити ТУК:

Демир бозан е помогнал и на хора, прекаляващи с месото. Пламен Казанджиев е провел детокс заради висок холестерол ТУК:

Знаете ли още начини за детокс, какво сте използвали и сте останали доволни? Споделете с читателите ни. Нека бъдем полезни ЗАЕДНО.

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Детоксикация: как се прави, детокс програми и меню. Билки за пречистване
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *