Билки за кашлица от всеки вид: Магарешка, ларингитна, спастична…

♠ Билки за кашлица ♠ Котешка стъпка ♠ Глог ♠ Спирея ♠ Полски хвощ ♠ Великденче ♠ Царевична коса ♠ Съчетанието “Демир бозан” ♠ Ментетата ♠ Други видове кашлица ♠ Лаеща ♠ Ларингитна ♠ Магарешка ♠ От сополи ♠ През нощта ♠ Мнения за „Демир бозан“♠ Сироп за кашлица ♠ Инхалации ♠ Хомеопатия

Нашите предци прекрасно са се справяли без таблетки и медицина, защото са знаели как правилно да структурират пространството в своя свят.

демир бозан оригинал 01

Демир бозан съчетава всички най-важни билки срещу различните видове кашлица.

Те са познавали скритите сили на природата, „пакетирани“ в нежните и често незабележими цветчета и листенца на растенията. Натуралните средства за кашлица например изцеряват и премахват дискомфорта по-категорично от синтетичните изобретения на модерния човек. Способностите им не отрича и фармацията, създавайки десетки продукти на тяхна основа.

По българските земи се намират шест растения с огромен потенциал срещу всички видове кашлица – суха, простудна, цигарена, хронична, на нервна почва и така нататък. Още по-действени са те в комбинация, защото взаимодействайки си, увеличават своята сила и допълват специфичните си способности.

Интересното е, че качествата на котешката стъпка, глога, спиреята, полския хвощ, великденчето и царевичната коса са преоткрити от наш производител, който ги съчетава по своя формула в общ продукт, лесен за употреба под формата на пакетчета за чай. Търговското му име е „Демир бозан“. Но да видим какви уникални качества носят отделните съставки – шестте природни дара срещу кашлица (и не само).

Котешка стъпка

Котешка стъпка Clinopodium vulgare

Котешка стъпка

Латинско наименование: Clinopodium vulgare L., на руски: Пахучка обыкновенная
Използваема част: цели стръкове с листата и цветовете; бране: юни-септември
Разпространение: в светли широколистни гори, горски поляни, в покрити с храсти местности
Приложение: в нар.медицина. Отвара от билката се използва при бронхиална астма, кашлица, бронхити, пневмонии и други изменения на горните дихат. пътища, главоболие. Усилва съпротивителните сили. Стимулира регенерацията.
Свойства: съдържа етер. масло, действащо срещу спазми, възпаления, кашлица. Има стягащо въздействие върху слизестите обвивки.

Рецепти с котешка стъпка:
 1. Отвара: суха билка (1-1.5 суп. лъжица) се потапя в чаша предварително кипната вода. Пари се ½ час в закрит съд и се отделя течността. Гълтат се по 2 непълни суп. лъж, в деня по минимум 3, максимално 4 пъти.
 2. Спиртен извлек: току-що набрани стръкове се накъсват на парчета и се слагат в стъклен съд. Поливат се с медицински спирт 98%, разреден 1:1 с преварена, дестилирана или минерална вода. Съдът се прибира в хладен шкаф с плътни затворени врати и се забравя за месец. След като мине времето, се филтрира и пак се прибира в такъв тъмен шкаф за съхранение. Гълтат се по две лъжици от чаените и се разтварят в ½ чаша вода. Допустима доза: преди нахранване 3 до 4-кратно в деня.

Кашлицата настъпва неочаквано и няма време да се прави спирт. извлек, затова е подходящо той да бъде постоянно присъстващ в домашната аптека, за да е налице, когато възникне нужда.
Противопоказания: Котешка стъпка не е за хора със сърдечни патологии от всякакъв вид, за бременни, кърмещи и за възраст под 8 години.
Готова форма: котешка стъпка се пакетира от няколко производители у нас, цената на стандартна опаковка от 50 г е около 1.50 лв.

При спастична кашлица

Така се означава кашлица, която настъпва пристъпообразно и всяка криза има значителна продължителност от няколко минути. Нуждае се от лечение, защото в силните си прояви предизвиква усещане за задушаване, гадене и дори води до повръщане. От усилията да се изкашля се получава виене на свят, стягане, мускулни болки. Спастичната разновидност е симптом за остри патологии на дих.пътища като пневмония, бронхит, ХОББ, астма и други подоби, но още и инфекции като коклюш и туберкулоза, на рак на бел.дробове и на гърлото и други.

При дразнеща кашлица със спастични пристъпи се прилагат средства с противокашлечно действие като котешката стъпка. Билката потиска рефлекторния механизъм на изкашлянето. Приемането е стандартно – на чай.

При кашлица с храчки

Влажната кашлица е напреднал стадий, в който се образуват дразнещи секрети. Някои от тях се отделят лесно, но други изискват малко помощ. При този тип кашлица е съществено да се взема средство с отхрачващо действие. Такова е едно от по-малко известните свойства на котешката стъпка. В такива случаи се взема като чай или двайсетина капки тинктура (спиртен извлек), прибавени към предпочитания чай.

При задух

Задухът е симптом, съпровождащ някои от възпаленията на дихателните пътища и бел.дробове. В такива случаи е показана котешка стъпка, но внимание! Пристъпите на затруднено дишане понякога белег за патология от съвсем друг характер – най-често сърдечна.

Глог

Глог Crataégus monógyna

Глог

Латинско наименование: Crataegus monogyna, на руски: Боярышник
Използваема част: листа с цветове и плодове; бране: цветовете – април-юни, плодовете – септември
Разпространение: по слънчеви, сухи места – в гори и паркове на по-голяма надморска височина (над 1500м)
Приложение: в нар.медицина, в хомеопатията. Той е известно средство при сърдечни патологии, понижава възбудимостта на нервната с-ма. Свойствата му при кашлица са малко известни. В хомеопатията той се прилага срещу кашлица и висока температура, като общо успокояващо средство. Настойка от цветовете или плодовете са ефективни при изменения на горните дихат. пътища, за общо укрепване на организма и профилактика на инфекциозни заболявания. Към свойствата му се отнасят още противовирусни и противовъзпалително, благодарение на което активно се прилага за лечебни цели при ОВИ, грип, пневмонии и други.

Глогът увеличава продуктивността на кашлицата, очиствайки бронхите от секрети и всичко излишно. В тази връзка той влиза в домашната аптека със заструдяване на времето.
Свойства: Цветовете, плодовете и листата имат сложен състав от активни вещества. Открити са няколко флавоноиди, тритерпинови сапонини, урсолова и олеинова киселина, холин, ацетилхолин и други производни. В семената е открит амигдалин (витамин В-17), а в меките плодове – огромно количество вит.С и каротин. Флавоноидите се натрупват със зреенето на плодовете.

Рецепти с глог:
 1. Отвара от цвят: 3 суп. лъжици цветове се потапят в 3 чаши кипната вода, парят се 30 минути и се филтрират. Приема се вътрешно – по чашка трикратно всеки ден.
  Втори вариант: 2 суп. лъжици цветове с 450 мл вода, единствено се заливат с кипящата течност и се оставят настрани за 2.5-3 ч. Гълта се на дозички от по 150 мл преди нахранване.
 2. Отвара от плод: 1 суп. лъжици плодове се сваряват за 10 минути на много слаб до умерен котлон. Твърдите частици се премахват, а чистата течност се гълта преди нахранване, по 150-милилитрови дози.
 3. Спиртен извлек: 100 г смлени в месомелачка зрели плодове се пускат в 500 г чиста качествена водка и се държат 8 дни, филтрират се и остатъците се премахват. Мери се на капки – по 30 до 40 на брой вътрешно трикратно всеки ден.
 4. Сок: добива се от свежи цветове и се отмерва на капки – по 10-20 на прием, след нахранване до 3 пъти.

Противопоказания: Глогът често се обявява за безопасно средство без противопоказания. Но някои фитотерапевти предупреждават, че продължителната употреба на растението е способно да разстрои ритъма на сърдечните съкращения, да провокира слабост и сънливост. Действието му върху бременни, кърмещи и кърмачета пък не е добре изучено и някои автори предпочитат да го забранят за ползване от посочената група хора.

Внимание: Руската школа отрича използването на глог на празен стомах и препоръчва отварите да се приемат само след нахранване – от 30 до 60 мин по-късно. Предупреждението е за провокиране на спазъм на съдовете и червата, понякога и повръщане. След приемане на глог не се пие веднага студена вода – това води до чревни колики. Плодовете на глога в голямо количество са способни да доведат до леко отравяне. Незрелите плодове са вредни.

Готова форма: глогът се продава, при това под различни форми, което почти елиминира необходимостта от самостоятелното му събиране. Плод глог 50 г е 1.80 лв, листа – 1.30 лв, отделно се предлага на чай, тинктура (1.50 лв) и на капсули (17.50 лв за 540 г).

При алергична кашлица

Тя е реакция на имун. с-ма срещу външни дразнители. Понякога се придружава с хрема, болки и сълзене. Затруднено е разграничаването от кашлица при настинка, но фактори като контакт с химикали, животни, полени и прекомерно количество домашен прах са белег, който насочва внимание към тази разновидност. Симптоми на алергичната проява е внезапната поява на позиви за откашляне, липса на признаци за настинка като температура, муск. болки, втрисане. Подобна кашлица е суха и не се откъртват храчки.

Как помага глог в такива случаи? Има данни за десенсибилизиращо действие на препаратите от глог при алергични заболявания. Растението успокоява кашлица от всякакъв вид, дори предизвикана от външни дразнители.

В гръден чай при бронхити

Растенията с етерични масла имат бронхоразширяващо действие. Използването им под формата на чай е достатъчно ефективно. Гръдният чай е смес от 11 различни билки, сред които фигурира листа и цвят от глог. Билковата смес работи при възпаления на горните дих.пътища. Прави са в пропорция 1:1, тоест суп. лъжица от смесените растения на 0.2 л вода. Напитката се поема до три пъти, винаги след ядене.

Спирея, блатен тъжник

Спирея Filipendula ulmaria spirea

Спирея

Латинско наименование: Filipendula (Spirea) ulmaria, на руски: Лабазник вязолистный , таволга, белоголовник, спирея
Използваема част: цветовете и корените; бране: май-юни
Разпространение: по бреговете на водоеми, влажни ниски местности, край блата
Приложение: в нар.медицина и хомеопатията. Използват се нейните противомикробнии противогъбични свойства. В Далечния Изток листата се хапват като свежа салата. Отварата от листната част помага при бронх. астма, пневмонии, бронхит, докато корените се ползват за гнойни рани, язви, болни стави, в онкологията и други. Основното приложение на билката е като слабително, отслабващо, в онкологията и други.

Отвара се приема при втрисане и различни вирусни заболявания като грип. Помага да се излекува кашлица и сваля възпалението от гърлото. Провокира повишено потоотделяне, с което се изкарват токсините от тялото.

Свойства: химическият състав не е напълно изучен, но със сигурност растението съдържа аскорбинова киселина, която укрепва имунитета, каратиноиди – мощни антиоксиданти, преустановяващи стареенето на клетките, етерично масло с охлаждащо, обезболяващо, противомикробно действие. То отпуска спазмите на вътрешните органи и кръвон.съдове. Биологично-активните флавоноиди активизират обменните процеси, а дъбилните вещества стягат, обезболяват, понижават секрецията.

Рецепти с блатен тъжник:
 1. Отвара при простуда и грип: 200 мл слаба и разредена отвара, подправена с натурален мед, за да се потуши леко горчивият привкус.
 2. Отвара от цветове: чайна лъжица накъсани цветове се потапят в чаша водичка – студена. Слагат се на печката и се довеждат до кипене. Достатъчно е 15 минути активно варене, после се допълва изврялата вода до изходното ниво, прецежда се и пак се кипва. Напитката е готова, остава да се охлади и прибере, за да бъде ползвана – трикратно на ден по супена лъжичка.
 3. Отвара от стръкове с цветове: чаена лъжица наситнени стръкове от растението, заедно с цветовете, се потапя в 0.25 л кипнала вода. Стои така до 30 мин и се отделят грубите части. От напитката се отмерва само една суп. лъжица, до три броя на ден.
 4. Чай от изсушена билка: цветовете се изсушават в проветрива стая при температура под 40ºС. Съхраняват се в добре затворени кутии. Чаят се приготвя по стандартен начин.

Противопоказания: има отровно въздействие, ако се приеме в големи количества. Не се ползва за самолечение от хора с обострени хронични заболявания. Не се дава на бременни, защото създава риск от аборт. Не е подходящо за кърмачки и за малчугани под 5-годишна възраст.

Готови форми: стрък сушен, опаковка 50 г, 1.50 лв.

Полски хвощ

Полски хвощ Equisetum arvense

Полски хвощ

Латинско наименование: Equisetum arvense, на руски: хвощ полевой
Използваема част: растението има спороносно и зелено стъбло. За лечебни нужди се ползва само зеленото, което излизат през лятото. Реже се върхът, на около педя от края. Бране: юни до октомври
Разпространение: обича влажни места, брегове на реки, по ливади и ниви, до 1500 м.
Приложение: в нар.медицина се дава за общо укрепване на здравето и подкрепяне на защитн. сили. Полезен е като чай в хладните месеци от годината. Тогава той повишава общия тонус и защитава от микроби. Препоръчва се възрастните хора да го пият редовно, отчитайки противопоказанията. Постоянното приложение може да избави от хронична кашлица. По-известното приложение е за отделителната система, ревматизъм и други.

Отвара се приема заради стягащите му, противовъзпалителни, общоукрепващи, спазмолитични свойства. Има кръвоспиращо действие, затваря рани, унищожава глисти.
Свойства: включва витамин С, флавоноиди, сапонини, каротин, смоли, дъбилни в-ва и други.
Обичайно се ползва като отвара или просто като чай. Свежият сок укрепва имун. система.

Рецепти с полски хвощ:
 1. Отвара – препоръчва се за кашлица, на ден по 3 до 4 пъти, доза: 75 г, време: преди нахранване 30 мин. Първи вариант: 1 част хвощ, наситнен, се потапя в 10 части вода на стайна температура. Бавно се загрява и като кипне, се отмерват 30 минути. Дръпва се от огъня и се пари 10 мин. Отделят се твърдите съставки. Добива се с кипната вода до първоначалното количество.
  Втори вариант: 2 пълни суп. лъжици сушен хвощ се потапя изцяло в 0.5 л вода, кипната, и се пари в термос 20-30 мин. Глътва се по ¼ чаша, честота: в деня 3 до 5 пъти.
 2. Млечна отвара – приготвя се от 1 цяла суп. лъжица нарязан стрък, залят с горещо мляко – 1 чаша. Обварява се на слабичък огън към 20 минути, течността се отделя и пак се кипва. Гълта се по чаша – горещо, честота: в деня 1-2 пъти.
 3. Сок – добър резултат при кашлица, когато хвощът се комбинира със смокини в равни дози. Еднократната доза е през 120 минути по 1 пълна суп. лъжица.
 4. Сбор за успокояване на пристъпи на конвулсивна кашлица и за усилено отделяне на секрети – той се препоръчва от някои фитотерапевти по следната рецепта:
  3 чаши полски хвощ, 4 чаши цвят иглика, 2 чаши листа живовляк, 1 чаша листа подбел. Смесват се и се заделя супена лъж, която се нагрява с 0.25 л сгорещена вода на водна баня в течение на 15 минути, пари се 50 минути. Дозата е 1/3 чаша, честота: на ден до пет пъти.
 5. Сбор за бременни при бронхити, пневмонии и катари – съчетание от равни части полски хвощ, подбел и листа живовляк. За приготвянето се отделя суп. лъжица от сбора и се слага в 0.25 л вода, кипяща, пари се 30 минути и се отцежда. Пийва се горещо по ½ чаша, честота: на ден три пъти, времетраене: до пълно изцеление.

Внимание! Според някои медици хвощът е противопоказан за бременните. Непременно се консултирайте, преди да приемате отварата.

Благоприятно действа хвощът при астма, затова се присъединява към готови чайове с противоастматично действие.

Противопоказания: полският хвощ дразни бъбреците и не се приема при такива заболявания. Действието му върху бременни не е добре изучено, затова се избягва или се ползва само по предписание от лекар.
Готови форми: сушен стрък, 50 г, е с цена от 1.20 лв. Продават се и като обикновен чай, във вид на капсули (12-16 лв за 90-100 бр) и таблетки (19.90 лв/ 100 бр).

Упорита кашлица

Чай от полски хвощ помага за изцеляване на дълго не отминаваща кашлица. За целта се приемат отвари или чай по указаните по-горе рецепти.

Великденче

При ангина, астма, суха, хронична кашлица
Великденче Verónica officinalis

Великденче

Латинско наименование: Veronica officinalis L, на руски: Вероника лекарственная
Използваема част: частта над земята, заедно с цветовете; бране: април до юни
Разпространение: обича влажни места, в гори и край нискостеблена растителност над 2000 м височина
Приложение: в нар.медицина като бронхолитично, аналгетично и противовъзпалително средство. Действа против кашлица и спазми, отпуска мускулатурата. Антитоксично, провокира апетита. Ползва се при ангина, бронхити, астма, трахеити, суха кашлица.
Състав: гликозида аукубин, етер. масло, дъб. в-ва, сапонини, орган. киселини, смоли и др.

Рецепти с великденче:
 1. За отвара. Билката се съхранява сушена. За отвара се взима количество от 1 пълна суп. лъжица и 0.15 л сгорещена вода. Пари се 120 минути. Преди нахранване се взима по лъжица с цел рехабилитация на общ. състояние.
  Отвара за кашлица: прави се по-слаба запарка и се изпива в количество 100 мл трикратно, 30 минутки преди нахранване. Съотношението е 1 цяла суп. лъжица на 0.25 л вода, запарване – 30 минути.
 2. Отвара за отказване на цигарите: равни количества великденче, син полемониум (има отхрачващо действие, за катар на горните дих.пътища), жълта комунига, горска ягода и корени ангелика. Щателно се омесват и се заделят 2 непълни суп. лъжици, потапят се в 0.5 л студеничка вода. Всичко се довежда до кипене и се пари 2-3 часа. Гълта се по 0.1 л преди нахранване, към 30 минути по-рано. До 4 пъти в деня. Курсът за отказване на цигарите е 1 месец, но докато трае, не се пропуска нито един от приемите.
Хронична кашлица

Великденчето действа секретолитично и има свойството да подкрепя откашлянето, затова се прилага при хрон. бронхити и бронх. астма. Ползва се във вид на обикновен час при всякакви катари на дих.пътища и кашлица.

Царевична коса

Царевична коса Stigmata Maydis

Царевична коса

Латинско наименование: Stigmata Maydis, на руски: Кукурузные рыльца
Използваема част: това са близалцата на женск.съцветия на царевицата, които имат нишковидна форма – „коса“; бране: по време на цъфтежа през лятото
Състав: етерично и смолисти вещества, сапонини, танини, аскорбинова киселина, витамини от гр.В и други.
Приложение: в нар.медицина като прекрасно очистващо средство. Взема се предимно за черен дроб и отделителната с-ма, но има и прекрасно отхрачващо свойство.

Рецепти с царевична коса:
 1. Отвара: 1 чаена лъж царевична коса се пуска в 0.25 л вода, на огъня стои за минута леко да кипне. Котлонът се изключва, но съдът остава върху него за няколко часа. Глътва се по ¼ чаша преди нахранване – стабилно и регулярно три пъти вс.ден, без пропуски.
 2. Настойка: 4 суп. лъж царевична коса се потапя в 0.25 л вода, вече кипната. Тя не се сварява, а само се пари няколко часа. Гълта се по 1 пълна суп. лъжица ½ час преди ядене.
 3. Сбор за кашлица: цвят лайка — 30 г, френско грозде (лист) — 20 г, магар. трън — 50 г, хмел (шишарки) — 20 г, еньовче — 10 г, царев. коса — 30 г. Хубавичко се объркват и се отделя 1 пълна суп. лъжица от сбора, сварява се в 0.3 л вода. Пари се 20 минутки и се взема на 2 приема вечер с мед.
  Втори вариант: корен лечебна ружа — 50 г, кисел трън (корен) — 30 г, бреза (лист) — 20 г, горска ягода (лист) — 40 г, царев. коса — 30 г. Растенията се омесват и 1/2 чаша от сбора се събира с 1 л вода, кипяща. Така се оставя за цял ден. Преди консумация се подгрява, 2-3 приема по 200 мл с мед.
 4. За отхрачване: царев. коса се изсушава и смила на прах, който се омесва с мед 1:2. Еднократен прием: 1 чаена лъж преди нахранване, на 3 до 5 приема на ден.
  Курсът на прилагане на царевичната коса варира от 1 до 4 седмици.
  Противопоказания: тромбофлебит, повишена гъстота на кръвта, варикоза, склонност към образуване на тромби, остри възпаления на бъбреците. Не се ползва при изтощение след сериозни заболявания, когато тялото се нуждае от микроелементи, защото царевичната коса обратно – ще „измие“ полезните съединения вследствие на диуретичното си действие.
 5. Настойка от прясна царев. коса: 1 цяла суп. лъжица се потапя в 0.25 л сгорещена вода и се пари 30 минути. Гълта се на 3 приема 2 часа след насищане – по ½ чаша.

Как действат шестте най-важни билки в съчетанието “Демир бозан”

демир бозан оригинал 03

Истинският Демир бозан се продава в тази кутия, не рискувайте с други, опасно е!

Билк. комбинация „Демир бозан“ съчетава шестте важни природни средства с изключително действие при кашлица и заболяванията, чийто симптом се явява тя. Рецептата е находка, защото събира всеизвестни и безапелационни средства за успокояване и отхрачване заедно с такива, чиито свойства в тази насока са малко известни или направо забравени през годините. Шестте компонента усилват взаимно действието си и от друга страна се допълват чрез активните си съставки.

Пациенти свидетелстват, че „Демир бозан“ е бил решаващото средство при често боледуване през зимните месеци. Щом вирусните инфекции следват в кратък период, се създава усещането, че някои симптоми като кашлицата буквално не спират. На тялото е потребно време, за да изведе натрупаните секрети и да се прочисти и този процес понякога продължава дълго след приключването на острите симптоми. При някои хора състоянието е тежко, независимо от това, че не пушат цигари например.

Готовата билкова комбинация е и лесен за ползване вариант, избавя от необходимостта да се купуват отделните билки, всяка от които не е с висока цена, но сборирано се получава значителна сума. Фактът, че се предлага във филтърни пакетчета прави лечението така лесно, както приготвянето на ежедневния чай. За щастие, съвременният човек има това предимството, вместо да бере билки, да ги суши, съхранява правилно, след което при нужда да ги вари и запарва с часове. Респираторните заболявания и заедно с тях кашлицата винаги се появяват неочаквано, без да оставят време за подобни инициативи, изискващи и отнемащи време.

„Демир бозан“ е по-известен като средство за високи кръвно и холестерол, за отслабване, депресии и неврози, простата, менопауза, диабет, псориазис и акне и други подобни, а – точно както при шестте вълшебни билки, свойството му да успокоява и премахва кашлица, както и противогрипното въздействие се неглижира, напълно незаслужено.

Кой се е сетил да съчетае котешка стъпка с глог, спирея, полски хвощ, царевична коса и великденче? Изобретението е българско. Всъщност „Демир бозан“ е търговско наименование на лечебния чай.

Произвежда се у нас от местна фирма – „Фарма Витал“, и се прилагат съвременните технологични и хигиенни правила. Билките са събирани от местности в България, като производителят подчертава, че специално са предпочитани чисти райони, незасегнати от човешката дейност.

Съставът на „Демир бозан“ е преценен, така че да въздейства върху всички основни системи на тялото. Пациентът, който се лекува от грип или бронхит, едновременно с това постига подобрение и на други свои страдания, дори и да не са му известни. Така природата влива силата си за общо укрепване на тялото и възвръщане на силите.

„Демир бозан“ се взема на три дневни приема, независимо от конкретното показание, затова опаковката е избрана да съдържа 90 пакетчета – количество за 1 месец. Месечният цикъл на лечение е стандартен и в повечето случаи е достатъчен – за преходните респираторни инфекции, за кашлица и други. При по-сериозни патологии естествено пациентите се снабдяват с повече от една опаковка.

Производителят обаче не продава на дребно, чаят е достъпен в дистрибуторни аптеки и дрогерии. За съжаление разпространението му не е достатъчно широко, така че основният въпрос във форумите е „къде да го намеря“.
Според производителя, билките са комбинирани в такива пропорции, че да имат най-широко приложение в сферата на различни заболявания. Начина на приготвяне обаче е типов: едно пакетче се пуска в 0.2 л вода, вряща, и се запарва за петнайсетина минутки. Максимален ефект се достига при три приема преди нахранване.

Ментетата на „Демир бозан“

демир бозан оригинал 02Както повечето действащи и интересни продукти, и билковата комбинация от шестте вълшебни лечебни растения са обект на възпроизвеждане. Оригиналният п родукт вече има и така наречените ментета. Билките в състава са действащи, независимо от това кой ги е съчетал и пакетирал, но опасността идва от количеството и използваните съотношения. Внимавайте при избора, важно е производителят да е под контрола на здравните власти, а не „гаражна“ фирма, за да е сигурно, че са приложени точните дози и са спазени всички хигиенни правила.

Други видове кашлица и как да се справяме с тях

Лаеща кашлица

Медицинското име е субхордален ларингит – остро възпаление на пространството под гласните връзки. Причинява се от вируси, но се усложнява от замърсената среда, цигарения дим и други опасности във въздуха. Най-податливи на това са малчуганите до 6-год възраст, като най-често „лаенето“ – на което се оприличава вида на изкашляне, се среща при 2-3-годишните. Причината е чисто анатомична – недоразвитите тъкани при децата предразполагат към развиване на възпаления.

Симптомите са променен глас, който одрезгавява. Дишането е шумно, чува се дразнещ звук, който съпровожда вдишването. Кашлицата буди детето през нощта, тя е раздираща и остра. Влошавайки се, придобива „лаещото“ звучене.

Тя пречи на дишането и понякога създава усещане за задушаване. Лечението е инхалации, общо укрепване с витамини и прилагане на природни средства за успокояване на дих.пътища. Силно изразено успокояващо действие имат глогът и хвощът или съчетанието „Демир бозан“. Препоръчително е лечението да започне без отлагане, защото острата кашлица и пристъпите на своеобразен задух плашат детето и е възможно да имат и психологически подследици.

Ларингитна кашлица

Тя е своеобразна, различаваща се от други видове дихателни патологии. Когато е възпален ларинкса, дразненето е сухо, създава се чувство за някакъв страничен предмет в гърлото. Идва на пристъпи, безпокои през нощта и разваля съня. На сутринта човек е уморен и изтощен, сякаш не е спал. Има и лаещо звучене при пресъхване на гърлото.

Съчетава се с трудно преглъщане, което нерядко води до отказ от хранене. По-нататък се появяват и секрети, които затруднено се извеждат навън, изискват усилие на цялата гръдна мускулатура. Понякога храчките са оцветени с малко количество кръв.

Освен основното лечение на ларингита, е от полза да се подпомогне и отхрачването, да се успокои гърлото и преодолее дразненето. Котешката стъпка и великденчето имат изразено отхрачващо действие.

Магарешка кашлица

Другото име на коклюша – инфекциозно заболяване, съпроводено с мъчителна кашлица. В началото тя е лека и не прави впечатление, но се засилва и става конвулсивна. Накрая става лаеща, придружена с шум при дишане. Пристъпите са тежки, понякога водят до зачервяване и посиняване. Болестта изисква сериозно медикаментозно лечение, а билковите средства се прилагат за общо укрепване на тялото и облекчаване на кашлицата. Подбират се средства с антибактериален характер, които да успокояват и тушират конвулсиите по време на пристъпи.

Кашлица от сополи

Наричат я „задна“ кашлица, защото се причинява от секрети, които вместо да излизат през носа, се изтичат в гърлото и дразнят. Обикновено причинители са ринитите. По-късно се открива, защото липсата на хрема заблуждава родителите. Нужни са средства за ускоряване на оттичането.

Кашлица през нощта

Така се означава кашлица, която се изостря и влошава нощно време. Тя е изтощителна за болния, защото нарушава съня и пречи на почивката. Понякога обаче децата кашлят през нощта, щом въздухът е прекалено изсушен или при попадане на чуждо тяло в дих. система. „Причинител“ на подобен симптом понякога е рефлукс. При кашлица, която безпокои по време на съня, е потребно първо да се разгадае причинителят.

Как помагат билките от „Демир бозан“

 • Людмила Иванова: Преди 6 години дъщеря ми прекара туберкулоза.
  билки за кашлица Людмила Иванова

  Людмила Иванова

  Лекува се в болница, но все не отиваше на поправяне. Един път в автобуса се разговорих със случайна жена, която ме посъветва да й давам отвара от полски хвощ. Започнах да варя вкъщи и да нося в болницата. Дъщеря ми почна да пие по чаена лъжичка малко след ядене, без да я видят докторите. Не знам правилно ли беше или не, но интересно, че много скоро – може би след 2 до най-много 3 седмици, лекарите казаха, че детето се подобрява. Главното е, че престана да кашля. Видът й се подобри, а и изследванията бяха чудесни. Докторите казаха, че са подействали антибиотиците. Не отричам, но знам, че много помогна и полският хвощ. Сега дъщеря ми е здрава, учи. Понякога като покашля, веднага й варя хвощ. Пие ден-два и кашлицата си заминава.

 • Светла Говедарова: Моето дете на 13 години боледува от ОВИ, давах му осцилококцинум и други неща, които изписа педиатърката.
  билки за кашлица светла говедарова

  Светла Говедарова

  Кашлицата и хремата се оправиха, но след известно време кашлицата пак се появи – основно през нощта, докато спи, и сутринта. Отначало беше суха, но после се появиха секрети, които накрая станаха гъсти и гнойни. Педиатърката каза, че е удължено протичане на бронхита. Казаха ми за някои билки, обаче къде да търся едно, че второ, че трето… Направо поръчах „Демир бозан“, поне е лесен за варене, а пък ефекта – да видим. Давам го вече към десетина дни, почти напълно се изчистиха храчките, кашлицата попремина, само чат-пат чувам отделни покашляния.

 • София Петрова: Аз пък съм много благодарна на приятелката, която ме убеди да си взема „Демир бозан“.
  билки за кашлица софия петрова

  София Петрова

  Не й беше лесно, защото въобще не вярвам на разни бабини лекове и деветини, но нейния мъж наистина се оправи от доста болежки. Викам си – защо пък да не пробвам, какво ми струва. Оттогава си взимам чайчето още като почне да застудява, да ми е под ръка зимата, като започнат вирусите. Щом леко ме разтресе нещо, щом усетя, че тръгвам към разболяване, веднага си правя чайче. Приятелката ми вика, че било много добро за червено гърло и кашлица, но аз така и не стигам дотам, така че не знам.

Сироп за кашлица

Кашлицата не е самостоятелно заболяване, а симптом. Затова производителите са създали десетки, дори стотици различни сиропи, които се целят към разни аспекти от раздиращото гърлото страдание. Затова при избора им е нужно да се отчетат специфичните характеристики. Има отделни сиропи за суха кашлица и за такава с отделянето на храчки. Първите са насочени към дразненето, а вторите улесняват отделянето и изкарването на секретите. Голяма част от продуктите са на билкова основа. Въпреки това те се изписват от лекар, който отчита от какъв точно сироп се нуждае болният.

Инхалации за кашлица

При дразнене в гърлото и болка топлите пари попадат точно в болното място и директно облекчават, активизират кръвообращението и подкрепят лигавиците. Към водата за инхалиране се добавят етерични масла, билки, най-полезната от които е лайката, мед, физиологичен разтвор.

Как се прави? При липса на инхалатор вдишването на обогатените с полезни вещества пари става по „бабешкия“ начин: със съд, в който се налива сгорещената вода. Главата се закрива с кърпа и се навежда над парите. Вдишването е от 5 до 15 минути.

Хомеопатия за кашлица

Хомеопатията разполага с огромен арсенал за помощ при кашлица. Средствата са десетки и изборът им зависи от вида на кашлицата. Сред най-използваните препарати са Aconitum napellus при суха кашлица, температура и жажда, Aconicum napelus, Bryonia alba при болка в гърдите, предизвикана от кашлицата, Ferrum phosphoricum при дразнеща кашлица и висока температура, Spongia tosta и Hepar sulfur при дрезгава и лаеща кашлица, Sambucus nigra при задух и гъсти храчки, Coccus cacti при мазни точещи се секрети, Cuprum metallicum при кашлица с пристъпи и други. Конкретният хомеопатичен продукт се избира от специалист-хомеопат.

Коментирайте и вие по-долу!

Искате Демир бозан на по-ниска цена? Получавайте промоции и нови статии!

Билки за кашлица от всеки вид: Магарешка, ларингитна, спастична…
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *